Det står en-og-førti øl
 

Kategorier av innlegg på bloggen

Her er en oversikt over de kategoriene som innleggene er delt inn i på denne bloggen. Dessverre er det mange innlegg som faller inn under flere kategorier, men jeg har enn så lenge valgt å la hvert entry kun tilhøre én kategori.

En alternativ måte er å navigere via stikkordslista (eller tags) der hvert innlegg er merket med ett eller flere stikkord. Det er også en tidsmessig inndeling, dersom du leter etter innlegg fra et bestemt tidsrom.

  • analyse – Analyser rundt ølbransjen: Fokuserer på tallmateriale eller kvalitative data som basis for analyser av bryggerier, utesteder osv. i ølbransjen.
    • bransje – Analyser rundt trender i bransjen: Analyser som er strekker seg på tvers av de øvrige kategoriene, og som fokuserer rundt trender som dekker større deler av bransjen.
    • bryggeri – Analyser av enkeltbryggerier: Analyser som fokuserer på enkeltbryggerier eller bryggeriselskap, fremfor å se på hele bransjen under ett.
    • marked – Analyser av ølmarkedet: Analyser av ølmarkedet og økonomi, som ikke er spesifikk for noen få bryggerier.
    • regnskap – Regnskapsanalyser for enkeltbryggerier: Gjennomgang av konkrete årsregnskaper for konkrete enkeltbryggerier og regnskapsanalyser med det som utgangspunkt.
    • strategi – Analyse og tolkning av strategier: Fokus på å tolke og analysere ulike strategier og strategidokumenter, gjerne med tolkning opp mot hvordan selskapene ellers posisjonerer seg
  • anmeldelse – Anmeldelser bryggerier, utsteder, øl etc: Vurderinger av øl, utesteder, bryggerier osv. Hovedsaklig med fokus på at det skal være noenlunde objektivt og saklig.
    • annet – Andre typer av anmeldelser: Herunder går vurderinger av forskjellige andre typer anmeldelser som ikke passer under de øvrige kategoriene.
    • bok – Anmeldelser av bøker, rapporter og lignende: Mine synspunkter, tanker og anmeldelser rundt bøker, rapporter og andre lignende, utgitte tekster, enten de er på papir eller elektroniske.
    • digitalt – Anmeldelse av nettsteder og nettressurser.: Vurderinger av ulike ølrelaterte nettressurser og andre nettsteder med fokus på øl, hvilket kan dekke et svært bredt tematisk område.
    • tidsskrift – Anmeldelse av tidsskrifter og blader.: Vurderinger av periodiske tidsskrifter, blader, aviser og magasiner, fortrinnsvis i fysisk format, men det kan også være på nett dersom det følger malen til et papirtidsskrift.
    • utesteder – Anmeldelser av utesteder som serverer øl: Vurderinger anmeldelser fra besøk på ulike steder som serverer øl, og ikke bare tradisjonelle puber.
  • blogging – Introspektivt på egen blogging: Samler innlegg som egentlig ikke er så mye om øl og bryggerier etc, men med mer introspektivt fokus på denne bloggen, på meg selv og lignende ting.
    • admin – Administrative meldinger: Ulike praktiske og administrative meldinger som går på bloggen, hovedsaklig på konkrete tema som ny eller funksjonalitet som det er viktig av brukerne er klar over.
    • personlig – Dersom det handler om meg: Noen innlegg handler egentlig mest om meg, og ikke så mye om bloggen eller om øl, da havner de her, spesielt dersom de kanskje ikke har noen stor varig verdi.
    • status – Oppsummering om bloggen: En gang i året – på bloggens fødselsdag (og kanskje en gang i blant ellers) – skriver jeg en oppsummering om hva som har skjedd og hva som er planlagt fremver, både tematisk og rundt det praktiske og tekniske for bloggen.
    • ølklubb – Det gode øls klubb i Trondheim: Da vi startet Det gode øls klubb i Trondheim i 2007, brukte jeg bloggen til info og beskrivelser, uten at jeg tenkte over at det var en blanding av tema og roller. Dessuten hadde vi en tidligere ølklubb kalt Ninkasi. Disse innleggene finnes her.
  • bryggeteknisk – Det tekniske i bryggeprosessen: Det er en meget kompleks prosess å brygge øl, i denne kategorien går innleggen som omhandler tekniske aspekter av bryggeprosessen.
    • eksperimenter – Eksperimentell brygging: Utforskning av eksperimentell brygging med ulike uvanlige eller sære teknikker, eller trekke det normale til det ekstrme, eller differensiell testing av variasjoner over bryggeteknikk.
    • prosess – Selve bryggeprosessen: Fokus på elementer og trinn i selve bryggeprosessen, evt eksperimenter for å teste og utforske disse, gjerne med fokus på det litt mer teoretiske.
    • råvarer – Råvarer til brygging: Ulike ingredienser i bryggingen, fra et bryggeteknisk perspektiv.
    • teknikk – Bryggeutstyr og -teknikk: Fokus på utstyr for brygging og bruken av det, gjerne også hjemmelaget bryggeutstyr.
    • teori – Teori rundt brygging: Beregninger og teori knyttet til bryggeprosessen og vitenskapen rundt brygging.
    • tradisjoner – Tradisjoner rundt ølbrygging: Teknikker, prosesser og utstyr som hovedsaklig knyttet til tradisjoner rundt ølbrygging, især gårdsbrygging.
    • ølstiler – Teknikk for ølstiler: Bestemte teknikker og prosesser knyttet til en spesifikk ølstil.
  • historie – Øl og historie: Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
    • antikken – Brygging og drikking av øl i antikken: Brygging av øl har en lang historie, og denne kategorien dekker ølet i antikken, produksjon, drikking, omtale osv.
    • bransje – Ølbransjens historiske utvikling: Fokus på ølbransjens utvikling i historiske perspektiver, især på hvordan brygging, distribusjon og salg har utviklet seg.
    • bryggeri – Historien til et bryggeri: Hvert enkelt bryggeri har en historie, og det er alltid spennende å grave seg ned i historien bak hvordan et bryggeri ble til og utviklet seg.
    • brygging – Ølbryggingens historie: Mer generelt om ølbryggingens historie dersom det ikke passer bedre under de andre underkategoriene av historie.
    • kalender – Om merkedager og datoer: Dels om tradisjoner knyttet til bestemte dager, men også om ølrelartere hendelser som skjedde på bestemte datoer, når det er datoen som er det viktige.
    • person – Personer i ølhistorien: Ulike personer som har hatt en historisk betydning for øl og ølbrygging.
    • rekonstruering – Rekonstruering av historiske øl: Graving i historiske kilder for å kunne rekonstruere historiske øl, og delvis også eksperimenter for å verifisere dette.
    • råvarer – Historiske råvarer for øl: Om råvarer til øl og ølbrygging, når disse er mer historiske enn de er i bruk i dag, eller dersom de i dag brukes som historiske ingredienser.
    • samfunn – Ølets historiske plass samfunnet: Øl har vært viktig i samfunnet opp igjennom historien, og ølets betydning og historiske plass og utviklingen av ølet dekkes her.
    • skikker – Skikker og tradisjoner rundt brygging og drikking av øl: En rekke ulike skikker finnes rundt brygging og drikking av øl, inkludert også overtro.
    • skrifter – Transkribering av gamle tekster: Tekster om øl og ølbrygging fra tidligere tider – inkludert transkribering og kommentering av dem.
    • økonomi – Bryggingens økonomiske historie: Brygging har alltid vært viktig, og ikke minst de økonomiske sidene i sin samtid. Her fokuserer vi på bryggingens historie.
    • ølstiler – Bakgrunnen for og utviklingen av ølstiler: Moderne eller historiske ølstiler sett i et historisk lyd, spesielt bakgrunnen for at de oppstod og utviklingen som de har hatt siden.
  • hjemmebrygg – Om å brygge hjemme i liten skala: Å brygge sitt eget øl er både tilfredsstillende og det gir masse teknisk øl-innsikt, selv om det er i liten skala som 20-30 liter, eller kanskje bare 4-5 liter.
    • eget – Om mine egne hjemmebrygg: Når jeg hjemmebrygger selv, pleide jeg tidligere å beskrive prosessen på bloggen. Etterhvert har jeg begrenset til det kun der hvor det kan ha interesse for andre å følge med å følge med på hva jeg brygger og de prossesene jeg bruker.
    • ingredienser – Råvarer og behandling av dem ved hjemmebrygging: Om råvarer og prosessering av dem under hjemmebrygging. Det er en del overlapp med andre kategorier, men her fokuseres det mest på det som enten er veldig eksperimentelt eller det som kun egner seg i skala for hjemmebrygging.
    • teknikk – Tekniske tema rundt hjemmebrygging: Tema rundt teori, teknikk og utstyr som hovedsaklig er nyttig i kontekst av hjemmebrygging, i stedet for å være generelle bryggetekniske tema.
  • nyheter – Nyhetssaker og tema i tiden: Fokus på ting som skjer i samtiden, og som har kanskje mindre relevans i fremtiden, annet enn som samtidig kilde. Forsøksvis mer objektivt her enn under kategorien «synsing».
    • bransje – Generelle nyheter om bransjen: Her er samle-kategorien for nyheter som ikke passer inn i de andre underkategoriene
    • kommentar – Mine kommentarer på nyheter: Når det er mindre å bringe en nyhetssak enn det er at jeg ønsker å bringe mine synspunkter på den, bruker jeg denne underkategorien.
    • notis – Enkle og korte smånyheter: Dersom det er et kort innlegg om en nyhet, typisk med linker til eksterne informasjonskilder med mer info, brukes denne underkategorien.
    • nye – Nyheter om nye bryggerier: Det er alltid spennende når det er et nytt bryggeri på trappene, og slike nyheter er derfor samlet i en egen underkategori.
    • politikk – Om øl- og bryggeri-politikk: Om politikk overfor øl og bryggerier, inkludert avgiftspolitikk og alkoholpolitikk generelt.
    • sammendrag – Samle-innlegg om ølnyheter: En lang periode postet jeg innlegg som samlet flere mindre nyheter i et litt lengre samle-format. Disse er samlet her.
    • stengning – Om bryggerier som legger ned: Når bryggerier legger ned, går konkurs eller på andre måter legger opp, er det ofte et godt tidspunkt å se seg bakover for å se på hva de har betydd og hvorfor det gikk som det gikk.
  • skildring – Reiseskildringer og besøk: Beskrivelser av opplevelser og reiser til og besøk på bryggerier, utesteder, festivaler og lignende, gjerne med et personlig og fortellende snitt
    • bryggeri – Besøk på ølbryggerier: Beskrivelser fra besøk på ølbryggerier og samtalene med menneskene bak dem, samt deres bryggeutstyr og bryggeprosess, bryggefilosofi og produktspekter
    • festival – Besøk på ølfestivaler: Besøk på og beskrivelser av ølfestivaler og lignende tidsbegrensede arrangementer
    • produsenter – Besøk til produsenter utover øl: Skildringer av besøk til produsenter av mer eller mindre øl-relaterte ting utover selve ølet
    • reiser – Ølfokuserte reiseskildringer: Samlekategori for reiseskildringer til mer eller mindre fjerne strøk, med beskrivelse av ulike ting der den røde tråden er ølfokuserte reiser
    • utesteder – Besøk på skjenkesteder: Beskrivende besøk på utsteder og skjenkesteder, rundt atmosfære, vareutvalg og andre aspekter av den subjektive totalopplevelsen
  • smaking – Om smaker og smaking av øl: Øl handler ikke bare om å brygge ølet, men også om å drikke og smake på det og sette pris på det, som er tema for denne kategorien.
    • ingredienser – Øl-smaker relatert til ingredienser: Mye av smaken i ølet kommer fra smaksgivere i råvarene eller behandlingen av dem.
    • pubguide – Om hvordan få utbytte av pubbesøk: Dette er en kategori tenkt til hvordan maksimere sin smaksopplevelser når man er på pub, festival eller lignende.
    • review – Notater fra smaking av øl: Her er samlet en rekke notater fra mine egne smakinger på øl, men egentlig har jeg sluttet å med innlegg som er rene smakinger, så det er mest historisk materiale her.
    • råvarer – Smaking av råvarene til øl: Her fokuseres det på råvarene og hva de smaker, mer enn hvordan det brukes i ølet. Det er en del overlapp med underkategorien «ingredienser» og det blir kanskje slått sammen med den.
    • stiler – Om øl-stiler og hva de smaker: Et øls smak må vanligvis holdes opp mot en mer eller mindre normert ølstil. I denne underkateorien finnes stoff rundt hvordan ulike øl-stiler bør eler kan sake.
    • teknikk – Teknisk rundt hvordan smake øl: Det er involvert masse teknikk i forbindelse med at man smaker på øl, tenk litt som med vinsmaking og matlaging.
    • usmaker – Om uønskede smaker i ølet: Av og til blir ølet skjemmet av usmaker, og noen smaker er usmaker i noen sammenhenger men ønskede i andre. Her er det innlegg om det som er usmaker, i hvert fall i forhold til noen øl-stiler.
    • verktøy – Hjelpemidler for å smake øl: Det blir enklere å smake øl når man har de rette verktøyene for hånden. Hva det er, og hvordan de brukes er tema for denne underkategorien.
    • ølkultur – Ølsmaking i en større kontekst: Smaken av øl er det som kommer fra selve ølet, men vi skal ikke underslå at konteksten rundt spiller inn. Denne underkategorien ser mer på de aspektene av ølsmaking som ikke er direkte koblet mot smakskomponenter i ølet.
  • synsing – Kategori for meningsinnlegg: Her finner du innlegg med mer subjektive meninger og argumentasjon, der jeg eller forsøker å holde tonen på bloggen i en litt mer objektiv stil.
    • aktivisme – Ting jeg vil endre på: Det er selvfølgelig ting jeg gjerne ser var annerledes, her er det utløp for å mene noe om det og argumentere for hvorfor.
    • bransje – Synspunkter på øl-bransjen: Den norske ølbransjen er på mange måter en egen verden, mye takket være reklameforbudet. Det gir rom for å mene endel.
    • debatt – Innlegg i offentlig debatt: I den grad jeg mener noe som del av en offentlig debatt, så er tanken å bruke dette som utgangspunkt, evt med parallellposting dersom det publiseres andre steder.
    • fremtid – Spådommer om fremtiden: Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden, og i den grad jeg mener noe om hvordan ting kommer til å bli, er denne underkategorien stedet.
    • lovverk – Meninger om alkohollovgivning: Det er vel få ting som kan sette fyr på debatten som alkoholavgifter og alkohollovgivning. Det er faktisk det som legger premissene for hvordan både bryggerier og vi øldrikkere behandles. Her er mine meninger om det.
    • marked – Synspunkt på ølmarkedet: Her kommer det innlegg som fokuserer på øl-markedet og hvordan det fungerer, inkludert både bryggerier og alle de andre aktørene i bransjen.
    • samfunn – Øl, øldrikking og samfunnet: Her kommer subektive meninger som ligger på grenselinja mellom øl og samfunnet, ølet plass og funksjon, gjerne i forhold til den rollen det har blitt gitt eller forsøkes gis.
    • utesteder – Synspunkter på utelivsbransjen: Jeg er vel ikke noen storforbruker av utelivsbransjen, men noen synspunkter har jeg vel allikevel.
    • ølkultur – Synspunkter rundt ølkultur og øl generelt: Ja, øl er kultur, og har vært det i all tid.
  • trivia – Samler ulike fakta som ikke passer annetsteds: Her er samlet mer eller mindre løsrevne fakta og info som kanskje ikke har så sterkt felles tema at det passer inn andre steder
    • diverse – Samlekategori for ymse tema: Her er det mye forskjellig som jeg ikke har funnet noen bedre plass til, kanskje det flyttes senere om det kommer en bedre plass?
    • quiz – Quiz-er og fasiter om øl: Her er stort sett fasitene for øl-quizene fra bloggen, inkludert spørsmålene. Det er et temmelig bredt spekter av tema og spørsmål rundt dem.
Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/meta/kategorisering-av-innlegg.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>