Det står en-og-førti øl
 

Westvleteren? I Trondheim!?

Jeg var nær på å få smakt Westvleteren - kåret til verdens beste øl - for noen få år siden, da Magni og jeg var på en ukes ferie i Gent i Belgia. Formiddagene bestod av muséer ispedd litt øl. Ettermiddagene var mye det samme, med unntak av muséene. Vi hadde blinket ut en pub som hadde Westvleteren, men det var så sent på kvelden, og vi var allerede så godt i farta, at det syntes bespottende å kaste seg på det der-og-da, osv. Men neste formiddag ... da skulle vi tilbake.

Men neste dag startet Gentse Feesten, som er et digert marked, og byen flommet over av folk, gjøglere, boder og alt annet som hører til. Normalt er slikt et lykketreff under en ferie. Det fløt av ølsalg og midlertidige pissoarer overalt, og for å kunne betjene alle, hadde mange puber redusert vareutvalget, også puben vi hadde blinket ut. Bummer! Akkurat da var vi nokså slukørete.

Omtrent likedan følte jeg det da jeg på fredagen satt i baren på Naboens og pratet med Klas, en annen ølhund i Trondheim. «Visste du at de har solgt Westvleteren i Trondheim?» spurte han. «Hææ?!» svarte jeg dypt vantro. Men det viser seg at en av byen mer urbane puber (tenk rødvin og samfunnsvitere) også fører et rimelig trappistøl, selv om det varierer hvilket de fører. Ved en anledning i 2006 hadde Clas satt i baren og spottet en flaske trappistøl uten merkelapp - og ganske riktig, akkurat da var det Westvleteren som var trappistølet deres. Prisen var standardprisen deres for trappistøl: 84,-. Nei, de visste nok ikke helt hva de solgte, og Klas kunne sikkert ha kranglet på den prisen, siden flaska «manglet» etikett - men man skal jo ikke tyne lykken for hardt.

Nå har ikke jeg tilstrekkelig vill fantasi til tenke en hendelsesrekke som gjør at en flaske Westvleteren ender på billigsalg i en Trondheimsbar. Men minst ett sted på veien må noen ha gjort en enorm vurderingsfeil i vanvare eller ren uvitenhet. Forøvrig, de hadde visst bare en flaske, så det er dessverre for sent å løpe dit nå. Men jeg sier ikke hva puben heter før jeg har vært innom og sjekket selv.

Update: Rettet en pinlig skrivefeil i navnet på ølet, som selvfølgelig skal skrives med W.