Den norske ølbransjen er på mange måter en egen verden, mye takket være reklameforbudet. Det gir rom for å mene endel.
… eller noe slikt. Mange av ølene som var «in» og banet vei for
mikrobryggerirevolusjonen er fremdeles med oss, men de oppfattes i dag
som litt kjedelige og temmelig ordinære. En gang i tiden var disse
lokomotiver innen ekstrembrygging og regnet som spennende øl; idag er
de litt «gjesp» som kanskje overlever mest på ikonisk status.
Noen eksempler:
Anchor Steam Beer har et fortrinn ved at den er
typedefinerende i sin egen stil – California Common Beer. Men utover
det er...
[Les resten: ExtremelyBoring]
Mandag 10. juni 2013 22:31 – 488 ord.
Det har etterhvert kommet mange mikrobryggerier i Norge, og et
middels interessant tidsfordriv er å forsøke å gruppere og ordne dem etter
egenskaper. Det finnes mange ulike akser man kunne plassere dem etter,
men her skal vi se på én: eksperimentell kontra tradisjonell.
Noen bryggerier lager og har egentlig alltid laget sære eller
robuste øl med stor personlighet. I motsatt ende av skalaen er
bryggeriene som lager gode og typeriktige øl som kanskje er mer
lavmælte og forsikt...
[Les resten: Bryggestrategier]
Tirsdag 24. juli 2012 23:11 – 534 ord.
Kolaborasjonsbrygg - eller sambrygging - er på moten. Det er brygg
der to eller flere bryggere fra ulike bryggerier møtes på ett bryggeri
og brygger et øl sammen - tidvist også på hvert av bryggeriene i
serie. Det er flere grunner til at det er trendy:
Man lærer noe av hverandre, ja i det hele tatt er brygging en
bransje der det er mye learn-by-doing, og det er en god
læringssituasjon når man under bryggingen utbryter «hvorfor gjør dere
det sånn?» med påfølgende diskusjon....
[Les resten: Sambrygging]
Tirsdag 20. desember 2011 03:00 – 710 ord.
Her er gratis forretningsidé til noen som liker å kjøre bil, har
teft for godt øl, har en gründer i magen, liker utvalgspuber og
spennende mikrobryggerier og ikke minst har et godt kontaktnett: en
«øl-ekspress» som kjører i ring rundt Sør-Norge. Idéen er delvis
inspirert av Petit-bilen til Petit-agentur.
Problemet som trengs å løses er følgende: Utvalgpuber ønsker seg øl
fra gode, men små norske bryggerier, men ølene kommer i små opplag og
bryggeriene er usedvanlig ...
[Les resten: Oel ekspressen]
Tirsdag 13. desember 2011 03:00 – 923 ord.
Nummer 5/2011 av Plot
dumpet ned i postkassen idag, og forsidesaken var «Ølkrigen». Det er
en 30 siders artikkel (inkl. bilder) om hardheten i krigen i norsk øl-
og utelivsbransje. Jeg skal ikke gi noen spoilere, men artikkelens to
vinkler er på den ene siden Nøgne Ø og Kjetil Jikiun og deres kamp for
å overleve i et beinhardt marked der de store i praksis rår som de
vil. På den andre siden er det en brutal avsløring av hva slags utslag
denne maktkampen gir og hvordan den lar de ...
[Les resten: PlotArtikkel]
Onsdag 07. desember 2011 03:00 – 355 ord.
På grunn av gårsdagens
nyhet er det vanskelig å unngå at reklame blir et gjennomgangstema
på denne bloggen nå i desember. Jeg ville heller skrevet om
juleøltradisjoner, men jeg styrer ikke kalenderen for politiske
utspill.
I Norge har vi altså - enn så lenge - et reklameforbud mot
alkohol. Men vi har samtidig masse alkoholreklame. Du har ganske
sikkert sett den. Den er helt lovlig, og den formidles av
Vinmonopolet.
Nå er det sikkert noen som vil si at Polet ikke reklam...
[Les resten: PoletsReklame]
Fredag 02. desember 2011 03:00 – 1383 ord.
Har egentlig bensin og øl noe felles? Javisst. I hvert fall blant
størstedelen av befolkningen. Det er varer der produsentene har lykkes
med å skape et inntrykk av at en hvilken som helst variant er
ombyttbar med en hvilken som helst annen.
Om du tanker på Esso, Statoil eller Shell - så tenker du nok at
bensin er bensin. Rett nok er ikke 95 oktan det samme som 98 oktan, og
blyfri er forskjellig fra blybensin, for ikke å snakke om diesel. Men
innenfor hver varegruppe er det da in...
[Les resten: Bensin]
Lørdag 26. November 2011 03:00 – 554 ord.
Det brygger opp til nytt slag om tidspunktene for skjenkestopp (her,
her
og her). Idag
må kranene stenges senest klokken 03:00, men kommuner har mulighet til
å skjerpe det ytterligere inn. Nå ønsker Regjeringen å endre siste
mulige skjenkestopp til 02:00. Dette forslaget kom opp for et par år
siden, men ble dengang utsatt i påvente av en rapport fra Sirus
(Statens institutt for rusmiddelforskning). Den har nå kommet og
Regjeringen har ønsket å stramme inn. Dessverre har jeg ikke f...
[Les resten: Skjenkestopp]
Torsdag 17. November 2011 03:00 – 848 ord.
Sukk, hvor får de tak i dem? Jeg sitter her med et par øl navngitt
etter klassiske engelsk øltyper, i de senere år spredd til nesten hele
verden gjennom den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen. Nesten - for
det har ikke nådd helt frem til norske industribryggmestre. Jeg
trenger ikke å nevne hvilket industribryggeri. Ingen nevnt, ingen glemt.
Jeg åpner ølet og heller en pale ale. Hodet mitt kretser rundt det
eksistensielle spørsmålet, er det en engelsk pale ale eller en
ame...
[Les resten: Bryggmestre]
Tirsdag 10. Mai 2011 04:00 – 630 ord.
Med julen godt på avstand er det på tide å fundere på nagende tanke
som årvisst vender tilbake. Hvorfor er industrijuleøl tilsynelatende så
vanskelig å brygge? Hvert år opplever vi rushet av juleøl fra
industribryggeriene, og hvert år er kvaliteten varierende for å si det
litt mildt. Rett nok er det mye godt juleøl som brygges, men det er
sannelig også mye rart, endel ubalansert og tidvis noe direkte defekt
juleøl. Hvorfor? Strengt tatt vet jeg ikke, men jeg lar ikke dét
for...
[Les resten: Juleol vanskelig]
Torsdag 03. mars 2011 04:00 – 736 ord.
Jeg fruster når jeg er ute og kjøper ost, og jeg håper ikke vi
kommer dit i ølverdenen. Men la meg ta ostene først. Problemet ligger
i grensesnittet mellom navngivning og typeangivelse. Det er en trend
innen blant annet osteverdenen at ostenes type skal
opphavsstedsbeskyttes, liksom viner. Ønsker et ysteri å lage en gouda
eller en emmentaler? Tja, det sitter kanskje noen i Gouda eller
Emmental og har synspunkter på akkurat dét.
For enhver produsent er varemerket viktig. Intet...
[Les resten: Oster]
Torsdag 30. desember 2010 04:00 – 507 ord.
Her er ti forslag til angrepsvinkler som Helsedirektoratet og
vennene deres kan spinne videre på for å tyne øl og ølkultur enda litt
mer. Og ja, det er skrevet i en god porsjon ironi - som sikkert går
hus forbi.
Pålegg om logoglass kun for «riktig» øl. Logoene på
glasset er tross alt reklame, men slikt er tillatt på
serveringsutstyr. Dog er det diskutabelt om et Nøgne Ø-glass er
serveringsutstyr for et Haandbryggeri-øl eller omvendt - og dermed
burde det gå under reklamefo...
[Les resten: Ti Taktikker]
Torsdag 26. august 2010 04:00 – 1022 ord.
Hvorfor har vi ikke svenske og engelske øl i butikkhyllene i Norge?
Fra andre land er mangt et øl representert i polhyllene, men vi vet jo
at sterkølet ble kommersielt kastrert da politikerne hestehandlet
klasse III-ølet inn på Polet for å beholde polordningen.
En og annen pilsner fra Mellomeuropa kan man nok finne i
butikkhyllene i dagligvarebutikkene, men det som virkelig glimrer med
sitt fravær er engelsk og svensk øl.
Det engelske ølet er relativt svakt, og ligger ...
[Les resten: Svensk og engelsk]
Torsdag 19. august 2010 04:00 – 868 ord.
Sukk, her sitter jeg i Trondheim, mens Mat- og Ølfestivalen starter
i Oslo. Da er det liten trøst at godværet for en gang skyld er nord
for Dovre. ... og selv dét kommer visst til å endre seg de neste
timene. Lykkelige er de som i tid og sted befinner seg slik at de i
motsetning til meg faktisk kan besøke festivalen.
Men det er til gjengjeld en god anledning for å tankespinne litt
rundt konseptet ølfestivaler. Her er en liten inndeling i varianter:
Norsk oktoberfestival. Va...
[Les resten: Oelfestival]
Onsdag 18. august 2010 04:00 – 582 ord.
Da jeg dykket i regelverket for skatteklasser, slo det meg at det
skjedde en subtil endring i januar 2004. Den kan ha
innvirkning for øl - dog mest teoretisk.
For å skatte rusbrus høyere enn andre alkoholholdige drikker
omgjorde man det som tidligere var skatteklassen for alkoholholdig
drikke over 22% abv til en klasse som dekket alle brennevinsbaserte
produkter over 0,7%. Med andre ord, tidligere ville rusbrus
skattlegges som øl, men nå skattlegges det etter de samme takster so...
[Les resten: Over22pst]
Mandag 16. august 2010 04:00 – 321 ord.
Av alle hatobjekter er ølavgiftene blant de aller mest populære. De
får skylda for at øl er så dyrt, men jeg er slett ikke så sikker på at
den skylden er helt rett plassert.
Riktignok har vi høye alkoholavgifter i Norge, men ikke så høye at
de alene forårsaker at en halvliter koster opp mot 80 kroner. For 2010
er det bare 9,02 pr halvliter som går som alkoholavgift til
Staten. Emballasjeavgift er ikke relevant her om det er øl fra et
tappeanlegg. Regner man med MVA på al...
[Les resten: Avgiftene]
Fredag 06. august 2010 04:00 – 545 ord.
Her er en idé for pubverter som vil ha ha utvalg og kvalitet blant
norske mikrobryggeriøl.
Ta med en varebil og dra på tur til bryggeriene. Kjøp 2-3 kasser
av hvert øl. Det er sålangt jeg kan forstå lovlig (IANAL), det er
enkelt, det er billig, det er morsomt (for sjåføren), det er
informativt, og det bygger relasjoner mellom pub og bryggeriene. Som
pubvert får du med deg de gode historiene som pubgjestene liker å
høre.
Dessuten har de alltid noe på lager som er 'ne...
[Les resten: Pubinnkjop]
Fredag 30. juli 2010 04:00 – 152 ord.
Bryggeriforeningen - eller Bryggeri- og mineralvareforeningen som
de for tiden heter - har gjenoppstått eller flere års skinndød
zombietilværelse.
I utgangspunktet syntes deres mål og mening å være å organisere en
kartellvirksomhet som hadde fått konkurransetilsyn og EØS-domstoler
til å gå i fistel. De delte inn landet mellom bryggeriene - og disse
spilte sammen, slik at hvert bryggeri hadde et nærmest monopol - eller
i hvert fall begrenset konkurranse - i sitt område. D...
[Les resten: Gjenoppstandelse]
Onsdag 28. juli 2010 04:00 – 1248 ord.
At BrewDogs reklameframstøt ofte går over alle støvelskafter visste
vi, men at de i tillegg går over lik ... om enn smågnagerlik ... det
var nytt. De har laget et brygg på 55% ABV, lettere utenfor
BJCP-grensene for den angitt typen Belgian Blond Ale, der flaskene er
kledt inn i utstoppede ekorn og andre små søte pelsdyr. At dyrene ikke
døde hverken av eller for spriten, men allerede hadde forlatt denne
verden da de ble utpekt til å bli flaskeskjulere, gjør det egentlig
ikke bedre...
[Les resten: End of History]
Mandag 26. juli 2010 04:00 – 815 ord.
Begrepet single malt er knyttet til whisky, og spesielt til skotsk
whisky. Men se opp, det er på vei inn i øl-verdenen også, bare at det
ikke betyr det samme som for whisky.
Uformelt og litt feilaktig brukes single malt om whisky fra ett
destilleri, altså der alt innholdet er brent i samme anlegg. Mer
korrekt kunne man kalt det single destillery pure malt. En single malt
kan være blandet fra ulike distilleringer, men den må ikke være
blandet med grain whisky (omtales da som en...
[Les resten: Single Malts]
Torsdag 22. juli 2010 04:00 – 1344 ord.
Har du gått inn på en fremmed brewpub og likevel fått en følelse av
déja-vu?
Det er mye bra med dem, men dessverre synes så altfor mange
prewpubs å være et slags middelgjennomsnitts potpurri av ølverdenen,
gjerne med en eller annen bryggesignatur som kjennetegner - eller i de
verste tilfellene hjemsøker - de fleste av ølene.
Den typiske brewpuben har rundt 5-7 øltyper, helst med et tilsnitt
av amerikansk mikrobryggeribrygging, gjerne supplert med noen britiske
øltyp...
[Les resten: Brewpubs]
Tirsdag 13. juli 2010 01:00 – 503 ord.
Det er en utbredt enighet om at begrepet «mikrobryggeri-øl» ikke er
betegnende for det ølet som brygges ved ... vel
... mikrobryggerier. Ordet gir assosiasjoner til bryggeriets
størrelse, mens man oftere tenker på andre og mindre kvantifiserbare
kvaliteter som blant annet bryggefilosofi, ingrediensvalg og
produktspekter.
Derfor har man endt opp med begrepene industribrygg og
håndverksbrygg. Industribrygg er billig, enkelt, automatisert, fritt
for variasjoner, reproduserbart, me...
[Les resten: Kunstbrygg]
Fredag 09. juli 2010 11:17 – 823 ord.
Her er en idé som Gustav Foseid og jeg snublet over mens vi satt på
hytteverandaen og smakte på øl i sene kveldstimer. Jeg ser ingen
ulemper med den, annet enn at jeg er usikker på om det økonomiske i det
svarer seg - men pytt sann.
Brewpuber har typisk 5-7 øl, og en egen brygger i
deltidsstilling. Få hobbybryggere har råd eller mulighet til å ta
spranget over i en delstids bryggerstilling, men mange ville vel være
interessert i å gjestebrygge for en brewpub. Mulighetene f...
[Les resten: Pubbryggeri]
Mandag 05. juli 2010 12:53 – 468 ord.
Du vet det egentlig, selv om du kanskje ikke har tenkt bevisst over
det: øl er ferskvare. Ved hjelp av ulike tricks som masse humle, høy
alkoholprosent, pasteurisering, filtrering og annet kan ølet leve
lenger, men øl er og blir en ferskvare. Joda, øl har vanligvis godt av
litt modning, men etter en topp går det uvegerlig nedover - eller i
det minste i uforutsigbare og variable retninger.
Javel, og hva så? Konsekvensen er at de pubene vi ølentusiaster
aller mest skyr, på én ...
[Les resten: Ferskvare]
Søndag 04. juli 2010 13:55 – 555 ord.