Den norske ølbransjen er på mange måter en egen verden, mye takket være reklameforbudet. Det gir rom for å mene endel.
Har det ikke skjedd noe med øletikettene de siste årene? I en øl-quiz på jobb, der
jeg ikke ville favorisere øl-nerdene, tok jeg utgangspunkt hva man kunne lese utfra
etikettene til ølet som ble servert. Men det viste seg å være litt vrient å finne øl
med tilstrekkelig konkret og interessant informasjon for en slik quiz. Det forbauset meg
og fikk meg til å gruble.
Historiefortellingen som forsvant
En gang i tiden bar mange bryggeriers øl-etiketter små men informat...
[Les resten: Hvorfor er øletikettene blitt så kjedelige]
Tirsdag 10. januar 2023 17:29 – 1676 ord.
Vi ser stadig at pubverter rope varsko i pressen. Det er lett å
forstå dem. Samtidig er det lett å forstå at noe må gjøres for å
begrense smitte – men jeg tror man heller burde spille på lag med
utestedene fremfor å se på dem som et problem.
Verre enn pubene er nok privatfestene, og akkurat der burde det
ligge et mulighetsrom for pubene til å argumentere. For stenger man
utelivsbransjen, flytter trolig flere av de sosiale møteplassene seg inn
i privatsfæren, og det bl...
[Les resten: puber i coronatiden]
Mandag 02. November 2020 23:42 – 1052 ord.
På en britisk pub bestilte jeg en gang «another», og ble et
øyeblikk litt perpleks da jeg umiddelbart fikk en pint av det samme
ølet jeg nettopp hadde drukket. Dels skyldtes det min språklige tabbe,
men dels skyldtes det også fortolkningen om hvorvidt «en ny øl» betyr
en ny type øl, eller et nytt glass med samme ølet. Med dét som
bakgrunn skal jeg forsøke å utdype hva jeg mener er achilleshelen i
forretningsmodellen til Gulating-utsalgene, og hvorfor lokalbrygg.no
kan ha en g...
[Les resten: kolonialmodellen]
Tirsdag 23. juni 2020 22:35 – 1577 ord.
I løpet av våren har det dukket opp et nytt navn på norsk
ølhimmel: Lokalbrygg. De har en litt rudimentær web-side, en temmelig ny facebookside som
lister en rekke bryggerier som de skal distribuere. Selskapet ble
stiftet i januar i år, og de har satt seg et temmelig ambisiøst
mål.
De har sendt bevilling om nettsalg og utlevering av alkohol i
post-i-butikk og postkontor for rundt 200 av de største kommunene i
Norge. Det er litt over halvparten av kommunene, men langt den st...
[Les resten: lokalbrygg]
Søndag 14. juni 2020 00:38 – 953 ord.
Det er corona-tid, men nei, jeg har ikke egentlig tenkt å blogge
så mye om dette viruset. Tvert om, det er vel mest for å fordype meg i
noe helt annet at jeg blogger. Men det er vel nødvendig å se på hva
pandemien kan gjøre med øl-bransjen.
Pandemien har essensielt stengt ned store deler av samfunnet,
deriblant utelivsbransjen. Hvordan påvirker dette bryggeriene? Kort
fortalt: det truer med å rive teppet under beina på de mellomstore. Om
ikke konkursspøkelset har vandret...
[Les resten: Corona konkurser]
Mandag 30. mars 2020 23:25 – 1084 ord.
Er CO2 i øl et klimaproblem? Kortsvaret er «nei». Det lange
svaret er endel mer komplisert, og ikke minst er det avhengig av mange
omliggende faktorer. Jeg skal her forsøke å komme frem til en
forklaring.
Tenker vi forurensning, er CO2 temmelig uproblematisk i et rent
lokalt perspektiv. Det blandes lett med luft og «forsvinner»,
eller kanskje vi heller skulle si blender seg inn i
bakgrunnskonsentrasjonen. Det er få som argumenterer for at dagens
luftkonsentrasjon på i overk...
[Les resten: CO2 og Oel]
Tirsdag 31. juli 2018 22:57 – 1017 ord.
Bråket rundt Heinekens oppkjøp av Beavertown blåser kanskje
over, men det er også del av en trend som ikke kommer til å forsvinne:
en trend i retning av å sette etikk og autentisitet minst like høyt
som det å tjene penger. Jeg mistenker at dét blir fremtidens store
skille mellom bryggeriene, mens vi før snakket om håndverks- og
industri-bryggerier. Og forresten, sorry at dette blir litt langt.
Etter at Heineken kjøpte seg inn i en minoritetsandel av Beavertown
Brewery i ...
[Les resten: Heineken]
Fredag 06. juli 2018 23:27 – 1694 ord.
Vi har gjøkebryggerier, mikrobryggerier, økobryggerier,
nomadebryggerier, gårdsbryggerier, nanobryggerier, pilotbryggerier,
hjemmebryggerier, kontraktsbryggerier og så
videre. La meg forsøke å foreslå enda en etikett:
potemkinbryggerier.
Hva mener jeg med et potemkinbryggeri? Ordet henspeiler på
potemkinlandsby. Det er en by av kulisser, opprinnelig en referanse
til fyrst Potemkin som fikk bygget slike byer langs Dnepr i 1787 fordi
tsarina Katarina II skulle få inntrykk av ...
[Les resten: Potemkinbryggeri]
Torsdag 07. juni 2018 00:11 – 332 ord.
Boks eller flaske? – Strengt tatt er det «bare» emballasje og
innpakking, men det er allikevel et spørsmål som kan gi opphetede
diskusjoner.
Miljømessig regnes idag boks for best, til tross for at det var omvendt
for få år siden, da man brukte gjenbrukbare panteflasker. Nå er boks
miljøvennligst fordi emballasjen er lettere og ikke trengs å returneres
til rett bryggeri. Skjønt, egentlig er det miljøvennlige alternativet
å velge et lokalt øl fra tapp og på growler ...
[Les resten: USexyBoks]
Mandag 11. september 2017 23:01 – 1236 ord.
Historiegranskning er en langsynt aktivitet. Først på tilstrekkelig
avstand kan hendelsene vurderes i et rimelig objektivt perspektiv.
Slik er det også med ølhistorie. Bestevenn-konseptet til Rema 1000 har
potensiale til å innvarsle en ny æra i øl-Norge, men vi må vente noen
tiår før vi ser den endelige fasiten. Men i mellomtiden må det være
lov å synse litt om det, og det vil jeg gjøre.
Innen norsk ølhistorie har vi før-og-etter innføringen av
kartellet. Vi har f...
[Les resten: Bestevenner]
Onsdag 16. august 2017 21:57 – 2214 ord.
Alle har snakket om den og ventet på den. Alle har fryktet den –
«kontraksjonen» som kommer etter overetableringen. Eller avskallingen,
markedsjusteringen, kompakteringen, konkursraset eller Dommedag. Kjært
barn har mange navn. Er den i ferd med å komme nå? Eller berger vi i
år også?
Jeg har tidligere ment at den virkelige gullalderen i
mikrobryggeribransjen var rundt 2009. Medvinden fortsatte imidlertid
helt frem til 2014, og kanskje inn i 2015. Selv etter dette har det
r...
[Les resten: KontraksjonNeste]
Torsdag 13. juli 2017 16:21 – 1853 ord.
I det siste har det versert et opprop, som i hverfall med
summarisk gjennomlesning synes å indikere at Carlsberg og Heineken
forsøker å patentere kornslaget bygg og brygging. Helt sånn er det
ikke. Men helt uproblematisk er det heller ikke.
Litt om bakgrunnen først. Carlsberg og Heineken bruker store midler
på forskning – og to sentrale, gamle forskningstema innen brygging er
DMS-reduksjon og lagringsstabilitet. Det er nå tatt ut to patenter som
dekker teknikker rundt disse...
[Les resten: PatentPaaBrygging]
Tirsdag 06. juni 2017 23:57 – 2077 ord.
Vi har industribryggerier, hjemmebryggerier, mikrobryggerier,
nanobryggerier, pubbryggerier, gjøkebryggerier, håndverksbryggerier og
leiebryggerier. Og nå ser vi omrisset av enda en type, som jeg vil
kalle hobbybryggeriene.
Hva mener jeg med betegnelsen «hobbybryggeri»? Det er et bryggeri som
satser i liten skala, uten realistisk forhåpning om å kunne ta ut lønn
for innsatsen. De har ofte utstyr av temmelig høy kvalitet, men det er
temmelig liten batchstørrelse og d...
[Les resten: Hobbybryggeriene]
Mandag 22. Mai 2017 00:12 – 741 ord.
Bør det være glassflaske eller boks? Delvis går det på kvalitet,
delsvis går det på følelser, delvis går det materialegenskaper som
varmeledningsevne, lystetthet og BPA. Men valget av emballasje har
også et miljøaspekt med noen interessante problemstillinger.
Et poeng som taler til ølboksens fordel fremfor flasker, er
transportkostnader og gjenvinning. I gamle dager var gjenbrukbare
panteflasker det miljøvennlige alternativet fremfor
engangsbokser. Idag er panteflasker p...
[Les resten: OelOgMiljoe]
Torsdag 07. juli 2016 22:59 – 588 ord.
En gang i tiden var verden enkel: håndverksøl kom levende og
refermentert på flaske, boks var for dødt, filtrert og pasteurisert
industriøl. Så enkelt er virkelig ikke verden lengre. Tvert imot,
spørsmålet om boks eller flaske er et veritabelt minefelt. Og minefelt
er jo spennende.
Jeg overvar et surrealistisk øyeblikk under Det gode øls klubbs
omvisning på E. C. Dahls for en stund tilbake. Mot slutten av
omvisningen ble vi vist den nye tappelinja for flasker. En eller an...
[Les resten: Flaske Vs Boks]
Onsdag 22. juni 2016 18:03 – 699 ord.
Kunne du tenkt deg en brukerstyrt brewpub, dersom det hadde vært
lovlig? Neida, ikke selvbetjening i baren, men at brukerne selv i
fellesskap bestemte hva man skulle brygge og servere. Medvirkning og
deltakelse i hvordan stedet utvikler seg, snarere enn bare å kunne la
være å gå der om du ikke liker det.
Har du hørt om FC United of
Manchester? Nei, ikke Manchester United FC og ikke Manchester City
… men FC United of Manchester? De er et supporterdrevet
fotballag. Kanskje er ...
[Les resten: Supporterdrift]
Torsdag 24. mars 2016 23:56 – 801 ord.
Nyheten om Austmann og Hansa har trengt noen uker på å fordøyes
i mitt bakhode. Det var en dreining i plottet som jeg virkelig ikke
hadde forutsett. Samtidig var den en kriminalroman verdig, for den var
like opplagt i retrospekt som den var uventet i forkant.
(Jeg hadde skrevet og flikket på denne postingen noen uker, og jeg
ville ikke helt poste den før jeg fikk dobbeltsjekket ut antydningene
om flyttingen av bryggingen av butikkølet til Hansa-Borg i
Sarpsborg. Nå har Under
...
[Les resten: Austmann Hansa2]
Mandag 14. mars 2016 21:33 – 1925 ord.
Fillene fyker når ølnerder diskuterer definisjonen av «craft beer»
eller «håndverksbrygg». Skjønt, det man ofte krangler om, er hvem som
er «craft beer» og hvem som ikke er det. Da koker det ned til et
definisjonsspørsmål, og her skal vi se på en av de mest utbredte
definisjonene av «craft brewery».
Den amerikanske «mikrobryggeriforeningen» – Brewers Association –
har en definisjon
av «craft brewery» på sine hjemmesider. De må være små, uavhengige
og tradi...
[Les resten: HvaErCraft]
Tirsdag 08. mars 2016 17:59 – 856 ord.
Neida, jeg er ikke blitt gal … men kanskje er jeg litt ironisk og
setter tingene litt på spissen. Mest av alt ønsker jeg å vise
virkeligheten fra en alternativ side og sette opp noen argumenter som
mange sikkert er uenige i, og som endel kanskje kunne utfordres på
hvorfor de er uenige i.
Det er nemlig mulig at Henning E. Thoresen ved Sagene Bryggeri er
den mest passende personen til å symbolisere den generelle retningen
som mikrobryggeribransjen beveger seg.
Han er utad...
[Les resten: Hurra for Thoresen]
Onsdag 24. februar 2016 17:54 – 1473 ord.
Ølbutikkene kommer … og det ser ut til at det er mange av dem. Det
er en utvikling jeg bejubler, og som jeg tror har potensiale til å
sette øl-Norge på hodet, og til og med flytte store deler av forbruket
og produksjonen ned under 4,7%-grensa.
Strengt tatt forsvant ølbutikkene aldri fullstendig. Frem til
sterkølet ble flyttet til Vinmonopolet 1. mars 1993 var det et endel
ølbutikker, ikke bare i grisgrente strøk med ølmonopol, men også i
byene. Men da bokkøl, juleøl og...
[Les resten: Butikkbonanza]
Tirsdag 26. januar 2016 22:43 – 1296 ord.
For en tid tilbake sammenliknet jeg norsk ølbransje med en
mellomting mellom Texas og Klondyke. Det var kanskje en og annen
mikrobrygger som følte Klondyke som feil sammenlikning. Men det er
egentlig en god sammenlikning.
Det er kanskje noen som tolker «et klondyke» som et bilde på at
alle raskt blir søkkrike med liten innsats. Det er langt fra
sannheten. Det handler i stedet om et rush om å være først ute, om
masse innsats og mye strev. I Klondyke og gullrushet i Alaska ...
[Les resten: Klondyke]
Mandag 04. januar 2016 00:27 – 733 ord.
Jeg har ofte argumentert for at skalaen fra håndverk til industri
er en uhensiktsmessig måte å forstå bryggerier på. Men selv om vi
aksepterer grunnlaget for denne paradigmen, så er den allikevel i ferd
med å miste sin betydning, liksom «håndverksøl» er i ferd med å miste
sitt innhold. Dessverre.
Da håndverksbryggeriene kom, var det en dyp kløft mellom dem og
industribryggeriene – i volum, utstyr, teknikker, profilering,
øltyper, personal, utdanning og mye, mye mer....
[Les resten: Reindustrialisering]
Onsdag 07. oktober 2015 23:35 – 1150 ord.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har gått
ut offentlig med at mye av butikkølet holder for høy
alkoholstyrket. Av 138 testede øl som skulle holde 4,7%, var fem under
4,0%, mens 50 øl (mer enn en tredjedel) var over 5,2%, mens 31 (22%)
var mellom 4,7% og 5,2%.
Egentlig har dette lenge vært en halv-offentlig hemmelighet. Ølet
skal holde 4,7% for å kunne selges i butikk, men øl på 5,2% gir
bryggeren langt mer spillerom. Derfor er det fristende å presse
grensene. Det er litt...
[Les resten: Overshooting]
Onsdag 23. september 2015 23:40 – 1766 ord.
De fleste har vel registrert at det en tid har stormet internt på
Nøgne Ø. I forbindelse med at Kjetil Jikiun slutter, har han gått ut
offentlig og skrevet om hvorfor. Jeg har snakket med både Kjetil og
andre på bryggeriet, og her skal jeg forsøke å fortelle hva som ligger
bak konflikten.
Et sentralt dokument er Kjetils nypubliserte
manifest. Det ble skrevet som en tale for en intern sammenkomst i
bryggeriet for en tid tilbake. I det formidler han til kollegene
sin drøm og ...
[Les resten: NakneSannhet]
Torsdag 30. juli 2015 22:32 – 2489 ord.