Det står en-og-førti øl
 

En salutt på fødselsdagen

Forleden hadde jeg fødselsdag, og det ble feiret på lørdag. som salutt valgte vi å «sende opp» to flasker av den typen som Steinar og jeg brygget, og som spredte seg ut over kontoret til Andrew Iversen da vi litt ondsinnet overbeviste ham om å åpne en flaske der.

Denne gangen tok jeg visse forholdsregler, og den ble åpnet på plenen, med regnjakke, tykke arbeidshansker, hette og beskyttelsesbriller. Jeg kan bevitne at det var futt i flaska. Da korken på første kom fri, ble den dyttet med så stor kraft inn i hånda at det gjorde vondt ... gjennom de tykkhudede arbeidshanskene. Jeg siktet ikke rett opp - av naturlige grunner, men mener at med ca 45 graders vinkel, så skjøt jeg strålen av øl og bunnfall ca 6-7 meter bortover i horisontal retning.

Her er en film, og under er gitt noen bilder.

Jeg står godt kledd og tildekket og skal til å åpne flaska Her står jeg og er litt skeptisk før første oppskytning.
foto: Bjørn Ove Grøtan

Før vi åpnet første flaske visste vi egentlig ikke om det det ville bli et lite poff eller noe spektakulært? Ville kanskje flaska revne? Ville jeg få det hele i over meg?

Innholdet i flaska skyter ut flere meter i en jevn fin stråle Første oppskytning, som det ble endel søl av, men med fin, samlet stråle.
foto: Bjørn Ove Grøtan

Her klarte jeg ikke å få korken fort nok av, så litt av spruten gikk i korken og hanskene og sprutet bakover mot meg i stedet for fremover ut av flaska.

Innholdet er på god vei ut av flaska, i en jevn stråle av tykt ølskum Andre oppskytning, med en raskere åpning og en fin stråle.
foto: Bjørn Ove Grøtan

Dette bildet er tatt litt tidligere i prosessen, så det er ikke fullt så imponerende, men det ble vel så bra som første åpning.

Jeg viser at det knapt er mer øl å helle ut av flaska etter åpning Flaska var nesten helt tom etterpå.
foto: Bjørn Ove Grøtan

Det var bare litt tyktflytende grums igjen etter åpning, det er så vidt mulig å se det dryppe noe fra tuten på bildet over. Den «dråpen» var vel nesten det eneste som var igjen på flaska etter åpning.

Til slutt vil jeg gi skryt til de flaskene som Nøgne Ø bruker. Jeg tror det er nye, tyske panteflasker. Det er nok andre flasker som ikke ville tålt trykket, men disse flaskene har holdt. De er ønskeflasker for enhver hjemmebrygger. Takk til Bjørn Ove for bildene, og Magni for filmen.

La meg til slutt nevne at dette ikke var ment som et realistisk øl. Vi laget en batch der vi hadde problemer med filtreringen, og så dyttet vi restene på noen flasker under mottoet «se hva som skjer». Jeg bare nevner det, for etter det forrige innlegget har flere utvist forsiktighet i omgang med flasker som vi har brygget. Det er ingen grunn til det. Helt sant!