Det står en-og-førti øl
 

Flere nye mikrobryggerier?

Øl er i vekst, og spesielt er mikrobrygging i vekst, parallelt med konseptene om kortreist mat, økologisk bærbarhet, små batcher, ekstreme øltyper, osv osv. Jeg spådde engang at vi ville få flere nye bryggerier i løpet av 2007, og siden fasiten nærmer seg, så har jeg sjekket om det har dukket opp noen bryggeriet som jeg ennå ikke var klar. Her er en liste over noen initiativer i ulik grad av ferdigstillelse:

  • Moen gård i Stjørdal starter vissnok opp med kurs om maltølbrygging med smaking av både øl og mat som passer. Dette er gården til Bjarne Vestmo, som er mannen bak Norsk maltøltidende. Dessverre er denne elektroniske infokilden nå tilsynelatende borte, men det virker som han planlegger å bygge den i i de nye websidene til gården. Det kan virke som om dette blir enda ett av turistkonseptene med gårdsbesøk i gruppe med ølsmaking, men kanskje de tar det enda litt lengre? Det er lov å håpe. Dette blir etter min regning det tiende kommersielle bryggeriet i Trøndelag - dersom man regner med stort og smått. Status: Seriøst.

  • Espedalen Fjellbryggeri på Ruten fjellstue i Espedalen (som strekker seg nordover fra Gausdalen ved Lillehammer) ble presentert i lokalavisa Gausdøl'n. Ifølge denne artikkelen har de bevilling for servering av egenprodusert øl til egne gjester, samt at de er i ferd med å innrede en traktorgarasje til mikrobryggeri. Dette kan bli et spennende bryggeri. De skal visstnok lage «pilsnerøl, juleøl og de lyse og mørke ale-sorter». Status: Noe til sommeren?

  • Lilland gård og konferansesender på Tou hadde planer om å produsere eget øl for servering i lokalene, men en artikkel fra 2005 lister i alle fall at man har ambisjoner om det. Det finnes også et cognac-museum her, så det er vel en eller annen lokal propell her. Selv om det kan ta noen år, så skal man aldri undervurdere en lokal propell med ambisjoner. Status: Lov å håpe.

  • Flisstad bakeri og bryggeri i Hedalen er et annet mulig bryggeri. Det står ingenting på websidene deres om ølbrygging eller -salg, men navnet burde være en indikator. De holder til i et gammelt bakeri, men sålangt jeg har brakt på det rene har de aldri vært noe bryggeri der, så det er neppe bare en nostalgisk navngivning. Jeg har ingenting mer om dette mulige bryggeriet, det er registrert som et enkeltmannsforetak og brygging nevnes ikke i noen av beskrivelsene. Men det er lov å håpe at det bak det ligger ambisjon om å starte lokal ølproduksjon. Status: tja?

  • Arnfinn Engen i Rennebu er presentert i Rennebunytt som en som arbeider med å få igang brygging av maltøl. I artikkelen på side 5 har Roger Løe - tidligere brygger ved Trondhjem mikrobryggeri - oppsøkt ham ifm EU-prosjektet Søke gammelt - skape nytt. Det er et prosjekt som fokuserer på å skape aktivitet på landsbygda basert på gamle mattradisjoner. Status: muligens et godt stykke igjen?

  • Fram-Sønju ved Hokksund har websider der det presenterer kurs i brygging av maltøl. Imidlertid er det ingenting som tyder på at de vil ta det videre og starte produksjon av øl, men jeg tar dem med i lista her, det er i det minste interessant som kurssted. Status: neppe.

Det virker som de fleste nye bryggeriene som er på vei er varianter av gårdsbryggerier, og det er mindre ny-aktivitet blant mikrobryggerier og brewpubs.