Det står en-og-førti øl
 

Yttervik gard, enda et bryggeri

Her kommer dagens tilskudd til lista over nye trønderske bryggerier (eller rettere sagt lista over trønderske bryggerier som jeg har snublet over). Yttervik Gard har servering av øl som de selv brygger. Utfra hjemmesidene kan man lese at de sluttet med planteproduksjon og satt igjen med et digert drivhus. Derav kom ideen om lage det om til et serveringslokale med mat og selvbrygget øl. Hjemmesidene er SHdir-safe, og dermed ikke så veldig informative, men de gir et visst innblikk i bryggeaktiviteten. Litt mer finnes på en webside for Steinkjer Næringsselskap.

Selv kaller de det et housebrewery, som er en betegnelse jeg ikke tidligere har sett. Dersom man skal presse dem inn i velbrukte betegnelser, så bør det heller bli gårdsbryggeri, i tillegg til mikrobryggeri og håndverksbryggeri. Det er ennå uvisst for meg om de serverer generelt eller bare til lukkede lag.

Det virker som de har flere typer øl, hvorav noen er smakssatt med urter - timian er nevnt. Dermed er det mulig at de går inn i markedet med tradisjonelle urteøl, eller gruit-øl. Det finnes en hel rekke med slike humleerstatninger, og på det området er vel Nils von Hofsten den store autoriteten. Etter at humla hadde vunnet frem, var det ifølge ham ganske få urter som ble brukt i konkurranse med humle, de aller fleste ble brukt i mangel på humle, og ølene de gav stod lavere i kurs. Men dersom humle er målet, så blir intet annet helt det samme.

Heldigvis har vi kommet så langt at det er blitt inn med øl som er smakssatt med annet enn humle, og akkurat det markedet kan det virke som om Yttervik gard sikter seg inn på. Det kan vise seg å være lurt, for det er nok få turister som tar den helt store omveien for å smake en IPA eller en pilsner. Men tradisjonelt norsk øl av den typen som ikke lages (eller kan lages) autentisk noe annet sted - det er en opplevelse som kan dra tilreisende fra både ut- og innland.