Det står en-og-førti øl
 

Salgstall for øl for mai 2018

Så kom de etterlengtede tallene for ølsalget for mai 2018. Dere finner tallene på drikkeglede.no. Generelt er det bedre nyheter for storskalabryggeriene enn det er for småskalabryggeriene, og det er for sjette måned på rad at småskala ikke klarer å hamle opp fjorårstallene.

I forhold til i fjor gikk totalt ølsalg opp 0,76%, mens småskalabryggerienes salg gikk ned 0,67%. Det høres ikke så mye ut, men det er ikke overbevisende tall. Vi har sett fra pressen at mange av de store bryggeriene har kommet med knall tall for mai. Etter hukommelsen har Ringnes, Hansa Borg, Aass, Berentsen og Lervig vært ute i pressen og skrytt av mai-salget. Problemet er at de største bryggeriene ikke kan øke særlig mye uten at noen av de mindre må synke, dersom det totale ølsalget bare skal øke 0,76%.

Om vi ser på øleksporten, går den opp med 10,48% fra mai 2017 til mai 2018, hvilket er gledelig og igjen understreker at småbryggeriene forsøker å finne nye markeder. Snakker man med folk i bransjen, er «eksport» en tanke som stadig går igjen. Jeg tolker det som et symptom på at det blir stadig vanskeligere å skaffe seg markedsandeler på det norske markedet.

Her er grafene jeg har brukt tidligere, oppdatert med tallene for mai, først for norskbrygget øl fra storskalabryggeriene (med småskalabryggeriene såvidt synlig nederst), og deretter kun for småskalabryggeriene. De blå grafene er gjennomsnittstall for en 12 måneders periode liggende rundt den aktuelle måneden.

Salgstall storbryggerier frem til mai 2018
Utvikling i salgstall for storskalabryggeriene, frem til mai 2018 – Kilde: Bryggeriforeningens salgsstatistikk

Salgstall småbryggerier frem til mai 2018
Utvikling i salgstall for småskalabryggeriene, frem til mai 2018 – Kilde: Bryggeriforeningens salgsstatistikk

Om vi ser på øl-importen går den ned 14,11% fra mai i fjor til mai i år. Men importtallene er notorisk vanskelige å tolke, fordi Ringnes veksler mellom å brygge Tuborg i Norge, og å hente det fra sine andre bryggerier utenfor Norge. Så teknisk sett er Tuborg ofte et importert øl, men i praksis gir det bare masse støy i statistikken. Ser vi på importtallene hittil i år, var de nede på 1,5 mill liter i mars og 2,0 mill liter i februar, mens i mai var det det oppe i 4,5 mill liter.

Det mest interessante tallet er sider, som har gått opp fra 1,06 mill liter i mai i fjor, til 1,34 mill liter forrige måned, en økning på i overkant av 25%. Sidersalget har satt månedsrekord i fire av de fem månedene til nå i 2018. Sider er på vei opp! Det ble solgt mer sider i mai enn det ble solgt øl fra småskalabryggeriene. Og med sider menes her nesten utelukkende sider i skatteklasse D – dvs opp mot 4,7% – så tallene omfatter ikke kullsyreholdig eplejuice.

Småskalabryggeriene har hatt dårlige salgstall etter juleølsesongen. Heller ikke mai-tallene friskmelder den delen av bransjen. Utviklingen ligger fremdeles et sted mellom bråstopp og svak nedgang. Jeg heller mer og mer til en tolkning om at dette skyldes en varig preferanseendring blant øldrikkerne. Jeg tror trenden går i retning av lyst og lett, og bort fra mørkt og fyldig. Det er en tanke jeg skal følge opp i en annen posting.

Jeg har lyst til å se salgstallene for sommermånedene før jeg trekker noen konklusjon, men magefølelsen min drar i retning av at vi har passert et knekkpunkt. Salgstallene for småskalabryggeriene for juni og juli 2017 var knallsterke, og var henholdvis 34,7% og 40,8% over salgtallene for samme måneder i 2016. Dersom ikke 2018 klarer å komme i nærheten av det, må man vurdere om mikrobryggeribølgen er stagnert, og kanskje til og med litt på vei tilbake.

(PS: Konkurransetilsynet har varslet en viktig offentliggjøring i en etterforskningssak av «stor offentlig interesse» i en pressemelding i morgen kl 07:00. En av de sakene de har jobbet med, og som kan være ferdig etterforsket, er konkurransehemmende praksis for ølsalg innen utelivsbransjen. Det ble blant annet gjort razzia hos Ringnes tidligere i år. Vi vet ikke om det er en ølrelatert nyhet som kommer i morgen, men følg med.)