Det står en-og-førti øl
 

Tilfeldig innlegg fra bloggen

Under er noen tilfeldige innlegg fra bloggens historie.

Marinens furukvistøl

Jeg snublet over en referanse til at den dansk-norske marinen eksperimenterte med furu-øl – eller rettere sagt furuekstrakt som preserveringsmiddel – tidlig på 1800-tallet, etter modell fra amerikanske «spruce beers». Det er slikt jeg ikke klarer å la være å grave i … [Se resten]

Starten på jakten på juleølet

Hvert år kommer juleølet, men hvor kommer det fra? Nei, jeg mener ikke bryggeriet, men hvor kommet det fra rent historisk? Når vi brygger juleøl, så kaller vi det tradisjon, men ett sted bakover i historien må man ha startet den tradisjonen. Dessuten må man på mange punkter i historien ha endret og justert på tradisjonene. Årets ... [Se resten]

Etiske rammer og retningslinjer
Etter endel introspektiv grubling, har jeg kommet frem til følgende kodifisering av etiske prinsipper og retningslinjer for bloggen. Det er jo alltid mulig å finne grensetilfeller, men desto viktigere er det å ha noen prinsipper å måle det opp mot. [Se resten]
Om Potemkin-bryggerier

Vi har gjøkebryggerier, mikrobryggerier, økobryggerier, nomadebryggerier, gårdsbryggerier, nanobryggerier, pilotbryggerier, hjemmebryggerier, kontraktsbryggerier og så videre. La meg forsøke å foreslå enda en etikett: potemkinbryggerier. [Se resten]

Smaking av øl brygget med kveik

Forleden smakte jeg på øl brygget med kveik fra Voss. Jeg må tilstå at jeg var litt skeptisk i forkant, men jeg fikk nytt syn på det underveis. Denne tradisjonsbryggingen er ikke basert noen hjemmebryggere som er «for cheap'e» til å kjøpe «skikkelig» gjær. Det er gjær på en helt annen måte enn vi andre er vant til. ... [Se resten]