Det står en-og-førti øl
 

Nye bryggerier våren 2011

Her er noen flere nye bryggerier som er i ulike grader av å være i ferd med å startes.

  • Sundbytunet på Jessheim er en gård med ambisjoner om å brygge tradisjonsøl etter lokale gårdsøl. De ønsker også ha et eget destilleri, og dermed må de ha en statlig lisens, men jeg vet ærlig talt ikke om deres ølproduksjon er ment for en ren kommunal lisens (dvs uten at det tappes for slag annetsteds). De har i alle fall Espen Smith som samarbeidspartner, og det burde borge for kvalitet. Status: søknader er sendt.
  • Ni muser i Trondheim skal visstnok begynne å brygge øl på en kommunal lisens. Det er kjøkkensjefen som skal stå for bryggingen. Her må det legges til at Ni muser alltid har hatt alternativer til standardpilsneren, helt både bayer og bokk, og etterhvert som importøl og mikrobryggeriøl har blitt tilgjengelig, så har de også tatt inn dem. Det burde tilsi at de har en seriøs innstilling til ølutvalg, en som de forhåpentligvis tar med seg over i bryggingen. Status: kanskje til høsten?
  • Meldal i Sør-Trøndelag er et sted der noe kommer til å skje. På maltølseminaret tidligere denne uka var det flere derifra, og det virket som om det kanskje kunne komme flere småbryggerier der, men såvidt jeg forstod var lite bestemt. Det var forresten ikke bare i Meldal at det var entusiaster som ønsket å komme igang med ølbrygging. Status: vi får vente å se.
  • Östersund i Jämtland har ikke mindre enn to miljøer som tenker på å starte småbryggeri, men også her vites det lite om fremdrift og status. Status: lovende, men hold ikke pusten ennå.
  • Sprangereid Brygghus i Lindesnes er et initiativ for et mikrobrygeri på Gahre (!) industriområde der en Benjamin Lemaitre ønsker å starte opp med kommunal bevilling. Det synes som å være en hjemmebrygger som ønsker kommersialiere hobbyen sin. Status: seriøst.
  • Trondheim. På et diskusjonsmøte med hjemmebryggere for å lage et lokalt nettverk eller organisasjon, så jeg snitt til å spørre de 13 fremmøtte om det var mange som hadde lekt seriøst med tanken om å starte mikrobryggeri. Omkring halvparten av hendene for i været. Nå er neppe noen av dem kommet i planlegging- eller søknadsfasen, men det var sjokkerende mange. Status: lover godt for de neste ti årene.
  • Rushys Drive In på Sunndalsøra søkte for noen år siden om å få brygge og servere eget øl i egen restaurant. Det virket som de fikk bevilling frem til 2012. Dette skulle være Sunndalsøl, som jeg forstår skal være endel annerledes enn de tradisjonelle ølene i andre vestlandsbygder. Blant annet fortalte en kollega av om en teknikk der ølet ble karamellisert ved servering, men jeg vet ikke hvor utbredt denne teknikken er. Status: vi burde ha hørt noe om dette før?
  • Sinnes Arena i Sirdal er det initiativ for å brygge lokalt øl ifm turisme. Det kan virke som de har fått kommunal bevilling for brygging av øl. Det er litt uvisst hva slags øl de ønsker å brygge, men det kan virke som de vil rotfeste det i lokale tradisjoner og under navnet SirdØl. De har vært på studietur til Mo Laksegard, og det er mulig vi kan lese en retning på øltyper inn i det. Status: meget mulig.

Ellers kan det virke som det er to retninger på denne bølgen med mikrobryggerier. Den ene er de som har hjemmebrygget en stund, gjerne med fokus på mikrobryggeriøl og den «amerikanske trenden» og gjerne med meget dypt og detaljert teknisk kunnskap om brygging. Den andre retningen er de som ønsker å kombinere to eller flere av gårdsdrift, turisme, øltradisjoner og nye næringsveier i distriktene. Ofte ligger da fokus mer på tradisjoner enn for den første gruppen.

Så, når kommer vi til å ha et tresifret antall bryggerier i Norge, og er det noen som teller?