Det står en-og-førti øl
 

En temmelig hissig flaske

Det er ikke alle hjemmebrygg som er like vellykkede, og vi klarte å lage en særdeles hissig flaske. Bakgrunnen var at Steinar og jeg hadde brygget en stout, men vi hadde trøbbel med filtreringen. Vi brygget på ekstrakt, så vi endte til slutt opp med å sette øl til gjæring med ganske mye knust malt, humlepellets og trubs på gjøringsdunken. Det er jo selvfølgelig langt fra optimalt, men ikke nødvendigvis en show-stopper. Etter en ukes tid stakk vi om ølet, og til modningsdunken gikk det relativt rent øl. Imidlertid ble vi sittende med 5-6 liter med tykk gugge i bunnen av den gjæringsdunken som vi tømte under omstikkingen.

En sur og sint person, tilsmusset av ølgrums som har sprutet ut ved åpning «Hva i s*tans h*lvete for slags øl er det dere egentlig brygger?»
foto: anchr

Nåvel, vi tenkte at det var endel øl igjen i denne gugga, så hvorfor ikke dytte det på noen flasker, så ser vi hva som skjer. Som tenkt så gjort. Etter en uke eller to, så vi at flaskene hadde klarnet opp, og de var halvparten bunnfall og halvparten øl. Vi tenkte at de fikk stå en stund, så kunne vi prøvesmake dem en gang, eller helle dem ut dersom det ikke ble brukbart. Resten av denne batchen ble forøvrig helt grei når den bare fikk litt lagring på seg.

I går hadde vi smaking, der vi tok en flaske av de fleste batchene, og fikk tilbakemeldinger fra nære venner med sans for godt øl. En av flaskene var fra den overnevnte batchen, og i tillegg hadde vi tatt med oss en av gugge-flaskene. Vi gav Andrew æren av å åpne den noe spesielle flaska. En ukes tid tidligere hadde vi åpnet en annen av disse gugge-flaskende, og dersom vi ikke hadde rukket frem til vasken i tide, så hadde det blitt mye griseri. Vi tipset Andrew om at han sikkert ønsket å åpne flaska over vasken. Som antatt kom flaska temmelig hissig opp, men i stedet for å slippe korken tilbake på flaska og ta den opp forsiktig, og trinnvist, så valgte Andrew å flippe korken helt av ... for å fange opp i alle fall litt av det klare ølet som kullsyra dyttet ut foran seg. TABBE!

Det som skjedde så var at vi hørte et drønn ... ikke helt ulikt nyttårsfyrverkeri ... og så kom alt innholdet på flaska ut samtidig ... ikke helt ulikt en nyttårsrakett. Det meste traff Andrew, samt vasken, gulvet, taket, veggene, kalender, speilet osv. Vi var 5-6 stykker som måtte vaske vegger og tak i en liten halvtime etterpå mens Andrew gikk for å skifte klær. Det er høyt under taket der, men det var sannelig futt på flaska, for endel av innholdet hadde truffet taket nesten fire meter oppe.

Vegger, dør, speil, tak, gulv og Andrew selv ble dekket av ølgrums Kom virkelig alt dette fra denne ene flaska?
Foto: anchr

Heldigvis ble ingen skadet, og flaska holdt. Det som skjedde var selvfølgelig at gugga var gjærbar - ikke like gjærbart som vanlig sukker, kanskje, men likevel gjæret det. Når så flaska ble åpnet, så tok kullsyra med seg bunnfallet på vei ut. Siden det var så stor del bunnfall, så var det hele ikke helt flytende heller. Det så i det hele tatt ut som ... vel noe som hadde kommet opp fra en septikk-tank, og det var spredd godt utover hos Andrew. Det sies at en liter blod ser veldig mye ut når den er spredd utover, men jeg kan bevite at en halvliter med øl og bunnfall også ser veldig mye ut når den har fordelt seg utover et rom.

Nå må vi bare få destruert de øvrige fem flaskene på en forsvarlig måte, helst utendørs. Til vårt forsvar må sies at dette altså var en flaske som vi egentlig ikke hadde noen forhåpninger til, og at den ble tappet etter prinsippet om la-oss-se-hva-som-skjer. Som sagt ble resten av batchen helt grei og fikk mye skryt.