Det står en-og-førti øl
 

Løsningen på etikettutfordringene

Jeg har fått noen henvendelse angående om jeg fant en god løsning på problemene jeg hadde med etikketter til ølflaskene. Problemet var - som dere sikkert husker - at etiketter som man kjøper på bokhandel har lim som sitter som heia. Det er ille nok å banne og svette over arbeidet med å fjerne etikettene fra flaskene til Nøgne Ø og Haandbryggeriet, men det er ekstra irriterende å klistre på egne etiketter som man vet kommer til å gi mye arbeid når de skal av igjen fordi flaskene skal brukes på ny.

Jeg fikk tak i Gummi arabicum (også kalt G. arabica) fra Urtegaarden i Danmark (http://www.urtegaarden.dk/). De kaller det akasiestivelse, som er samme produkt. En halv kilo kostet 136, og utfra hva jeg estimerer, kommer det til å vare veldig lenge for meg. Det er også andre som selger lignende produkter, blant annet så jeg noe som liknet i en gammel katalog fra Brouwland i Belgia.

Egentlig var det jeg kjøpte beregnet for bruk i hjemmelaget sukkertøy, der gummiaktighet (tenk seigmenn eller skum-mus) visstnok lages ved å blande inn dette. Derfor var varen i matkvalitet og til og med økologisk - uten at det var viktig for mitt bruk.

Jeg skriver nå bare ut etiketter på vanlig papir, skjønt jeg bruker 90 grams superhvitt laserpapir. Så blander jeg ut en teskje av pulveret i ca 5 ganger så mye vann, og rører godt ut. Denne blandingen smører jeg med en relativt stor pensel på flaska der etiketten skal sitte og i området rundt. Deretter setter jeg på etiketten, og presser den godt inntil flaska med en fuktig klut. Jeg tror det tørre papiret suger opp lim-væska jeg har penslet på, og da trenger den 3-5 sekunder for å sitte så fast at jeg ikke kan rette opp vinkelen om det kom skjevt på. Til slutt tørker jeg opp overskytende lim-væske med den fuktige kluten. Jeg klarer kanskje 3-4 etiketter i minuttet, hvilket er ikke veldig fort, men likevel er en kolossal innsparing totalt sett.

Bruker man for tynn blanding, kan den ramle av om det dugger på flaska (tenk kjøleskap), men jeg vet ikke om 1:5 er den optimale blandingen - den bare ser ut til å fungere for meg. Når etikettene skal av, er det bare å legge flaskene 3-4 minutter i lunkent vann, så ramler etikettene av helt umotivert og motstandsløst.