Det står en-og-førti øl
 

Sterkøl over 22% abv

Da jeg dykket i regelverket for skatteklasser, slo det meg at det skjedde en subtil endring i januar 2004. Den kan ha innvirkning for øl - dog mest teoretisk.

For å skatte rusbrus høyere enn andre alkoholholdige drikker omgjorde man det som tidligere var skatteklassen for alkoholholdig drikke over 22% abv til en klasse som dekket alle brennevinsbaserte produkter over 0,7%. Med andre ord, tidligere ville rusbrus skattlegges som øl, men nå skattlegges det etter de samme takster som brennevin. Og vips fikk man økt skatten på rusbrus uten egentlig å forskjellsbehandle noen.

Så langt er alt vel. Problemet er at skattetabellene for alkoholholdige drikker stopper på 22%. Nå er jeg ikke så naiv at jeg tror øl som holder over 22% ikke skattlegges, men det at det ikke finnes noen skatteklasse for det betyr kanskje at det ikke er mulig å selge det på lovlig måte?

Brewdog har jo spesialisert seg på å lage slike øl, men selv før det lå vel verdensrekordene fra 25% og oppover mot 30%. Kanskje kommer man unna med å innvende at dette er øl av typen eisbock som er frysedestillert, og der koker (no pun intended) det ned til hvordan man definerer brennevin i lovverket. Jeg er likevel ikke sikker på om alle ølene over 22% er eisbock med frysedestillering, så problemstillingen er nok relevant.

Jeg kan formelig se for meg ett eller annet lite norsk bryggeri koke ihop en øl på over 22% bare for å skape hodebry for skattebyråkratene. Kanskje de til og med kan prosedere på at det ikke finnes noen skatteklasse og dermed må kunne selges skattefritt. Vel, neppe.

Update: Det ser ut til at definisjonen for brennevin er slik at alle alkoholholdige drikker over 22% regnes som brennevin uansett produksjonsmåte. Neida, det var nok ikke noe stort hull i alkohollovgivningen der. Til gjengjeld kan vi glede oss over at vi kan kjøpe brennevin på Rema-1000 - i form av rusbrus.