Øl har vært viktig i samfunnet opp igjennom historien, og ølets betydning og historiske plass og utviklingen av ølet dekkes her.
Salvatorfest var en norsk tradisjon i tiden 1890-1920, og den hentet sin inspirasjon
– og tildels sitt øl – fra tradisjonen med Salvatorabend i München. I dag er det
knappest noen som husker den, men før første verdenskrig var det en diger fest som
etterhvert også blandet seg med påskefeiringen. I dette innlegg skal vi starte å dykke
ned i salvatorfestene.
Nevn en kjent tysk ølfest! Jeg er temmelig sikker på at oktoberfest kommer høyt på
lista. Men for 125 år si...
[Les resten: Salvatorfest og Salvatorøl]
Fredag 29. mars 2024 23:59 – 2492 ord.
I fjor på tiden på denne tiden kom nyheten om at Stortingets kantine ikke solgte så
mye øl. Det hørtes ut som storm i et vannglass, og at ølentusiastene på tinget
forsøkte å demme opp for at man kuttet ølserveringen i kantina. Men la oss grave i det,
for temaet øl og 17. mai interesserer.
Saken kom først i pressen i VG 23. mai – få dager etter feiringen i 2022. Det var et
anonymisert klageskrift på vareutvalget og ølserveringen i stortingskantina. Det er litt
...
[Les resten: Skål for Grunnloven på Stortinget]
Onsdag 17. Mai 2023 15:03 – 788 ord.
Her skal vi se på enda et sitat som impliserer at øl på 17. mai var
ikke bare vanlig, det var nesten en forventet adferd. Det føyer seg
inn i rekken av argumenter for at øl og 17. mai har hatt en tett
kobling, i hvert fall frem til ett eller annet punkt i historien, der
17. mai blir mer is og brus. Historien knytter seg til fattigforsorgen
i Stavanger, som ikke ville ha noe øldrikking.
Temaet er Forsorgskontoret i Stavanger, som på slutten av 1920-tallet var styrt av en
sær...
[Les resten: Øl på 17 mai er som bløtkake på bursdagen]
Tirsdag 16. Mai 2023 18:18 – 522 ord.
I 1932 var den moderne reklamebransjen i sin spede begynnelse. Samtidig flesket
Bryggeriforeningen til med en diger reklamekampanje. De kjøpte annonseplass på forsidene
i et hav av aviser, over en periode på rundt fire uker, i forkant av 17. mai. Og fokuset
var at øl er bra for Norge.
Det startet noen uker før 17. mai i 1932. De første annonsene dukket opp 22. april, og
så gikk de i ulike aviser utover våren, både nasjonale, regionale og endel lokalaviser,
stort sett p...
[Les resten: Typisk norsk med øl på 17 mai]
Mandag 15. Mai 2023 23:07 – 870 ord.
Her skal vi se på nok en indikasjon fra avisene på at øl og 17. mai hadde en
spesiell forbindelse. I Bergen i 1946 var man ett år inn i freden. Det kunne fremdeles
være mangel på mangt, og da bryggeriene hadde lite med flasker, så måtte det
planlegges ekstra forut for 17. mai, siden det var en dag med ekstra stort forbruk av
flasker, enten det var øl eller brus.
Her skal vi se på et sett annonser fra Hansa i Bergen Arbeiderblad fra 11. mai 1946. Det
er ett år etter k...
[Les resten: Flaskemangel forut for 17 mai i Bergen]
Søndag 14. Mai 2023 22:22 – 617 ord.
Dersom du skal ha øl, så må det kjøpes. Det å få tak i ølet i tide
til 17. mai er et gjentagende tema i avisannonsene i gamle dager forut
for 17. mai – især siden det ofte var lagt kommunale restriksjoner på
salg og utlevering av øl. Det kunne være strevsomt og temmelig mye styr å få
tak i noe så enkelt som øl endel steder i Norge.
Øl måtte ofte bestilles i forkant, med leveringstid
nb.no, avisdatabasen, Nordlands Fremtid 15. mai 1922
Til høyre er en...
[Les resten: Jakten på øl til 17 mai]
Lørdag 13. Mai 2023 16:10 – 1378 ord.
En av de tidligste referansene til politikere, øl og 17. mai er hentet en historiebok
om Schous Bryggeri, og jeg har sett den refereret til mange andre steder. Men det har
alltid vært noe som har skurret i denne anekdoten, noe som ikke helt har rimet i
fremstillingen. Men her har jeg gravd meg ned i den, og sannelig min hatt, det var noe som
lå under.
Anekdoten er gjengitt i jubileumsboken for Schous bryggeri, som refererer til prof. N.
Ryggs bok fra 1918 om Norges Banks hi...
[Les resten: Stortinget på taproom på 17 mai]
Fredag 12. Mai 2023 08:12 – 1113 ord.
Øl og 17. mai har lenge hengt sammen, og den kommende dagen er en god anledning til å
grave litt i historien om øl til feiringen av 17. mai. Her skal vi i en serie med innlegg
se på noen annonser og historier som er spredd ut i tid, og som i det minste gir
anekdotisk understøttelse av at øl har vært en viktig del av 17. mai-feiringen.
Så lenge vi har feiret 17. mai, har nok øl vært involvert, simpelthent fordi det var
alment tilgjengelig alkoholiske drikken. Men det e...
[Les resten: Øl til almuen på 17 mai fest i Moss]
Torsdag 11. Mai 2023 07:21 – 868 ord.
Forleden snublet jeg over en fornøyelig referanse fra den
dansk-norske marinen, der øl lagret på ølfat ble kastet overbord.
Passasjen er såpass kort at det er farlig lett å lese for mye inn i
den, men utover det er den både fornøyelig og interessant.
La oss starte med teksten. Forfatteren er Ludwig Albrecht Gebhardi:
Kongerigerne Danmarks og Norges samt Hertugdømmene Slesvigs og
Holsteens Historie indtil vore Tider, femte bind, utgitt København
1795. Her er permanent
link ...
[Les resten: ol i trantonner]
Fredag 19. juli 2019 11:44 – 663 ord.
Folk ved Fredriksten festing har vært ute og annonsert at et
festningsbryggeri der på 1680-tallet var det første industrielle
bryggeri i Norge. Jeg er skeptisk, ikke minst fordi det fantes endel
bryggerier i Bergen. Her skal vi se på en kilde som kan kaste lys over
om bryggeriet ved Fredriksten var så unikt og nyskapende.
Som illustrasjon for dette, henter jeg gullkorn fra en fotnote som
strekker seg over sidene 462-464 i Etatsråd Høiers: Forsøk til
femte Christians Historie...
[Les resten: Fredriksten]
Torsdag 18. juli 2019 00:10 – 1889 ord.
Jeg har tidligere argumentert for at i Bergen var «brygger» en reell
profesjon, mens det i resten av landet oftere var en
tilleggsaktivitet. Men hvor mye brygget man kontra hvor mye importerte
man øl? Det er ikke lett å finne tall på dét, fordi det var mye
hjemmebrygging og gårdsbrygging som går utenom alle statistikker. Men
her er noen interessante tall som kan gi en pekepinn.
Her er kilden et særtrykk som Bergens Historiske Forening utgav i
1951 av et håndskrevet manuskr...
[Les resten: Bergen 1650 54]
Tirsdag 09. juli 2019 01:39 – 1526 ord.
Fra tid til annen snubler man over beviser betydningen som
Folkeaksjonen for Pilsen i 1979-1980 hadde. Jeg startet med å lete
etter noe helt annet hos Nasjonalbiblioteket, men endte med
Folkeaksjonen.
Det er i ettertid lett å overse Folkeaksjonen for Pilsen. De
blokkerte en endring, og derfor er det i historisk sammenheng ikke
fullt så lett å se deres betydning. Mens det stod på, gikk det
imidlertid høylytt for seg, og om de ikke hadde vunnet frem, ville
ølmarkedet i Norge ku...
[Les resten: FolkeaksjonenForPilsen]
Mandag 22. oktober 2018 22:22 – 540 ord.
Da eksportølet kom på markedet våren 1949, var det ikke uten
kamp fra avholdsbevegelsen. Helt frem til sommeren 1950 sloss de – og
tapte. Et tap som på mange måter markerer et vendepunkt i norsk
avholdshistorie.
Allerede da det ble klart at tillatelsene til å brygge eksportøl
ville bli forlenget for 1950, kom det raskt protester fra
avholdsbevegelsen. Stavanger Aftenblad rapporterer 2. desember 1948
fra en henvendelse fra Avholdsfolkets Landsnemnd. De fokuserte på ...
[Les resten: AvholdMotEksport]
Tirsdag 19. juli 2016 00:41 – 955 ord.
Passfrihet ble innført mellom Norge, Sverige, Danmark og
Finnland 14. juli 1952. Fra da trengte ikke innbyggerne i disse
landene pass når de passerte felles grenser. Det finnes en øl-vinkling
på dét.
Allerede 19. juli rapporterte Haldens Arbeiderblad at de merket
pågang av svensker som trakk over grensa for å kjøpe øl. Idag er det vel
helst omvendt, at nordmenn drar til Sverige for å kjøpe alkohol, men i
1952 var forholdet omvendt. HA skriver under overskriften
...
[Les resten: Norskehandel1952]
Mandag 11. juli 2016 22:42 – 690 ord.
Politikerne var litt mer tydelige i gamle dager. Her er et brev
fra 1963 fra Industridepartementet til Bryggeriforeningen med
underforståtte, men temmelig lett forståelige trusler, for å
overbevise dem om at man ikke burde legge ned flere bryggerier i
distriktene.
Idag tenker vi på øl som distriktspolitikk, med mange småbryggerier
rundt om. Men det var også distriktspolitikk i gamle dager, ikke minst
som industriarbeidsplasser. Brevet som er gjengitt under er hentet fra
jubil...
[Les resten: BrevTilBROD]
Lørdag 16. April 2016 23:22 – 932 ord.
Da jeg lette etter informasjon om Frydenlunds
Kroneøl, snublet jeg over informasjon om et øl som ble etikettert
med pengesedler. Det er en historie som er for god til ikke å grave i.
Sporet startet i Morgenbladet fra 12. oktober 1919, der man skrev
at ved et sveitsisk bryggeri som brygget et øl som het «kroneøl» hadde
man begynt å bruke østerikske en-kronessedler som etiketter. Merk at
dette kroneølet neppe hadde noe med danske eller norske avholdsdrikker
å gjøre, det va...
[Les resten: penger som etiketter]
Tirsdag 23. februar 2016 23:06 – 702 ord.
Øl er et gammelt produkt. Det er lett for oss som knapt husker
murer-flaskene å forstå hvordan ølomsetningen foregikk for 50 eller 75
år siden. Her er noen bilder som gir et inntrykk av det.
Kolonialhandler Alf Helgerud med
bryggeribil fra Frydenlund utenfor butikkenKilde: DigitaltMuseum,
id=OB.R09847c, CC BY-SA Her er noen herlige
øyeblikksbilder levering av øl fra Frydenlunds bryggeri til en
kolonialhandel i Sandvika. Datoen er august 1959. Forretningen er Alf
Helgeruds k...
[Les resten: Oellevering]
Mandag 04. januar 2016 23:14 – 921 ord.
Norsk øleksport foregikk på egne engangsflasker på 60-tallet. På denne
tiden hadde Norge en diger handelsflåte, og en god del av øleksporten
gikk til skipsagenter som solgte ølet tilbake til norske
skipsmannskap. Her er historien om en slik flaske og musen som den
rommet.
En god kollega av meg fortalte en artig historie fra slutten av
60-tallet. Han var i Marinen og tjenestegjorde på ubåt. Av en eller
annen grunn hadde de i Tyskland fått tak i endel flasker med øl fra
Rin...
[Les resten: RingnesMusen]
Søndag 27. desember 2015 22:33 – 403 ord.
Det er 24. desember og siste luke i jakten på julølet, og vi kan
forsøke å konkludere. Fant vi juleølets kilde?
Vel, ja og nei. Etterhvert som vi gravde oss lengre bakover, ble
sporet mer utydelig, og det ble vanskeligere å si noe håndfast. Hva vi
kan si, er at juleølet for tusen år siden må ha hatt et litt annet
bruksområde i forhold til juleølet idag. Sannsynligvis var det også
helt annerledes rent teknisk – men dét er vanskelig å dokumentere
dokumentere konkret, ...
[Les resten: JJ24 Konklusjon]
Torsdag 24. desember 2015 00:18 – 597 ord.
Når vi ser på de gamle ritualene og hvem man signet ølet til,
tegner det seg et bilde av at juleølet må ha sitt opphav som en
rituell offergave i en fruktbarhetskult.
Vi startet på en reise for å finne juleølets opphav, og vi begynner
å nærme oss kilden. Vi så i forrige
luke at juleølet var et viktig kultisk element i før-kristen
gudedyrking i Norge. Vi må ikke mistolke det som at ølet utelukkende
var en del av gudedyrkingen, for ølet var nok til mat og fest
også. M...
[Les resten: JJ23 Fruktbarhet]
Onsdag 23. desember 2015 06:15 – 1258 ord.
Hva sier de gamle norrøne lovtekstene om å brygge øl til jul og
andre høytider? Faktisk forbausende lite i forhold til hvor ofte det
er sitert. Og det er rom for tolkninger.
Vi hører hyppig om hvordan Gultingsloven og Frostatingsloven påbød
alle bønder å brygge øl til jul. Om ikke annet er det et hyppig trivia
som trekkes frem for å beklage seg over hvor undertrykket
kulturdrikken øl er blitt i dagens samfunn.
Men hvor reelt var dette forbudet, sånn egentlig? Om v...
[Les resten: JJ20 Frostating]
Søndag 20. desember 2015 23:39 – 898 ord.
Hvordan drakk man juleølet i middelalderen? Ordet «gilde» betyr idag
mest en overdådig fest, men i den katolske middelalderen var det mer
navnet på organisasjonene som organiserte festene. Knapt noen gang har
Norge vært så gjennomregulert som i middelalderen, også
drikkekulturen.
Olav Kyrre opprettet det første kjente gildet i Norge, Miklagildet i
Trondheim. Det må ha vært mellom 1066 og 1093. Drikkekulturen i Norge
begynner å skifte mens vikingetiden dabbet av etter sla...
[Les resten: JJ19 Gilder]
Lørdag 19. desember 2015 00:44 – 993 ord.
Når vi forsøker å se bakenfor 1800-tallet kommer vi inn i mer urent
farvann. Jo lengre bakover vi ser, jo dårligere blir generelt
kildematerialet. Før vi kikker videre, er det nyttig å se på noen
problemstillinger rundt dette.
Det er noe underlig med tradisjoner. Vi oppfatter dem som gamle og
uforanderlige. Men virkeligheten er ofte annerledes. De eneste
tradisjonene som ikke forandrer seg er de som er dyttet i monter på et
museum. Hver ny generasjon kommer til med ideer og ...
[Les resten: TradEkstrapol]
Onsdag 16. desember 2015 00:24 – 1238 ord.
Den eldste annonsen som nevner «juleøl», i hvert fall som jeg har
kunne finne i det som Nasjonalbiblioteket har liggende online, er fra
en brygger i Bergen ved navn Carl Johan Andersen.
Her er annonsen, fra Bergen Adressecontoir Efterretninger,
1. desember 1869 – midt mellom en annonsering av auksjon og en reklame
for likkister.
Annonsen der C. J. Andersen bruker «juleøl» som beskrivelse for varen
Avisdatabasen til NB.no
Der står: Extra godt Juleøl i Tønde...
[Les resten: JJ13 CJAndersen]
Søndag 13. desember 2015 00:27 – 712 ord.