four beers in a row
Det står en-og-førti øl
 
  tirsdag 25. april 2017
side 1/2: - 2 »  

Innlegg i kategori /nyheter/nye

Innlegg kategorisert som /nyheter/nye:

Drum Brew i Arendal

Drum Brew er et nystartet bryggeri i Kongshavn på Tromøya utenfor Arendal. Bryggeren bak Drum Brew er Erlend Årsbog. Han har fokus på mat og smak og han starter et bryggeri med masse entusiasme og overbevisning, ikke bare forretningsplaner og investorer. Jeg har pratet med ham.

Logoen til det nye bryggeriet: Drum Brew Kilde, brukt med tillatelse Erlend Årsbog... [Se resten]

Stormkongen Bryggeri

Nye bryggerier kommer raskere enn det er overkommelig å telle dem. Et av de nyeste skuddene er Stormkongen Bryggeri i Vanylven. Her kommer litt mer info på et bryggeri du sannsynligvis aldri har hørt om før, og som det ikke er lett å si om du noensinne får høre om igjen.

Du finner websidene deres på www.stormkongen.no. Det er to kamerater – Trond Hatlevik Borg og Frode Slagnes – som satser på et gårdsbryggeri med produksjon og salg på gården. Det virker ikk... [Se resten]

Mer info om nye E. C. Dahls

Man har visst lite om det nye E. C. Dahls bryggeri, utover at Carlsberg har spyttet inn masse penger. Idag var det pressekonferanse i det gamle brygghuset, og en rekke nye informasjonsbrikker har falt på plass.

Den nye logoen til E. C. Dahls Aller først, navnet på det nye bryggeriet blir … E. C. Dahls. Ingen store endringer i så måte. Dernest blir hovedproduksjonen brygging av Dahlspils og Nordlandspils. Men bortsett fra dette blir det endring på det aller meste.

Lo... [Se resten]

Sør-Trøndelagsbryggeriene

Her er en liste over bryggerier i Sør-Trøndelag bortsett fra Trondheim, som jeg laget en egen oversikt over tidligere, med status sålangt jeg kjenner til dem. Jeg har vel ingen illusjoner om at denne lista er komplett eller 100% korrekt. Det er ingen store avsløringer på lista, selv om de fleste sikkert finner ett og annet nytt bryggerinavn. Røros bryggeri og mineralvannfabrikk er et bryggeri å følge med på. De etablerer et relativt stort bryggeri med tolv årsverk på et indu... [Se resten]

It's no monkey business!

Noen svangerskap tar mer enn ni måneder. Monkey Brew er et slikt. Bak navnet står tre menn med en drøm: Bjarke Knizek Vang, Pål Rolfsen og Jorg Solheim. Drømmen er å starte eget bryggeri – Monkey Brew – og det er ikke gjort i en fei.

De tre fant sammen over en felles hobby: hjemmebrygging. De har herjet på resultatlistene i hjemmebryggekonkurranser, og nå tar de skrittet fra hobbyister til kommersiell brygging. Jeg snakket med dem sist søndagskveld mens de pusset opp den ... [Se resten]

Brygghus 9 i Trondheim

Jeg befant meg tilfeldigvis på rett sted til rett tid og traff de rette personene som gav meg en ad hoc omvisning i lokalene til Brygghus 9 – en kommende brewpub i Trondheim. Her er et sammendrag av inntrykkene.

Bak står Bakke Brygg og Petit-Agentur, som har samarbeidet om bryggeråvarer lenge. Bryggmester ser ut til å bli Tobias Johan Karlsen i Bakke Brygg. Den siste konkurransen jeg erindrer at han stilte opp i var Det gode øls klubbs hjemmebryggfestival for halvannet år side... [Se resten]

Nye bryggerier pr jan 2014

Bryggeriene vokser opp som paddehatter. Her er en liste over nye – dvs endel av dem har vært kjent i mange måneder og er allerede omtalt i ølnerdekretser, men jeg har sovet litt i timen og ikke fått fortalt om dem. For komplettheten tar jeg dem alle med. De fleste vil nok finne noen nyheter her, tror jeg.

Noen av av dem fremdeles ikke er helt ferdige, noen er kanskje fremdeles på idé-stadiet – men er verd å følge med på. I denne runden er det elleve bryggerier, hvor av ... [Se resten]

Moe Gårdsbryggeri

Neste bryggeri ut i Trøndelag er kanskje Moe Gårdsbryggeri i Trondheim, eller nærmere bestemt Leinstrand, som gir litt mer rurale vibber en kommunenavnet Trondheim skulle tilsi.

Bak står Jacob Andreas Hansen, og sikkert ikke minst hans kone, ifra Moe Nedre gård. Han er kjent i lokale hjemmebryggerkretser både som habil brygger med mange premier og som øldommer. Jeg har ikke alle resultatlister tilgjengelig her, men under hjemmebryggerinavnet Drengen har han plukket flere pre... [Se resten]

Tre til i Trøndelag

Så er det duket for tre bryggerier til i Trøndelag.

De fleste har vel fått med seg at folkene bak Monkey Brew (advarsel: gammel artikkel) skal starte eget bryggeri, dog vites det ikke om det er under dét navnet. De rasket med seg premier ifra NM i hjemmebrygging 2013 langt over noen pro rata, og mitt inntrykk er at de har stålkontroll på det tekniske og ikke akkurat famler i mørket når det gjelder oppskriftsformulering. De har kastet sine øyne på et særdeles passende og meg... [Se resten]

Austmann-release

Så var dagen kommet da Austmann offisielt skulle slippe ølene sine. Vi har ventet og ventet … og ventet på det som nå er det største mikrobryggeriet i Trøndelag – en plassering vi må finregne på når To Tårn har fått tunet inn bryggingen på sitt hovedanlegg.

Det var stinn brakke på Den Gode Nabo, som var fyllt med 130 gjester. Det er egentlig langt flere enn det er behagelig å parallellservere smaksprøver til, men litt forsinkelser forsterker bare øltørsten.

... [Se resten]

Austmannaøl underveis

Alle vet at de kommer, alle lurer på hvordan det blir, alle venter på at de skal rulle ut de første ølene – Austmann Bryggeri i Trondheim. Jeg har vært å besøkt dem. Kanskje blir det ikke noen Dahls-killer … ikke ennå, men …

Personene bak er trekløveret Anders Cooper, Thomas Sjue og Vinko Sindelar. Førstnevnte har en fortid som servitør på Den Gode Nabo. Én kveld fortalte han at han hadde fått sommerjobb hos Kinn bryggeri - og han dro omtrent på timen og har tilsy... [Se resten]

Nidaros Ølsmie?

På ølfestivalen på Studentersamfundet i går var også Anders Cooper, riktignok som representant for Kinn bryggeri. Men ryktene om at han er involvert i en bryggeristart har svirret en stund, så han ble også utspurt om dette. Her skal vi sammenfatte hva som kom frem.

Det er Anders Cooper, Thomas Sjue og Vinko Lien Sindelar som har gått sammen om dette. Anders Cooper - eller til daglig «Coop» - har jobbet som servitør på Den gode nabo i Trondheim. Han er hjemmebrygger med go... [Se resten]

Kommende bryggerier 2012

Jeg føler meg ørlite flau, men bare litt. Jeg slaktet en artikkel i Finansavisen for en stund tilbake, og slakten står ved lag, men konklusjonen deres var nok rett - at det var veldig mange bryggerier på trappene rundt om i Norge. De hadde riktig teft men dårlig journalistisk fotarbeid.

Hvilke bryggerier er så på gang? La meg først si at det er noen som jeg her kun nevner fordi jeg ikke har listet dem før, ikke fordi det er veldig nyhetsverdig at det er her. Jeg lister også ... [Se resten]

Besøk hos To Tårn

For noen uker siden fikk jeg invitasjon til å bli med på en rundtur i de ennå uferdige lokalene til To Tårn Bryggeri her i Trondheim, sammen med en smaking av de første ølene de har laget i samarbeid med Lian Restaurant. Er det noe jeg er virkelig fascinert av, så er det å komme under huden på et bryggeri og forstå hvordan de tenker, drømmer, prioriterer og arbeider. Jeg vil nesten gå så langt som til å sammenlikne bryggerier med forfattere og ølene deres med forfatternes b... [Se resten]

Preludium på Lian

Trondheim har blitt et bryggeri rikere: To Tårn, startet av lokale krefter med pågangsmot: Børge Barlindhaug, John Sunde og Lars Tofte. Foreløpig brygger de med kommunal bevilling på Lian Restaurant, men et mikrobryggeri i egne lokaler ligger i kortene. Deres første øl - JuLian Preludium - har vært tilgjengelig en tre-ukers tid. Jeg dro opp til Lian Restaurant for å treffe og prate med folkene bak dette bryggeriet.

Det er ikke lett å spå når antallet bryggerier flater ut, ... [Se resten]

Balder Brygg Mikrobryggeri

For noen uker siden slaktet jeg en artikkel i Finansavisen der tema var at mange nye bryggerier var på trappene. De hadde identifisert 20 nye bryggeri-initiativer de siste to årene, men i praksis var det bare 6 plus/minus 2 av dem som var reelle når man begynte å grave litt i grunnlagsdataene.

Et av bryggeriene som jeg dengang kategoriserte under «mulig» var Balder Brygg, og jeg har nå fått mer info om det, delvis fra folkene som står bak, og jeg har forsøkt å pusle sammen ... [Se resten]

Nye bryggerier!

Her er noen flere nye bryggerier som er i ulike grader av å være i ferd med å startes. Sundbytunet på Jessheim er en gård med ambisjoner om å brygge tradisjonsøl etter lokale gårdsøl. De ønsker også ha et eget destilleri, og dermed må de ha en statlig lisens, men jeg vet ærlig talt ikke om deres ølproduksjon er ment for en ren kommunal lisens (dvs uten at det tappes for slag annetsteds). De har i alle fall Espen Smith som samarbeidspartner, og det burde borge for kvalitet.... [Se resten]

Nye mulige bryggerier?

Jeg brukte for en tid tilbake noe tid på å lete litt etter nye mikrobryggerier, men skulket å faktisk lage en blogartikkel. Her kommer en backlog-utgave av det store søket etter nye mikrobryggerier. La meg først ta med de som jeg riktignok ikke har nevnt tidligere, men som formodes granske kjent og hoppe over alle de som tidligere er nevnt i tidligere lister fra nyttår 2006/07 og nyttår 2007/08: Qdulla i Snåsa skal visstnok snart tappe på flaske Klostergården Håndbrygg på Taut... [Se resten]

Mulig nytt bryggeri: Trollbryggeriet

Jeg snublet over et mulig nytt bryggeri: Trollbryggeriet på Sunnmøre. Jeg vet nesten (vel, egentlig fullstendig) ingenting om dem, annet enn navnet deres, at de formodentlig tenker å brygge for tapping på flaske, og at har reservert domenet trollbryggeriet.no, der kontaktperson er Kjartan Olav Lied i Liabygda.

Dersom man skal tolke utfra navnet, så må det antas at de kanskje sikter mot tradisjonelle norske øl (tenk pre-pilsner) - men det gje... [Se resten]

Flere nye mikrobryggerier?

Øl er i vekst, og spesielt er mikrobrygging i vekst, parallelt med konseptene om kortreist mat, økologisk bærbarhet, små batcher, ekstreme øltyper, osv osv. Jeg spådde engang at vi ville få flere nye bryggerier i løpet av 2007, og siden fasiten nærmer seg, så har jeg sjekket om det har dukket opp noen bryggeriet som jeg ennå ikke var klar. Her er en liste over noen initiativer i ulik grad av ferdigstillelse:

Moen gård i Stjørdal starter vissnok opp med kurs om maltølbryg... [Se resten]

Yttervik gard, enda et bryggeri

Her kommer dagens tilskudd til lista over nye trønderske bryggerier (eller rettere sagt lista over trønderske bryggerier som jeg har snublet over). Yttervik Gard har servering av øl som de selv brygger. Utfra hjemmesidene kan man lese at de sluttet med planteproduksjon og satt igjen med et digert drivhus. Derav kom ideen om lage det om til et serveringslokale med mat og selvbrygget øl. Hjemmesidene er SHdir-safe, og dermed ikke så veldig informative, men de gir et visst innblikk i bryg... [Se resten]

Inderøy Gårdsbryggeri

Her kommer de nye bryggeriene som perler på en snor. Ikke før ble jeg oppmerksom på Qdulla, så snubler jeg over Inderøy Gårdsbryggeri. De ble stiftet som et DA i mars/april, og formålet med selskapet er produksjon og handel med øl. Dette virker virkelig lovende. De fikk i mai bevilling fra kommunen for salg av (butikkstyrke) øl fra utsalg ved bryggeriet.

Jeg har veldig lite informasjon om dette bryggeriet, og har selvfølgelig startet og spørre og grave. Men det kan virke so... [Se resten]

Qdulla er et hotell-øl

Nylig snublet jeg over referanser til et nord-trøndersk øl ved navn Qdulla - et øl som for meg til da var ukjent. Det viser seg at det er et øl som brygges i Snåsa, og er sterkt knyttet til Snåsa hotell.

Vi har sett hotell-ølene før, Mo Laksegard og Sogndalstrand kulturhotell er hjemlige eksempler. Det er gjerne ett eller maks to typer som brygges, og de er kun tilgjengelige for hotellets gjester, og gjerne ikke på permanent basis. Jeg foreslår «hotøll» som navn på denne... [Se resten]

«It's raining breweries, hallelujah!»

Her kommer enda ett. Nordmørsbrygg, som har hanglet og hanglet og hanglet i lange tider er visst på vei til de aktivt bryggende. Det skal bli et mikrobryggeri på noe som heter Tahitibrygga, i alle fall ifølge en artikkel i Tidens Krav. Jeg vet ikke om det er et spisested, slik at de blir en brewpub, men jeg tror ikke det. Noe som heter Dødeladen er også involvert. Det er formodentlig en café. Jeg kjenner ikke til disse stedene, men kanskje noen med lokalkunnskap kan utdype det? ½p... [Se resten]

 
 
side 1/2: - 2 »