Det står en-og-førti øl
 

Kommende bryggerier 2012

Jeg føler meg ørlite flau, men bare litt. Jeg slaktet en artikkel i Finansavisen for en stund tilbake, og slakten står ved lag, men konklusjonen deres var nok rett - at det var veldig mange bryggerier på trappene rundt om i Norge. De hadde riktig teft men dårlig journalistisk fotarbeid.

Hvilke bryggerier er så på gang? La meg først si at det er noen som jeg her kun nevner fordi jeg ikke har listet dem før, ikke fordi det er veldig nyhetsverdig at det er her. Jeg lister også noen som jeg har nevnt før, dersom det ikke har kommet merkbar fortgang i planene.

 • Lystgaarden Bar og Restaurant ligger i Ålesund og er en av byens bedre restauranter. De har søkt om statlig bevilling, men lite vites om hva de ønsker. De har en adresse i Giske, som er en kommune like vest for Ålesund. Status: interessant.
 • Hemnes Mikrobryggeri synes å være i god gang med å montere et bryggeri og å få på plass bevilling som setter dem i stand til å tappe for flaskesalg. Se også følgende artikkel i Rana Blad og denne i Hemnesværingen. Status: veldig lovende.
 • Det lille presseriet er et initiativ i Skien og er plassert på Klosterøya og synes å være en spin-off fra Union bryggeri, som var etterfølgeren etter Trio Bryggeri. Tanken er vel å gjære fruktsafter, og kanskje spesielt epler, som det dyrkes endel av i indre Telemark. Status: joda, men neppe øl.
 • Baran bryggeri er under oppstart i Fana ved Bergen, og synes å holde til et loftslokale etter hjemmesidene deres å dømme. Det er litt tynt med info, men de har da lokalene ser det ut til. Tidsplaner kan jo sprekke, men det virker som dette er på gang. Status: absolutt trolig.
 • Hubertus bryggeri (som ikke må forveksles med det østerrikske bryggeriet med lignende navn) synes å være navnet på bryggeriet som Johannes Huijs Hubertus har i tankene og har adresse med Lesja Gjestgiveri. I november var det lite å spore av aktivitet, men nå er det i hvert fall noen lisenser på gang. Oppunder jul i fjor ble det søkt om støtte fra kommunen til Huub Huys (som jeg mener er samme person) til noe som kaltes «Håndtverksbryggeriet», og der forretningsideen ble presentert som å brygge øl både over og under 4,7% basert på belgiske bryggetradisjoner, og i samarbeid med lokale mattradisjoner. Status: veldig mye mer overbevisende enn sist.
 • Lofotpils har vi nevnt flere ganger tidligere, og da med moderate forhåpninger. Nå ser det ut til at bevillingene er på vei. Tidligere hadde de bare en kul animert forside med veldig fancy grafikk og lyd - men nå er flashy elementer byttet ut med nyttig informasjon med kjedelig design og det ser ut til at det er kommet litt kjøtt på beina. Firmaet importer blant annet det islandske ølet Svartedauden som er tilgjengelig på Polet, og tar derfor noen lange hopp oppover på seriøsitetsskalaen og noen skritt bort av pilsnerimaget. Status: Dette ser lovende ut.
 • Crowbar og Bryggeri i Torggata i Oslo er litt mer uviss. Det er noen lisenser på gang, men Crowbar var et utested som ble lagt ned for noen år siden, dengang et stykke unna dagens adresse. Status: kanskje, hvem vet?
 • Rammkjelleren på Røros har søkt om en kommunal bevilling, men dette er samme gruppering som står bak Røros Bryggeri og mineralvannfabrikk, som pr idag brygger hos Atna. De har et flere-hundre-liters anlegg som de brygger for lokal servering på. De har klart å bringe flere ølmerker på markedet med god distribusjon - selv om det har vært lisensprodusert, og da er det ingen grunn til å tvile på at de klarer å stokke beina å få mikrobryggingen i gang i Røros også. Status: Temmelig så sikker.
 • Tinja Fjellgård øst for Narvik planlegger å brygge med kommunal lisens, og har knyttet til seg Shea-Arne Engevik, som er en dyktig hjemmebrygger som bl.a er kjent her i Trondheimsområdet og som er en gjenganger på øvre del av resultatlistene til Norbryggs konkurranser. Lite vites, men planen er å installere et bryggeri i kjelleren på Fjellgården. Status: virker seriøst.
 • Haugesund Mikrobryggeri er tanken til petrotech-gründeren Bjørn Dybdahl, og det skal ligge i utestedet Høvleriet. Tanken har det vært syslet med lenge, og mye er visst fremdeles på idéstadiet. Status: ikke hold pusten mens du venter.
 • Larvik Mikrobryggeri fikk i fjor høst en kommunal bevilling for å brygge øl for utskjenking, men lite vites om de har stokket beina og begynt å brygge. Status: vi venter.
 • Mikrobryggeri i Rissa (navnet er uvisst) der det er noen som allerede driver med prøvebrygging på et pilotanlegg. Der jobbes det målrettet mot å få et mikrobryggeri på noen hundre liter på plass. Status: Ikke ferdig, men lovende fremdrift.
 • To Tårn er i gang med oppussing og installasjon av eget bryggverk, samtidig som de i mellomtiden har brygget hos Ni muser og på Lian Restaurant. Status: Jevn fremdrift og snart igang.
 • Tettenget Gårdsbryggeri er kommet noen skritt lengre frem mot å servere ølene sine. Tidsplanen er å få bayer og juleøl ferdig til servering på Ørland Hotell før jul. Status: på tide å legge reiseplaner?
 • Bakgården Gårdsbryggeri ligger sørøst for Östersund og brygger 3-4 øl i anglo-amerikansk stil. De opererer sammen med en restaurant, og er vel å regne for en slags gastropub i startgropa. Her er hjemmesidene. Om man vil besøke dem er en tur innom Jämtlands Bryggeri en god idé siden de ligger bare noen kilometre unna. Status: i gang.
 • Mikrobryggeri på Frösöen ved Östersund er på tidlig planleggingsstadium, og har visstnok ikke engang fått et navn. Status: Vente og se.
 • Navn ukjent men i Trondheim er det noen som jobber med å sette opp et mikrobryggeri basert på utstyr som er utfaset fra et annet norsk mikrobryggeri. Personellmessig er det minst én person med som har jobbet heltid på et kommersielt bryggeri, så dette er et initiativ å ta hensyn til, og vil i så fall bringe antallet bryggerier/bryggverk i Trondheim opp i seks. Status: Virker veldig seriøst.
 • Navn ukjent i Trondheim er det en av de bedre utvalgspuber som visstnok går og har så inderlig lyst til å sette opp sitt eget bryggverk som de kan lage spesielle øl og holde gjestebryggesesjoner på. Men det er nok et stykke frem. Status: fremdeles mer drøm enn virkelighet.