Det er alltid spennende når det er et nytt bryggeri på trappene, og slike nyheter er derfor samlet i en egen underkategori.
Det råder fremdeles en viss pessimisme i ølbransjen, men dersom vi ser på antall
søknader om tilvirkning, så er det tydelig at ikke alle er skremt. Tallene viser
imidlertid at det ikke primært bryggerier folk ønsker å starte, men veldig mye
forskjellig, og især sideriene.
Dersom vi teller med alle som enten har mottatt statlig tilvirkningsbevilling eller har
søkt om det i tidsrommet fra 1. januar 2023, så er det nesten én ny produsent pr uke!
Noen av dem har nok hat...
[Les resten: Nye bryggerier våren 2023]
Søndag 25. juni 2023 17:41 – 2654 ord.
Tøsse Brygghus går mot strømmen, for det har vært få bryggeristarter de siste par
årene. Derimot gjør det at det kun er solide og gjennomtenkte prosjekter som starter
opp, siden man må planlegge litt ekstra nå når overoptimismen er borte og «alle» er
kritiske til å kaste seg utpå med et nytt bryggeri.
Selskapet Tøsse Brygghus ble stiftet i mars i år. Det er knyttet til Tøsse Mølle, som
er et gammelt familieselskap som har spesialisert seg på havregryn. De star...
[Les resten: Tøsse Brygghus]
Torsdag 08. juni 2023 17:15 – 1495 ord.
Drum Brew er et nystartet bryggeri i Kongshavn på Tromøya
utenfor Arendal. Bryggeren bak Drum Brew er Erlend Årsbog. Han har
fokus på mat og smak og han starter et bryggeri med masse entusiasme
og overbevisning, ikke bare forretningsplaner og investorer. Jeg har
pratet med ham.
Logoen til det nye bryggeriet: Drum
Brew Kilde,
brukt med tillatelse Erlend Årsbog...
[Les resten: DrumBrew]
Tirsdag 25. April 2017 21:44 – 958 ord.
Nye bryggerier kommer raskere enn det er overkommelig å telle
dem. Et av de nyeste skuddene er Stormkongen Bryggeri i
Vanylven. Her kommer litt mer info på et bryggeri du sannsynligvis
aldri har hørt om før, og som det ikke er lett å si om du noensinne
får høre om igjen.
Du finner websidene deres på www.stormkongen.no. Det er to
kamerater – Trond Hatlevik Borg og Frode Slagnes – som satser
på et gårdsbryggeri med produksjon og salg på gården. Det virker ikk...
[Les resten: Stormkongen]
Søndag 23. April 2017 08:23 – 1001 ord.
Man har visst lite om det nye E. C. Dahls bryggeri, utover at
Carlsberg har spyttet inn masse penger. Idag var det pressekonferanse
i det gamle brygghuset, og en rekke nye informasjonsbrikker har falt
på plass.
Den nye logoen til E. C. Dahls
Aller først, navnet på det nye bryggeriet blir … E. C. Dahls. Ingen
store endringer i så måte. Dernest blir hovedproduksjonen brygging av
Dahlspils og Nordlandspils. Men bortsett fra dette blir det endring på
det aller meste.
Lo...
[Les resten: ECDahls 2016]
Mandag 27. April 2015 16:30 – 1433 ord.
Her er en liste over bryggerier i Sør-Trøndelag bortsett fra
Trondheim, som jeg laget en
egen oversikt over tidligere, med status sålangt jeg kjenner til
dem. Jeg har vel ingen illusjoner om at denne lista er komplett eller
100% korrekt. Det er ingen store avsløringer på lista, selv om de
fleste sikkert finner ett og annet nytt bryggerinavn.
Røros bryggeri og mineralvannfabrikk er et bryggeri å
følge med på. De etablerer et
relativt stort bryggeri med tolv årsverk på et
indu...
[Les resten: BrS Trlag2015]
Fredag 06. mars 2015 23:46 – 1004 ord.
Noen svangerskap tar mer enn ni måneder. Monkey Brew er et
slikt. Bak navnet står tre menn med en drøm: Bjarke Knizek Vang, Pål
Rolfsen og Jorg Solheim. Drømmen er å starte eget bryggeri – Monkey
Brew – og det er ikke gjort i en fei.
De tre fant sammen over en felles hobby: hjemmebrygging. De har
herjet på resultatlistene i hjemmebryggekonkurranser, og nå tar de
skrittet fra hobbyister til kommersiell brygging. Jeg snakket med dem
sist søndagskveld mens de pusset opp den ...
[Les resten: MonkeyBrew]
Torsdag 05. februar 2015 15:41 – 1815 ord.
Jeg befant meg tilfeldigvis på rett sted til rett tid og traff de
rette personene som gav meg en ad hoc omvisning i lokalene til
Brygghus 9 – en kommende brewpub i Trondheim. Her er et sammendrag av
inntrykkene.
Bak står Bakke Brygg og Petit-Agentur, som har samarbeidet om
bryggeråvarer lenge. Bryggmester ser ut til å bli Tobias Johan
Karlsen i Bakke Brygg. Den siste konkurransen jeg erindrer at han
stilte opp i var Det gode øls klubbs hjemmebryggfestival for halvannet
år side...
[Les resten: Brygghus9]
Lørdag 23. august 2014 23:01 – 1021 ord.
Bryggeriene vokser opp som paddehatter. Her er en liste over nye –
dvs endel av dem har vært kjent i mange måneder og er allerede omtalt
i ølnerdekretser, men jeg har sovet litt i timen og ikke fått fortalt
om dem. For komplettheten tar jeg dem alle med. De fleste vil nok
finne noen nyheter her, tror jeg.
Noen av av dem fremdeles ikke er helt ferdige, noen er kanskje
fremdeles på idé-stadiet – men er verd å følge med på. I denne runden
er det elleve bryggerier, hvor av ...
[Les resten: Nye januar2014]
Fredag 10. januar 2014 20:22 – 701 ord.
Neste bryggeri ut i Trøndelag er kanskje Moe Gårdsbryggeri i
Trondheim, eller nærmere bestemt Leinstrand, som gir litt mer rurale
vibber en kommunenavnet Trondheim skulle tilsi.
Bak står Jacob Andreas Hansen, og sikkert ikke minst hans kone,
ifra Moe Nedre gård. Han
er kjent i lokale hjemmebryggerkretser både som habil brygger med
mange premier og som øldommer. Jeg har ikke alle resultatlister
tilgjengelig her, men under hjemmebryggerinavnet Drengen har han
plukket flere pre...
[Les resten: Moe gaardsbryggeri]
Onsdag 08. januar 2014 20:49 – 751 ord.
Så er det duket for tre bryggerier til i Trøndelag.
De fleste har vel fått med seg at folkene
bak Monkey Brew (advarsel: gammel artikkel) skal starte eget
bryggeri, dog vites det ikke om det er under dét navnet. De rasket med
seg premier ifra NM i hjemmebrygging 2013 langt over noen pro rata, og
mitt inntrykk er at de har stålkontroll på det tekniske og ikke
akkurat famler i mørket når det gjelder oppskriftsformulering. De har
kastet sine øyne på et særdeles passende og meg...
[Les resten: TreTilTrlag]
Tirsdag 19. November 2013 22:34 – 451 ord.
Så var dagen kommet da Austmann offisielt skulle slippe ølene
sine. Vi har ventet og ventet … og ventet på det som nå er det største
mikrobryggeriet i Trøndelag – en plassering vi må finregne på når To
Tårn har fått tunet inn bryggingen på sitt hovedanlegg.
Det var stinn brakke på Den Gode Nabo, som var fyllt med 130
gjester. Det er egentlig langt flere enn det er behagelig å
parallellservere smaksprøver til, men litt forsinkelser forsterker bare
øltørsten.
...
[Les resten: Austmann3]
Søndag 28. juli 2013 23:40 – 1392 ord.
Alle vet at de kommer, alle lurer på hvordan det blir, alle venter
på at de skal rulle ut de første ølene – Austmann Bryggeri i Trondheim. Jeg har
vært å besøkt dem. Kanskje blir det ikke noen Dahls-killer … ikke
ennå, men …
Personene bak er trekløveret Anders
Cooper, Thomas Sjue og Vinko
Sindelar. Førstnevnte har en fortid som servitør på Den Gode
Nabo. Én kveld fortalte han at han hadde fått sommerjobb hos Kinn
bryggeri - og han dro omtrent på timen og har tilsy...
[Les resten: Austmann1]
Fredag 21. juni 2013 22:49 – 1787 ord.
På ølfestivalen på Studentersamfundet i går var også Anders Cooper,
riktignok som representant for Kinn bryggeri. Men ryktene om at han
er involvert i en bryggeristart har svirret en stund, så han ble også
utspurt om dette. Her skal vi sammenfatte hva som kom frem.
Det er Anders Cooper, Thomas Sjue og Vinko Lien Sindelar som har
gått sammen om dette. Anders Cooper - eller til daglig «Coop» - har
jobbet som servitør på Den gode nabo i Trondheim. Han er hjemmebrygger
med go...
[Les resten: Nidaros]
Fredag 07. september 2012 21:35 – 907 ord.
Jeg føler meg ørlite flau, men bare litt. Jeg slaktet
en artikkel i Finansavisen for en stund tilbake, og slakten står
ved lag, men konklusjonen deres var nok rett - at det var veldig mange
bryggerier på trappene rundt om i Norge. De hadde riktig teft men
dårlig journalistisk fotarbeid.
Hvilke bryggerier er så på gang? La meg først si at det er noen som
jeg her kun nevner fordi jeg ikke har listet dem før, ikke fordi det
er veldig nyhetsverdig at det er her. Jeg lister også ...
[Les resten: NyeBryggerier2012]
Mandag 20. august 2012 22:19 – 1046 ord.
For noen uker siden fikk jeg invitasjon til å bli med på en rundtur
i de ennå uferdige lokalene til To Tårn Bryggeri her i Trondheim,
sammen med en smaking av de første ølene de har laget i samarbeid med
Lian Restaurant. Er det noe jeg er virkelig fascinert av, så er det å
komme under huden på et bryggeri og forstå hvordan de tenker, drømmer,
prioriterer og arbeider. Jeg vil nesten gå så langt som til å
sammenlikne bryggerier med forfattere og ølene deres med forfatternes
b...
[Les resten: ToTaarn2]
Fredag 18. Mai 2012 23:32 – 2250 ord.
Trondheim har blitt et bryggeri rikere: To Tårn, startet av lokale
krefter med pågangsmot: Børge Barlindhaug, John Sunde og Lars
Tofte. Foreløpig brygger de med kommunal bevilling på Lian Restaurant,
men et mikrobryggeri i egne lokaler ligger i kortene. Deres første øl
- JuLian Preludium - har vært tilgjengelig en tre-ukers tid. Jeg dro
opp til Lian Restaurant for å treffe og prate med folkene bak dette
bryggeriet.
Det er ikke lett å spå når antallet bryggerier flater ut, ...
[Les resten: ToTaarn]
Lørdag 17. desember 2011 03:00 – 1830 ord.
For noen uker siden slaktet
jeg en artikkel i Finansavisen der tema var at mange nye
bryggerier var på trappene. De hadde identifisert 20 nye
bryggeri-initiativer de siste to årene, men i praksis var det bare 6
plus/minus 2 av dem som var reelle når man begynte å grave litt i
grunnlagsdataene.
Et av bryggeriene som jeg dengang kategoriserte under «mulig» var
Balder Brygg, og jeg har nå fått mer info om det, delvis fra folkene
som står bak, og jeg har forsøkt å pusle sammen ...
[Les resten: BalderBrygg]
Torsdag 08. desember 2011 03:00 – 1217 ord.
Her er noen flere nye bryggerier som er i ulike grader av å være i
ferd med å startes.
Sundbytunet på Jessheim er en gård med ambisjoner om å
brygge tradisjonsøl etter lokale gårdsøl. De ønsker også ha et eget
destilleri, og dermed må de ha en statlig lisens, men jeg vet ærlig
talt ikke om deres ølproduksjon er ment for en ren kommunal lisens
(dvs uten at det tappes for slag annetsteds). De har i alle fall Espen
Smith som samarbeidspartner, og det burde borge for kvalitet....
[Les resten: bryggerier mai11]
Lørdag 07. Mai 2011 04:00 – 631 ord.
Jeg brukte for en tid tilbake noe tid på å lete litt etter nye
mikrobryggerier, men skulket å faktisk lage en blogartikkel. Her
kommer en backlog-utgave av det store søket etter nye mikrobryggerier.
La meg først ta med de som jeg riktignok ikke har nevnt tidligere, men
som formodes granske kjent og hoppe over alle de som tidligere er
nevnt i tidligere lister fra nyttår
2006/07 og nyttår
2007/08:
Qdulla i Snåsa skal visstnok snart tappe på flaske
Klostergården Håndbrygg på Taut...
[Les resten: NyeBryggerier2010]
Lørdag 29. Mai 2010 23:58 – 894 ord.
Jeg snublet over et mulig nytt bryggeri: Trollbryggeriet på
Sunnmøre. Jeg vet nesten (vel, egentlig fullstendig) ingenting
om dem, annet enn navnet deres, at de formodentlig tenker å brygge
for tapping på flaske, og at har reservert domenet
trollbryggeriet.no, der kontaktperson er Kjartan Olav Lied i
Liabygda.
Dersom man skal tolke utfra navnet, så må det antas at
de kanskje sikter mot tradisjonelle norske øl (tenk
pre-pilsner) - men det gje...
[Les resten: trollbryggeriet]
Torsdag 17. April 2008 11:28 – 88 ord.
Øl er i vekst, og spesielt er mikrobrygging i vekst, parallelt med
konseptene om kortreist mat, økologisk bærbarhet, små batcher,
ekstreme øltyper, osv osv. Jeg spådde engang at vi ville få flere nye
bryggerier i løpet av 2007, og siden fasiten nærmer seg, så har jeg
sjekket om det har dukket opp noen bryggeriet som jeg ennå ikke var
klar. Her er en liste over noen initiativer i ulik grad av
ferdigstillelse:
Moen gård i Stjørdal starter vissnok opp med kurs om
maltølbryg...
[Les resten: flere nye]
Søndag 09. desember 2007 16:34 – 552 ord.
Her kommer dagens tilskudd til lista over nye trønderske bryggerier
(eller rettere sagt lista over trønderske bryggerier som jeg har
snublet over). Yttervik Gard har servering av øl som de selv
brygger. Utfra hjemmesidene
kan man lese at de sluttet med planteproduksjon og satt igjen med et
digert drivhus. Derav kom ideen om lage det om til et serveringslokale
med mat og selvbrygget øl. Hjemmesidene er SHdir-safe, og dermed ikke
så veldig informative, men de gir et visst innblikk i
bryg...
[Les resten: yttervik]
Fredag 22. juni 2007 21:08 – 335 ord.
Her kommer de nye bryggeriene som perler på en snor. Ikke før ble jeg
oppmerksom på Qdulla, så snubler jeg over Inderøy Gårdsbryggeri. De
ble stiftet som et DA i mars/april, og formålet med selskapet er
produksjon og handel med øl. Dette virker virkelig lovende. De fikk i
mai bevilling fra kommunen for salg av (butikkstyrke) øl fra utsalg
ved bryggeriet.
Jeg har veldig lite informasjon om dette bryggeriet, og har
selvfølgelig startet og spørre og grave. Men det kan virke so...
[Les resten: inderoy]
Fredag 22. juni 2007 11:21 – 109 ord.