four beers in a row
Det står en-og-førti øl
 

FAQ til bloggen

Her er endel spørsmål jeg har fått om og rundt bloggen. Når noen lurer på det, er det ofte flere, så da kan jeg like gjerne svare det for alle sammen.

Spørsmål om innholdet

Kan jeg re-publisere noe som du har blogget?

Det meste av det som jeg blogger er med CC BY-SA 4.0, dvs Creative Commons standardlisens for kopiering med betingelsene «Navngivelse» og «DelPåSammeVilkår». Du må sjekke i hvert enkelt tilfelle. Les de relevante beskivelsene om du er ukjent med det. Litt forenklet BY-SA det at du kan kopiere og re-publisere det som jeg skriver - også uten å få forhåndsgodkjenning fra meg i hvert enkelt tilfelle. Men du må oppgi hvor det er hentet fra, slik at dine lesere kan finne frem til min original, og du må tillate dine lesere de samme rettighetene via CC-BY-SA. Og tips meg gjerne om du republiserer, men det er ingen formell betingelse.

En ting jeg veldig gjerne vil at du gjør dersom du republiserer stoff jeg har publisert på bloggen her, er å legge en "meta link=canonical" i innlegget på din nettside eller blogg, og som peker til det tilsvarende innlegget på min blogg. Det hjelper søkemotorene til å finne ut hvor stoffet har sitt opphav. Si ifra om du ikke vet var en canonical-link er.

Hvor plukker du opp stoffet?

Hehe, ikke forsøk å fikse etter kildene mine, da. Med årene har jeg lært meg til hvor det vanligvis dukker opp interessant info, og så følger jeg med på disse stedene.

Hvorfor ikke flere anmeldelser av øl?

Jeg hadde noen anmeldelser i starten, men det er egentlig en nokså kjedelig sjanger. Det blir lett formelaktig og litt introvert. Samtidig konkluderte jeg at det må være kjedelig å lese hva jeg har smakt. Jeg noterer forresten temmelig mye når jeg smaker øl, men det er for internt bruk.

Jeg har en tekst du kan publisere!

Vel, det er ikke fullt så enkelt. Jeg skriver det meste på denne bloggen selv. Det er forsåvidt ikke noe i veien for at jeg kan publisere tekster som andre har skrevet, men det ikke det primære målet. Før det er aktuelt å publisere andres tekster må jeg også avklare om det passer inn i bloggens profil, og at det innholdet er interessant og relevant for leserne, og at det hovedmotivasjon ikke bare er at du ønsker å publisere det :-)

Jeg fant noe som er feil, kan du rette det?

Dersom det er feil, så skal jeg nok rette det. Noe er feil fordi det er utdatert, og sånn må det nesten være med en blogg som skriver om sin samtid. Noe handler mer om synspunkter enn om direkte faktafeil, og sånn må det også nesten være. Send meg en epost og referer til hvor og hva du mener er feil, så skal jeg se på det.

Spørsmål om hvordan lese bloggen

Kan jeg lese bloggen på andre måter enn å sjekke innom her?

Joda. Du kan lese den som RSS-feed. En rekke RSS-lesere og til og med epost-systemer har den funksjonaliteten. Dernest pleier jeg å poste på både twitter og facebook når det kommer nye innlegg. Jeg skal lage en mail-gateway for de som vil ha det inn i epost. Eller vet jeg sannelig ikke hvilke andre formater som er relevante. Tips meg så skal jeg se hva jeg får til.

Det er noe som vises på en gal måte på bloggen, er du interesserte i en feilmelding?

Javisst. Men ofte er det slik at jeg ikke klarer å reprodusere feilen hos meg selv. Derfor er det fint om du legger ved et skjermbilde som viser problemet, og skriver noen ord om hva du konkret mener burde vært annerledes. Fortell meg gjerne hva slags nettleser du bruker og så videre. Jeg garanterer ikke at jeg kan fikse det, men i utgangspunktet vil jeg gjerne det

Hvordan får jeg slått på cookies igjen?

Du kan enten vente til den utløper etter 30 dager. Ellers kan du klikke på «Slå av bruk av cookies» i menyen på venstre side. Det vil fjerne den cookie'en som sier at du ikke skal ha cookies (ja, jeg vet at det er litt ironisk). Dermed vil bloggen spør deg om du vil ha cookies slått på eller av. Du kan også slette denne cookie'en selv, noe som har samme effekt. Den heter «cookiebar».

Spørsmål om bloggen

Øh, du vet vel at blogging er blitt veldig gammeldags ...?

Sier du det? Joda, jeg har fått med meg det. Forresten er jeg etterhvert blitt en nokså gammeldags fyr selv. Jeg har tenkt på om jeg skulle kaste meg på vlogging eller podcasting eller instagramming eller noe slikt. Men det er flere grunner til å holde på blogg-formatet. For det første er det veldig søkbart på nett. Dernest det meg godt med et format der jeg kan finpusse og justere på alt helt frem til det er ferdig. Og ikke minst er det ikke så mye teknisk styr med en blogg.

Det var ikke akkurat spennende design her, eller hva?

Tja, når du kjøper deg en øl, er det etiketten eller innholdet du er mest interessert i? Og joda, godt design kan selge mer, men jeg selger ingenting her, og da konsenterer jeg meg om innholdet. Forresten gav jeg bloggen en designmessig overhaling rundt juletider 2021.

Er ikke dette temmelig gammel kode?

Jo, jeg kjører en utgammel versjon av blosxom. I utgangspunktet var det kanskje en reaksjon mot overoppblåst programvare, samt litt nysgjerrighet overfor blosxom, og dessuten er perl et morsomt språk. Som ingeniør kommer jeg bare til å rote det fryktelig til om jeg forsøker meg på et «pent og spennende» design, og ikke minst: hvorfor ikke. Med tiden har jeg fått en liten svakhet for blosxom, og det har heller gått litt prestisje i å få det til å virke enn å skifte til noe annet. Blosxom har en viss vakker eleganse under panseret, selv om det primitivt i ordets negative forstand over panseret. Jeg kommer sikkert til å fortsette med blosxom, halvveis på pur trass.

Er det fritt frem for å kommentere?

I utgangspunktet er det fritt frem, men det er likevel noen regler. Litt forenklet: ingen spam, hold relevans til temaet og la det være kortfattet og oppfølgende informasjon. Dessuten er det min blog, så jeg forbeholder meg å slette eller forkorte kommentarer etter eget forgodtbefinnende. Se forøvig informasjon om kommentering og kommentarer. Ellers skjer det endel kommentering på andre fora, som twitter og facebook.

Er ikke så-og-så-feil?

Jo, dessverre er nok innhold som er feil, utdatert eller ufullstendig, eller ting jeg har endret mening om. Men samtidig er en blogg et tidsspesifikt format. Det blir både galt og uhåndterlig om jeg skulle forholde meg til alt innholdet som etslags leksikon der jeg skulle vedlikeholde informasjonen så den til enhver tid var rett. Jeg retter tidvis i skrivefeil og typografi, men innholdet må nesten forbli slik det var da jeg publiserte det. I enkelte tilfeller kan jeg legge til en oppdatering eller tydelig markere at jeg har rettet eller endret noe. Men i utgangspunktet må innleggene sees som innlegg: det som jeg mente og tenkte på akkurat dét tidspunktet.

Kommentarene kommer i feil rekkefølge

Det kommer litt an på. Remark42 bruker et felt kalt «__remarkSort» i «Local Storage» for ta vare på valgt sorteringsrekkefølge. Dersom denne ikke er satt, initieres sorteringsrekkefølgen til «Recently updated», som i praksis betyr at nyeste innlegg kommer øverst (om vi ser bort fra trådingen). Dersom du imidlertid har valgt en annen sorteringsrekkefølge, huskes dette. Dersom du mener det blir feil, så velg den rekkefølgen du mener er rett – og så blir den automatisk satt for fremtiden, eller du kan sette dette feltet i «Local Storage» i din nettleser.

Fantes det ikke tidliere knapper for «like» og «share» på Facebook?

Jo det stemmer, men jeg demonterte det. Du kan uansett gå inn på bloggens side på Facebook (se link i venstre marg) og klikke like selv. Men det er ikke satt opp automagisk kobling som gjør at det er en knapp her som gir en like til bloggen eller til enkeltinnlegg ved ett enkelt trykk. Det er flere grunner til det, men en vektig grunn er at EUs datadirektiv sier at dersom integrerer disse facebook-knappene i bloggen, så er jeg også medansvarlig for de dataene som leserne av bloggen derigjennom deler med Facebook. Og det er litt for mye stress og ansvar bare for å få noen flere likes. Men for all del, gi gjerne likes og del for all del innlegg - jeg vil bare ikke sette det opp integrert med Facebook. Se forøvrig denne Reuters-meldingen. Man kan like eller ikke like EUs datadirektiv, og jeg liker det i prinsippet, og da blir det for teit å mislike det i praksis.

Spørsmål om meg

Holder du også foredrag om øl?

Ja, tidvis, men vanligvis bare for dersom temaet er interessant og publikumet det rette.

Jeg trodde du hadde sluttet å blogge?

Slutte? Nei, det tror jeg ikke, men det hender jeg tar en pause, og av og til tar det litt energi å komme i gang igjen. Det er mange andre ting som spiser oppmerksomheten min ... jobb, familie, hus og hage osv.

Hvorfor blogger du?

Hvorfor ikke? Det er en måte å nå ut til folk på, og jeg synes alltid det er like moro når noen kommenterer at de har lest det-og-det på bloggen eller tilbakemelder at noe var interessant. Dessuten har jeg teflon-hjerne, så det meste jeg dytter inn i full fart ramler ut. Derfor er det en måte å dykke ned i materien på å jobbe meg gjennom ting for å kunne blogge om det.

Blogger du bare om øl?

Nei. Planen var å blogge om mye forskjellig, men etterhvert ble fokuset stort sett konsentrert seg om ølkultur, hjemmebrygging, bryggerihistorie og slikt. Jeg hadde en plan (har vi ikke alle) om å komme i gang med å blogge litt mer, om blant annet min egen hjemmebrygging, hagen, språk, IT-drift, politikk, kommentarer til aktuelle hendelser og mye annet. Men det er mer enn nok å skulle blogge om øl. Skulle det skje, kommer jeg til å legge den et annet sted.

Hvor lenge har du holdt på?

Tja, den første postingen på bloggen var 11. juni 2004. Tanken var i utgangspunktet å blogge om mange ulike forskjellige tema, hvorav øl bare var ett. Men så ble øl hovedfokuset. Det første innlegget om øl kom 26. juli 2005.

Kan jeg sende deg øl for vurdering?

Jeg anmelder få øl her, se over. Dessuten har jeg en «greie» med at jeg ikke er bekvem med å anmelde kommersielle øl jeg får gratis. Det har ikke så mye med reklameregler og slikt å gjøre som det har med etikk rundt promotering og å holde sin sti ren for mistanker om inhabilitet. Om du er hjemmebrygger og vil ha tilbakemelding, så skal Norbrygg ha et opplegg rundt å vurdere og tilbakemelde øl.

Hvorfor det underlige navnet på bloggen?

I utgangspunktet kalte jeg bloggen min «Life begins at fourty» på et tidspunkt der jeg selv fylte førti. Til neste fødselsdag endret jeg det til dagens navn «Det står en-og-førti øl», og tanken var at jeg skulle endre navnet for hvert år, med en tall-referanse til alderen min. Planen var at året etter skulle den hete «Livet, universet og alt». Men det gikk som det ofte går, intensjonene ble ikke fulgt opp, og blogtittelen fra en-og-førti-årsdagen ble værende. Kanskje jeg endrer den senere, kanskje ikke.