Jeg er vel ikke noen storforbruker av utelivsbransjen, men noen synspunkter har jeg vel allikevel.
Det er stadig folk som går på en pub og bestiller «en øl», mens de
aldri ville gått på en bedre restaurant og bestilt «en mat»; på en
kino og bedt om billett til «en film»; eller til et reisebyrå og
ønsket «en tur».
En delårsak er nok at fra slutten av 60-tallet og frem til for
ganske få år siden, var øl i Norge synonymt med pilsner - den
fremherskende øltypen. Det hjelper jo ikke at restauranten har den ene
eller den andre pilsneren, om ulikheten mest er på eti...
[Les resten: EnMat]
Torsdag 15. juli 2010 10:20 – 699 ord.
At Filter er nedleggings- og salgstruet (sukk!), har mentalt
tvunget meg til å filosofere over hvorfor akkurat den puben gir meg så
mange flere varme vibber. Joda, de har et bra utvalg, men det er noe
mer enn det.
Det som har slått meg, er hvor mange norske puber som er
upersonlige festlokaler for en anonym bøling fremmede. De er
digre, de har en gjennomstrømning av personale som bare overgås av
gjestenes egen gjennomstrømning. De er underlagt storskalamantraet
«bigger is bett...
[Les resten: norskepuber]
Søndag 25. oktober 2009 23:22 – 607 ord.
Øl er inn. Øl er i ferd med å bli mote. Og som med alle moter truer
de ytre formene med å overdøve innholdet. Det sees på hysteriet rundt
bruk av «riktig» glass til hvert enkelt øl.
Hvor langt dette har gått illustreres av et opptrinn jeg observerte
fra en barkrakk i Trondheim. En kunde kom opp til bardisken og bad om
«en porter, velg en god en for meg», for deretter å lage oppstyr fordi
han ikke fikk den i et spesialglass fra det aktuelle bryggeriet. «Nei,
da vil jeg he...
[Les resten: glasshysteri]
Lørdag 19. juli 2008 00:54 – 718 ord.
Parallelt med trekkfuglene om våren, kommer avisenes oversikter over
hvilke puber som den billigste utepilsen. For oss som liker variasjon,
er disse prisoversiktene nesten verdiløse, for de fokuserer alltid på
billigste fatøl.
Men går det ikke an å lage en annen prissammenlikning? En som tar
hensyn til at puber gjerne ikke har det samme utvalget, og at utvalget
mellom to tilfeldige puber ikke engang trenger å overlappe? Ja, jeg
tror det, og jeg skal forsøke å skissere en frem...
[Les resten: prissammenlikning]
Onsdag 10. januar 2007 22:50 – 892 ord.
Dere har sikker opplevd det selv: man kommer inn på en restaurant
med et vinkart så langt som et vondt år, mens 'øl' er bare
smettet uspesifisert inn mellom 'eplemost' og 'mineralvann'. Jeg har
ingenting imot at restaurantene har stort utvalg av vin - tvert imot,
og jeg tror at at tiden nærmer seg der de også får et stort ølutvalg.
Mye av skylden for dagens begredelige situasjon må nok deles mellom
bryggeriene og flertallet av forbrukerne, for de har skrudd hverandre
innover ...
[Les resten: sommelier]
Søndag 26. November 2006 10:17 – 625 ord.