Mer generelt om ølbryggingens historie dersom det ikke passer bedre under de andre underkategoriene av historie.
Da jeg skrev om korsbrødrene og referansen til humle i 1311,
snublet jeg over flere øl- og brygge-referanser i samme boka, og jeg
tenkte jeg kunne trekke dem frem og gi dem litt historisk
kontekst.
Boka er Nidaros Domkirkes og geistlighets kostbarheter –– Belyst
ved 17 skriftlige kilder 1307-1577 med oversettelser og
kommentarer. ed Audun Dybdahl (red). Om vi starter med den mest
overraskende, en inventarliste fra Steinvikholmen der erkebiskopen i
opptakten til reformasjonen ...
[Les resten: NidarosOel1]
Tirsdag 04. september 2018 23:16 – 857 ord.
NRK har laget radioprogrammer om mange ulike ting. Også
tradisjonsbrygging av øl. Faktisk finnes det flere dokumentar- eller
intervjuprogrammer i radio om tradisjonsbrygging og øltradisjoner
rundt om i Norge. Her er pekere og en kort beskrivelse av noen av
dem.
Det første
radioprogrammet er et vel ti minutters intervju fra senhøstes 1972
med Jens Haukdal om bruk av øl i gammel tid i Soknedal. Utfra
dialekten er han vel ikke selv fra Soknedal. Han forteller om
humledyrki...
[Les resten: NRK tradisjonsbrygging]
Mandag 24. April 2017 00:17 – 452 ord.
Det er lett å anta at om vi har gjort ting på en bestemt måte de
siste 20-30 årene, så må vi «alltid» ha gjort det slik i bakover i
tid. Idag skal vi se på noen flere bilder fra samlingen på
digitaltmuseum.no, der det er et rimelig stort antall
bryggerirelaterte fotografier.
Én feilantakelse er at industribryggeriene alltid har vært så
industrielle. Men det er tilfelle bare dersom vi måler dem opp mot
samtidige, ikke-industrielle prosesser. Målt mot vår egen t...
[Les resten: Flasketapping]
Tirsdag 22. mars 2016 23:36 – 1219 ord.
Jeg tenkte jeg skulle vise noen bilder for å illustrere utviklingen i
teknologi for lagring av øl på tank. Det er lett å tenke seg at de
store bryggeriene alltid har vært store og industrielle, men det er
slett ikke tilfelle.
Vi kan starte med det som er den mest utbredte formen for tanker idag:
den sylindrokoniske, hvilket betyr at den nederste delen av tanken
er kjegleformet. Tankene som er vist her er relativt små. Ved noen
bryggerier er de montert slik at den nedre ...
[Les resten: Tankbilder]
Fredag 11. mars 2016 22:59 – 765 ord.
Når man i norske byer brygget på 1700-tallet var det i lokaler som
kunne variere fra et kjøkken til en liten håndverksstue. Det er
faktisk bevart et slikt bryggeri på Sverresborg Folkemuseum – de
forteller bare ikke de besøkende om det, så du må selv vite hva og
hvor du skal lete.
Hans Nissen var kjøpmann i Trondheim slutten av 1700-tallet. Han
var bror av Martinus Nissen som startet Adresseavisen. Det som gjør
Hans Nissen interessant, er at gården hans ble stående n...
[Les resten: NissensBryggeri]
Søndag 17. januar 2016 22:45 – 1268 ord.
Hva skiller øl og vin? Jeg tenker ikke på at det ene er druer og
det andre korn, men på noe mer fundamentalt. Øl er mattilberedning,
mens vinlegging er matpreservering. Forskjellen kan nok høres teknisk
ut, men den er viktig for å forstå hvorfor vin og øl er så
forskjellige i status, forbruk og industristruktur.
Vel, det er selvfølgelig en spissformulering, men det er en kjerne
av sannhet i den. Begge er gjærede, alkoholiske drikker, basert sukker
fra hver sin kilde, dvs ...
[Les resten: OelErMat]
Lørdag 26. desember 2015 22:02 – 863 ord.
Jeg fortsetter dissekering av folketellingsdata for å se om de kan
fortelle oss noe om brygging. Her er folketelling ifm krigsskatt
Bergen mai 1714. Merk at den inneholder kun informasjon om hver
husstands overhode.
Derfor er det flest menn, men også enker som er listet. En og annen
ugift ugift kvinne er også med. I denne folketellingen er det rundt
2700 personer, hvorav rundt 460 enker, men siden hverken barn eller
andre husstandsmedlemmer er talt med, var folketallet i byen lan...
[Les resten: Bergen 1714]
Mandag 05. oktober 2015 22:27 – 2766 ord.
Natt til 16. mars 1781 slet fregattskipet Perlen seg fra
ankerplassen utenfor Munkholmen ved Trondheim. I stormen drev det inn
mot Ladehammeren, gikk på et skjær og sank utenfor Korsvika. Fire
omkom.
Knappe 200 år etter fant man igjen vraket og dykket på det. Blant
annet tok man opp flasker. Alle ølentusiaster liker tanken på gjær fra
sunkne ølflasker – gjæren er som essensen og ånden fra et forsvunnet
øl. Kanskje ligger det flere ølflasker der med gjær som kan vekkes
o...
[Les resten: Fregattskipet Perlen]
Mandag 16. februar 2015 07:45 – 917 ord.
I Norge har vi hatt panteflasker i en hel evighet, og flasketypene
har fått kjærlige klengenavn: murer og bjørnunge. Den første er
allerede faset ut for mange år siden, og hvem vet hvor lenge den andre
typen overlever. Dessverre er det mange som bruker disse navnene litt
galt, så jeg tenkte jeg belærende skulle bestige min høye hest og
forsøke å bedrive litt folkeopplysning.
En «murer» er de gamle brune panteflaskene på 70cl, og litt mer
formelt gikk de også under navne...
[Les resten: Murere og bjornunger]
Mandag 29. desember 2014 03:30 – 501 ord.
(Dette er åttende og siste del – jeg lover! – av en serie om
opphavet til de stjørdalske såinnhus og teorien om at de er av keltisk
opprinnelse. Tidligere er publisert
første,
andre,
tredje,
fjerde,
femte,
sjette og
syvende
del.)
I mange og lange innlegg har jeg sett på det språklige og tekniske
rundt malt- og korntørker i Norge og de keltiske områdene i Irland og
Skottland. Nå er tiden kommet for å trekke konklusjoner.
For å oppsummere, jeg har vist
at tr...
[Les resten: Saainnhus8]
Fredag 22. august 2014 22:07 – 1629 ord.
(Dette er syvende og nest siste del av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første,
andre,
tredje,
fjerde,
femte og
sjette
del.)
Til slutt skal vi se på om de stjørdalske såinnhusene kanskje er
mer like andre norske malttørker enn de er like de keltiske. Dersom
det er tilfelle, er det en indikasjon på at opphavet er mer lokalt enn
de britiske øyer. Det er tross alt en mulighet at det tekniske
de...
[Les resten: Saainnhus7]
Fredag 22. august 2014 00:14 – 2258 ord.
(Dette er sjette delen av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første,
andre,
tredje
fjerde
og
femte
del.)
Hadde skottene slike korn/malt-tørker? Ja. Her er en
video som viser en en delvis rekonstruert slik korntørke. Legg
merke til beskrivelsen: a peat fire would be lit in the firebox,
and the hot air would work its way through the flue and would rise up
to the kiln-bowl to dry off the grain. The...
[Les resten: Saainnhus6]
Mandag 18. august 2014 18:16 – 1185 ord.
(Dette er femte delen av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første,
andre,
tredje
og
fjerde
del.)
Dernest må vi ha en troverdig kommunikasjonsåre over hvilken
såinnhuset og ordene rundt det kan ha flyttet seg. Er det så trivielt
som at trøndere på vikingferd snublet over et skotsk såinnhus og
tenkte: Så genialt, dette må vi bygge når vi kommer hjem? Eller
at de røvet treller som satt og f...
[Les resten: Saainnhus5]
Lørdag 16. august 2014 10:30 – 700 ord.
(Dette er fjerde delen av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første,
andre og
tredje
del.)
Er teorien om at trønderske såinnhus beslektet med keltisk sorn
akseptert av språkforskerne, eller er det en bare en eller annen
hobby-etymolog som har skutt fra hoften?
Går man gjennom relevant litteratur dukker denne forbindelsen opp i
forbifarten i en rekke skrifter av høy faglig standard. Det...
[Les resten: Saainnhus4]
Fredag 15. august 2014 21:38 – 569 ord.
(Dette er tredje delen av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første og
andre del.)
Neste trinn er å vise at såinn/sonn/sodnur er samme ordet som
keltisk sorn, og det skal vise seg å være en vanskeligere forbindelse
å dokumentere enn mellom stjørdalsk såinn og færøysk sodnur.
Bevismaterialets første – og viktigste, og kanskje eneste – del er
at de lyder likt og begge brukes om korn- og...
[Les resten: Saainnhus3]
Onsdag 13. august 2014 21:35 – 879 ord.
(Dette er andre delen av en serie om opphavet til de stjørdalske
såinnhus og teorien om at de er av keltisk opprinnelse. Tidligere er
publisert første
del.)
Et viktig trinn på veien mellom stjørdalske såinnhus og keltiske
korntørker er den færøyske «sodnur», og la oss nå fokusere på dette
slektskapet. Dernest er ordet også registrert det som «sodn» eller
«sonn» på Vestlandet. Transformasjonen sorn-sådn-såinn samsvarer med
for eksempel korn-kodn-koinn, og horn-hod...
[Les resten: Saainnhus2]
Tirsdag 12. august 2014 22:56 – 1066 ord.
Det stjørdalske maltølet er berømt og beryktet for sitt robuste
røykpreg, der tørkestuen for malten – såinnhuset – står i sentrum. Det
er mange interessante aspekter ved dem, også utover smaken de gir. Ett
interessant aspekt er hvordan et så brutalt røykpreg har etablert seg
i et så avgrenset område, og hvorfra disse teknikkene og idéene kommer
fra.
Den beste teorien peker i retning keltisk kultursfære. I dette og
de neste bloginnleggene skal jeg fortelle om og fors...
[Les resten: Saainnhus1]
Mandag 11. august 2014 22:49 – 507 ord.
Blending – bare ordet får whiskyfreaker til å fryse på ryggen. Men
konseptet har egentlig fått ufortjent dårlig rykte. Og for å ta
whisky-aspektet først, en blend inneholder vanligvis en rikelig andel
smakløs industrisprit, så snarere enn å være en egentlig blend, så er
det heller et produkt som er både utspritet og utvannet. Men
whiskyprodusentene lager også vatted whisky som er en blanding av
maltwhiskyer fra ulike destillerier, og dessuten blander de ofte ulike
batcher fr...
[Les resten: Blending]
Lørdag 29. juni 2013 21:19 – 966 ord.
«I begynnelsen var ølet mørkt, og det var røykfullt og uklart, og
Gud så at det var godt.» Neida, jeg vet at det ikke er
standardåpningen på ølhistoriebøker av den litt lettsindige typen, men
ofte føles det slik. Standardlegenden er at ølet før Carlsberg,
Pilsen, Burton og Wellington var mørkt, grumset og røykfullt. Og for å
holde oss til flåsete religiøse parafraser kunne vi fortsatt med «Og
Gud sa "Bli lyst", og ølet ble lyst.»
Imidlertid, øl var selv før år ...
[Les resten: PaleAle]
Lørdag 09. mars 2013 00:05 – 674 ord.
Hva er forholdet mellom baking og brygging? Det mest nærliggende er
at de begge bruker gjær og produserer matvarer - men det stopper ikke
der. Kanskje nettopp fordi de begge produserer matvarer og fordi den
ene produserer gjær som den andre kan bruke, så har de ofte vært
samlokalisert i klostre, slott og andre steder som trenger begge.
Helt tilbake til det gamle Egypt var baking og brygging knyttet
sammen. I Sumer synes bryggingen å ha vært basert på en slags
halvbakte kaker ...
[Les resten: Baking brygging]
Søndag 22. januar 2012 02:59 – 523 ord.
Innen klassisk musikk finnes begrepene autentisk fremføring og
tidligmusikk, der målet er å fremføre musikkverket så likt som mulig
slik det var ment å skulle fremføres i sin samtid, da det var nytt.
I analogien fra musikkfremføring til brygging, hva er autentisk
brygging av tidligøl? Det er så mange bryggerier som presenterer sine
brygg som autentiske, mens det stort sett bare er noen få parametre
som egentlig kan tilbakeføres som autentiske. Det er mange øl som litt
for...
[Les resten: Tidligbrygging]
Torsdag 29. juli 2010 04:00 – 1105 ord.
En av fordelene ved å jobbe på NTNU er lunsjen, hvor det er mange
interessante professor emeriti å møte. Spesielt er sommeren
interessant, for under ferieavviklingen kollapser de ulike
lunsjklikkene i kantina, og folk som alltid holder ett bords avstand
begynner å spise lunsj sammen.
En av emeritusene er Arne Espelund, som er metallurg med gamle
tiders jernutvinning som spesialitet. Han fortalte om jernutvinning og
hvordan man strevet med å finne ut de aller eldste teknikkene o...
[Les resten: Arkeologiske frustrasjoner]
Tirsdag 27. juli 2010 04:00 – 1040 ord.
Går man langt nok tilbake, til før man hadde metallgryter,
klebersteinsgryter eller kokekar av leire, så kunne man koke med
kokestein: Man la stein i intens varme i et ildsted inntil de var
rødglødende, så slapp man dem oppi gryta. Én stein kunne holde kokingen
gående en god stund, og ble det for mange stein der, kunne man hente
ut noen og varme dem på ny. Det er fremdeles enslags gryte med i
prosessen, men den varmes ikke opp over ild, slik at den trenger ikke
å være så varmebe...
[Les resten: Kokesteiner]
Lørdag 24. juli 2010 04:00 – 935 ord.
I utgangspunktet høres det ut som et dumt spørsmål, for ølet kom
først om man mener glassflasker slik som vi kjenner dem.
Men under ligger det et meget relevant spørsmål, for en flaske er
en beholder med en smal og trang åpning, enten den er laget av glass
som i våre dager, eller av skinn eller metall som i gamle dager. Det
er kanskje ikke helt tilfeldig at dagens flasker har en viss
formlikhet med kalabasher og antikke amphoraer.
Mange som har forsøkt å gjenskape øl...
[Les resten: FlaskeOgOel]
Onsdag 14. juli 2010 01:00 – 630 ord.