Om råvarer til øl og ølbrygging, når disse er mer historiske enn de er i bruk i dag, eller dersom de i dag brukes som historiske ingredienser.
Den 30. april 1940 dro kong Haakon og regjeringen med HMS Glasgow med kurs for Tromsø,
fra et Molde i ferd med å bli bombet. Samtidig, i Namsenfjorden bombet tyske fly også en
rekke britiske trålere som var ombygd for å jage ubåter. En av dem – HMS Gaul –
hadde ølflasker med gjærrester ombord. Tro om ikke det har potensiale for å kunne bli
et øl med historisk sus?
En gjær i en ølflaske i et vrak
Blant norske vrakdykkere er vraket av HMS
Gaul i Namsenfjorden kje...
[Les resten: HMS Gaul og vrakgjæren]
Tirsdag 07. November 2023 22:45 – 2579 ord.
Tidligere har jeg skrevet om malt
og humle som krigsforråd på festningene i siste halvdel av
1600-tallet. Der var malt en så stor andel av forsyningen at det er
nærliggende å tro at det meste de drakk – i hvert fall under beleiring
– må ha vært øl. Her skal vi se på en annen kobling mellom øl og
krigføring. Men først litt bakgrunn.
Året var 1368 – et år med ganske mye ufred. I årene før hadde
danskekongen Valdemar Atterdag lagt seg ut med hanseatene. Han hadde
...
[Les resten: krigshumle]
Søndag 17. November 2019 00:10 – 1108 ord.
En av Englands viktigste havnebyer i høymiddelalderen var King's
Lynn, eller Bishop's Lynn som den het før reformasjonen. Enkelte
dokumenter er bevart som viser regnskap over toll, blant annet for
handel med Norge. Spoiler alert: malt opptrer ganske hyppig.
Her skal jeg liste alle som står i Regesta Norvegica om utførsel og
innførsel fra Norge til Kings Lynn i årene 1203-1207. Som man vil
se, er det mye malt og honning. Jeg lister også de andre varene,
både utførsel og innf...
[Les resten: KingsLynn]
Søndag 08. september 2019 00:08 – 3022 ord.
I fjor høst skrev jeg om korsbrødrene i Nidaros og deres dyrking av
humle i hagen sin. Bakgrunnen var en passus hos Ian Hornsey som nevnte
at det ble dyrket humle i hagen til «the Brethren of the Cross» i
Trondheim i 1311. Jeg lette den gang, men fant ikke. Nå tror jeg
kanskje jeg har funnet løsningen.
Det er to feil i denne passusen
hos Hornsey. Den første tok jeg for meg i
forrige innlegg om saken, og den har med at det norske ordet
korsbroder ikke refererer til den religi...
[Les resten: Korsbrodrene 2]
Lørdag 06. juli 2019 20:03 – 1158 ord.
Det finnes en interessant passasje hos øl-historikeren Ian
Hornsey, som referer at i Trondheim i 1311 ble det dyrket humle i
hagen til korsbrødrene. Dette er en interessant, men litt underlig
opplysning, og jeg skal forsøke å grave i det for å tolke og skille
litt snørr og barter.
Hornsey er egentlig ikke (øl-)historiker av utdanning, men
botaniker og mikrobiolog. Han startet Nethergate Brewery i Suffolk i
1986, men på grunn av helsa la han opp i 1999 og begynte i
stedet å ...
[Les resten: Korsbroedrene]
Søndag 02. september 2018 11:27 – 1399 ord.
Folk er stadig interessert i å vite hvordan det går med
prosjektet rundt å finne tilbake til en trøndersk tradisjonsgjær. For
et par uker siden var jeg så heldig at jeg for første gang fikk smakt
på et øl brygget med en gjenoppvekket trøndersk tradisjonsgjær – eller
i hvert fall noe som kanskje er dét.
Bakgrunnen var at jeg bedt med på en ølsmaking på Institutt for
bioteknologi og matvitenskap på NTNU. Instituttet har et proft anlegg
for sensorisk smaking, med n...
[Les resten: Hjellosen]
Torsdag 17. Mai 2018 23:00 – 1117 ord.
Jeg skal snart flytte fokus til noe annet annet enn humledyrking
i Norge, men før det, ville jeg bare trekke frem noen sitater fra
amtmannsberetningene utover 1800-tallet. De illustrerer godt hvor
utbredt humledyrkingen var, men også hvordan dette i praksis var
småskala-dyrking for eget forbruk … i hvert fall utover på
1800-tallet.
Hvor dyrket man humle. Vel, overalt og ingensteds. I hvert fall
nord til Nordland var det litt humledyrking nærmest overalt, samtidig
som det var ...
[Les resten: HumleHistorier]
Søndag 01. januar 2017 00:35 – 1192 ord.
Jeg begynte å nøste i amtmennenes femårsberetninger i forrige
innlegg om humle i 1840. Da hentet jeg frem rapportene nasjonalt for
én av femårsrapportene, her kommer alle femårsrapportene for ett av
amtene. Ble det dyrket humle? Ja, men ikke veldig mye.
Jeg nevnte at datakvaliteten på femårsberetningene ikke var verdens
beste, spesielt for områder der humla ikke var spesielt viktig i
øynene til amtmannen og de øvrige embetsmenn som han delegerte
delrapporteringen til. For...
[Les resten: MoereOgRomsdalHumle]
Onsdag 28. desember 2016 23:33 – 950 ord.
Ett av temaene jeg stadig vender tilbake til, er norsk humle. Ett
av flere interessante humle-spørsmål er når man sluttet å dyrke den i
kommersiell skala i Norge, og man hovedsaklig gikk over til importert
humle i bryggeribransjen. Svaret er selvfølgelig ikke ett enkelt,
fasitaktig årstall, men et puslespill med mange brikker. Her er én av
brikkene.
Jeg har gravd frem hva som skrives om dyrking av humle rundt om i
amtene (dvs fylkene) i amtmennenes femårsberetning for...
[Les resten: Humle1840]
Onsdag 28. desember 2016 00:19 – 1344 ord.
Det er endel ingredienser du ikke ønsker i ølet ditt – selv ikke
innenfor tradisjonen med «extreme brewing». Svimling, Lolium
temulentum, er én av dem. Likevel har det vært brukt. Hvorfor?
Det startet med en obskur referanse jeg snublet over – som slike
postinger så ofte gjør. I 10 års dagbok for 8. juli
står det blant annet om denne dagen: Det ble også høstet «sjak» —
et ugress som liknet litt på bygg i åkeren. Hvis denne ble blandet i
maltet under bry...
[Les resten: Lolium oel]
Fredag 08. juli 2016 22:59 – 1349 ord.
Det påstås at perioden 1850-1880 var det lyse britiske ølets
glansperiode. Hvordan skal man kunne brygge øl fra denne perioden på
en autentisk måte? Vel, der kommer man til mange problemstillinger, og
ett av dem handler om byggslag.
I dag oppfatter vi Maris Otter som den kvintessensielle britiske,
tradisjonelle malten. La meg ikke rakke ned på smaken, men opphavet er
ikke så gloriøst. Det er et ungt maltslag, introdusert i 1966, og
«Maris» skriver seg fra gateadressen der...
[Les resten: Chevallier]
Lørdag 02. juli 2016 23:54 – 1226 ord.
Gamle historiebøker om brygging siterer ofte et vers om hvordan og
når humla kom til England – året 1524:
Hops, reformation, baige and beer
Came into England all in a year.
Jeg har alltid ment at det i beste fall var en overdrivelse, at det
ikke var noe spesielt år da humla kom, men at det var en lang prosess
som strakk seg over mange år, både forut for, og ikke minst etter
1524. I beste fall var 1524 et symbolsk – men ikke urepresentativt –
årstall.
Verset f...
[Les resten: Anno 1524]
Mandag 02. mars 2015 07:30 – 471 ord.
Bakgrunnen for spørsmålet er at jeg hang meg opp i en setning i en presentasjon
av Lofotr vikingmuseum på Borg i Lofoten. Et stykke nede i teksten
står det: Vikingene hadde lært å brygge øl på korn og humle.
Men hadde de egentlig lært å brygge med humle? Og hvem hadde de i så
fall lært dette av?
Aller først trenger vi å definere hvem vikingene var. Det vi kaller
vikingtiden er en periode som starter med de første toktene over
Nordsjøen i tiårene før år 800. Ofte bru...
[Les resten: VikingHumle]
Søndag 28. desember 2014 03:30 – 1224 ord.
Øl brygges på malt og humle, rett? Joda. Det beskriver nåsituasjonen,
men i tidligere tider brukte man et vell av ulike krydderurter, både
før humle kom, og selv som billig erstatning for humle etter at de var
kommet. Ett av disse krydderne var bergmynte – Oreganum vulgare, som
er nært beslektet med hva vi finner i oregano-krydderet.
Planten kom frem i lyset da jeg leste at den – eller egentlig
krydderversjonen – også kaltes spansk humle, noe som fikk meg til å
tenke at...
[Les resten: Oregano]
Tirsdag 31. desember 2013 04:00 – 674 ord.
I ølhistoriebøker av den litt lettere sorten kommer man tidvis over
påstanden om at jødene brukte humle i ølet under fangenskapet i
Babylon. Dette er en påstand som skyldes en feiloversettelser og en
misforståelse, og den er tilbakevist hinsides enhver tvil, men likevel
dukker opp her og der. La oss her fotfølge saken.
En vanlig påstand å finne om dette på nettet er noe slikt som:
It appears that hops were used in Babylon before 200
AD. Hops Latin name appears in records...
[Les resten: Babels Humle]
Mandag 23. august 2010 04:00 – 1429 ord.