Det står en-og-førti øl
 

Noen ikke-eksisterende øl

Jeg tenkte jeg skulle si noe om ikke-eksisterende øl, altså øl som er beskrevet og navngitt, men som ikke er - og aldri har vært - mulig å kjøpe på vanlig kommersiell måte. Under litt sjekking av dette emnet fant jeg at det var svært mange av dem - hvorav enkelte er legendariske øl. Derfor blir dette en posting i flere deler.

La oss starte med de første fem:

  • Duff Beer er ølet som drikkes i tegneserien Simpsons. Personene bak tegneserien ønsker ikke å lisensiere navnet til et bryggeri, men det har ikke forhindret at noen har forsøkt. I tillegg finnes det flere andre, hvorav minst ett ikke er et forsøk på en ripoff av Simpsons. Et australsk bryggeri tapte en rettsak over varemerket, og måtte destruere sin varebeholdning av ølet - som vissnok i ettertid har solgt for opptil 70.000 kroner pr kasse på auksjon for de lille som slapp unna sluket. Det ryktes at én person har fått lisens, men jeg tviler. I én episode nevnes det en rekke typer av dette ølet, men vi kan vel trygt anta at det er en US pilsner og smaker et sted mellom Bud og Miller, eller kanskje Homer heller er en Schlitz-type drikker?
  • Leopard Lager er Listers favorittdrikk i Red Dwarf. De fikk laget virkelige bokser av dette fiktive ølet som de brukte i serien, og selv tomboksene har gått for priser rundt tusen kroner. Det er vanskelig å si hva slags øl det er, men det holder 5,1%, det er navngitt en «Premium Lager» og vi må formode det er NEP (=nok en pilsner).
  • Butterbeer fra Harry Potter er et øl for «yngre trollmenn», i motsetning til «firewhisky» som er langt mer berusende. Hva slags øl er dette? Navnet er en pun på «butterscotch». Det skal være et nærmest rusfritt øl, og formodentlig svært søtt om hentydningen til butterscotch skal tas alvorlig. Wikipedia refererer til at det i Tudortiden fantes et butterbeer, og det stemmer, selv om det vanligvis ble kalt «buttered beer» eller kanskje helst «buttered ale». Det var bare én av en lang rekke ølbaserte, krydrede blandingsdrikker som gjerne ble drukket varme. Akkurat denne varianten var en blanding av øl, smør, piskede egg eller eggeplommer og rikelige mengder med krydder, vanligvis ingefær, muskatnøtt, kanel og nellik. Selv Pepys referer til drikken - da er vi på 1660-tallet - og da mest som middel mot forkjøelse, også preventivt. Men hvordan smaker Harry Potters butterbeer? Tja, jeg forestiller meg en mellomting mellom vørterøl og sweetstout, for forfatteren har aldri indikert at butterbeer har noe med den historiske drikken buttered ale/beer å gjøre.
  • LöBrau fra Futurama, der Philip J. Fry ofte drikker det. Navnet minner oss kanskje om Lövenbräu, sikkert ikke uten grunn, men det er minst ett nivå med ironi bak navngivningen. Amerikanere har ikke helt kontrollen på aksenterte tegn, og ignorerer dem ofte. Dermed blir uttalen av LöBrau til forveksling lik «lowbrow» som er et begrep som kan oversettes med vulgært, vanlig og usofistikert. Vi kan være sikker på at det er en relativt moderne amerikansk pilsner som spiller på tyske aner, litt som Budwieser og Miller. NEP.
  • Bendërbrau Cold-fusion Steam Beer fra Futurama er det øl som brygges inn i roboten Bender. Det er et kult navn som setter fantasien i sving. En new zealandsk galning har til og med brygget en klon av Bender som han kan brygge ølet sitt inni. Hvordan det virkelige ølet smaker er litt vanskelig å si. Det skal visstnok være løst basert på Anchor Steam Beer ... meget løst, for det bruker genetisk modifiert gjær som klarer å gjære opp til 1000 grader (og selv om det skulle være Fahrenheit, så er det vanskelig å holde vann flytende på den temperaturen - nåja.) Det bør i det minste være et temmelig spesielt øl. Den som er i området om tusen år får smake. Ølet har i alle fall fått en skare av kult-fans, og det finnes T-skjorter å få kjøpt, og så har det et herlig vulgært slagord: «Let's get drunk».

En av grunnene til at det er så mange fiktive øl, er at produksjonsselskaper ikke ønsker å reklamere for eksisterende produkter - i hvert fall ikke uten å få betalt for det, og om det er «farlige» eller kontroversielle produkter, er det desto større grunn for å holde seg borte. Det er alltid noen som synes alkohol er farlig, og hvorfor da stille seg åpent for hugg av typen «sønnen min begynte å drikke øl etter å ha sett merke X i favorittserien sin på TV, og nå har han begått handling Y, og dere er ansvarlige og vi vil ha Z millioner i erstatning».

Derfor er det tryggere å bruke produkter som er fullstendig fiktive. Konsekvensen er at det har grodd frem en hel liten industri av fiktive øl for bruk på lerret og skjerm. Ja, man kan til og med finne de samme produktene igjen fra film til film ... men uten å kunne finne dem i butikken. Dét skal bli neste tema i serien om fiktive øl.