four beers in a row
Det står en-og-førti øl
 
  søndag 3. juni 2018
side 1/2: - 2 »  

Innlegg i kategori /trivia

Innlegg kategorisert som /trivia:

Fasit uke 22/2018

Her kommer fasiten til helgequizen for uke 22.

Antall bryggerier i Norge. Den første tellingen av antall bryggerier var fra 1857, trolig gjort i forbindelse med innføringen av den første særskatten på øl, eller rettere sagt på malt. Da var det 343 bryggerier i landet. Rett nok var de aller fleste av dem knøttsmå.

Hvor mange bryggerier var i drift i Norge da dagens bryggeriforening ble dannet i 1901?

Det var totalt 47 bryggerier ifølge en oversikt som Bryggeri... [Se resten]

Quiz uke 22/2018

Her kommer spørsmålene til helgequizen for uke 22.

Antall bryggerier i Norge. Den første tellingen av antall bryggerier var fra 1857, trolig gjort i forbindelse med innføringen av den første særskatten på øl, eller rettere sagt på malt. Da var det 343 bryggerier i landet. Rett nok var de aller fleste av dem knøttsmå.

Hvor mange bryggerier var i drift i Norge da dagens bryggeriforening ble dannet i 1901? Forbudstiden for øl i Norge varte ikke så lenge, men enke... [Se resten]

Quiz uke 21/2018

Her kommer fasiten til helgequizen for uke 21.

Humle. Humle er ølets krydder, og er preget av terroir. En rekke nye humlesorter har kommet de siste årene, i tillegg til alle de eldre.

Hva er opphavet, bruksområde og dyrkingsområde Cluster

Dette er en amerikansk humle som trolig er basert på en krysning mellom en lokal vill-humle og en humle som kom over med kolonister allerede på 1600-tallet, trolig fra England eller Nederland. Den har moderat med alfasyrer, og re... [Se resten]

Quiz uke 21/2018

Her kommer helgequizen for uke 21, litt forsinket, for kvelden i går gikk med til et kjempebra gravøl for Bakke Brygg og en flott feire Tobias Karlsen, som i mange år har drevet den. Men her er endelig quizen.

Humle. Humle er ølets krydder, og er preget av terroir. En rekke nye humlesorter har kommet de siste årene, i tillegg til alle de eldre.

Hva er opphavet, bruksområde og dyrkingsområde til Cluster? Hva er opphavet, bruksområde og dyrkingsområde til Riwaka? Hv... [Se resten]

Fasit uke 20/2018

Her kommer fasiten til helgequizen som ble publisert for et par dager siden. Jeg håper den var relativt vanskelig, og at fasiten har nok løse tråder og digresjoner til å holde leserne i aktivitet en stund.

Undergjær. Dersom vi forenkler verden endel, finnes det to hovedtyper ølgjær: overgjær og undergjær. La oss se nærmere på sistnevnte.

Det vitenskapelige, latinske navnet på undergjær har variert litt over årene. Hva er «god latin» for navnet på undergjær ... [Se resten]

Quiz uke 20/2018

Her kommer en liten helgequiz med ølspørsmål for de som ønsker å teste seg, eller grave litt på nettet. Denne gangen har jeg fasiten klar – i hvert fall nesten klar – for publisering på søndag kveld. :-)

Undergjær. Dersom vi forenkler verden endel, finnes det to hovedtyper ølgjær: overgjær og undergjær. La oss se nærmere på sistnevnte.

Det vitenskapelige, latinske navnet på undergjær har variert litt over årene. Hva er «god latin» for navnet på underg... [Se resten]

Fasit uke 39/2017

Her kommer … godt forsinket … fasiten for den forrige quiz'en, som var i uke 39.

Øltyper. IPA er en øltype med interessant bakgrunn. Strengt tatt er vel dagens IPA et amerikansk påfunn, løselig basert på engelsk IPA. Det er mange myter rundt den opprinnelige, engelske IPA'en. Hvilken engelsk bryggeri-by knyttes spesielt til IPA?

Burton-on-Trent. Der var bryggeriet Allsopp først ute på 1820-tallet med å snappe opp ølsalg av lyst øl som skulle til India, noe so... [Se resten]

Quiz uke 39/2017

Her kommer ny fredags-quiz, denne gangen også med en seksjon med spørsmål om IPA, sterkøl, sære øl og norsk alkohollovgivning. Fasit kommer til søndag.

Som alltid, det er opp til hver enkelt å spørre seg selv. Det skal ikke leveres noen svar, men fasit publiseres på søndag kveld. Det er selvfølgelig juks å bruke Google, men på den andre siden lærer du kan mye om du konstruktivt leter etter svar på nettet. Det får være opp til deg selv.

Øltyper. IPA er en øl... [Se resten]

Quiz uke 38/2017

Her kommer fasiten til fredagens quiz, om enn litt forsinket, men sånn er det tidvis når bloggingen ikke kan ta prioritet over andre aktiviteter.

Øltyper. En øltype som er bragt frem fra glemsel og nesten-utryddelse er gose, en syrlig ølvariant fra Goslar som ligger langs elven Gose, ikke langt fra Hannover og Braunschweig og ikke minst Leipzig. Hvilke spesielle ingredienser og smaksgivere brukes for denne øltypen?

Gose skal være overgjæret med smak av salt, syrlig... [Se resten]

Quiz uke 38/2017

Her kommer ny quiz, denne gangen også med en seksjon med spørsmål om bryggeteknikk, i tillegg til ølkultur, ølhistorie og øltyper. Fasit kommer til søndag.

Som alltid, det er opp til hver enkelt å spørre seg selv. Det skal ikke leveres noen svar, men fasit publiseres på søndag kveld. Det er selvfølgelig juks å bruke Google, men på den andre siden lærer du kan mye om du konstrkutivt leter etter svar på nettet. Det får være opp til deg selv.

Øltyper. En øltyp... [Se resten]

Fasit uke 37/2017

Her kommer fasiten til fredags-quiz'en denne uka.

Ølhistorie. Øleksport har lange tradisjoner. Hvorfra og omtrent når kunne vi kjøpe følgende øl som ble brygget for eksport? (★) Hvor og når brygget og eksporterte man mumme?

Mumme er spesielt knyttet til Braunschweig. Det er et øl som ofte knyttes til Christian Mumme, men eksistensen av ølnavnet predaterer ham, og det er mer trolig at han brygget mumme og dermed fått «etternavn» fra ølet gjennom sitt yrke. Den t... [Se resten]

Quiz uke 37/2017

Her kommer ny fredags-quiz. Fasit kommer til søndag. Som alltid, er det opp til hver enkelt å «jukse» så mye eller så lite man vil. Generelt lærer man mest av å konstruktiv google'ing.

Første spørsmål i hver del er enkel, andre spørsmål er nokså vanskelig, og det tredje og siste spørsmålet i hver del er temmelig vanskelig, kanskje det en og annen gang er umulig å svare på.

Ølhistorie. Øleksport har lange tradisjoner. Hvorfra og omtrent når kunne vi kjøpe... [Se resten]

Fasit uke 36/2017

Her kommer fasiten til quizen fra fredag. Jeg tar gjerne tilbakemeldinger på om den er for lett eller forvanskelig.

Ølhistorie. Helt fra 1913 og frem til slutten av 1990-tallet var det i Norge en begrensning på hvor sterkt ølet kunne være. (★) Hva var denne øvre grensen for ølet lovlige styrke?

Grensen for det sterkeste ølet var på 7%. Da det ble innført i 1913 ble grensene angitt i vektprosent, ikke volumprosent, og da ble grensene slik: klasse I ble inntil 2¼... [Se resten]

Quiz uke 36/2017

Her kommer ny quiz, denne gangen også med en seksjon med spørsmål om bryggeteknikk, i tillegg til bryggerier, ølhistorie og øltyper. Fasit kommer til søndag.

Som alltid, det er opp til hver enkelt å spørre seg selv. Det skal ikke leveres noen svar, men fasit publiseres på søndag kveld. Det er selvfølgelig juks å bruke Google, men på den andre siden lærer du mye mer om du konstruktivt leter etter svar på nettet. Det får være opp til deg selv.

Første spørsmål... [Se resten]

Fasit uke 35/2017

Her kommer fasiten til øl- og bryggeri-quiz'en som jeg publiserte på fredag.

Ølkultur. Hvert år deler Bryggeri- og drikkevareforeningen ut en hederspris til noen som har gjort seg fortjent gjennom sitt virke for øl og ølkultur. (★) Hva heter denne prisen?

Den kalles «Årets Ølhund», og ble første gang utdelt i 1973. (★★) Hvem mottok denne prisen for 2016, og hvorfor?

Den gikk til Økernhjemmet, som er et sykehjem som har skapt økt trivsel med en rekke... [Se resten]

Quiz uke 35/2017

Jaja, så kaster jeg meg på quiz-kjøret jeg også. Men jeg vil jo gjerne gjøre det litt annerledes. Jeg legger ut tolv spørsmål under fire kategorier. Hver av de tre spørsmålene innen en kategori er om samme tema, men med økende vanskelighetsgrad. Spørsmålene kommer på fredager rundt klokken 16, svarene kommer på søndag kveld. Så får vi se om jeg klarer å poste nye spørsmål hver fredag.

Her er quiz for uke 35/2017. Jeg håper at det ikke er for lett, men jeg tar gj... [Se resten]

Dahlspilsen i endring

Vi har alle fått med oss at det er store endringer på gang for E. C. Dahls, men Ringnes har holdt kortene tett til brystet, så ingen vet helt hva det innebærer.

Vi vet at det blir et Ølsenter, at det blir et mikrobryggeri med mange ulike øltyper, at det blir brewpub og mye annet, ikke minst endel boligutbygging. Men rundt Dahlspilsen har det vært temmelig tyst. Mange sperret opp øynene da Ringnes stilte på et møte sammen med Austmann for å presentere de nye bryggeriplanene... [Se resten]

16 tips for ølsnobber

Vi ølsnobber ligger langt etter vinfolket, men vi kommer etter med stormskritt. Her er noen tips for deg som sliter med å bringe feinschmeckeriet rundt ølsmaking opp på riktig nivå. Relativt enkel og usnobbete ølFoto: Pixabay – CC0 Public Domain Kjemiske navn. Lær deg noen aromaer med sære og vanskelige kjemiske navn, så som acetaldehyd og dimetylsulfid. Kast dem frem under smakingen, gjerne med et lite spørsmålstegn, à la: Er det bare meg som fanger litt isoam... [Se resten]

Så gjør vi så når vi ...

Det nærmer seg jul og det er juletrefesttid. Her er en sang som burde ta alle hjemmebryggere på juletrefest med storm. Melodien går naturlig nok etter «Så går vi rundt om en enebær busk». Så gjør vi så når vi knuser vår malt,     knuser vår malt, knuser vår malt. Så gjør vi så når vi knuser vår malt,     tidlig en mandags morgen. Ref: Så går vi rundt om en enebærbusk,     enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærb... [Se resten]

Øl i en ismaskin

Hva skjer når man heller øl i en ismaskin? Nåja, det er vel teknisk sett ikke en ismaskin, tror jeg. Det er en Zoku Quick Pop™ Maker kjøpt på EnklereLiv.no.

To øl er under nedfysing  I prinsippet er det en boks med tre dype groper, og inne i boksen er det trolig en blanding av is og glykol som fryser og tiner ved en tilstrekkelig kald temperatur. Den legges i fryseren, og tas frem når man vil lage is. En væske – drikkeyoghurt, saft eller øl! – helles i gropene og... [Se resten]

Atomkrigsøl

I serien obskur trivia har vi kommet til en note jeg fant i informasjonsheftet Vår gyldne drikk fra Bryggeriforeningen utgitt i 1971. Blant andre generelt positive fakta og vinklinger om øl var det et avsnitt med tittel Øl i krisetider.

Der stod det at brygging av øl fjerner flere radioaktive stoffer fra råvarene, blant annet isotopen strontium-90, og de siterer Industrivernnytt nr 1 fra 1962: Selv om råvarene således har vært utsatt for stråling, vil det ferdige produkt ... [Se resten]

Kontinuasjonsquiz 2012

I forrige uke holdt jeg en quiz for Det gode øls klubb, og siden dette var midt i kontesesongen, måtte det bli en kontinuasjonsquiz. La meg her lenke til oppgaveteksten og løsningsforslaget.

Det var morsomt med mange positive tilbakemeldinger. Spesielt var det vel ordspillene og rebusene som virkelig engasjerte. Heldigvis klarte ingen som klarte alle de tre siste deloppgavene. Puhhhh.

Resultatene er som følger .. her er angitt prosentsats, samt at det kom dalende ned 32,18 e... [Se resten]

Cæsar om belgisk øl

På siste halvdel av 90-tallet kjøpte jeg en plakat i Belgia med masse bilder av belgiske ølflasker, samt et sitat av Julius Cæsar som gikk noe slikt som så: «Av alle gallere brygger belgierne det beste ølet».

Sitatet var til alt overmål skrevet på fire språk, latin: Omnium Gallorum optimam cervisiam coqunt belgae, med oversettelser til fransk (De tous les gaulois, ce sont les belges qui brassent la meilleure biere), flamsk (Van alle Galliers, brouwen de Belgen het beste bie... [Se resten]

Quiz: Feilnavigering?

La oss kjøre en quiz fra tid til annen. Jeg er ingen fan av quizer som kan løses med litt googling, så spørsmålene er nok ting som man enten må vite eller selv finne ut av. Premier er det smått med, men jeg satser på at heder og ære ved først å finne ut av vanskelige spørsmål er motivasjon nok.

Lesere for ha meg unnskyldt, men jeg vender stadig tilbake til Arendals bryggeri. Etikettene på deres Arendalspilsner bruker maritime elementer - det er nærmest som et gammelt sj... [Se resten]

 
 
side 1/2: - 2 »