Å brygge sitt eget øl er givende, både fordi det er tilfredsstillende å brygge ølet selv, og fordi det gir masse øl-innsikt å lære å brygge, selv om det er i liten skala som 20-30 liter, eller kanskje bare 4-5 liter – både om prosessene og om råvarene.
Så falt jeg for fristelsen, og jeg kjøpte et Tilt
hydrometer. Med årene har jeg fått slipt av noen kanter, og det er
ikke så viktig at brygging skal være primitivt og hands-on – og i hvert
fall ikke når det er snakk om en enhet for passiv monitorering. Hva er
tankene etter et par batcher med The Tilt?
Førsteinntrykket var luksuriøs innpakking, men kanskje litt
sløsende med plassen. Det virket i det minste gjennomført – og gir
forhåpninger om at også teknologien bake...
[Les resten: TheTiltReview]
Tirsdag 19. juni 2018 23:36 – 1476 ord.
Her er data fra innledende forsøk med plopptelleren som jeg har
skrevet om før (her
og her). Målet
er å kunne måle progresjonen og tilstanden i gjæringen med en rimelig
god nøyaktighet.
For å oppsummere hva som er gjort tidligere. Jeg har koblet to
lysdioder og tilhørende lyssenitiv resistor (LDR) til en gjæringslås,
der jeg har hatt litt soyasaus i vannet, slik at det i liten grad lar
lyset slippe igjennom. Etterhvert som luftboblene beveger seg igjennom
røret på gjær...
[Les resten: Ploppteller3]
Fredag 29. januar 2016 22:47 – 754 ord.
Tenk deg at du er hjemmebrygger med et Corneliusfat som du skal
servere. Det holder 20°C, men det skulle ha vært 10°C. Hvordan
kjøler du ned dette ølet raskt og effektivt?
Det er essensielt tre strategier, kjøle innenfra, kjøle ned via
overflaten, eller kjøle ned ølet etterhvert som det tappes.
Den første strategien er trolig mest effektiv, men har også størst
potensiale for infeksjon. Varmekapasitet til øl er sammenlignbart med
vann, som er 4,2J/g/C. I praksis t...
[Les resten: CorneyCool1]
Mandag 11. januar 2016 22:49 – 1182 ord.
Her er erfaringene for de innledende eksperimentene med
ingefærøl. Jeg har tidligere skrevet om ingefærøl her
og her. Nå
er fjerde batchen med ingefærøl satt.
Første batch – med ølgjær. Dette ble satt med sukker,
ingefærpulver, tørrgjær og sitronsaft. De tre første kom ferdig
blandet fra leverandøren og forårsaket overraskelse, da det ble solgt
som «ingefærølplante». De ble rørt ut i vann og tilført ekstra sukker
og ingefærpulver hver dag i 3-4 dager, med tilsig ...
[Les resten: Ingefaeroel4]
Fredag 01. Mai 2015 23:03 – 1110 ord.
Ett av temaene jeg ikke helt klarer å slippe, er hvordan forbedre
hjemmebryggeprosessen. Jeg antar at det enkleste er å kjøpe en
Speidel, men det føles som juks. Jeg brygger ikke primært for ølets
del, men for bryggingen – liksom elgjegere ikke primært drar til skogs
for elgbiffens del, og fjellklatrere ikke gjør det fordi det er den
enkleste fremkomstmåten.
En utfordring ved brygging er å monitorere hvor langt gjæringen er
kommet, og da er telling av plopp en brukbar ind...
[Les resten: Ploppteller2]
Søndag 19. April 2015 00:18 – 874 ord.
Da Steinar og jeg begynte å hjemmebrygge, var en «ploppteller» noe
av det første vi følte behov for. Behovet tapte for tidsklemma og
prioriteringer, men det var alltid der, selv nå ti år etter. Dette er
historien om letingen etter den perfekte løsningen … og vegringen for
å implementere noe som ikke var perfekt.
Motivasjonen var – og er – at gjæringen i en batch øl kan
monitoreres ved å telle antall «plopp» i gjæringslåsen. Antallet plopp
forteller noe om hvor...
[Les resten: Ploppteller]
Tirsdag 31. mars 2015 00:01 – 1560 ord.
Fredag før påske er en treg dag, og da kan det passe med det temaet
jeg oftest får spørsmål om: hvor ligger bloginnlegget med bilder og
video av de hissige flaskene som sprutet så ekstremt. Dette er historien
bak flaskene med futt.
Dette er også historien om hjemmebryggebatchen som gikk forferdelig
galt. Det var vår batch #12 fra juni 2006, og vi lærte mye av det, for
å si det sånn.
La oss ta bildene først. I tillegg til bildet som er vist under, er
det flere på ...
[Les resten: FlaskeMedFutt]
Fredag 27. mars 2015 07:30 – 898 ord.
Hvordan går det med ingefærølplanten «Georg»? Forsåvidt bra,
bortsett fra ett stort problem, men la oss først se nærmere på gjæring
av ingefærøl, noe som er temmelig forskjellig fra vanlig øl.
Det er lett å tolke ingefærøl som brus med ingefærsmak og et
misvisende øl-navn. Men en gang i tiden var ingefærøl en gjæret
drikk. Den opptrer – i hvert fall i Europa – første gang på
1700-tallet, og da den ble analysert av Harry Marchall Ward på
1880-tallet viste de...
[Les resten: Ingefaeroel2]
Fredag 13. februar 2015 23:56 – 1356 ord.
Trønderne frykter for tre drikker når E. C. Dahls skal i
støpeskjeen: Dahlspilsen, Dahls julebrus og E. C. Dahls ingefærøl. De
to første er forståelig og hadde gjeldt for ethvert lokalt
bryggeri. Men ingefærølet, hva er greia med trøndere og ingefærøl?
I Trøndelag er ingefærøl viktig. Det er tradisjonell drikke til den
regionale nasjonalretten sodd, en slags kjøttsuppe med poteter og
gulerøtter og flatbrød til. Sodd er festmat. Man tuller ikke med sodd
i Trøndelag, ...
[Les resten: Ingefaeroel]
Søndag 08. februar 2015 21:09 – 846 ord.
Da er årets rabarbra høstet og rabarbravinen satt. Jeg skal ikke
trette leserne med detaljene, men jeg har lyst til å myse litt på
hjemmevinlegging i lys av erfaringene som hjemmebrygger.
Råvarene er for det første veldig generiske. Fra
vinråstoffbutikkene får man kjøpt vingjær, og om du er heldig kan du
velge du «tørr» og «søt» vingjær. Det er litt bedre utvalg fra
produsentene av ølgjær, og akkurat det er egentlig litt ironisk.
I tillegg får du små pakk...
[Les resten: Vinlegging]
Søndag 08. juni 2014 23:26 – 583 ord.
Når Steinar og jeg brygger, legger vi som regel ned en god del
arbeid i å planlegge oppskriften, gjerne mens vi smaker på eget og
andres brygg. Jeg tenkte å bruke den baltiske porteren vi brygget til
Norbrygg og Ringnes porterkonkurranse som illustrasjon på hvordan vi
tenker når vi «designer» et øl for å delta i en konkurranse.
Og dessto mer interessant er det vel ettersom dette ølet gjorde det
så bra i konkurransen. Videre er det mange av de samme tankene vi
gjorde rundt ...
[Les resten: Design av et oel]
Søndag 27. April 2014 06:38 – 1806 ord.
Under ser du et bilde fra en batch sider jeg laget for noen år
siden. Det er ikke bunnfall du ser. Det er diger gele- eller
bomullsaktig blobb som dekker flaskas nedre fjerdedel. Den kom i ukene
og månedene etter at flaskene var tappet, og har vært der siden. Men
hva er det?
Det er en batch med sider laget fra epler i hagen, og i rent
overmot tilsatte jeg ikke noe som skulle hindre villgjær. En enslig
flaske ble tappet med eplesaft og glemt, og den gjæret til den aller
nydeligs...
[Les resten: Infisert Sider]
Fredag 10. januar 2014 04:00 – 265 ord.
OK, jeg skal ikke gå helt pastafarianisme her, men tanken
kom faktisk den veien. Hvordan lager man et pastafarisk øl – et øl
laget på pasta? Og blir jeg pastabeerian om jeg brygger og drikker
det? Er det forresten øl? Det blir lett et definisjonsspørsmål som vi
kan ta ved en annen anledning, men kortversjonen er at jeg mener det
må være det siden det er alkoholisk drikk gjæret på sukker som er
ensymatisk konvertert fra stivelse fra kornplanter.
Pastafarianismen er selvf...
[Les resten: PastaOel]
Søndag 29. desember 2013 22:17 – 1168 ord.
I Fiinere hjemmebryggerkretser er det som å banne i kirken å snakke
høyt om tørrgjær og ekstraktbrygging. Den fremherskende holdningen er
at disse ingrediensene ikke når opp til malt og flytende gjær, fordi
fremstillingsprosessen sliter og stresser dem og setter setter smak på
produktet.
Feinschmekerne kjenner smaken av tørrgjær og av maltekstrakt, men
ofte skjer dette i en dialog à la:
- Hmmm, det var en sær smak ... har du brukt maltekstrakt?
- Neida, det er meske...
[Les resten: Toergjaer]
Søndag 27. November 2011 03:00 – 844 ord.
Her er et lite, men enkelt prosjekt for hjemmebrygging. Jeg sitter
i skrivende stund på hytta, der jeg egentlig ikke har mulighet for å
brygge. Derfor denne enkle versjonen, der alle ingredienser er
tilgjengelige fra enhver Rema eller Kiwi. Det er mulig du er i samme
situasjon, og her er en idé til tidsavspredelse.
Skaff tre 33cl flasker vørterøl, en pakke Idun original
brødgjær (ferskgjær, også kalt pressgjær) og en tom halvannen liters
plastflaske med skrukork (f.eks en Fa...
[Les resten: Feriebrygging]
Søndag 18. juli 2010 23:31 – 1445 ord.
Batch #51 (gang før siste) med hjemmebrygg var et stjørdalsøl -
eller maltøl, som er den lokale navnet - laget med ren, ekte
stjørdalsmalt. Det ble av tidsmessige og bryggetekniske grunner ikke
helt bra. Jeg sitter her og funderer på hva jeg skal gjøre med det.
En mulighet er å tappe det på flaske og se om det modnes til noe
bedre, men modning av øl er vanligvis bare en blekning av
defekter. Det er sjelden et dårlig øl blir ypperlig av modning. Et
godt øl kan bli ypperlig...
[Les resten: Batch51]
Onsdag 16. juni 2010 11:02 – 237 ord.
Fusion er in, også i ølverdenen. Ikke bare skaper man ekstremøl ved
være hard på utmålingen av smakssterke ingredienser, man kan også
skape nye smakskombinasjoner ved å blande ulike bryggestiler ... eller
man blander en bryggestil med noe helt annet.
Hva blir en fusion mellom stjørdalsk røykøl og en belgisk lambic?
Vel, for 4-5 år siden fikk vi via svigers en 5-liters dunk med
stjørdalsøl. Vi drakk opp rundt 3/4 av den i løpet av den jula, men da
den etterhvert begynte ...
[Les resten: Stjoerdalslambic]
Fredag 28. Mai 2010 20:10 – 501 ord.
I NM i hjemmebrygging i helga ble Steinar og mitt bidrag røykølet
«Bybrann» rangert tredje sist av 18 bidrag i klassen mørk ale, og det
er jeg egentlig stolt av. Faktisk er jeg mer stolt av det enn at vårt
bidrag «St. Richard's ale» ble nummer to i samme klasse. Sistnevnte
var en nokså kjedelig brown ale med en gimmick av havregryn vi hadde
spesialpreparert i stekovnen.
Gi blaffen i poenger og terningkast og slikt, og se i stedet på
beskrivelsene. Røykølet ble beskrevet me...
[Les resten: hurra nestsist]
Onsdag 01. April 2009 00:36 – 759 ord.
Jeg har fått noen henvendelse angående om jeg fant en god løsning på
problemene jeg hadde med etikketter til ølflaskene. Problemet var -
som dere sikkert husker - at etiketter som man kjøper på bokhandel har
lim som sitter som heia. Det er ille nok å banne og svette over
arbeidet med å fjerne etikettene fra flaskene til Nøgne Ø og
Haandbryggeriet, men det er ekstra irriterende å klistre på egne
etiketter som man vet kommer til å gi mye arbeid når de skal av igjen
fordi flaske...
[Les resten: etiketter]
Søndag 21. september 2008 23:11 – 393 ord.
Forleden hadde jeg fødselsdag, og det ble feiret på lørdag. som salutt
valgte vi å «sende opp» to flasker av den typen som Steinar og jeg
brygget, og som spredte seg ut over kontoret til Andrew Iversen da vi
litt ondsinnet overbeviste ham om å åpne en
flaske der.
Denne gangen tok jeg visse forholdsregler, og den ble åpnet på
plenen, med regnjakke, tykke arbeidshansker, hette og
beskyttelsesbriller. Jeg kan bevitne at det var futt i flaska. Da
korken på første kom fri, ble ...
[Les resten: salutt]
Tirsdag 26. juni 2007 00:14 – 441 ord.
Dette hjemmebrygget har vi laget med tanke på nyttårsaften.
Kildeinformasjon
I kveld
er det nyttår, og Magni og jeg har invitert en hel skokk med
gjester. I kveld skal vi drikke opp (nesten) hele batchen med
hjemmebrygget nyttårsøl som Steinar og jeg har brygget (hvorav en
liten del sees på bildet til høyre). Jeg er egentlig godt fornøyd med
ølet, og håper at det faller i smak hos gjestene.
Oppskriften er ikke
så veldig kompleks: det er brygget på ekstrakt, m...
[Les resten: nyttaarsoel]
Søndag 31. desember 2006 17:23 – 345 ord.
Det er ikke alle hjemmebrygg som er like vellykkede, og vi klarte å
lage en særdeles hissig flaske. Bakgrunnen var at Steinar og jeg
hadde brygget en stout, men vi hadde trøbbel med filtreringen. Vi
brygget på ekstrakt, så vi endte til slutt opp med å sette øl til
gjæring med ganske mye knust malt, humlepellets og trubs på
gjøringsdunken. Det er jo selvfølgelig langt fra optimalt, men ikke
nødvendigvis en show-stopper. Etter en ukes tid stakk vi om ølet, og
til modningsdunken g...
[Les resten: hissig flaske]
Torsdag 26. oktober 2006 23:36 – 637 ord.