Tema rundt teori, teknikk og utstyr som hovedsaklig er nyttig i kontekst av hjemmebrygging, i stedet for å være generelle bryggetekniske tema.
Så falt jeg for fristelsen, og jeg kjøpte et Tilt
hydrometer. Med årene har jeg fått slipt av noen kanter, og det er
ikke så viktig at brygging skal være primitivt og hands-on – og i hvert
fall ikke når det er snakk om en enhet for passiv monitorering. Hva er
tankene etter et par batcher med The Tilt?
Førsteinntrykket var luksuriøs innpakking, men kanskje litt
sløsende med plassen. Det virket i det minste gjennomført – og gir
forhåpninger om at også teknologien bake...
[Les resten: TheTiltReview]
Tirsdag 19. juni 2018 23:36 – 1476 ord.
Her er data fra innledende forsøk med plopptelleren som jeg har
skrevet om før (her
og her). Målet
er å kunne måle progresjonen og tilstanden i gjæringen med en rimelig
god nøyaktighet.
For å oppsummere hva som er gjort tidligere. Jeg har koblet to
lysdioder og tilhørende lyssenitiv resistor (LDR) til en gjæringslås,
der jeg har hatt litt soyasaus i vannet, slik at det i liten grad lar
lyset slippe igjennom. Etterhvert som luftboblene beveger seg igjennom
røret på gjær...
[Les resten: Ploppteller3]
Fredag 29. januar 2016 22:47 – 754 ord.
Tenk deg at du er hjemmebrygger med et Corneliusfat som du skal
servere. Det holder 20°C, men det skulle ha vært 10°C. Hvordan
kjøler du ned dette ølet raskt og effektivt?
Det er essensielt tre strategier, kjøle innenfra, kjøle ned via
overflaten, eller kjøle ned ølet etterhvert som det tappes.
Den første strategien er trolig mest effektiv, men har også størst
potensiale for infeksjon. Varmekapasitet til øl er sammenlignbart med
vann, som er 4,2J/g/C. I praksis t...
[Les resten: CorneyCool1]
Mandag 11. januar 2016 22:49 – 1182 ord.
Ett av temaene jeg ikke helt klarer å slippe, er hvordan forbedre
hjemmebryggeprosessen. Jeg antar at det enkleste er å kjøpe en
Speidel, men det føles som juks. Jeg brygger ikke primært for ølets
del, men for bryggingen – liksom elgjegere ikke primært drar til skogs
for elgbiffens del, og fjellklatrere ikke gjør det fordi det er den
enkleste fremkomstmåten.
En utfordring ved brygging er å monitorere hvor langt gjæringen er
kommet, og da er telling av plopp en brukbar ind...
[Les resten: Ploppteller2]
Søndag 19. April 2015 00:18 – 874 ord.
Da Steinar og jeg begynte å hjemmebrygge, var en «ploppteller» noe
av det første vi følte behov for. Behovet tapte for tidsklemma og
prioriteringer, men det var alltid der, selv nå ti år etter. Dette er
historien om letingen etter den perfekte løsningen … og vegringen for
å implementere noe som ikke var perfekt.
Motivasjonen var – og er – at gjæringen i en batch øl kan
monitoreres ved å telle antall «plopp» i gjæringslåsen. Antallet plopp
forteller noe om hvor...
[Les resten: Ploppteller]
Tirsdag 31. mars 2015 00:01 – 1560 ord.
Jeg har fått noen henvendelse angående om jeg fant en god løsning på
problemene jeg hadde med etikketter til ølflaskene. Problemet var -
som dere sikkert husker - at etiketter som man kjøper på bokhandel har
lim som sitter som heia. Det er ille nok å banne og svette over
arbeidet med å fjerne etikettene fra flaskene til Nøgne Ø og
Haandbryggeriet, men det er ekstra irriterende å klistre på egne
etiketter som man vet kommer til å gi mye arbeid når de skal av igjen
fordi flaske...
[Les resten: etiketter]
Søndag 21. september 2008 23:11 – 393 ord.