Det står en-og-førti øl
 

Mange nye med statlig bevilling

Det råder fremdeles en viss pessimisme i ølbransjen, men dersom vi ser på antall søknader om tilvirkning, så er det tydelig at ikke alle er skremt. Tallene viser imidlertid at det ikke primært bryggerier folk ønsker å starte, men veldig mye forskjellig, og især sideriene.

Dersom vi teller med alle som enten har mottatt statlig tilvirkningsbevilling eller har søkt om det i tidsrommet fra 1. januar 2023, så er det nesten én ny produsent pr uke! Noen av dem har nok hatt en kommunal «brewpub-aktig» bevilling tidligere, men det er uansett en temmelig brutal ekspansjon i antall. Imidlertid er de fleste av dem temmelig små. Noen vil kanskje hevde at det er galskap i dagens marked, men jeg er ikke så sikker.

Kart over Norge med de nye tilvirkerne Nye bryggerier, siderier destillerier, seltzerier, mjøderier og vinerier.
kart over fylkene fra bruker Jeblad på Wikimedia commons, modifiert og basert på data fra Statens Kartverk, CC BY-SA 3.0.

La oss først liste opp alle produsentene som har søkt om eller fått statlig tilvirkningsbevilling, i omvendt kronologisk rekkefølge, så skal vi i et senere innlegg se om vi kan finne noen fellestrekk som skiller de fra eksisterende produsenter. Jeg tar med det jeg fant av lenker til nettsider, slik at leserne selv kan gjøre seg opp sin egen mening om hvor levedyktig de ulike tiltakene er.

Forøvrig er det lurt å legge merke til hvor mange av disse som er sider, noe som delvis også kan leses ut av kartet her, som har en opphopning av nye tilvirkningsbevillinger i typiske fruktdyrkingsområder. Det er jo nesten så man kan bli fristet til å bruke dette kartet som ruteplan for en ferietur i sommer!

Sandar Sider Fabrikk
har søkt om bevilling 8. juni. Det ser ut som om saksgangen allerede har kommet godt i gjenge. Selskapet holder til i Sandefjord og ble nyregistrert i Brønnøysund 19. oktober i fjor. Bak den står Eirik Lund Andersen, som også er vingårdkonsulent via Steinset Ferment og har selskapet Bohem Vin, som blant annet lister produkter fra Sandar Sider. Der beskrives prosjektet som å finne ut av «hvor langt konsumepler kan dras» og der målet er en «kompleks og balansert sider med frisk syre.»
Stokka Gård
er en eplegård i Sandnes som har søkt bevilling 22. mai. De har allerede produkter med eplejuice på markedet. Bak står Tommy Skjæveland, som ifølge en pay-wall'et artikkel i Stavanger Aftenblad 4. mars 2022 også forsøkte dette i fjor, men det var muligens via en kommunal bevilling.
Booze of Norway
ligger i Sandvika i Bærum. De søkte om tilvirkningsbevilling 16. mai, men saken ser ut til foreløpig å ha stoppet opp der, så det var formodentlig mangler i søknaden som de må utbedre først. Selskapet bak er registrert med NACE-koden for «Produksjon av sider og annen fruktvin». Ifølge websidene strjøna.no ser de ut til å bruke varemerket Strjøna Hard Seltzer, i butikkstyrke, med smaksvarianter i fersken, mango og bringebær, og de skriver der at målet er å lage verdens beste seltzer med norsk fjellvann.
Hedemark Alkemiske Destilleri
søkte om tilvirkningsbevilling 13. mai, og også denne saken ser ut til å ha stoppet opp i påvente av utfyllende informasjon. Selskapet holder naturlig nok til i Brennerivegen på Løten. Bak står en rekke personer, blant annet Stig Bareksten med en 3,432% eierandel – han er nok kjent i brenneribransjen, og har mindre aksjeposter i flere norske brennerier. Selskapet ble stiftet våren 2021. På Hedemark Alkemiskes websider presenterer de seg som fire hedmarkinger med sans for mat og drikke, og som gjerne vil bruke tradisjon og viten og lage akevitter som er smaksmessig tilpasset de ulike landsdelene og deres ikoniske råvarer. De fire hovedeierne kontrollerer tilsammen ca 85% av aksjene. Jeg mistenker at det ikke er deres eget utstyr som er avbildet i bakgrunnen på det profft knipsede bildet på websidene. I motsatt fall må de satse på å bli en stor aktør – men de inviterer til en kapitalutvidelse på 2,5 mill i sommer, så de satser jo ikke så helt lite heller. I starten har de ett produkt som de leie-destillerer hos Bareksten og OSS.
Uconsulting ITB Hovland
søkte om tilvirkningsbevilling 9. mai, og ser ut til å ha kommet gang med prosessen. Selskapet er et enkeltmannsselskap som holder til på Bjelland Gård i Hauge i Dalane. Det var også korrespondanse mellom ham og Helsedir ifm tilvirkningsbevilling i januar, og den gangen brukte man «Bjelland Gaard» som tema. Jeg har ikke funnet så mye informasjon om dette. Men i sakspapirene til en sak der fjøset på gården ble revet og gjenoppført uten at alle tillatelse var gitt, skriver Rogaland Fylkeskommune: «I dag er det høvleri i fjøset, og et mikrobryggeri i brygghuset. Det er ønske om å videreutvikle gården, ved å benytte seg av lokale ressurser og foredle disse. Det er i første omgang snakk om øl/cider-produksjon, med en viss grad av turisme, og etter hvert utvide til utsalg. Dette er første del av en langsiktig plan for å drive gården.» Jeg formoder derfor at vi snakker om et lite gårdsbryggeri, evt supplert med gjæring også av epler fra gården.
Tøsse Brygghus
søkte om tilvirkningsbevilling 9. mai. Jeg har tidligere beskrevet det utførlig i et eget innlegg. Kort fortalt er det Tøsse Mølle som ekspanderer fra valsing av havregryn til også andre virksomheter.
Odelsgut (Alexander Haug)
er et enkeltmannsforetak i Sogndal, knyttet til epledyrking og siderproduksjon på Haug gård, med Odelsgut som varemerke, se forøvrig websidene odelsgut.no, som forteller om bakgrunn, og en artikkel i Sogn Næring som forteller hvordan de vant gull og sølv i Ciderworld i Tyskland tidligere i år. Nå er jeg relativt kritisk til slike medaljer, for ofte er det ikke slik at det bare er en i hver klasse som vinner gull – for i stedet gis det gull til alle som kommer over en viss poengsum.

Odelsgut stilte med to ulike batcher som fikk 113 og 103,5 poeng i klassen for sparkling. I denne klassen var det 75 premierte bidrag, og Odelsgut kom på 11. og 33. plass. Totalt var det 12 norske bidrag med, og det var bare én annen norsk sider som snek seg forbi den beste av de to Odelsgut. Det vil jeg jo si er rimelig bra. Alexander Haug søkte om statlig tilvirkningsbevilling 4. mai, og prosessen ser ut til å ha rullet godt i gang. De ar hatt kommunal bevilling siden september i fjor.

Bjørnar Tjoflot
er et enkeltmannsforetak i Vallavik, der han har tatt over familiegården. De har plantet ut 1680 nye epletrær, som skal være en fordobling av antallet, ifølge en betalingsinnemurt artikkel i Sogn Avis på onsdag. For øyeblikket selger de eplemost.
Daniels Hus – Lill-Karin Sanna Mat- og Skrivestue
finnes i Skarsvåg nær Nordkapp. Der driver Lill-Karin og ektemannen Espen Daniels Hus, som er et lite serveringssted med bare to bord (som muligens er langbord), om vi skal tro Veteranbladet nr 3/2021 som var blant de første som besøkte stedet. De serverer mat fra lokale råvarer. Med hjelp av den lokale presten begynte de i fjor å brygge og servere med hjemmebryggfokus, trolig på kommunal bevilling, mens de nå har søkt om en statlig bevilling. Formodentlig tenker de å fokusere på ølbrygging, utfra hva jeg kan lese mellom linjene på websidene til mat- og skrivestua og på deres Facebook-sider. Det virker som søknaden deres er kommet fint i gang.
Servicegrossisten Nord
er et selskap heleid av selskapet Servicegrossistene, som igjen er eid av 17 mindre grossister rundt om i landet. De har et bredt vareutvalg, med fokus på gourmet og storkunder. Blant annet har de også endel drikkevarer som de er grossist og distributør for, både øl, vin, og sprit, hvorav en god del er importert. Underselskapet Servicegrossisten Nord er deres underavdeling i Narvik, som skal dekke Nord-Norge, der jeg forstår det som at de hadde dårlig dekning fra før. Hva de skal med en tilvirkningsbevilling vet jeg sannelig ikke, kanskje de egentlig er interessert i å få muligheter til å importere, men da skal det finnes bedre ordninger enn å søke på en tilvirkningsbevilling, og bevillingsregisteret viser at de fikk en bevilling for import og engrossalg fra 15. mai, så jeg tipper at de misforstod søknadsprosessen.
Ve Gård – Gravningen Hans Gunnar
har søkt om statlig tilvirkningsbevilling og har fått det, gjeldende fra 3. juli. Dette refererer nok til vinproduksjon med vindruer på Ve gård i Sande, slik som beskrevet i Drammens Tidende 2. juli 2022 (betalingsmur). Det er muligens ikke noe egentlig nytt i dette, siden hans far – som startet vindyrkingen – har hatt tilvirkningsbevilling siden høsten 2019.
Hjelle gardsbryggeri
i Byrkjelo har søkt om og har fått statlig tilvirkningsbevilling gjeldende fra 27. juni. Såvidt jeg kan se har de allerede hatt kommunal bevilling for import og tilvirkning fra desember 2018. De har dermed har utskjenking på gården en stund, hvilket man også kan lese utfra Facebook-sidene til Hjelle Gardsbryggeri. Men nå vil de kunne distribuere ølet sitt, i tillegg til å skjenke det.
Roma Mineralvannfabrikk
har fått en statlig tilvirkningsbevilling gjeldende fra 17. juni. Såvidt jeg kan se har de ikke hatt det tidligere, selv om de selvfølgelig har salgsbevilling i utsalgene sine og engrosbevilling. Hva de planlegger å selge vet jeg ikke, men det ville ikke forbause meg om de kastet seg på Hard Seltzer-trenden. De har forresten lenge hatt selters, tonic water og club soda i sortimentet sitt. For et par tiår siden registrerte de varemerke på Tømmermann Pils i skatteklasse D – egentlig et forferdelig navn – så kanskje de har tenkt å vekke den til live igjen?
Geiranger Brenneri
har fra tidligere rett til engrossalg, men har såvidt jeg kan se ikke hatt tilvirkningsbevilling. Det søkte om det 1. mars, og det er ser ut som om søknaden er godt i gjenge. Destilleriet er samlokalisert med Grande Fjord Hotel i Geiranger, ifølge en nyhetsmelding hos Norske Akevitters Venner, se også Facebook-sidene til destilleriet.
Huldras Hage
i Hurdal søkte om statlig tilvirkningsbevilling 28. februar og har fått den gjeldende fra 1. august. Utfra websidene til Huldras Hage tolker jeg det slik at det er mye epler, men også ulike andre frukter og bær, og at det i stor grad supplerer egen frukt med frukt fra ulike gårder og private hager. Formodentlig kommer de til å komme med en sider.
Tessas Eplegård (Therese Angel Mæhle)
i Hovland i Hordaland søkte om statlig tilvirkningsbevilling 20. februar og fikk det fra 28. april 2023. Hun har tidligere hatt kommunal skjenkebevilling og kommunal bevilling for import/tilvirkning (fra 6. mai 2022) med selskapet Tessas Eplegård. På websidene for Tessas Eplegård fortelles det at de selger eplejuice og honning, og de arbeider til og med med REKO-ringen i Oslo med månedlige leveringer av 5 liter bag-in-box til abonnenter. På websidene skriver de: «Med en bakgrunn i biologi, har vi en filosofi som fokuserer på å respektere artsmagfoldet som lever på gården. Vi ønsker å bevare gårdens historie og kulturlandskap, men samtidig se fremover og drive stedet i tråd med nye verdier.»
Børgefjell bryggeri
søkte 16. februar og fikk statlig bevilling gjeldende fra 14. juni. De holder til i Røyrvik helt nord i Trøndelag. Bryggeriets websider sier ikke så mye, men til bloggen forteller de at de har fem klassiske øltyper klar for, og at de ønsker å distribuere lokalt og i Trøndelag i første omgang. Det finnes også en bryggeripub, som muligens ligger i Limingen gjestegård, siden de oppgir samme adresse som dem på Facebooksidene til Børgefjell.
Maison Eiane
i Skiftun i Rogaland søkte 6. januar om statlig tilvirkningsbevilling, og bevillingen gjelder fra 15. februar. På LinkedIn beskriver daglig leder seg blant annet som siderprodusent, og ifølge websidene til Maison Eiane har de fire ulike sidere og planlegger å komme med i bestillingsutvalget på Polet i juli i år.
Raaen Sider
De er ikke ferdig med websidene til Raaen Sider, men det ser ut som om det planlegger med en sider kalt Raatøs, som vel betyr noe slikt som ungjente fra Raaen. Imidlertid listes det åpningstider både for gårdsutsalg og for bryggeri, men det er muligens en litt misvisende formulering, for jeg finner ikke at de har øl. De fikk statlig tilvirkningsbevilling gjeldende fra 24. februar, men søsterselskapet Raaen Saft og Sider har allerede hatt en kommunal salgsbevilling på import/tilvirking i egen virksomhet fra 18. oktober 2022.
OA Mikrosideri
ligger ved Førde i Sveio, altså helt sør i Hordaland, og må ikke forveksles med det mer kjente Førde i Sunnfjord. De fikk en statlig tilvirkningsbevilling gjeldende fra 28. april i år. Selskapet ble dannet i fjor vår. Jeg har ikke klart å finne så mye mer ut om denne, men så vi får vel tolke det utfra navnet alene, siden det er få som bruker ordet mikrosideri, som er en slags omdanning av mikrobryggeri. Selskaper på denne adressen er registrert med aktiviteter med blant annet dyrking av epler og bær, og produksjon av fruktbaserte drikkevarer. Selskapet OA Mikrosideri er et AS som har levert regnskap for 2022. Det var ikke omfattende, men det var i hvert fall salgsinntekt på 57.681, og et varelager på 15.737 ved utgangen av året, så de er formodentlig i gang.
Nordre Nes
er en gård i Telemark ved Norsjø. Det er en gammel eplegård ifølge websidene til Nordre Nes. De har hatt kommunal salgsbevilling for import og tilvirkning i egen virksomhet, fra 7. oktober 2021. Det vil si at de da bare kunne egne produkter fra sitt eget utsalg. De har fra 9. februar fått statlig tilvirkningsbevilling. De har mest epler men også en god del plommer og korn, og de siste årene har de plantet nye sorter som egner seg til sider. De selger en sider kalt Prestgard, etter et gammelt navn på gården.
Mythology
er et selskap lokalisert Tveit i Agder, omtrent på grensa mellom gamle Aust- og Vest-Agder. Selskapet ble stiftet høsten 2021, med næringskode for produksjon av øl, og har to eiere i et 60/40-forhold. Formålet er satt til bl.a. brygging av kulturdrikker med og uten alkohol. På LinkedIn har hovedpersonen bak titulert seg som Owner and Head Brewer of Meadery, og der er også en referanse til et innlegg på bloggen Brygg i Agder 3. mars 2023 som forteller om dette mjøderiet. Det finnes en website for Mythology Mead, men det er veldig lite info der. Uansett har de klart få produkter på markedet. De søkte om statlig tilvirkningsbevilling 7. september 2022, som ble gitt gjeldende fra 21. desember, og som ble tatt i bruk 2. januar i år.
Panorama Hotell and Resort
søkte om statlig tilvirkningsbevilling 14. august i fjor, og fikk den i år, gjeldende fra 17. mars. På websidene til Panorama fortelles det under fanen «Bryggkjelleren» at de har eget mikrobryggeri og kan serverer gjestene eget øl, samt at de har ølsmakinger. Det ligger også en 360° film der som viser bryggeriet, og uten at jeg helt gjenkjenner utstyret virker det som de kanskje har et lite pilotbryggeri pluss et litt større bryggeri på et noen hundre liter, visstnok etterhvert oppgradert til 1000 liter. Det var stilfullt innredet og lyssatt! Etter hva de selv forteller, var det to hjemmebrygg-brødre som flyttet bryggeriet sitt inn i hotellet, slik at det formodentlig har vært brygget en stund med en kommunal bevilling under et annet selskapsnavn.
Northbrew
holder til i Nittedal og søkte om statlig tilvirkningsbevilling 9. august i fjor, og fikk det 24. oktober, men meldte inn oppstart først i februar i år. Deres forretningsidé ifølge websidene til Northbrew er å selge øl på fat, slik at man kan kjøpe et fat og leie tilhørende tappeutstyr, typisk for fester. De har et litt spesielt opplegg der man kan kjøpe og betale for ølfatene på nett, og så hente dem hos bryggeriet etterpå. Jeg er faktisk ikke sikker på om det kvalifiserer som nettsalg.

Litt statistikk: om jeg har talt og tolket rett, er det 11 siderprodusenter, 6 bryggerier, 2 seltzerier, 2 brennerier og 1 mjøderi og én vingård, og dermed 23 produsenter som har vært inne i søknadsprosessen i løpet av omkring 24 uker. Det er én uka! Og nesten halvparten driver med eplesider.

Hva mener så jeg om dette? Jeg skal vente å analysere dette i dybden til et senere innlegg.