Mer generelt om ølbryggingens historie dersom det ikke passer bedre under de andre underkategoriene av historie.
Man skal ikke lese veldig lenge blant skriftene til verdens
amatørølhistorikere før man snubler over påstanden, gjerne i en
variant som: «Før år X, var alt øl mørkt, tåkete og
røykfullt». Tidspunktet X varierer, og kan være så sent som 1840,
eller så tidlig som rundt reformasjonen.
Det irriterer meg av flere grunner, og jeg har en mistanke om hva
som ligger bak denne opplagte feilformuleringen.
Men la oss starte med å dokumentere hvorfor det er feil.
Øl ...
[Les resten: GamleOEl]
Onsdag 26. Mai 2010 23:12 – 1202 ord.
På engelsk - spesielt amerikansk engelsk - brukes «suds» som et
uformelt navn på øl, men hvor er opprinnelsen til dette? På engelsk er
suds et gammelt ord, men det refererer til såpevann og tidligere til
sølevann, og et mellomtrinn kan være vaskevann eller skittent vann.
Aller først, denne betydningen av det engelske ordet er trolig
beslektet med norsk «besudle», som egentlig er tysk, og i bakhodet
mitt svever «sudrer» som jeg tror er grisefôr av matrester. Men, hva
har så d...
[Les resten: Suds]
Søndag 23. Mai 2010 23:52 – 662 ord.