Analyser av ølmarkedet og økonomi, som ikke er spesifikk for noen få bryggerier.
Hvordan påvirker situasjonen i Ukraina bryggeindustrien og hva kan
konsekvensene bli? Her skal vi se på aksjekursene til noen av de
større bryggeriene, og la meg forsøke å tolke litt rundt nyhetene som
har kommet rundt at man trekker ølmerker på grunn av sanksjoner
Først og fremst er vel folk lagt merke til nyhetene om flere bryggerier har trukket seg
ut av Russland, blant
annet Heineken, som har stoppet salget
av merkevaren «Heineken». Noen avisrapporter har presentert...
[Les resten: Brygging og Russland]
Søndag 13. mars 2022 15:04 – 2080 ord.
Tidligere ventet mange på det store raset av konkurser blant mikrobryggeriene, som
følge av overetableringen. Vi har sett konkurser de siste årene, men det virkelig store
raset har latt vente på seg. Vil det noensinne komme? Jeg har analysert alle
2020-regnskapene for norske bryggerier under ett, og fokusert på noen indikatorer som kan
si oss noe om konkursene kommer eller ikke. Jeg tror jeg har en fasit, og det er en
noenlunde hyggelig fasit.
Hva bryggeriregnskapene kan forte...
[Les resten: Hvorfor_Konkursene_Uteblir]
Onsdag 02. mars 2022 23:37 – 2826 ord.
Jeg tenkte jeg skulle oppdatere et par grafer som viste
salgsutviklingen, basert på salgsdata fra Bryggeriforeningen
ekstrapolert med antatte salgstall for Lervig.
I forrige innlegg estimerte jeg
rekonstruerte antatte salgstall for Lervig, som er den viktigste manglende
biten i salgsstatistikken for innenlands ølsalg i Norge for
småbryggeriene. Konklusjonen var at det har vært en betydelig
kontraksjon i salget i 2018, og at den har gått gjennom mer eller
mindre hele 2018, bare ...
[Les resten: Brekkpunkt]
Søndag 30. desember 2018 00:56 – 860 ord.
Så kom de etterlengtede tallene for ølsalget for mai 2018. Dere
finner tallene på drikkeglede.no. Generelt
er det bedre nyheter for storskalabryggeriene enn det er for
småskalabryggeriene, og det er for sjette måned på rad at småskala
ikke klarer å hamle opp fjorårstallene.
I forhold til i fjor gikk totalt ølsalg opp 0,76%, mens
småskalabryggerienes salg gikk ned 0,67%. Det høres ikke så mye ut,
men det er ikke overbevisende tall. Vi har sett fra pressen at mange
av de ...
[Les resten: Salgstall mai2018]
Onsdag 20. juni 2018 23:57 – 662 ord.
Mens vi venter på mai-tallene fra Bryggeriforeningen, kan vi se
enda litt mer på hvordan og hvorfor småbryggeriene ser ut til å synke
så dramatisk de siste månedene. Det virker helt motsatt av hvordan vi
de siste 10 årene har lært at ølmarkedet skal oppføre seg.
Date: 1528387209
Her er en graf som viser utviklingen av salget for småskala fra
2009 og frem til og med april i år. Datagrunnlaget er hentet fra BRODs
sider med salgsstatistikk.
Utvikling i salgstall for ...
[Les resten: Salgstall april2018]
Torsdag 07. juni 2018 18:00 – 590 ord.
Det har vært litt buzz rundt hvorvidt ølmarkedet er i ferd med å
krympe, etter at de månedlige salgstallene fra BROD har pekt
nedover. Spesielt for de minste bryggeriene – i kategorien
småskalabryggerier – ser det alvorlig ut, med fire ølsalgsreduksjon i
fire måneder i strekk. Har mikrobryggeribølgen snudd? Er det på tide å
få panikk? Eller er det egentlig bare en liten korreksjon?
Bryggeri- og drikkevareforeningen sitter på tallene, og de
publiserer bare overordnede...
[Les resten: Salgstall 2018Q1]
Mandag 21. Mai 2018 09:51 – 1790 ord.
Norsk bryggeribransje har vært litt som Kardemommeby. Man er
venner og vel forlikte, alle snakker pent om hverandre og lever
lykkelig i fred og fordragelighet, og synger en munter sang sammen i ny
og ne. Liksom i Kardemomme by er selv de slemme egentlig snille. Men
hvor lenge varer egentlig denne idyllen?
Et ordtak sier at når krybben er tom bites hestene. Den
mikrobryggerirevolusjonen som ble spådd å skulle øke og øke like inn i
himmerik, den har sakket opp. Så langt jeg kan...
[Les resten: HyggaErDalende]
Fredag 09. juni 2017 16:08 – 768 ord.
Når jeg allikevel hadde tastet inn alle tallene, så kunne jeg like
gjerne kode en visualisering av dem som en spiral over året. Dette
plottet viser månedlige verdier, som som aggregerer salgstallene. Jeg liker egentlig denne måten å presentere disse dataene på …
Det er en litt kul visualisering av hvordan småskalabryggeriene i
Norge har økt ølsalget de siste årene. Grønt er første år, som er
2009. Rødt er siste år, som er tre måneder av 2017. Hver sett med
tverrg...
[Les resten: Edderkopptall2016]
Tirsdag 02. Mai 2017 16:25 – 178 ord.
Er det ikke noe som manglet denne vinteren? Ja, ikke bare snøen,
men noe annet. Noe rundt øl. Ah, nå har jeg det, den vanlige
skrytemeldingen fra Bryggeri- og drikkevareforeningen – BROD – om
hvordan småbryggeriene fosser fremover. Den meldingen som pleier å
komme i februar. Den har jeg ikke sett.
Hvorfor det mon tro? Kanskje de bare har glemt det i all viraken?
Tja, neppe. Det ville nesten være som om Paven og Vatikanet glemte å
holde påskemessa på Petersplassen. Noen ...
[Les resten: Salgstall2016]
Søndag 30. April 2017 07:32 – 1069 ord.
Fremtidens øl-Norge er ikke bryggeri-drevet, det er
distributør-drevet. Logistikk er ekstremt viktig innen brygging. Det
har alltid vært det, og det ser ut til å fortsette å være det. Det
blir logistikk som kommer til å forme øl-Norge de neste årene. Strengt
tatt tror jeg mikrobryggerirevolusjonen nå er over, men vi kan ta dén
en annen gang.
Det var logistikk og infrastruktur slik som kanaler, dampskip og
jernbane som tillot bryggeriene å ekspandere på 1800...
[Les resten: logistikk]
Lørdag 25. mars 2017 10:31 – 1154 ord.
Salgstallene for de ti største mikrobryggeriene for 2015 fra
Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) er kommet ut. Jeg har tidligere
nevnt at økningen synes lineær, ikke eksponensiell. La oss med
litt mer data tilgjengelig se på dem og hva de kan fortelle.
Takken for tallene går i stor grad til Sagene Bryggeri som la en
tabell med data for de ti største småskalabryggeriene på Facebook-siden
sin, samtidig med at de også ble publisert av Finansavisen ifm et
intervju med Sage...
[Les resten: Salgstall2 2015]
Lørdag 20. februar 2016 17:32 – 1869 ord.
Statistikken for ølproduksjon for 2015 er kommet, selv om de mest
interessante delene dessverre er unntatt offentlighet. Likevel kan vi
lese ut litt om hvilken vei det går med norsk mikrobryggeribransje.
Det store spørsmålet som alle går og sikler på data etter er: hvem
selger mer og hvem selger mindre, og hvem selger nesten ikke
noe. Dataene er sendt ut til alle medlemmene av Bryggeri- og
drikkevareforeningen, og de ulike bryggeriene har allerede begynt å
lekke data som kan ...
[Les resten: Salgstall2015]
Torsdag 11. februar 2016 21:13 – 517 ord.
Forrige ukes potensielt viktigste ølnyhet, i hvert fall for de
større norske bryggeriene, kom på onsdagen. Det var vulkanen
Calbuco i Chile. Vulkanutbrudd kan påvirke klimaet, og klimaet –
eller rettere sagt været – påvirker sommersalget av øl.
Vulkanutbrudd har sin egen versjon av jordskjelvenes Richters
skala: VEI – Volcano explosive index – som måler volumet av massen som
blåses i været ved et vulkanutbrudd. Den går fra 0 til 8, der 0 er
neglisjerbare masser ka...
[Les resten: OelKlima]
Torsdag 30. April 2015 18:16 – 1414 ord.
Hvordan har nordmenns alkoholvaner utviklet seg? Det kan
statistikker si oss litt om. Statistisk sentralbyrå og evt forgjengere
har samlet statistikk for alkoholomsetning siden 1851.
Statistisk sentralbyrås statistikk nr 04188 tar for seg
alkoholomsetning, brukket ned på de underkategoriene brennevin, vin og
øl. Ifra 1995 kommer også gruppen rusbrus inn. Det er selvfølgelig
temmelig grove kategorier, siden øl inneholder alt fra lettøl til
bokk, og vin inneholder alt fra milde...
[Les resten: Alkoholvaner]
Fredag 03. April 2015 22:44 – 1234 ord.
Frem mot 1990 konkurrerte vin og sterkøl i klasse III (4,8-7,0%)
fra år til år om hvem som solgte mest. Sterkøletsalget var opp mot en
sjettedel av pilsnersalget. Så kollapset det fullstendig i løpet av få
år. Hva skjedde?
Tidligere ble øl delt inn i tre klasser; I, II og III, eller hva vi
idag kaller lettøl, butikkøl og sterkøl. Grensene mellom disse tre
typene er fremdeles relevante, så det er hva vi deler statistikken inn
etter. La oss først se på salgsutviklingen ...
[Les resten: SterkolKollaps]
Fredag 20. mars 2015 07:30 – 1521 ord.
Øl er på moten. Øl er den nye vin. Ølsalget
eksploderer. Mikrobryggeriene moser de gamle industribryggeriene. Det
sies i hvert fall så, men hvordan gir det seg gjenskinn i
statistikkene? Tja, da blir bildet et litt annet.
Her er statistikk for 2005-2014 fra Bryggeriforeningen for
produksjonstall. Det omfatter både butikksalg, polsalg
og servering. Sannsynligvis omfatter det bare Bryggeriforeningens egne
medlemmer, hvilket tidligere var kun de store bryggeriene. Dermed gis
småbr...
[Les resten: Oelsalg2005 14]
Fredag 13. mars 2015 22:01 – 1224 ord.
Jeg er ikke intelligent nok til å si nei, så nå sitter jeg og
jobber med noen foiler for et
foredrag for Det gode øls
klubb for kommende tirsdag. (Det er lov å komme.) I den
forbindelse laget jeg litt statistikk med Octave over ølsalg på Polet
siste 20 år, med sammenlikning med de øvrige varekategoriene.
Og siden jobben er gjort, så kan jeg jo poste det her, i tilfelle
noen finner det interessant. Først kommer salg i 1000 liter pr
varegruppe. Brennvin=rødt, vin=grønt, het...
[Les resten: PoletStats2015]
Torsdag 05. mars 2015 22:53 – 402 ord.
Det begynner å bli rundt fem år siden jeg skrev et blog-innlegg
om den historiske utviklingen av norsk særbeskatning av øl og
presenterte dataene i en graf. Jeg tenkte å oppdatere grafen med de
siste årene. Se på det som «en klassiker til glede for nye lesere».
Aller først, her er grafene som viser hvordan utviklingen har gått.
Alkoholavgiftene på øl i Norge fra 1913 til 2015
data fra Tollverket; grafikk ved anchr
Som vi kan lese ut av grafen, har beskatni...
[Les resten: Alkoholavgiftene2015]
Onsdag 25. februar 2015 07:30 – 355 ord.
Gårsdagens utgave av Finansavisen advarer mot en overoppheting i
mikrobryggeri-Norge. De har gått igjennom regnskapene, og funnet at
ingen egentlig tjener noe særlig. På den annen side er det bare Lervig
som virkelig taper noe særlig.
Og strengt tatt er det en underliggende antakelse som kanskje er
litt feil - Finansavisens implisitte definisjon av at noe går bra
synes å være at investorer og eiere tar ut feite overskudd. Når man
ser på lista over mikrobryggerier som eksemp...
[Les resten: Finansavisen]
Lørdag 12. November 2011 03:00 – 2613 ord.
I butikken idag snublet jeg over Ringnes Bayersk Lager på
boks. Vel jeg av de som prøver alle øl minst en gang, så den endte i
handlekurva. Det virket lovende at de reklamerte med «brygget med brent
malt». Skulle vi endelig se det første mørke butikkølet fra Ringnes på
veldig lenge?
Jeg trengte vel ikke å hisse opp forventningene. Visst er den
mørkere enn vanlig norsk pils, men det er en overdrivelse å kalle den
mørk. Kanskje kobber eller rav er riktigere. Og så synes j...
[Les resten: ringnes bayer]
Lørdag 03. februar 2007 00:09 – 494 ord.