Den norske ølbransjen er på mange måter en egen verden, mye takket være reklameforbudet. Det gir rom for å mene endel.
Fredag er siste formelle arbeidsdag for Kjetil Jikiun på Nøgne Ø –
selv om ferieavvikling og slikt har gjort at han har hatt siste
praktiske arbeidsdag for en god stund siden. Det er en god anledning
til å oppsummere Kjetils rolle og personlighet i norsk
mikrobryggeriverden.
Om en skal beskrive Kjetil, vil ord om lidenskaplig, kompromissløs,
og fargerik ligge langt fremme, samt utforskende, bestemt, leken og
visjonær. Om bryggeriet har tatt navn fra et Ibsen-dikt, så kan
ka...
[Les resten: KjetilJikiun]
Mandag 27. juli 2015 17:30 – 2485 ord.
I det siste har det eksplodert en kontrovers rundt Sagene
Bryggeri. Hva synes du om Sagene? – i et litt oppgitt tonelag –
er kanskje det hyppigst stilte spørsmålet ølentusiaster imellom. Det
vil si den har lagt og gjæret siden i hvert fall i februar. Sammy
«Storemy» Myklebust – redaktør på Ølportalen – åpnet foreløpig siste
kapittel i saken med sin bloggposting der han syntes litt synd på
Sagene.
I format var innlegget polemisk. Man er vel normalt litt ekstra
sni...
[Les resten: Sagene]
Torsdag 11. juni 2015 07:48 – 1716 ord.
Tiden flyr, og det er 18 måneder siden sjokkmeldingen om at Hansa
kjøpte seg inn i Nøgne Ø – det nærmeste norsk ølentusiastverden har
kommet et skissma. Hva har skjedd siden den gang?
Den viktigste saken for Nøgne Ø før 27. november 2013 var nye
produksjonslokaler. Man hadde ikke råd, men inn fra siden kom Hansa
som en skinnende ridder på hvit hest. Lokaler har ikke materialisert
seg, men planer og tegninger finnes. Det har egentlig gått litt
sakte. Nøgne Ø var et b...
[Les resten: NogneO 18mnd]
Onsdag 27. Mai 2015 23:54 – 1495 ord.
Hjemmebrygging er typisk for et knippe teknikker som kretser rundt
bruk av mikrobiologi til matvarefremstilling. En annen rød tråd er at
man opprinnelig brukte fermentering – ofte gjæring, for så at man mer
eller mindre forenklet disse prosessene gjennom industrialisering.
Ved industialisering av prosessene har man ofte forsøkt å erstatte
mikrobiologien med mer beregnelige og enklere kjemiske prosesser. De
siste tiårene har man sett at mange ønsker å vende tilbake til de ...
[Les resten: Fermenteringstrend]
Søndag 24. Mai 2015 22:53 – 1048 ord.
For ett års tid siden tok jeg tak i spørsmålet
om håndverksbryggerier og industribryggerier. Jeg konkluderte med
at skillet var nokså irrelevant og kunstig og at «håndverk» egentlig
kokte ned til et plussord for de bryggeriene man liker, og «industri»
et minusord for de bryggeriene man ikke liker.
Jeg lovet også å komme tilbake til hvorfor jeg mener at
«kunstindustri» er en bedre betegnelse på de bryggeriene som ofte
kalles for håndverksbryggerier. Ha tålmodighet med ...
[Les resten: Kunstindustri]
Lørdag 18. April 2015 00:03 – 1293 ord.
Avholdbevegelsen engster seg over at vi andre nyter alkohol, og ære
være dem for å bry seg om sin neste, selv om det til tider føles som
brysom moralisme. Tidvis virker det også som de fokuserer på de gale
tingene. La meg gi dem et par tips.
Aldri før har vel ølentusiaster drukket så mye svakt øl i Trondheim
som etter at Gulating ølbutikk åpnet, og jeg tror det kommer til
erstatning for poløl, ikke i tillegg. Så hvorfor kjempe mot ølbutikker
i spesialølmarkedet? I sted...
[Les resten: Pappvin]
Søndag 22. mars 2015 08:23 – 731 ord.
Hvor er toppen på mikrobryggeribølgen? Når begynner det å flate ut
på toppen før vi starter på en nedstigning? Ikke en nedstigning til
startpunktet, men en nedstigning til et sted i mellom.
Jeg skal ikke late som jeg vet. Det finnes trendforskere som ikke
klarer å spå slikt, selv om de er ufattelig mye flinkere til å ta
pulsen på trender enn meg. Men la meg likevel tenkespinne litt.
Etter vi har rundet toppen av bølgen, vil vi se det på
salgstallene, som er den a...
[Les resten: Bolgetopp]
Onsdag 18. mars 2015 22:15 – 676 ord.
For få år tilbake hadde du sannsynligvis ikke hørt om øltypen «white
IPA». Men plutselig har «alle» bryggeriene i Norge en slik øl. Er det
tilfeldig, er det lemenflokkmentalitet eller er det øldrikkerne som
plutselig tørster etter hvit IPA?
Det korte svaret er: Ja, alle tre grunnene over på én gang, samt én
til: Vinmonopolet. Det lange svaret kommer under.
Aller først, hva er en «white IPA»? Det er en sammenblanding av en
wit og en IPA, et språklig et ...
[Les resten: LoveMeTender]
Lørdag 28. februar 2015 23:51 – 1005 ord.
Hva er en vandregjær? Det blir kanskje ølverdenens nyord for 2015.
Det er en gjær som for hver generasjon brukes på et nytt bryggeri, før
den høstes og kjøres videre til neste. Huh!? Hva er hensikten med
dét? Ja, man kan saktens spørre.
Truls Prahl, White Labs sjef for forskning og utvikling, har satt i
gang et slikt prosjekt i samarbeid med Ny Nordisk Øl (NNØ). Men
gjæren er ikke en av White Labs vanlige. Det er snakk om tre
gjærsorter som ble «fanget» ifra spontangj...
[Les resten: Vandregjaer]
Tirsdag 17. februar 2015 08:29 – 688 ord.
Tilgift er et av de ordene som man tidvis snubler over, som har en
klar juridisk betydning, men som få egentlig forstår. Tilgift er en
ekstrafordel du får med på kjøpet. I utgangspunktet høres det ikke så
ille ut, men ofte gis det med for å overbevise, lure eller forvirre
kjøperen. Har du kjøpt ny TV, forsøkt å prute uten å får gjort noe med
prisen, men du får med på kjøpet lynsikring, spesialkabel og
eksklusive skjermrensingsremedier til en samlet utsalgspris på
tilsammen...
[Les resten: Tilgift]
Søndag 11. januar 2015 03:30 – 1487 ord.
Vi ser en enorm
eksplosjon i antall nye mikrobryggerier. Jeg tror dét mer enn noe
annet har potensiale for å påvirke regelverket rundt alkohol.
For det første er det viktig å huske på at bryggeriene ligger svært
spredt. Selv om det de store byene har mange bryggerier, så ligger det
typiske nye mikrobryggeriet i en landkommune, gjerne på en gård eller
i ellers overflødige næringslokaler. De sysselsetter kanskje én til
tre personer, ofte som tilleggsjobb og på deltid, og k...
[Les resten: MikroEndringer]
Lørdag 10. januar 2015 03:30 – 538 ord.
I disse tider da alle synes å gå kommers med sin ølhobby, har jeg
en forretningsidé jeg gjerne vil tipse om. Det vil si, jeg presenterte
den på bloggen for litt over tre år siden, men utviklingen i
bryggeribransjen i Norge gjør den enda mer relevant idag.
I grunntrekk er det: a) kjøp varebil, b) kjør rundt i Norge, c)
kjøp eller plukk opp øl på småbryggeriene, d) og selg eller last av på
utvalgspubene. Repetér til du har tjent nok til å pensjonere deg og
kjøpe fritids...
[Les resten: oelekspressen2]
Fredag 09. januar 2015 03:30 – 575 ord.
«Svensken, dansken og nordmannen var uenige om hvem som …»
er den generiske begynnelsen på sosialt aksepterte etniske vitser, og
dersom striden stod om hvem som hadde det beste brødet, så ville
dansken vinne og svensken tape.
Men ting er i endring. Vi besøkte nylig Åre og var innom Åre
Bageri. De tryller frem ypperlige bakverk i omgivelser med over
middels høy café-latte-faktor. Magni pekte på at de hadde reklamert
med at de ikke brukte gjær, men surdeig … hvilket på ...
[Les resten: Det Gjaerer]
Lørdag 03. januar 2015 03:30 – 1015 ord.
Det er enda en ting som er snudd opp ned i løpet av få
år. Tidligere var glassflasker med øl det miljøvennlige alternativet,
mens ølbokser ikke var det. Idag er det nærmest omvendt.
Det henger sammen med flere forskjellige prosesser. En trend er at
man går bort fra gjenbrukbare flasker, og i stedet i retning av
resyklbare flasker – med eller uten pant. Dermed er det ikke noe
iboende i glassflaskene som gir dem noen miljømessig fordel fremfor
ølboksene. Det er snarere tver...
[Les resten: Olboksforgronning]
Torsdag 01. januar 2015 03:03 – 872 ord.
I dag besøkte jeg et av de mindre Systembolagene i Sverige. En av
de tingene som slo meg var mengden med pils. Nå er det mange grunner
til at Systembolaget har mer pils enn Vinmonopolet, ikke minst de
ulike abv-grensene for Polet og Bolaget. Men likevel var det noe annet
som overrasket.
Dersom du går på systembolaget.se og velger lys lager og Sverige
som opprinnelsesland, så får du 232 treff (lys lager generelt er 596,
og øl generelt er 2199). Det overraskende er at over 10% a...
[Les resten: ToPilsOrNot]
Tirsdag 30. desember 2014 03:30 – 554 ord.
Juleøltester fortjener nesten å få være sin egen journalistiske
sjanger. Det er litt forbrukerstoff, litt reklamearena, litt
popularitetskonkurranse, litt spissformuleringskonkurranse, litt
smaksmaraton og heldigvis også litt smaksvurdering. Selv de har fantes
lenge, så har sjangeren utviklet seg. La meg ta tak i ett av aspektene
som har endret seg.
For 8-10 år siden gikk alle vi ølnerdene og ristet kollektivt på
hodene våre over juleøltestene. Nesten alt var galt med dem. ...
[Les resten: Juleoeltesttrender]
Lørdag 27. desember 2014 03:30 – 1622 ord.
Snart starter høstens ølfestivalsesong. Trondheim har lenge hatt
ølfestivaler, men også vinfestivaler, og historisk har det vært svært
forskjellig vinkling på dem. Min analyse her bygger hovedsaklig på de
messene og festivalene jeg har vært på, så jeg overgeneraliserer
sikkert … men 'lell.
Vinfestivalene – eller messene som de ofte kalles – har hatt
distributører og importører som utstillere, der produsentene i beste
fall er medbrakte for å skape buzz rundt produkt...
[Les resten: Festivalsesongen]
Lørdag 12. juli 2014 22:10 – 723 ord.
I gamle dager var en prislapp en liten klistelapp med en pris på,
men det er lenge siden det. Med mer intelligente prislapper blir det
også mer interessant å lese prislappene i butikken – spesielt for
øl-varene.
Du kan stille deg opp foran en butikkhylle med øl og lese
bryggerinavnene og tro det gir deg innsikt i bryggerienes
styrkeforhold, markedstilgang og logistikk. Beklager, men mellom
butikken og bryggeriet er det minst to ledd som vi ofte glemmer, men
som tidvist kan lese...
[Les resten: Les Prislappene]
Torsdag 10. juli 2014 22:59 – 574 ord.
Tanken rundt lokale råvarer, historiske øl og lokale bryggerier har
ligget og gjæret og fikk sin forløsning rundt en diskusjon om et mulig
samarbeidsprosjekt mellom Norbrygg og Bioforsk om krydderøl som Johan
Johansen tok opp med meg. Dermed kom følgende sentenser for et
manifest om lokale øl.
Nå har jeg vel ikke tenkt å stoppe å brygge newzealandske IPA-er og
belgiske quad-er etter å ha formulert dette. Men egentlig … når jeg
tar et mentalt skritt eller tre bakover og...
[Les resten: Manifest]
Torsdag 09. januar 2014 04:00 – 709 ord.
Et av de siste og hotteste konseptene innen bryggeverdenen er
såkalte «gypsy breweries», som er utstyrsløse bryggerier som brygger
på andre sine bryggverk. Skjønt nytt? Mikkeller har drevet med det i
mange år, likeså folkene bak Free Beer. Her hjemme har vi sett
Andrimne/Black Cat Brewing. Men hva er rammene rundt dette fenomenet?
Strengt tatt er dette ofte en slags blanding av lisens- og
gjestebrygging, to ting som mikrobryggmestere har drevet med i
temmelig så mange år.
...
[Les resten: Gypsy Brew]
Mandag 06. januar 2014 21:36 – 1007 ord.
«Øl er i alle fall øl…» heter det i en ikke så veldig gammel sang.
Men hva er egentlig
øl? Hva er definisjonen på øl? Og hvor slutter en drikk å være øl og
begynner å bli noe annet?
På den mest snevre siden har vi Renhetsloven, som i sin mest
restriktive versjon sier at øl er en alkoholisk, gjæret drikk brygget
kun av byggmalt, humle, vann og gjær. Det er en definisjon som
ekskluderer mye av det vi intuitivt anser som øl. På den andre siden
finnes det en rekke ...
[Les resten: Definisjon paa oel]
Søndag 05. januar 2014 04:00 – 951 ord.
Noen bryggerier kalles industribryggerier og andre kalles
håndverksbryggerier, men hva er i grunnen forskjellen? Og er egentlig
«håndverk» en meningsfull betegnelse for det småbryggeriene holder på
med? Jeg har grublet og konkludert med et nei.
Først brukte man betegnelsen mikrobryggeri. Da var det intuitivt
at det var et spørsmål om de store kontra de små. Men etterhvert som
noen av de små vokste seg større, ble den definisjonen meningsløs. For
det var noe mer enn st...
[Les resten: IndustriHaandverk]
Fredag 20. desember 2013 04:00 – 1649 ord.
Puuuuh, da er vi forbi juleøltestsesongen – denne forunderlige
tiden i etterkant av novemberslippet på Polet, da det synes å være
enhver nordmanns fordømte nasjonalplikt å smake seg gjennom alle
tilgjengelig juleøl, helst på én og samme kveld.
Det flommer over av juleøltester, men kan vi stole på dem? Hvilken
kvalitet holder de? Vel, jeg har en god og en dårlig nyhet. Den
dårlige nyheten er at juleøltestene ofte er elendig makkverk. Den gode
nyheten er at ting har blit...
[Les resten: BestSchmest]
Tirsdag 17. desember 2013 04:00 – 640 ord.
I dag var jeg i dyrebutikken. Der fant jeg en søt valp med bedende
dådyrøyne som jeg prompte falt for og bare måtte ta med hjem.
I kassa tok den hyggelige ekspeditrisen valpen, dunket det søte
lille valpehodet hardt i disken og trillet den brutalt nedover
samlebåndet.
Ok, da. Så var det ikke helt slik. Det var ikke på dyrebutikken,
det var på Meny. Og det var ikke en søt valp, det var en flaske med
Ægir Hod. Men den flaska trillet nedover samlebåndet, og jeg kjente
j...
[Les resten: SoetValp]
Onsdag 06. November 2013 20:12 – 210 ord.