Hvert enkelt bryggeri har en historie, og det er alltid spennende å grave seg ned i historien bak hvordan et bryggeri ble til og utviklet seg.
Ringnes er ikke kjent for å brygge under andres varemerker, og norsk juleøl er ikke
kjent for å være tilgjengelig utenfor Norge og utenfor julesesongen. Men alle tre ting
har faktisk skjedd – og samtidig. Her er historien om da Ringnes ville inn i britiske
butikker.
Allerede på 1800-tallet var Ringnes i gang med øleksport
Nasjonalbibliotekets avisdatabase, Norsk Kunngjørelsestidende, 10. februar 1885, public domain
Norsk juleøl er jo et øl som kun selges i...
[Les resten: Ringnes og St Michael]
Onsdag 06. mars 2024 22:13 – 1348 ord.
Til januarmøtet sitt inviterte Det gode øls klubb i Trondheim biskop Erik Varden til
å fortelle om det engelske trappistølet Tynt Meadow. Han er idag katolsk biskop i
Nidaros, men før det var han abbed i trappistklosteret Mount St. Bernard samtidig som de
startet opp klosterbryggeriet som brygger Tynt Meadow.
Settingen for foredraget var Habitat, hjemmepuben til Monkey Brew. Den har vokst seg til
å bli en av Trondheims desidert beste puber. Der finner man utmerket cellerma...
[Les resten: Erik Varden om klosterbryggeriet Tynt Meadow]
Fredag 03. mars 2023 21:52 – 3600 ord.
Guinness hadde en lenge reklame som hadde slagordet «Guinness is
good for you» som gjennomgangstema, men om jeg har forstått rett,
måtte de kutte slagordet ned til «Guinness is good» da det ikke kunne
tilstrekkelig dokumenteres at øl var bra for helsa. Imidlertid,
et team av forskere i USA mener nå å kunne koble et moderat
alkoholforbruk mot positive helseeffekter.
Fra tid til annen kan man snuble over nyheter om at noen har vist
at moderat mengde med alkohol – typisk vi...
[Les resten: Beer Is Good]
Tirsdag 30. juni 2020 23:35 – 571 ord.
Da jeg lånte masteroppgaven til Bjarte Solheim om oppstarten og
den tidlige driften av E. C. Dahls Bryggeri fra biblioteket, tok jeg
meg den frihet å scanne den for personlig referanse. Den er imidlertid
så interessant at jeg tror mange vil ha stor glede av å lese den, så
jeg har spurt Bjarte Solheim om å få legge ut PDF'en på bloggen, og
det fikk jeg lov til.
Mastergradens tittel er «Mit Øl gjør overlat Lykke – E. C. Dahls
Bryggeri 1856-1882» av Bjarte Solheim, NTNU 1...
[Les resten: E.C.Dahls 1856 1882]
Tirsdag 30. juli 2019 23:59 – 299 ord.
Jeg snublet over en forunderlig bemerkning i Bjarte Solheims
utmerkede hovedoppgave om E. C. Dahls. At bryggeriet hadde
planer om en ølhall – i København! Kanskje var det løse og ikke helt
seriøse planer, men det var noe E. C. Dahls selv funderte på. Sånne
løse tråder er det alltid moro å se hvor fører hen.
På ett eller annet nivå hadde E. C. Dahls planer om en ølhall i
København. Dette er hentet fra et brev fra Dahl datert 1869, og
konteksten rundt det er enda mer o...
[Les resten: DahlsOelhall]
Fredag 17. august 2018 00:49 – 1250 ord.
Dette er femte og siste del i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994 begynte å butte imot og at den jevne
øldrikkeren ikke var helt klare for å prøve noe nytt. I fjerde del –
Nye øltyper – så vi hvordan de forsøkte
å markedstilpasse seg med blant annet rusbrus. I denne delen
skal vi s...
[Les resten: AkershusBr5]
Fredag 01. juni 2018 14:59 – 1426 ord.
Dette er del 4 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunnen og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994
begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt klare
for å prøve noe nytt. I denne delen skal vi se på hvordan de forsøker
å møte utfordringene, ved å skape nye og kreative øltyper.
Som vi husker fra ...
[Les resten: AkershusBr4]
Torsdag 31. Mai 2018 23:10 – 1520 ord.
Dette er del 3 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del –
Oppstarten – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig
vekst gjennom 1993. I denne tredje delen skal vi se at det i
1994 begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt
klar for å prøve noe nytt.
Haakons hall i Moss var ett av stedene der Akershus bryggeri ble
tilgjengelig i starten. Men dette stedet gikk konkurs allerede året
etter.
...
[Les resten: AkershusBr3]
Onsdag 30. Mai 2018 15:31 – 1139 ord.
I denne delen av historien om Akershus bryggeri ser vi på hvordan
bryggeriet etter pang-starten forsatte en kometkarriere utover i
1993. Tidligere er publisert første del – Oppstart.
Etter jul 1992 må hverdagen etterhvert ha satt inn. Henschien ble
intervjuet i Moss Avis 12. januar 1993. Han forteller at ølet ikke er
undergjæret og pasteurisert, men det er overgjæret, noe som
fremstilles som nesten magisk. Han sammenlikner det med rødvin og
hvitvin på en måte jeg ikke for...
[Les resten: AkershusBr2]
Tirsdag 29. Mai 2018 17:37 – 1130 ord.
Mange lever i en villfarelse om at norske mikrobryggerier
startet med Nøgne Ø, men selv før dem var det flere småbryggerier, dog
ofte kortlivede og med fokus på pilsner. I en serie på fem postinger
skal vi se på ett av de tidlige mikrobryggeriene: Akershus Bryggeri –
og som forøvrig ikke må forveksles med dagens Oslo og Akershus
bryggeri.
Den 24. september 1992 kunne Dagens Næringsliv melde under
overskriften «Engelsk» øl at tre fyrer hadde startet Akershus
Bryggeri A...
[Les resten: AkershusBr1]
Mandag 28. Mai 2018 17:07 – 1381 ord.
Tredje del i serien om E. C. Dahls og Sukkerhuset. De to
foregående delene var E. C. Dahls
og Sukkerhusetom oppstarten på bryggeriet, samt Sukkerhuset
i Trondheim om Sukkerhusets historie før E. C. Dahl kjøpte
det.
Vi har sett at situasjonen for Sukkerhuset våren 1851 var at
E. C. Dahl hadde kjøpt det for omkring halv pris i forhold til hva
Finansdepartementet hadde kjøpt det for året før. I mellomtiden var
privilegiene fjernet fra Sukkerhuset. Vi må dog ikke ukritisk anta...
[Les resten: E.C.Dahls03]
Fredag 25. Mai 2018 00:19 – 1720 ord.
For å kunne si noe mer om hvorfor og hvordan E. C. Dahl kjøpte
Sukkerhuset, og om det skjedde før eller etter han kom på idéen om å
lage et bryggeri, må vi først se nærmere på Sukkerhusets historie og
funksjon før 1851. Det bringer oss til Karibia og et særlig dystert
kapittel i norsk og dansk historie.
Kongeriket Danmark og Norge – eller rettere sagt selskapet
Vestindisk-guineisk Kompagni – hadde skaffet seg tre vestindiske øyer
som koloni. Først kom den ubebodde ...
[Les resten: E.C.Dahls02]
Søndag 31. desember 2017 23:21 – 1845 ord.
Hva kom først, høna eller egget? Eller rettere sagt, hva kom
først av E. C. Dahls bryggeri og Sukkerhuset der det først lå?
Spørsmålet som opptar meg for tiden er om E. C. Dahls kjøpte
Sukkerhuset for å starte bryggeri, eller om bryggeriet var en
etterutviklet plan B etter at sukkerraffineringen ikke viste seg å ha
drivverdig fremtid.
Over en jubileumsmiddag i Det gode øls klubb ble jeg sittende og
diskutere med Morten Kvam om motivasjonen for E. C. Dahls for å kjøpe
Su...
[Les resten: E.C.Dahls01]
Tirsdag 26. desember 2017 00:36 – 1828 ord.
Hamar Bryggeris logo er i sentrum for en interessant krangel om
eierskap. Ironisk nok har ikke Ringnes meldt seg på,
men Hamar Bryggeris Venner har i det minste et rimelig langt og tett
forhold til logoen. Den andre interessenten er en privatperson som
også forsøkte å få eierskap til dette varemerket i 2014.
Venneforeningen har et
bryggerimuseum med fokus på det gamle bryggeriet, og der er
naturlig nok logoen interessant. Den andre som ønsker navnet «Hamar
Bryggeri» er enke...
[Les resten: HvemEierHamar]
Onsdag 15. November 2017 21:52 – 456 ord.
(Dette er en gjesteblogging ved Gustav Foseid, ølbokforfatter
(og oppfølgeren),
norgesmester i hjemmebrygging, erfaren øldommer, tidligere leder i
Norbrygg, og ikke minst: omreisende ølnerd. H...
[Les resten: ZurSonneHZ]
Tirsdag 18. April 2017 22:12 – 1757 ord.
Vi har tidligere sett på de to fasene av Studenten: med Hansa
som «Studenten Joh. Albrecht Brygghus» og som selvstendig under navnet
«Studenten Bryggeri». Men det hang én løs tråd i lufta: hvor ble
bryggverket av. Det var nesten som en påskekrim.
Jeg stilte spørsmålet om hvor bryggverket tok veien til
Joh. Albrecht Brautechnik pr epost, i håp om at det gikk via dem eller
at de hadde noe slags serviceansvar for det. Bingo! Jeg fikk raskt
svar om ...
[Les resten: StudentenBryggverk]
Tirsdag 11. April 2017 23:08 – 920 ord.
I går så vi på Studenten
Joh. Albrecht Brygghus på Karl Johans gate og det første,
turbulente driftsåret. Idag skal vi se på andre fase av dette
bryggeriet, etter at det fikk nye eiere, nytt konsept, nye og og nytt
navn: Studenten Bryggeri.
I Arbeiderbladet fra 1. juli 1993 er det nevnt under overskriften
«Utested-toppen» en liste over hvem som eide flest utesteder i
hovedstaden. Deriblant står det at «Thon-prinsene» Geir Hjorth og
Stig-Rune Steiro eide Johs. Albrickts B...
[Les resten: StudentenBryggeri]
Søndag 02. April 2017 23:46 – 1441 ord.
Et bryggeri som på det aller nærmeste har gått i glemmeboka er
Studenten Joh. Albrecht Brygghus i Oslo, senere omdøpt til Studenten
Bryggeri. Vi snakker om et av de tidligste bryggeriene i den moderne
mikrobryggeribølgen i Norge. Hva var dette bryggeriet og hvorfor
forsvant det?
Studenten Joh. Albrecht Brygghus holdt til i Groschgården, på hjørnet av Karl Johan og Universitetsgata
Foto: Eric Lumsden, flickr, opphavrett CC BY-ND
Bryggeriet lå i serveringsstedet
...
[Les resten: JohAlbrecht]
Søndag 02. April 2017 00:23 – 1377 ord.
Når jeg graver i Norske Kundgjørelsestidende, så er det tidvis
historier rundt bryggerier som bare ramler ut, vokser seg store og blir
et helt eget innlegg. Historien om Molde eller Rauma Bryggeri er en
slik notis som bare este ut jo mer jeg gravde. Her kommer den.
Det startet med at jeg fant en annonsering fra 22. september 1883
av en tvangsauksjon for 2. oktober 1883, der Molde Bryggeri og Jens
Sahl er nevnt som eksekutor for en tvangsauksjon over Meraak,
annonsert av Sunelven...
[Les resten: RaumaBryggeri]
Søndag 25. desember 2016 11:45 – 3500 ord.
Vi har sett på Agder Bryggeri i Risør, med del 1 om oppstarten av
bryggeriet. Vi så i del 2 at koordineringen kunne
vært bedre og i del 3 så vi at det hele ble komplisert av at avholdsbevegelsen
ødela for bryggeriet. Det siste problemet var en stadig mer mektig
bryggeriforening, der bryggeriene holdt fremtidig konkurranse
nede.
Agder Bryggeri var ett av tre bryggerier som ikke ble innmeldt i
Bryggeriforeningen da den felles foreningen ble etablert rundt
århundreskiftet, som e...
[Les resten: AgderBryggeri4]
Tirsdag 28. juni 2016 22:18 – 1751 ord.
Agder Bryggeri etablerte seg i et distrikt der avholdsbevegelsen
stod sterkt. Det var ikke alene grunnen til at bryggeriet aldri ble
noen suksess, men det kan vanskelig ha dratt i riktig retning. I del 1 så vi
på oppstarten av
bryggeriet, og i del 2 så vi at koordineringen kunne
vært bedre.
Egil Trondal har sammenfattet avholdshistorien i Risør i «Risør
Totalafholdsforening 1877-1995» i Årsskriftet for Søndeled og Risør Historielag 1999, i
stor grad basert på et jubileum...
[Les resten: AgderBryggeri3]
Søndag 26. juni 2016 23:36 – 1207 ord.
Hvorfor gikk det så galt med Agder bryggeri, ikke bare én gang,
men to ganger, med en lang brakk-periode imellom? I del 1 så vi på oppstarten av
bryggeriet.
La meg nå trekke
frem til tre spesifikke grunner til problemene: menneskelig overmot,
avholdsbevegelsen og Bryggeriforeningen. Først skal vi se på
forretningsidéen bak bryggeriet.
Isolert sett virker forretningsidéen sunn. Det var et stort
bryggerianlegg – moderne og nybygd. Det var god logistikk med en
utsk...
[Les resten: AgderBryggeri2]
Lørdag 25. juni 2016 08:10 – 1118 ord.
Risør ligger ytterst ved en fjord, plassert der i en tid da
transport og reise gikk per skip. Om du tar av fra dagens landbaserte
hovedvei, E-18, har du et kvarters kjøretur ut til
trehusbyen Risør. Midtveis på turen passerer du en diger
teglsteinsbygning. Det er restene av Agder Bryggeri.
I 1900 ble bryggeriet startet med en aksjekapital på 240.000,-,
hvorav en god restanse fremdeles gjenstod da de startet opp. Det tok
litt tid å komme igang. Innbydelse til tegning for aksjon...
[Les resten: AgderBryggeri1]
Torsdag 23. juni 2016 23:52 – 1008 ord.
Det er en lang og interessante artikkel om BrewDog i The
Guardian på nett. Man kan like dem eller ikke, men det er vanskelig å
ignorere dem. Jeg skriver en rekke postinger rundt konseptet «craft
beer», og denne artikkelen i The Guardian passer fint inn som
supplerende påskelektyre.
Man kan like BrewDog eller ikke like dem, men det er vanskelig å ignorere dem.
De har en nokså pågående stil. Noen vil kalle den frisk, andre vil kanskje heller si
brautende. De skal uansett ha cre...
[Les resten: BrewDogArtikkel]
Fredag 25. mars 2016 21:27 – 91 ord.