Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
Den 30. april 1940 dro kong Haakon og regjeringen med HMS Glasgow med kurs for Tromsø,
fra et Molde i ferd med å bli bombet. Samtidig, i Namsenfjorden bombet tyske fly også en
rekke britiske trålere som var ombygd for å jage ubåter. En av dem – HMS Gaul –
hadde ølflasker med gjærrester ombord. Tro om ikke det har potensiale for å kunne bli
et øl med historisk sus?
En gjær i en ølflaske i et vrak
Blant norske vrakdykkere er vraket av HMS
Gaul i Namsenfjorden kje...
[Les resten: HMS Gaul og vrakgjæren]
Tirsdag 07. November 2023 22:45 – 2578 ord.
I fjor på tiden på denne tiden kom nyheten om at Stortingets kantine ikke solgte så
mye øl. Det hørtes ut som storm i et vannglass, og at ølentusiastene på tinget
forsøkte å demme opp for at man kuttet ølserveringen i kantina. Men la oss grave i det,
for temaet øl og 17. mai interesserer.
Saken kom først i pressen i VG 23. mai – få dager etter feiringen i 2022. Det var et
anonymisert klageskrift på vareutvalget og ølserveringen i stortingskantina. Det er litt
...
[Les resten: Skål for Grunnloven på Stortinget]
Onsdag 17. Mai 2023 15:03 – 788 ord.
Her skal vi se på enda et sitat som impliserer at øl på 17. mai var
ikke bare vanlig, det var nesten en forventet adferd. Det føyer seg
inn i rekken av argumenter for at øl og 17. mai har hatt en tett
kobling, i hvert fall frem til ett eller annet punkt i historien, der
17. mai blir mer is og brus. Historien knytter seg til fattigforsorgen
i Stavanger, som ikke ville ha noe øldrikking.
Temaet er Forsorgskontoret i Stavanger, som på slutten av 1920-tallet var styrt av en
sær...
[Les resten: Øl på 17 mai er som bløtkake på bursdagen]
Tirsdag 16. Mai 2023 18:18 – 522 ord.
I 1932 var den moderne reklamebransjen i sin spede begynnelse. Samtidig flesket
Bryggeriforeningen til med en diger reklamekampanje. De kjøpte annonseplass på forsidene
i et hav av aviser, over en periode på rundt fire uker, i forkant av 17. mai. Og fokuset
var at øl er bra for Norge.
Det startet noen uker før 17. mai i 1932. De første annonsene dukket opp 22. april, og
så gikk de i ulike aviser utover våren, både nasjonale, regionale og endel lokalaviser,
stort sett p...
[Les resten: Typisk norsk med øl på 17 mai]
Mandag 15. Mai 2023 23:07 – 870 ord.
Her skal vi se på nok en indikasjon fra avisene på at øl og 17. mai hadde en
spesiell forbindelse. I Bergen i 1946 var man ett år inn i freden. Det kunne fremdeles
være mangel på mangt, og da bryggeriene hadde lite med flasker, så måtte det
planlegges ekstra forut for 17. mai, siden det var en dag med ekstra stort forbruk av
flasker, enten det var øl eller brus.
Her skal vi se på et sett annonser fra Hansa i Bergen Arbeiderblad fra 11. mai 1946. Det
er ett år etter k...
[Les resten: Flaskemangel forut for 17 mai i Bergen]
Søndag 14. Mai 2023 22:22 – 617 ord.
Dersom du skal ha øl, så må det kjøpes. Det å få tak i ølet i tide
til 17. mai er et gjentagende tema i avisannonsene i gamle dager forut
for 17. mai – især siden det ofte var lagt kommunale restriksjoner på
salg og utlevering av øl. Det kunne være strevsomt og temmelig mye styr å få
tak i noe så enkelt som øl endel steder i Norge.
Øl måtte ofte bestilles i forkant, med leveringstid
nb.no, avisdatabasen, Nordlands Fremtid 15. mai 1922
Til høyre er en...
[Les resten: Jakten på øl til 17 mai]
Lørdag 13. Mai 2023 16:10 – 1378 ord.
En av de tidligste referansene til politikere, øl og 17. mai er hentet en historiebok
om Schous Bryggeri, og jeg har sett den refereret til mange andre steder. Men det har
alltid vært noe som har skurret i denne anekdoten, noe som ikke helt har rimet i
fremstillingen. Men her har jeg gravd meg ned i den, og sannelig min hatt, det var noe som
lå under.
Anekdoten er gjengitt i jubileumsboken for Schous bryggeri, som refererer til prof. N.
Ryggs bok fra 1918 om Norges Banks hi...
[Les resten: Stortinget på taproom på 17 mai]
Fredag 12. Mai 2023 08:12 – 1113 ord.
Øl og 17. mai har lenge hengt sammen, og den kommende dagen er en god anledning til å
grave litt i historien om øl til feiringen av 17. mai. Her skal vi i en serie med innlegg
se på noen annonser og historier som er spredd ut i tid, og som i det minste gir
anekdotisk understøttelse av at øl har vært en viktig del av 17. mai-feiringen.
Så lenge vi har feiret 17. mai, har nok øl vært involvert, simpelthent fordi det var
alment tilgjengelig alkoholiske drikken. Men det e...
[Les resten: Øl til almuen på 17 mai fest i Moss]
Torsdag 11. Mai 2023 07:21 – 868 ord.
Til januarmøtet sitt inviterte Det gode øls klubb i Trondheim biskop Erik Varden til
å fortelle om det engelske trappistølet Tynt Meadow. Han er idag katolsk biskop i
Nidaros, men før det var han abbed i trappistklosteret Mount St. Bernard samtidig som de
startet opp klosterbryggeriet som brygger Tynt Meadow.
Settingen for foredraget var Habitat, hjemmepuben til Monkey Brew. Den har vokst seg til
å bli en av Trondheims desidert beste puber. Der finner man utmerket cellerma...
[Les resten: Erik Varden om klosterbryggeriet Tynt Meadow]
Fredag 03. mars 2023 21:52 – 3600 ord.
Humla har lenge vært et viktig landbruksprodukt, og da Frankrike laget sin
revolusjonskalender der 80% av dagene var tilegnet et eller annen plante, typisk et
jordbruksprodukt, var det naturlig at også humla fikk sin dag - og den dagen er i dag.
Det er vel verd å skåle for, gjerne med en IPA.
Revolusjonskalenderen
Idag er humlas dag i kalenderen, for idag er tridi 23. fructidor i år 230. Det er mulig
at din kalender sier det er 9. september 2022, men det er bare fordi du ...
[Les resten: Humlas dag er 23 fructidor]
Fredag 09. september 2022 21:00 – 728 ord.
Folk gikk ikke noe mindre fra konseptene over kongelige kjendiser på midten av
1800-tallet enn i dag. Det var nesten tvert om: kongelige var superstjerner og
trendsettere – og denne trendsetting ble også raskt politikk. Og ut i dette uføret
havnet hardangerølet og kronprinsen i 1856 i en ørliten scene som først ble kjent flere
år senere, men som forteller oss endel om hardangerølets status i Bergen.
Men aller først litt bakgrunn. Sommeren 1856 reiste den svensk-norske...
[Les resten: Hardangerøl et øl for prinser]
Tirsdag 09. august 2022 00:10 – 2096 ord.
La oss se på hvordan en rekke kjøpmenn i Christiania samtidig begynte å selge
hardangerøl bare noen måneder etter den famøse norrøn-festen på Studentersamfundet.
Og det var ikke tvilsomme høkere i bakgårdene i Pilestredet, men de bedre kjøpmennene,
og de plasserte hardangerølet på hylla mellom kolonialvarer som te, engelske kjeks,
sjokolade, hollandske oster, mjød og kaffe. Og så forteller jeg historien om Waleska
Ellefsen.
(I første
del så vi på de aller f...
[Les resten: Hardangerøl bonanza i Oslo]
Onsdag 03. august 2022 23:29 – 3974 ord.
Hardangerølet har en spennende historie, også i moderne tid. Det var egentlig Lars
Marius Garshol som trigget meg på dette. Han postet et innlegg der han med bakgrunn i
avisartikler skrev at hardangerølet var sterkt. Det fikk meg til å fundere på om det
faktisk var sterkt, og hvor sterkt, og hvordan det eventuelt har endret seg over årene.
Så la oss dykke litt ned i temaet og ta den lange og kronglete omveien frem mot å kunne
si noe om dette ølet og styrken på det. Det blir ...
[Les resten: Hardangerøl første presseoppslag]
Torsdag 28. juli 2022 15:14 – 2144 ord.
Det er lett å finne navnene på øltypene på 1800-tallet som
bayerøl, wienerøl, pilsnerøl, bokkøl, münchnerøl, sødtøl, tyndtøl og
potøl, men det er vanskeligere å finne ut hva disse ølene smakte og
hva som inngikk i dem. Heldigvis har vi noen interessante kilder som
kan fylle inn noen av disse dataene.
Én slik kilde er skriftet til professor Peter Waage: «Ebullioskopet
og dets anvendelse ved beskatning af øl efter dets alkoholgehalt»,
trykket i Kristiania i 1884, m...
[Les resten: Oeltyper1882]
Søndag 15. November 2020 19:36 – 2062 ord.
Guinness hadde en lenge reklame som hadde slagordet «Guinness is
good for you» som gjennomgangstema, men om jeg har forstått rett,
måtte de kutte slagordet ned til «Guinness is good» da det ikke kunne
tilstrekkelig dokumenteres at øl var bra for helsa. Imidlertid,
et team av forskere i USA mener nå å kunne koble et moderat
alkoholforbruk mot positive helseeffekter.
Fra tid til annen kan man snuble over nyheter om at noen har vist
at moderat mengde med alkohol – typisk vi...
[Les resten: Beer Is Good]
Tirsdag 30. juni 2020 23:35 – 571 ord.
Tidligere har jeg skrevet om malt
og humle som krigsforråd på festningene i siste halvdel av
1600-tallet. Der var malt en så stor andel av forsyningen at det er
nærliggende å tro at det meste de drakk – i hvert fall under beleiring
– må ha vært øl. Her skal vi se på en annen kobling mellom øl og
krigføring. Men først litt bakgrunn.
Året var 1368 – et år med ganske mye ufred. I årene før hadde
danskekongen Valdemar Atterdag lagt seg ut med hanseatene. Han hadde
...
[Les resten: krigshumle]
Søndag 17. November 2019 00:10 – 1108 ord.
En av Englands viktigste havnebyer i høymiddelalderen var King's
Lynn, eller Bishop's Lynn som den het før reformasjonen. Enkelte
dokumenter er bevart som viser regnskap over toll, blant annet for
handel med Norge. Spoiler alert: malt opptrer ganske hyppig.
Her skal jeg liste alle som står i Regesta Norvegica om utførsel og
innførsel fra Norge til Kings Lynn i årene 1203-1207. Som man vil
se, er det mye malt og honning. Jeg lister også de andre varene,
både utførsel og innf...
[Les resten: KingsLynn]
Søndag 08. september 2019 00:08 – 3022 ord.
Her kommer en ny runde med gamle kunngjøringer som har et tilsnitt
av øl og bryggeri. Motivasjonen for å transkribere disse er delvis at det
bringer dem ut i den delen av nettet som søkemotorene når, og delvis
at det gir en tidskoloritt til en ellers temmelig kjedelig
bedriftshistorie.
Tomme ølkasser 2. oktober annonserer Jernbanen etter eierne
av det som er funnet på tog eller på stasjonene i andre kvartal av
1884. Iblant en lang liste med gjenstander, finner vi:
1 Kasse ...
[Les resten: KunngjoringerH1884]
Tirsdag 03. september 2019 22:50 – 1183 ord.
Da jeg lånte masteroppgaven til Bjarte Solheim om oppstarten og
den tidlige driften av E. C. Dahls Bryggeri fra biblioteket, tok jeg
meg den frihet å scanne den for personlig referanse. Den er imidlertid
så interessant at jeg tror mange vil ha stor glede av å lese den, så
jeg har spurt Bjarte Solheim om å få legge ut PDF'en på bloggen, og
det fikk jeg lov til.
Mastergradens tittel er «Mit Øl gjør overlat Lykke – E. C. Dahls
Bryggeri 1856-1882» av Bjarte Solheim, NTNU 1...
[Les resten: E.C.Dahls 1856 1882]
Tirsdag 30. juli 2019 23:59 – 299 ord.
Forleden snublet jeg over en fornøyelig referanse fra den
dansk-norske marinen, der øl lagret på ølfat ble kastet overbord.
Passasjen er såpass kort at det er farlig lett å lese for mye inn i
den, men utover det er den både fornøyelig og interessant.
La oss starte med teksten. Forfatteren er Ludwig Albrecht Gebhardi:
Kongerigerne Danmarks og Norges samt Hertugdømmene Slesvigs og
Holsteens Historie indtil vore Tider, femte bind, utgitt København
1795. Her er permanent
link ...
[Les resten: ol i trantonner]
Fredag 19. juli 2019 11:44 – 663 ord.
Folk ved Fredriksten festing har vært ute og annonsert at et
festningsbryggeri der på 1680-tallet var det første industrielle
bryggeri i Norge. Jeg er skeptisk, ikke minst fordi det fantes endel
bryggerier i Bergen. Her skal vi se på en kilde som kan kaste lys over
om bryggeriet ved Fredriksten var så unikt og nyskapende.
Som illustrasjon for dette, henter jeg gullkorn fra en fotnote som
strekker seg over sidene 462-464 i Etatsråd Høiers: Forsøk til
femte Christians Historie...
[Les resten: Fredriksten]
Torsdag 18. juli 2019 00:10 – 1889 ord.
Det hadde neppe blitt noen mikrobryggerirevolusjon uten de
teknikkene som ble utviklet av Emil
Christian Hansen – forskeren på Carlsberg Laboratorium, og den
første til å isolere og rendyrke gjær. Han er en fascinerende
person, som kommer godt frem i biografien til Kristof og Kirsten Glamann:
The Story of Emil Chr. Hansen.
Boken er egentlig skrevet på dansk, men oversatt og utgitt av
Carlsberg. Jeg fikk tak i den fra et antikvariat. Den er fremdeles å
få tak i, men ikke i s...
[Les resten: EmilChrHansen]
Torsdag 11. juli 2019 02:45 – 2165 ord.
Jeg har tidligere argumentert for at i Bergen var «brygger» en reell
profesjon, mens det i resten av landet oftere var en
tilleggsaktivitet. Men hvor mye brygget man kontra hvor mye importerte
man øl? Det er ikke lett å finne tall på dét, fordi det var mye
hjemmebrygging og gårdsbrygging som går utenom alle statistikker. Men
her er noen interessante tall som kan gi en pekepinn.
Her er kilden et særtrykk som Bergens Historiske Forening utgav i
1951 av et håndskrevet manuskr...
[Les resten: Bergen 1650 54]
Tirsdag 09. juli 2019 01:39 – 1526 ord.
I fjor høst skrev jeg om korsbrødrene i Nidaros og deres dyrking av
humle i hagen sin. Bakgrunnen var en passus hos Ian Hornsey som nevnte
at det ble dyrket humle i hagen til «the Brethren of the Cross» i
Trondheim i 1311. Jeg lette den gang, men fant ikke. Nå tror jeg
kanskje jeg har funnet løsningen.
Det er to feil i denne passusen
hos Hornsey. Den første tok jeg for meg i
forrige innlegg om saken, og den har med at det norske ordet
korsbroder ikke refererer til den religi...
[Les resten: Korsbrodrene 2]
Lørdag 06. juli 2019 20:03 – 1158 ord.