Det står en-og-førti øl
 

Hei, jeg er Anders Christensen

Jeg som står bak denne bloggen heter Anders Christensen. Jeg er over middels interessert i øl, brygging og historie.

Bakgrunn

Jeg er opprinnelig fra Arendal. Jeg studerte IT ved NTNU i Trondheim, og har fortsatt å arbeide der etter studiene, og jobber nå som gruppeleder ved NTNU IT Forskningsstøtte. Du finner mer info om meg på Linkedin.

Før jeg ble interessert i øl var jeg fokusert på skotsk whisky, en fasinasjon som aldri helt har blitt skjøvet til siden av interessen for øl. Utover dét har jeg altfor mange hobbyer og interesser, men de er ikke spesielt ølrelatert.

Min øloppvåkning

Portrettbilde av meg Tittei, her er jeg!
foto: anchr

Ølmessig fikk jeg min aha-opplevelse i forbindelse med en serie reiser til Gent i Belgia, gjennom et EU-prosjekt i perioden 1995-2000 der vi samarbeidet med Universitetet i Gent og Universitetet i Wageningen i Nederland. Ved å sitte på serveringsstedene i Gent etter arbeidstid, især Het Waterhuis an den Bierkant, lærte jeg å bli glad i smaksrikt øl med mye personlighet. På denne tiden var det «en greie» med flybilletter at de var betydelig billigere om reisen omfattet overnatting mellom lørdag og søndag. Selv med en ekstra overnatting og kostgodtgjørelse var det billigere å bli borte hele helga, fremfor å dra hjemover på fredag ettermiddag eller hjemmefra på søndag kveld. Det var et godt utgangspunkt for å bli kjent med Gent og med belgisk øl og ølkultur.

Hjemmebrygging

Neste trinn i min ølreise var da jeg startet som hjemmebrygger sammen med en kamerat – Steinar Hamre – under navnet Surrete Humle. Sammen brygget vi en rekke øl, inkludert flere som vant priser og ble brygget i fullskala ved kommersielt bryggeri.

  • i 2011 vant vi i klassen «Sterkøl» i Norgesmesterskapet i hjemmebrygging i regi av Norbrygg i 2011 – det siste året med den gamle femdelte klasseinndelingen – med ølet Barselstout. Vi endte samtidig på andreplass i konkurransen om Årets Hjemmebrygger og på 5. plass i Skandinavisk mesterskap med samme ølet.
  • Klassen «Juleøl uten tilsetninger» i 2012 i Norbryggs juleølkonkurranse, og vi brygget dette ølet under navnet St Nicolas ved Klostergården på Tautra sammen med Jørn Andersen.
  • I 2014 vant vi en tilleggskonkurranse til NM i hjemmebrygging, der målet var å brygge en baltisk porter. Premien var å brygge vi dette ølet ved Ringnes på Gjelleråsen 30000 liter. Det ble Ringnes Polaris Baltisk Porter som vi brygget våren 2014, sammen med bryggere fra Ringnes og Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery.
  • i 2015 vant vi klassen for «Beste mørke øl» med Forreign Stout i Det gode øls klubbs Hjemmebryggfestival, og vi brygget det som premie hos Austmann sammen med Anders Cooper og Beau Schiner, under navnet Surrete Humle.

Etter 2015 har vi vært mindre aktive, men ambisjonene er der om på ny å fokusere mer på hjemmebrygging.

Som hjemmebrygger ble jeg med i Norbrygg, der jeg ble med å danne Dommerkomiteen i 2011, der jeg også var leder i perioden 2012-2013. Jeg er sertifisert som øldommer av Norbrygg, og jeg har undervist på kurs for utdanning av nye øldommere, og har vært med-organisator og deltaker for dømming av Juleølkonkurransen og NM i flere ulike klasser.

Ølklubb

I 2007/2008 var jeg med å starte Det god øls klubb i Trondheim, der jeg var leder de to påfølgende årene. Denne klubben er en ølklubb med fokus på hele bredden av ølutvalg, i motsetning til de ølklubbene som da allerede fantes i Trondheim på denne tiden, og som gjerne hadde lukket medlemskap og med fokus på bestemte bryggerier eller bare enkelte ølstiler.

Jeg har gitt en rekke foredrag om øl og bryggerihistorie ved ulike anledninger over årene, både på festivaler og for foreninger etc.

Ølsmaking

Jeg har en særlig svakhet for å smake øl, og da helst det jeg litt flåsete kaller «sakte-smaking» der man tar seg god tid mens man smaker og går dypt, konsentrert og bevisst ned i smakene. Kanskje veksler man mellom å smake to øl som kontrasterer hverandre. En viktig del av slik smaking er selvbevisstgjøringen under smakeprosessen gjennom å notere, noe som tvinger hjernen til sette ord på det man kjenner. Et populært konsept som fanger mye av dette er «mindfullness».

I tillegg til god tid er jeg overbevist om at repetisjon er essensielt når man skal trene seg opp til å smake øl. Smaking er trening av sanser og hjerne og nervesystemet forøvrig. Det er essensielt med repetisjoner, konsentrasjon og åpenhet for inntrykk. For meg er ølsmaking en reise jeg aldri kommer til å bli ferdig med og der det alltid er noe nytt å lære.

Ølblogging

Jeg har blogget om øl siden 2005. Det ble publisert ca 1000 innlegg de første 16 årene, hvilket er i gjennomsnitt var ett innlegg pr sjette dag … men intensiteten i blogging har vært sterkt varierende og med enkelte pauser. Min interesse for og fokus på øl gjenspeiles kanskje aller best av det som allerede er publisert på bloggen og i beskrivelsen av bloggen.

Annet

Jeg har også en forkjærlighet for språk og typografi, blant annet for etymologi. Det vises ofte på bloggen.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/meta/Anders-Christensen.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>