Det står en-og-førti øl
 

En kort (men god) pubrunde

Jeg hadde ikke vært på puber siden før jul, så da anledningen bød seg i kveld, dro jeg først til TMB og deretter til Naboens. Førstnevnte var stappfull allerede tidlig på kvelden - ikke med statsansatte lønningspilsere som først antatt, men med heller med studenter som skulle feire tilbakekomsten etter juleferien. Det ble en stout og en pale ale, hvorav den første holdt må-tilbake-snart-nivå.

På Naboens var det også mye folk, men færre studenter og flere thirty/forty-somethings. Her fikk jeg smakt på den nye Barley Brew fra danske Gourmetbryggeriet. Den kommer på en 66cl flaske og holder 10,5%, så den er nærmere en flaske vin enn en halvliter pils. Det sies at den kommer på polet til lørdag. Den er søt, maltrik, med pepperbitt og lakris, og alkoholisk med vinkarakter. Jeg vil ikke nøle med å karakterisere den under typen barley wine. Det er et øl som egner seg som en all-nighter på en pubkveld (og som tåler å drikkes over en hel kveld) og som får deg til å føle deg snill og positiv. Anbefalingen på flaska om servering ved sju grader bør ignoreres!

Noe av det morsomme med puber, er å sitte i baren og følge med på livet. Jeg har all mulig respekt for dyktig barpersonell, for selv om de tidvis kan ha rolige dager, så er det mange dager da de løper som piska skinn. Dette var en slik kveld. Noen hadde latt ytterdøra til rommet med fatene stå åpent, og i kulden hadde fatene blitt kaldere enn kjøleren, slik at kjøleren varmet opp ølet som kom fra fatene. Det genererte masse skum i nesten alt ølet som var på tapp - et sant mareritt for en bartender på en travel dag, men de taklet det med beundringsverdig ro og profesjonalitet.

Som sagt er det morsomt å sitte i baren og følge barlivet. Det er morsomt å lytte til hva andre bestiller, spesielt når utvalget er som på Naboens. Det er morsomt å lytte til hva bartenderne anbefaler når kundene ber om «noe mørkt» eller «noe spesielt». Det er svarene på slike spørsmål som skiller en ypperlig fra en bartender som «kun» er god; og Naboens har bartendere som kan svare meget bra. Sist men ikke minst er det sosialt å sitte i baren, for det dukker alltids opp interessante personer. I kveld hadde jeg en lang diskusjon om bøker og øl med en antikvar fra Oslo, og han hadde flere tips til bøker om ølhistorie som jeg skal kontakte ham for og følge opp over helga. Jeg gleder meg til det!