Vurderinger av øl, utesteder, bryggerier osv. Hovedsaklig med fokus på at det skal være noenlunde objektivt og saklig.
Døde det ti personer i Lørenskog av forgiftet øl 1978? Brukte man norsk øl på
filmsettet til Titanic? Grunnla Henning Thoresen Ægir, Lervig og Haandbryggeriet? Var
Gahr mannen bak Norbrew? Her ser vi nærmere på det som den høyt oppskrytte ChatGPT
mener å vite om norsk ølbransje.
For et par måneder siden testet jeg ChatGPT opp mot ølhistorie og ølsmaker, og ble
mildest talt overrasket over hvor mange feil den hadde. Jeg tenkte å skrive om det på
bloggen, men str...
[Les resten: ChatGPT har sjokkerende mange feil]
Tirsdag 14. mars 2023 01:08 – 5598 ord.
Jeg har lyttet meg gjennom Hand and Hearts podcast-serie om Mikkeller, med tittelen «Super Cool Toxic Workplace». Det
var en vond opplevelse, men jeg anbefaler likevel alle å gjør det. Det er viktige tema
som tas opp, og jeg tviler på at siste ord er sagt rundt Mikkeller – eller rundt andre
i bransjen for den del.
Fasaden for Mikkeller er i ferd med å sige sammen
Max Pixel, CC0 Public domain.
I utgangspunktet skulle man trodd at håndverksøl-bevegelsen etter...
[Les resten: Metoo_og_Craft_Beer]
Torsdag 03. mars 2022 13:57 – 1941 ord.
Bakrus! Huff. Det er rusens grimme tvilling, som uvegerlig trenger seg på om man tar
rusen litt for langt ut. Nylig kom Alexander H. Sandtorv med en myteknuser av en bok om
bakrusen: «Fylla har skylda; med vitenskapen inn i bakrusen», der forfatteren tar
oss med på en reise igjennom rus og bakrus, og vurderer myter om bakrus og ymse kurer,
utfra at han er førsteamanuensis i organisk kjemi.
Har du noensinne stusset over paradokset om at i rusen blir man utadvendt og høyr...
[Les resten: Fylla har skylda]
Søndag 13. februar 2022 21:43 – 2514 ord.
Søndag postet Kjetil Jikiun en link til et bokmanus
som ligger på ISSUU. Manuset tar blant annet for seg den
opprivende striden rundt Hansa Borgs oppkjøp i 2013 og Kjetils exit et
par år senere. Kjetil fører en kortfattet, men direkte stil. Kanskje
er ordet «kompromissløst» det som best beskriver manuset i seg
selv.
For det første skal vi ikke se bort fra at noen av de som er omtalt
også vil ta til motmæle og fortelle historien sett fra sin
side. Kjetil er da også tydeli...
[Les resten: Kjetils bok]
Mandag 22. juni 2020 01:20 – 1178 ord.
Tidvis ramler jeg inn på den norske Wikipedia-artikkelen om
«bryggeri», og jeg blir ikke imponert. Det er mye feil, foreldet,
misforståelser og utelatelser. Det er selvfølgelig å skyte seg i foten
å kritisere en Wikipedia-artikkel, for det inviterer til svar à la
«fiks det selv, da». Kanskje tid og fokus en dag gir rom for det. Men
jeg frykter at dersom jeg begynte, så ville jeg holde på og aldri bli
ferdig. Dette innleggets lengde, digresjoner og evindelige
diskuteringer fre...
[Les resten: Wikipedia bryggeri]
Onsdag 03. juli 2019 00:28 – 3934 ord.
Jeg tenkte å skrive noen reviews om ølbøker med ujevne
mellomrom. Jeg starter med Andreas Krennmairs Historic German and
Austrian Beers for the Home Brewer, eget forlag, Berlin, februar
2018.
Bokas styrke er at den pakker sammen historikken,
typekarateristikken, bryggemetoder og oppskrifter i én pakke. Gjør
ikke alle bøker det? Nja, ikke slik jeg opplever det. Mange
oppskriftsbøker lister et vell av ulike øltyper, men ofte er det
«bare» valg av gjær, humle og malt som er...
[Les resten: TyskeOelstiler]
Tirsdag 21. august 2018 23:40 – 552 ord.
Den 18. juni åpnet en utstilling om øl og hjemmebrygging på
Sverresborg Folkemuseum i Trondheim. Denne
utstillingen – «Skål!» – er vel verd et besøk, selv om du trenger
å reise litt. Den blir stående ut året.
Problemet med slike utstillinger er at man skulle fortalt så mye,
men får vist så lite. Det er én ting at man har begrenset areal til
rådighet, men den mest begrensende flaskehalsen er publikums
oppmerksomhet: det er bare en viss mengde nye idéer du klarer ...
[Les resten: Sverresborg utstillingen]
Torsdag 30. juni 2016 23:10 – 823 ord.
Hvorhen ligger bryggeriene i Norge? Det finnes kart med oversikt
kart. Her skal vi se på noen av dem og vurdere hvilket som er best –
og fundere litt over hvorfor noen er bedre enn andre.
Det første kartet er Ølportalens
bryggerikart. Det er et nokså gammelt kart, laget av Erik Dahl, og
det bruker Googles kart som grunnlag. Google har en brukbar og jevn
dekning, samt at det har med satelittbilder, som riktignok kan være
temmelig gamle. For Trondheim er dataene gamle og mangle...
[Les resten: Bryggerikart]
Mandag 29. februar 2016 17:49 – 1017 ord.
Forleden var jeg på fest og snakket tilfeldigvis med en fra
Stavangerregionen. Det var en rolig og hyggelig fyr, men da temaet
kom inn på Tou Bryggeri, la han for dagen et uforminsket hat mot
Ringnes og Carlsberg. Det nærmest lynte i øynene og han understreket
at han aldri – ALDRI! – drakk Ringnes-øl. Det er fascinerende hvordan
denne nedleggelsen fremdeles engasjerer.
Han drakk selvfølgelig Lervig, nærmere bestemt Lucky Jack, samt et
utvalg andre øl. Jeg forsøkte å p...
[Les resten: Troumatisk]
Torsdag 22. oktober 2015 23:58 – 745 ord.
«Trolls
picking roses» er tittelen på et term paper ved BI, med
undertittel «The case of HBB’s acquisition of Nøgne Ø», skrevet av
Sverre Colbjørnsen Olsen, og som jeg har fått lov til å legge ut på
nettet. Det er et interessant innblikk i hvordan økonomiske teorier og
modeller matcher eller mismatcher Hansa Borg Bryggeriers oppkjøp av
Nøgne Ø.
Tittelen henspiller på bildet av et troll som plukker
roser. Trollet kan nok plukke rosene, men stor og klumsete som det e...
[Les resten: TrollsPickingRoses]
Tirsdag 28. juli 2015 00:15 – 548 ord.
En bok jeg vil anbefale er Christine
Sismondo: America Walks into a Bar – A Spirited History of Taverns and
Saloons, Speakeasies and Grog Shops. Det er en relativt grundig
historie rundt offentlige drikkesteder i dagens USA, ifra de første
europeiske kolonistene slo seg ned der og til idag.
Det fascinerende med boka er hvordan den klarer å kombinere USAs
historie med pubenes historie. Offentlige drikkesteder har alltid vært
viktige samlingspunkt, både i den offentlige debatte...
[Les resten: AmericaBar]
Mandag 18. Mai 2015 22:25 – 393 ord.
Jeg har flere eldgamle innlegg som jeg stadig skriver og flikker på,
men som aldri synes å bli rett. De omhandler tema rundt hva vi kan
kalle samtidig ølkultur. Men jeg klarer liksom aldri å vinkle dem
slik at jeg ikke høres sutrende, sint og konspiratorisk. Jeg tar dem
frem, skriver dem litt om og legger dem bort.
Akkurat den sint-og-sur-fella har Max Bahnson og Alan McLeod
unngått på en snedig måte i en forunderlig bok som heter The
Unbearable Nonsense of Craft Beer – A R...
[Les resten: UnbearableNonsense]
Lørdag 04. April 2015 23:01 – 843 ord.
Er du 19 år, skal begynne å studere og ønsker å starte ditt eget
mikrobryggeri? Da har jeg et tips til hva og hvor du kan studere. Her
er en skamløs reklame for min egen arbeidsgiver: NTNU i Trondheim, der
folkene på bioteknologi ved NTNU er i ferd med å bygge opp et
studieløp rundt gjær og gjæring ifm ølbrygging.
Søknadsfristen for høyere utdanning er 15. april.
Petriskål med ølgjær, Saccharomyces
cerevisaeFoto: Wikimedia
Commons/Lilly_M CC-BY-SA 3.0
En bryg...
[Les resten: StudereMikrobrygger]
Onsdag 25. mars 2015 07:30 – 1771 ord.
Her er noen linker til lesestoff. Det er fire ulike bachelor- og
mastergradsoppgaver som fokuserer rundt norske bryggerier. Ikke bare
er det øl-relevant stoff, men det er også et innblikk i hvordan blant
annet markedsførere og økonomer ser på ølbransjen.
Her snakker vi om studentarbeider, og det er ikke gitt at alle
er A-kvalitet, så det er mest hensiktsmessig å lese
disse besvarelsene ikke som en fasit, men som en vinkling
av en problemstilling fra en student på vei til å b...
[Les resten: Lordagslinker 01]
Lørdag 21. mars 2015 00:45 – 409 ord.
Jeg skrev
om Open BeerPub Map i juli 2012. Hvordan går det med Open Brewpub Maps kart
over brewpuber, implementert som et uttrekk av dataene fra OpenStreetMap?
Det går i hvert fall fremover. Det gikk ganske fort i 2012, men så
saknet det. Vel, strengt tatt var ikke problemet at Open Brewpub Map
saknet, men at brukerne ikke deklarerte de rette tag'ene når de
opprettet puber i OpenStreetMap. Her er kart over Europa fra oktober
2012 og februar 2015.
Open Brewpub Map for Eur...
[Les resten: OBM oppdatering]
Fredag 06. februar 2015 15:41 – 824 ord.
Selv Lange Armstrong gjør det, kanskje i mangel av annen idrett han
har lov til å stille i, eller mer trolig for bygge sitt folkelige
image. Det handler om å løpe en ølmil, eller Beer Mile Running som det
heter på engelsk.
Opphavet synes å komme fra amerikanske universiteter. Reglene er
enkle, selv om det finnes et utall variasjoner over temaet: Drikk en
øl, løp en kvart US mile (dvs 402,34 meter), og repeter dette
ytterligere tre ganger. Det gir fire øl à 12fl.oz, eller 33...
[Les resten: Beer Mile Running]
Torsdag 25. desember 2014 03:30 – 569 ord.
På julemarkedet på Sverresborg fikk jeg nylig kjøpt Ole Grefstads
Drikkestell
for øl i Trøndelag på Museumsforlaget, en bok som utførlig
lister ølboller, -kanner, -haner og andre drikkekar for øl i
Midt-Norge. Boken skildrer disse frem til rundt 1900, da tradisjonen
for det aller meste hadde gått ut av bruk. Forfatteren stod selv på
museet og solgte boka. Den koster riktignok stive 495 kroner, men det
koster med fargebilderike praktverk om smale tema, dessverre.
Mange av de...
[Les resten: Drikkestell]
Onsdag 03. desember 2014 23:39 – 1096 ord.
Thomas Henry Huxley er kjent som biolog og en tidlig forkjemper for
Darwins teorier om artenes opprinnelse. Han var en dyktig debattant,
og fikk klengenavnet Darwins bulldog. Han holdt også et meget interessant
foredrag om gjær rundt 1870, og det er dette foredraget jeg vil
sette fokus på idag. Se her for andre
formater.
Han var forøvrig bestefar til forfatteren Aldous Huxley, og han var
en av stifterne av tidsskriftet Nature i 1869. Stilen i foredraget
synes å indikere at det ...
[Les resten: Huxley]
Søndag 10. august 2014 22:48 – 446 ord.
Det er få ting som bedre røsker meg ut av bloggesperren enn en vasete
artikkel i en eller annen blekke. Denne gangen er det The
Economist som skrev om IPA. Artikkelen er ikke veldig mye verre
enn de vanlige mytene om IPA. Men det var første setning som jeg satte
i halsen: INDIA pale ale (IPA) had a good claim to be the first
global beer, before lager took a grip on the world’s tipplers.
Nåvel. IPA var og ble en engelsk øltype, i hvert fall inntil mikro-
og hjemmebryggere – ...
[Les resten: Economist]
Fredag 23. Mai 2014 23:06 – 1239 ord.
Jeg har vært sånn middels negativt til rating-sites i sin
alminnelighet, så la meg forsøke å være litt positiv for en gangs
skyld: Jeg synes untappd.com er et rimelig brukbart system. Ok, det
er mye der som er langt enklere (eller dårligere) i forhold til
ratebeer.com og beeradvocate.com. Men allikevel er det endel der som
jeg liker bedre.
For det første tvinger formatet deg til å være kort, siden man på
godt og vondt er begrenset av en twittersk 160-tegns grense. Jeg er...
[Les resten: Untappd]
Torsdag 02. januar 2014 04:00 – 351 ord.
Jeg er en samler – noe min kone kan bevitne. Jeg samler på
ølsmaksnotater, men samleren i meg pusher på for også å samle på noe
fysisk memorabila fra ølene jeg drikker – så det ikke bare blir
en flyktig opplevelse. Jeg kunne samlet på flaskene, men boligens
volum (og min kone) tillater ikke det. Jeg kunne samlet på etiketter,
men det blir gjerne til at flasker akkumuleres i påvente av at de skal
tas av, og dermed er vi tilbake til forrige problem. Dessuten er ikke
alle etiket...
[Les resten: Aapnerne]
Torsdag 26. desember 2013 04:00 – 1004 ord.
Da jeg for en tid tilbake skulle ha noe reiselitteratur på en
togreise, så snublet jeg over et for meg nytt tidskrift med navnet
«Beer» på Narvesen. Endelig et tidskrift om øl i løssalg i Norge,
tenkte jeg. Men så rosenrødt er det ikke.
Det første som slo meg var at de hadde misforstått konseptet med
side-3-piker. De skal ha sitt reservat på side 3, ikke figurere på
hver tredje side. Og profilen med å vise ølflasker mot en bakgrunn av
pupper og lår var ikke bare tilfel...
[Les resten: Oeltidsskriftet]
Lørdag 05. Mai 2012 00:49 – 335 ord.
Levde mennesket en gang i tiden utelukkende på øl? Det ville i alle
fall ikke noen lavkarbodiett - som et apropos i disse
diettider. Spørsmålet var utgangspunktet for et post-symposium av
antropologer i 1953.
Om du har lest ølhistoriebøker som har insinuert at øl ikke bare
var essensielt for mennesket, men også hovednæringskilde og til og med
en forutsetning for de aller eldste sivilisasjoner, så kan du
sannsynligvis følge kildematerialet til akkurat dette symposiet.
...
[Les resten: Postsymposiet]
Lørdag 24. desember 2011 03:00 – 1163 ord.
På Norbryggs juleølkonkurranse på Tautra var det foredrag med
Anders Kissmeyer - som jeg tallrike ganger har nevnt. Han er også
redaktør for Scandinavian
Brewers' Review, som er de skandinaviske bryggmestrenes
medlemsblad. Han delte ut kopier av oktobernummeret. Mange
takk! I det var det en
artikkel av Axel G. Kristiansen, direktør ved Den Skandinaviske
Bryggerhøjskole i København, om moderende bryggeteknikker for
optimalisering og strømlinjeforming av industribrygging.
Om du...
[Les resten: Superindustri]
Fredag 23. desember 2011 03:00 – 1056 ord.