Øl handler ikke bare om å brygge ølet, men også om å drikke og smake på det og sette pris på det, som er tema for denne kategorien.
Har du noensinne fanget inn en aroma i et øl men ikke klart å koble den mot hva det
er? Jeg også, og det er skikkelig irriterende. Hvordan kan du trene opp luktesansen til
å koble bedre? Vel, du kan smake på mange øl, men endel aromaer kommer du ikke over så
ofte. Du kan kjøpe lukte- eller smake-sett, men de er ofte dyre. Eller du kan lage deg
ditt eget lukte-sett – sånn som jeg har gjort. Det løser ikke alt, men det er en god
start. Men det viktigste er ikke hva du lukter ...
[Les resten: Ditt eget treningskit for smaking]
Fredag 19. august 2022 16:59 – 1736 ord.
Er du også en ølsmaker? Føler du også at måten det gjøres på ikke helt treffer?
Jeg opplever tidvis at ølet skal karakteriseres ihjel etter kriterier som kan fremstå
litt irrelevante og rigide. Samtidig er det viktige elementer i min opplevelse av ølet
som det ikke gis rom for. Jeg har derfor begynt å bruke mitt eget system: Jeg vurderer
fem kriterier: forventning, balanse, tydelighet, minneverdighet, og hedonisme. Her skal
jeg forklare hvordan og hvorfor.
Med smaksv...
[Les resten: Mot bedre beerrating]
Mandag 07. februar 2022 23:38 – 2727 ord.
Ok, så du har smakt deg gjennom noen tusen øl, du har en drøss
med untappd-badges og mener du er en dyktig ølsmaker? Hvordan kan du
bli en enda bedre ølsmaker? Vel, hva med å begynne å smake på noe helt
annet?
Faren er at du er kjempeflink med øl, men at du kommer til kort når
det gjelder andre ting. Dersom du kan blinke ut enkelthumler, men det
meste av kaffe smaker … vel, stort sett kaffe, så har du kanskje
smaksmessig tunnelsyn. La meg slå et slag for at dersom du b...
[Les resten: 016 noeheltannet]
Fredag 26. juli 2019 00:03 – 1006 ord.
En av episodene med Teletubbies heter «Again and again», der
gjennomgangstemaet er at de gjør det samme omigjen og omigjen og
omigjen og … Og akkurat dét er hva du trenger å gjøre når du skal bli
en bedre ølsmaker.
Noen øldrikkere vil helst bare smake favorittølet sitt, og går
glipp av mye annet. Andre vil helst smake noe nytt. De får nok smakt
på mye, men også de går glipp av noe. I denne postingen vil jeg slå et
slag for å drikke det samme ølet mange ganger. Ik...
[Les resten: 015 Repetisjon]
Mandag 01. juli 2019 23:20 – 926 ord.
Kjært barn har mange navn, og av og til har noen ikke fullt så
kjære barn også mange navn. En av de mer ekle og ubehagelige aromaene
er det som litt fint og diskret kalles butyric acid på engelsk og
smørsyre på norsk. Spør du folk om hvordan de oppfatter den, får du
svar som spriker, ikke minst fordi den lukter så ille at mange føler
behov for å omskrive opplevelsen i litt forskjønnende vendinger.
Ordet smørsyre på norsk er analogt til engelsk butyric acid, siden
orde...
[Les resten: 014 ButyricAcid]
Onsdag 14. November 2018 23:00 – 1113 ord.
Du trodde kanskje at når ølglasset var tomt, så var smakingen
over? Neida, da begynner neste fase, for det er nyttige ting man kan
utlede av et tomt ølglass, så hold servitørene borte fra å samle inn
glassene.
Enkelt aromaer kan være vanskelig å fange under smaking av et øl,
men de trår langt mer brutalt frem dersom du lukter på det tomme
glasset. Min erfaring er at dette især gjelder noen
indikatorer på oksidasjonsprosesser. Én dufter av papir og papp –
selv om den...
[Les resten: 013 Tomt Glass]
Fredag 07. september 2018 23:34 – 924 ord.
Om du vil bedre luktesansen din, så handler det mye om å trene,
trene, trene. Det er nok ikke så mye selve luktesansen du trenger å
trene, men mer bevisstheten og hjernen din så du klarer å fange opp,
og å gjenkjenne de luktene som nesen din fanger opp.
En av de beste måtene å trene opp luktesansen på er å begynne å
lukte på omgivelsene. Det er til og med mulig å gjøre det uten at noen
legger særlig merke til det, og det er en egnet aktivitet når du
sitter på busse...
[Les resten: 012 GaaEnTur]
Lørdag 18. august 2018 08:38 – 948 ord.
I dette smakstipset skal vi gjøre noe så tilsynelatende
irrelevant som å se på bilder av bygninger – for å illustrerer hvordan
man konsentrerer seg om å fange smaker og lukter i øl.
Hvordan konsentrerer man seg, jeg pleier å forberede meg mentalt på
4-5 ulike måter før jeg tar en slurk øl. Og som analogi skal vi bruke
hvordan du oppfatter en husfasade. Du kan lete etter «house»
eller «castle»
eller «palace» på
Google, og jeg vil bruke det som illustrasjon på m...
[Les resten: 011 Fokus]
Mandag 30. juli 2018 16:31 – 1286 ord.
Hvordan forbereder du deg foran en ølsmaking? Det er et spørsmål som
enkelte ikke tar lett på. Det er jo liksom ikke bare å åpne, helle og
drikke. Dette innlegget ser på hva du bør avholde deg fra å gjøre i
timene før du skal smake på øl.
Dersom smakssansen din skal være optimalt i form til en smaking, så
er det flere ting du kan gjøre – eller la være å gjøre. Det handler om
å forberede seg så smaksløkene yter maksimalt. Det høres kanskje litt
pretensiøst u...
[Les resten: 010 Avhold]
Mandag 02. juli 2018 21:58 – 1114 ord.
Denne helgen er hjemmebryggerhelgen i Trondheim. Det er mange
spennende talere der, men la meg fokusere på en: John Palmer som skal
snakke om diacetylredusjon i øl. «Høh» tenkte jeg da jeg først hørte
temaet. «Er ikke det bare et par dager på 20°C, og bare nødvendig for
undergjæret øl?» Og så sjekket jeg litt og fant ut at dette faktisk
var et digert og spennende tema.
Aller først, i mitt hode var diacetyl noe som gjæren produserer
under gjæring, buffrer i ...
[Les resten: PalmerOmDiacetyl]
Lørdag 22. April 2017 08:34 – 465 ord.
Forleden smakte jeg på øl brygget med kveik fra Voss. Jeg må tilstå
at jeg var litt skeptisk i forkant, men jeg fikk nytt syn på det
underveis. Denne tradisjonsbryggingen er ikke basert noen
hjemmebryggere som er «for cheap'e» til å kjøpe «skikkelig» gjær. Det
er gjær på en helt annen måte enn vi andre er vant til.
Smakingen foregikk på Institutt for bioteknologi ved NTNU, der
Truls Rasmussen tar mastergrad rundt tradisjonsølgjær for professor
Per Bruheim. Sentral ...
[Les resten: Hornindal smaking]
Mandag 01. februar 2016 22:06 – 1063 ord.
Det er to viktige aspekter med helling. Det ene har å gjøre med
kullsyre og hvordan man bygger skum eller justerer
kullsyremengde i ølet. Det andre har med bunnfall å gjøre og hvorvidt
du vil ha det med eller ikke.
Bunnfallet ønsker man ofte å unngå å få i glasset. Problemet er
størst når man skal skjenke i flere glass, eller glasset ikke er stort
nok til å romme en hel flaske. Utfordringen er å vite når det kommer,
så man kan stoppe hellingen. Jo mer det rotes, vif...
[Les resten: Helleteknikk]
Mandag 19. oktober 2015 22:48 – 1056 ord.
Da jeg for noen år siden tinte og varmet en pakke med frossen
morsmelk og forsøkte å gi til minstemann på elleve måneder, tok han én
slurk, spyttet ut tåteflaska, snudde hodet demonstrativt bort og satt
inn smokken med en bestemt mine. Først da Magni kom hjem fikk jeg
forklaringen: det luktet såpe, og kommer av ensymet lipdase som
konverterer lipider – eller fettstoffer – i melka til såpe. Ammende
har varierende mengder lipase i melka, og konverteringen fortsetter
tilsynelaten...
[Les resten: Saapesmak]
Lørdag 10. oktober 2015 00:24 – 536 ord.
Vær forsiktig med å dytte ølglassene i oppvaskmaskinen, de kan bli
ødelagt. Jeg tenker ikke på ølskum og slikt, men at overflaten på
glasset sprekker opp og blir uappetitlig tåkete.
Oppvaskmaskiner er praktiske og tidsbesparende, men de er oftest
langt mer harde på serviset enn håndvask. Det har vært diskutert endel
om oppvaskmaskiner vasker bedre enn hånd-oppvask. Om dét skal jeg ikke
hardnakket påstå noe – men det virker nokså tydelig som at
maskin-oppvask ofte ...
[Les resten: Mikrokrakelering]
Fredag 25. september 2015 23:20 – 632 ord.
Akk, jeg har nettopp helt ut to flasker øl – minus de få
munnfullene jeg klarte å svelge. Nei, jeg skal ikke fortelle hvilket
bryggeri, det får holde å si at det er ett av de mange nye og små som
har vokst frem de siste par-tre årene.
Først åpnet jeg et øl som etter sin annonserte type burde hatt
banan og nellik, men som egentlig bare hadde et altoverdøvende
DMS-aktig svovelpreg. Ikke helt klassisk DMS, skjønt
konsentrasjonsforskjeller kan få den til å lukte kvalitat...
[Les resten: Svovelpreken]
Lørdag 12. september 2015 20:09 – 586 ord.
Noen ganger har øl en metallisk aroma. Det drar sjelden i positiv
retning, selv om det i små konsentrasjoner kan gi ølet litt mer
kompleksitet. Her skal vi mer spesifikt på jernsmak.
Jernsmak kommer tidvis fra utstyret. Stål kan lekke metallisk
smak, og her bør vi skille mellom stål og rustfritt stål. Man skulle
tro at rustfritt stål er helt fritt for å avgi jernsmak, men meningene
er delte. John Palmer mener det ikke vil avgir metallisk smak, men
andre synes ikke å være...
[Les resten: 009 Jern]
Onsdag 10. juni 2015 22:52 – 609 ord.
Hvorfor smake på én øl, når du kan smake på to eller tre? Nei,
dette er ikke reklame for å drikke mer, men for smake på flere øl i
parallell, i stedet for å smake dem etter hverandre – i serie. Kall
det gjerne differensiell smaking.
Teknikken er nært beslektet med parring av mat og øl. Noen
kombinasjoner av øl og mat fungerer, andre ikke. Av og til vil en
matrett bringe frem bestemte smaker i ølet – eller omvendt. Det samme
kan skje når man smaker på to øl om hve...
[Les resten: 008 Diffsmaking]
Torsdag 21. Mai 2015 23:19 – 779 ord.
Jeg vet det løftes på øyenbryn og klikkes indignert inn på
kommentarfelt når IPA og pilsner brukes i en og samme setning. Men
pilsnerhatende IPA-elskere er strengt tatt en litt forunderlig
konstellasjon.
De to øltypene har mange likheter. De er begge lyse øl med en
tydelig humleprofil, der malt er i bakgrunnen. Det vil si, dersom vi
ser på den tyske pilsneren, som i praksis er den øltypen som ble
importert hit og til veldig mange andre land. De tekniske forskjellene
er mange ...
[Les resten: IPA pilsner]
Mandag 20. April 2015 06:00 – 1110 ord.
Alle sensoriske feinschmeckere har sine fingerferdige ritualer. For
drikkevarer innbefatter det blant annet svirvling. Er denslags bare
verdiløse fakter for å gjøre seg interessante, eller har det en
egenverdi?
Joda, svirvling har sin misjon for å forsterke lukteinntrykkene. Det er
et kroneksempel på en ortonasal lukteteknikk som forsterkes gjennom
noen enkle grep.
Faktene i seg selv er ikke så veldig viktige, selv om de kan være
elegante. Det essensielle her handler o...
[Les resten: 007 Svirvling]
Tirsdag 31. mars 2015 17:48 – 834 ord.
Betyr ølglasset form noe? Javisst, og på flere nivåer enn man ofte
tenker på.
Det første aspektet med glasset form er smaksmessig. Ulike former
kan samle aroma i et tulipanformet glass, eller spre dem ut i mer
åpent glass. Glassets tykkelse og hvorvidt det har stett påvirker hvor
raskt det varmes opp, og veggenes vinkel i glasset påvirker hvor raskt
CO2 bobler ut og hvor mye skum man får. Men bortsett fra
rent smaksmessige aspekter, hva betyr glassets form?
For utest...
[Les resten: GlassetsForm]
Torsdag 19. mars 2015 07:30 – 489 ord.
Vi skiller mellom smakssans og luktesans. Mange forbinder det med
sanseinntrykkene når man dytter noe i munnen i motsetning til å snuse
på det. Når vi snuser på noe bruker vi primært luktesansen, men når vi
smaker på noe bruker vi både luktesansen og smakssansen … ja og
følelsessansen med, men det er en annen historie.
Luktesansen kan vi skille i to varianter: ortonasalt og
retronasalt, der orto- betyr rett eller normalt, mens retro- betyr
motsatt eller bakenfra. Når du l...
[Les resten: 006 Retronasalt]
Mandag 09. mars 2015 23:50 – 887 ord.
Smaking er sannelig ikke enkelt. Det føles som smaker kan variere
fra gang til gang, selv når en smaker på det samme ølet. Da kan det
være en trøst at det neppe bare er deg som er en «dårlig» smaker, for
omgivelsene har stor betydning for hva og hvordan vi smaker. Ett
illustrerende eksempel er flymat.
De problemene reisende har med pregløs flymat er temmelig
trivielle i forhold til flyselskapenes utfordringer med å levere et
godt, eller i det minste akseptabelt måltid i lu...
[Les resten: TamFlymat]
Torsdag 26. februar 2015 07:30 – 811 ord.
Mikrobryggerier brygger øl med bunnfall, og bunnfallet inneholder
gjær. Slik har det i hvert fall nesten universelt vært de siste
tiårene, og tradisjonen bygger på blant annet belgiske og engelske
tradisjoner.
Derimot varierer rådene om hvorvidt bunnfallet skal være med eller
ikke. Jeg skal ikke pontifikere i den ene eller andre retningen, men
jeg vil gjerne påpeke at gjærslammet på bunnen av flaska kan gi ølet
nye smaksdimensjoner.
Bestiller du en Hefe Weissen på ...
[Les resten: 005 Gjaerslam]
Fredag 20. februar 2015 07:00 – 468 ord.
Den aller mest aromatiske delen av et øl er ikke i ølet. Den er i
headspace – mellom ølet og flaskekapselen. Derfor er ikke åpningen av
en flaske bare en mekanisk bryting av en forsegling, det er en
engangsmulighet til å oppleve en spesiell vinkling av ølets aroma
full-scale i et kort sekund.
Ølet utvikler seg når det ligger på flaske, men åpningens psst-lyd
er startskuddet til at ølet begynner å utvikle seg virkelig fort. Og
aller fortest går det under åpning og helli...
[Les resten: 004 PsstAroma]
Søndag 15. februar 2015 22:30 – 698 ord.