Det står en-og-førti øl
 

Hvordan kommentere innlegg på bloggen

Bloggen bruker system Isso for kommentarer. Du trenger ikke å autentisere deg for å poste kommentarer, for alle kommentarer blir «moderert», dvs gjennomlest og godkjent før de blir synlige for andre lesere.

Kommentarer gis til enkeltinnlegg, ikke til bloggen som helhet.

Identifisering – navn, e-post og nettsted

Når du legger inn en kommentar til et innlegg, blir du spurt om å oppgi tre identifiserende biter med informasjon – selv om det er frivillig å gjøre det, og du selv velger hva som skal stå der.

Det som du oppgir for navn og nettsted kommer frem i kommentaren slik den presenteres for andre lesere av bloggen.

Det som du oppgir for e-post brukes på to ulike måter:

  1. For det første enveiskryperes det til en nøkkel med MD5-algoritmen og denne lagres på tjeneren der beerblog.no kjører, og bruke som nøkkel for å finne rett avatar-ikon fra gravatar.com. Dersom du ikke oppgir en e-postadresse, vil kommentaren din i stedet bli vist sammen med en tilfeldig kommentar.
  2. Dernest, dersom du har krysset av for «Abonnere via e-post på svar på kommentaren», så blir en kort melding sendt via e-post til denne adressen dersom andre brukere svarer på akkurat denne kommentaren. Dersom du ikke krysser av, må du selv sjekke på den aktuelle blogg-siden dersom du ønsker å se om det har kommet svar til din kommentar.

Dersom du ikke oppgir e-post, taper du kun at det gravatar-ikonet som er knyttet til den e-posten ikke vises, og at du ikke kan abonnere på fremtidige svar-kommentarer via e-post.

Krav til form og innhold

Du kan kommentere et konkret innlegg eller en annen kommentar under et innlegg. Det er ikke mulig å kommentere bloggen som helhet eller å kommentere en hel kategori.

Kommentarer bør holdes i en saklig og høflig tone. Tematisk bør de fokusere på det som skrives innlegget eller de øvrige kommentarene til innlegget. Se forøvrig «Betingelser for bruk» av bloggen, hvor det også er listet en del tilfeller der administrator av bloggen kan endre på eller helt eller delvis slette kommentarer.

Kommentarene kan nøstes, slik at man kan gi kommentarer til andre kommentarer osv – men system Isso har en innebygget begrensning på at det bare er mulig med to nivåer.

Angrefrist etter posting

Kommentarene er i utgangspunktet endelige og kan ikke redigeres eller slettes av deg senere – de er jo tross alt gitt uten autentisering, så hvordan skal man sikre seg at den som ønsker å slette en kommentar er den som opprinnelig skrev den. (Se nedenfor under «Sletting av kommentarer»).

Det er imidlertid en angrefrist på femten minutter fra kommentaren er postet, og innenfor den du kan endre eller slette kommentaren din.

Denne mekanismen bruker informasjonskapsel (dvs «cookie») som er «session» og «first-party», som betyr at den ikke overlever at du starter browseren din på ny, og at den kun kan leses av deg og av beerblog.no. Den kan altså ikke leses av andre nettsteder. I tillegg har den satt et utløpstid på femten minutter, og etter dette skal din browser normalt slette den.

Du vil miste inntastet informasjon dersom du laster siden på ny, eller dersom du går til videre til en annen side og tilbake.

Formattering av tekst i kommentarene

Trykk «Preview» for å forhåndsvise teksten før du poster den.

Det er mulig å bruke Markdown-tekstformattering for i kommentarene. Se ikonlinja like over inndata-feltet, og se linken som er navngitt «Markdown» like under dette feltet for denne oversikten over formatteringskodene.

Abonnering på kommentarer via RSS

Du har muligheten for å abonnere på nye kommentarer via RSS, dvs som en RSS-strøm. For å kunne gjør dette trenger du en RSS-leser. Det er en lenke øverst til høyre i kommenteringsboksen som er navngitt «Atom Feed». Den vil vise kommentarer for det aktuelle innlegget som en RSS Feed.

Du kan bruke dette til å følge med på kommentarer til utvalgte innlegg ved hjelp av en RSS-leser.

Du kan ikke bruke denne mekanismen for å lese kommtarer fra mange innlegg.

Abonnering på kommentarer via epost

Dersom du bruker denne mekanismen, knytter du en epostadresse til den sosiale kontoen eller epost-kontoen som du er logget inn på. Det betyr at du må autentisere med et engangspassord sendt via epost for å verifisere for Remark42 at du besitter den epostadressen.

Dette er nødvendig fordi Remark42 ikke knytter noen epostadresse til leser-kontoen din, og den brukes jo ellers heller ikke til å sende deg epost, annet enn ifm autentisering og når du vil ha varsel om nye svar på dine kommentarer.

Moderering av kommentarer

Siden det ikke er noen autentisering av kommentarene, så blir de alle lest over og eventuelt godkjent før de blir postet online. Det er ikke noe stort volum av kommentarer så det er en overkommelig mengde arbeid. Det gjør også at det er en forsinkelse fra du skriver en kommentar til den er tilgjengelig online.

Hva kraves for å komme igjennom modereringen? Tja, det bør være relevant for det aktuelle innlegget på bloggen. Det bør være rimelig kortfattet og sakelig, det bør ikke inneholde reklame, personangrep, styggt språk osv ... egentlig temmelig vanlige retningslinjer.

Siden kommentarene i bunn og grunn er anonyme (eller i hvert fall ikke-autentiserte), så er det meg som moderator som står som ansvarlig for innholdet på det som publiseres. Jeg forbeholder meg retten til å la være å publisere det jeg ved moderering finner upassende, og i enkelte tilfeller å korte ned på tekst, dog i så fall med en kommentar om at det er gjort.

Det er mulig jeg vil være litt mer liberal med modereringen rundt kontroversielle innspill for kommentarer som kommer med fullt navn. I det minste tillater det meg å kontakte den som er navngitt for å avklaringer. (Merk at det ikke identifiserer de å oppgi e-post når du skriver innlegget, for den blir ikke lagret i klartekst.)

Sletting eller endring av kommentarer

En leser som har postet en kommentar har 15 minutter på seg for å redigere eller slette kommentaren, se det som står om angrefrist over. Etter dette kan ikke brukeren selv endre kommentaren.

Dersom du mener at en av dine kommentarer burde vært slettet eller endret, så ta kontakt med administrator og forklar hvorfor. Siden kommentarene er avgitt anonymt – eller i det minste uten autentisering – så må du nok regne med å sannsynliggjøre at det faktisk er din kommentar.

Dersom det er god grunn for å slette eller endre, så skal det nok bli gjort.

Kommentarer utenfor beerblog.no

De fleste innleggene på bloggen postes også annetsteds, oftest som en kortfattet henvisningslink. Dette gjelder for eksempel Mastodon og Facebook. Det er da mulig å kommentere, reposte og stemme på innholdet i innleggene internt på disse mediene. Dette blir da handlinger som blir lokale for det aktuelle sosiale mediet, og som ikke har noe teknisk med beerblog.no å gjøre.

Stemme opp eller ned kommentarer

Kommentarer kan stemmes opp eller ned under forutsetning av at du har autentisert deg for kommentarsystemet. Du kan endre stemme på og senere endre stemme for andres kommentarer, men du kan ikke stemme på dine egne kommentarer. Du kan imidlertid ikke gi hver kommentar mer enn en stemme opp eller en stemme ned.

Avatarer i kommentarene

Når du logger inn i kommentarsystemet, knyttes det et profilbilde, også kalt en avatar, til deg. Dersom du logger inn via sosiale medier hentes profilbildet fra det sosiale mediet som du autoriserte deg via. Dersom du logger inn via epost, hentes avataren fra Gravatar som en SHA1-hash for den epostadressen du brukte.

Dersom du har laget deg en konto for epostadressen din og lastet opp et profilbilde på gravatar.com, så kan du hente ned dtte profilbilet via MD5-hashverdien av epostadressen din. Og du kan få samme profilbilde overalt, og skifte det alle steder samtidig. Dersom du ikke har en konto hos Gravtar, vil de generere et tilfeldig bilde som kan fungere som ditt profilbilde, og som også vil være likt overalt.

Det er i praksis ikke mulig å finne ut hvilken epostadresse som er opphav til hvilken hash-verdi. Så dersom Gravatar ikke har en avatar for deg, vet de bare MD5-hashverdien, og kan ikke finne ut den tilhørende epostadressen. Dermed er det i praksis umulig for dem å vite hvilken bruker med hvilken epostadresse som det ble forsøkt hentet en avatar for.

I de tilfellene der gravatar.com ikke finner en konto knyttet til MD5-hashen, så genererer de anonymt bilde utfra hashen, slik at den samme brukeren får en konsistent gravatar, selv om gravatar.com ikke vet hvilken eposte denne avtaren er knyttet til.

På grunn av båndbredde vil Remark42 mellomlagre avatarene lokale på beerblog.no. Dette er dels for å sikre at beerblog.no svarer raskere, og dels for å hindre at gravatar.com blir spurt om mange avatarer på et kort tidsrom.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/meta/Kommentere.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>