Det står en-og-førti øl
 

Om «Det står en-og-førti øl...»

Denne bloggen – «Det står en-og-førti øl...» – går i dybden på et bredt spekter av tema relatert øl og ølbrygging, blant annet bryggerier, ølnyheter, ølhistorie, ingredienser, mikrobiologi og masse annet.

Bloggens fokus

Målet er å fôre øl-entusiaster med innlegg som både er engasjerende, informative, kunnskapsbaserte og veldokumenterte – men også formidle subjektive meninger. Bortsett fra at innleggene bør ha en forbindelse med øl, så er bloggen temmelig bredspektret i tema.

Mange tenker kanskje på en «ølblogg» som et medium der man forteller omverdenen hvilke øl man drikker, gjerne skrevet mens man drikker dem. Jeg synes det kan bli temmelig ensformig, og faren er dessuten for at det kan skli over i det litt rølpete. Dessuten virker det som mange – til og med en del seriøse publikasjoner – synes å tenke på øl som et så lystig tema at det egentlig ikke er fullt så farlig med kvaliteten på innholdet. Jeg mener øl er et høyst seriøst tema, og at det fortjener å bli behandlet som det, og jeg ønsker at denne bloggen skal gjenspeile det.

Øl handler nemlig om så mye mer enn å oppnå en trivselspromille via noen halvlitere. For bare å trekke frem noen aspekter:

 • Øl har en historie som strekker seg lengre bakover enn det meste annet.
 • Det er en komplisert matvare-prosess å fremstille øl, ikke minst fordi det handler om fermentering og modning.
 • Det finnes et hav av vitenskap innen kjemi og mikrobiologi og en god del fysikk knyttet til ølbrygging.
 • Øl har historisk vært et viktig næringsmiddel, spesielt ved traktering av gjester.
 • I perioder var øl stedvis et allestedsnærværende drikke, og det var endog også den primære drikken i enkelte samfunn.
 • Øl har klare forbindelser til religion og kulturelle riter, også sekulære riter og seremonier.
 • Øl er et globalt fenomen, som vi kjenner fra nesten alle deler av verden, og ofte i lokale varianter og med lokale råvarer i tillegg mer moderne importerte stiler.

Den tematiske tanken bak bloggen er å være en informasjonskilde rundt hva som skjer i øl-Norge, en formidler av teknisk informasjon, samt en kunnskapskilde for historisk informasjon knyttet til brygging og drikking av øl. I tillegg har jeg et fokus på hvordan smake øl, reiser og besøk på interessante steder, møter med øl-personer og deres tanker og erfaringer, mikrobiologi, de kulturelle sidene av øldrikking og de forskjellige ingrediensene som brukes i øl.

Jeg ønsker først og fremst å fortelle alle historiene som ligger «bakom ølet». Det er lettere å se det fysiske ølet på flaske eller i glass, enn det er å se alt det tekniske, historiske og menneskelige som ligger bakenfor: både fra fortid, fra samtid og visjoner om fremtid; anekdotene fra ølbransjen, logistikken, fra hjemmebrygging, fra øldrikkerne; og ikke minst de illustrerende historiene som trekker frem de underfundige vinklene, de de litt sære detaljene og de oversette sammenhengene.

Selvstendighet

Bloggen er en selvstendig og uavhengig nettpublikasjon som ikke talerør for noe bryggeri eller for andre aktører i ølbransjen. Jeg som står bak har subjektive meninger og synspunkter som jeg ofte presenterer på bloggen. Jeg har tidvis kontroversielle synspunkter – også kontroversielt innad i norsk ølverden, men jeg forsøker så godt det lar seg gjøre å være tydelig på hva som er mine subjektive meninger og hva som er en mer objektiv fortelling.

Historikk

Bloggen startet i 2004, opprinnelig som en personlig, generell blogg med flere ulike tema. Det første innlegget om øl kom i juli 2005, og i løpet av et par år tok øl og bryggerier nærmest helt over som tema. I desember 2021 fikk bloggen en makeover og ble flyttet fra domenet geekhouse.no over til beerblog.no. Fra da av har den vært profilert som en ren ølblogg.

Kontaktinformasjon

Bak bloggen står Anders Christensen. Du kan lese mer om meg her.

Dersom du ønsker å kontakte bloggen og meg som står bak, så kan du bruke følgende:

 • Epost: epost@beerblog.no
 • Facebook Messenger: 41beer
 • Fødiverset: @41beers@toot.community
 • Papirpost: Det står en-og-førti øl; c/o Anders Christensen; Breidablikveien 134; 7020 Trondheim

Mer info

Under følger en liste over egne sider med mer spesifikk informasjon rundt bloggen: