Det står en-og-førti øl
 

Hvad fanden nøler I efter!?

Noe slikt skal salig Tordenskiold har utbrutt i sin sedvanlige blanding av hatsk og voldelig utålmodighet. Hadde han levd i dag og vært ølentusiast ... og kommet fra Arendal, så hadde han kanskje gitt bryggeriledelsen dette verbale glatte lag.

Det er nå fire måneder siden bryggeriet ble selvstendig. Jeg var selv oppom den aller første dagen for å se den nye logoen, men da var det fremdeles en Ringnes-logo der kombinert med det anonyme skiltet som sa «Arendals bryggeri» i en generisk Helvetica-font under. Det var samme skiltet som jeg tror har hengt der i årevis. Jaja, tenkte jeg, de henger det vel opp neste dag. Men dengang ei. Ikke dagen etter heller, og heller ikke nå fire måneder på overtid.

Antagelig har de ikke skiftet skilt, bare tolkningen av det. Før 1. juli betydde det «Ringnes Arendals bryggeri», mens nå skal det vel leses som to navn: øverst «Ringnes» og nederst «Arendals bryggeri». Men det er samme skiltet. Og det er de samme Ringnes-vimplene som vaier over bygningen, de samme Ringnes-bilene som kjører inn og ut osv. Det er greitt nok at Ringnes fremdeles har eierinteresser, og at det meste av produksjon og aktivitet er for Ringnes, men har ikke bryggeriet snev av selvstendighet?

Og dette får meg til å mistenke at det hele bare var en operasjon for å skyfle kostnader, risiko og andre ulemper over på kommunen og andre lokale interessenter, mens Ringnes kan fortsette som før, mot å garantere for opprettholdelse for en periode. Om dette er korrekt, så er Arendals bryggeri flaskeøl-bryggeriet i Ringnes-systemet, og før eller senere kommer Efta og EU og alle vennene deres til å torpedere emballasjeavgiften. Da synker Arendals-skuta som om den var lastet med bly.

Det er andre signaler også, spesielt juleølet, eller rettere sagt det uteblevne juleølet. For å parafrere Zappa: «Du kan ikke være et norsk industribryggeri uten å ha et juleøl. Det hjelper med pilsner og glass med logo, men det absolutt minste du må ha er et juleøl.» Så da jeg var innom Arendal for noen dager siden trålet jeg flere butikker etter Arendals Juleøl. Jeg fant CB, Ringnes, Tuborg og en skokk andre, men ingenting fra Arendals.

Når kommer det en bayer, når kommer det en bock? Kommer noensinne Arendals juleøl tilbake? Når får vi se en egen logo, når starter de en liten brewpub i Arendal for eksperimentering? De har hatt mer enn nok tid til å få noe ut i butikkene og på polet nå, men intet skjer. Bryggeriet lever på ingen måte opp til slagordet «Norges stolteste bryggeri».

Så ... hvad Fanden nøler I efter!?