Det er involvert masse teknikk i forbindelse med at man smaker på øl, tenk litt som med vinsmaking og matlaging.
Er du også en ølsmaker? Føler du også at måten det gjøres på ikke helt treffer?
Jeg opplever tidvis at ølet skal karakteriseres ihjel etter kriterier som kan fremstå
litt irrelevante og rigide. Samtidig er det viktige elementer i min opplevelse av ølet
som det ikke gis rom for. Jeg har derfor begynt å bruke mitt eget system: Jeg vurderer
fem kriterier: forventning, balanse, tydelighet, minneverdighet, og hedonisme. Her skal
jeg forklare hvordan og hvorfor.
Med smaksv...
[Les resten: Mot bedre beerrating]
Mandag 07. februar 2022 23:38 – 2727 ord.
Ok, så du har smakt deg gjennom noen tusen øl, du har en drøss
med untappd-badges og mener du er en dyktig ølsmaker? Hvordan kan du
bli en enda bedre ølsmaker? Vel, hva med å begynne å smake på noe helt
annet?
Faren er at du er kjempeflink med øl, men at du kommer til kort når
det gjelder andre ting. Dersom du kan blinke ut enkelthumler, men det
meste av kaffe smaker … vel, stort sett kaffe, så har du kanskje
smaksmessig tunnelsyn. La meg slå et slag for at dersom du b...
[Les resten: 016 noeheltannet]
Fredag 26. juli 2019 00:03 – 1006 ord.
En av episodene med Teletubbies heter «Again and again», der
gjennomgangstemaet er at de gjør det samme omigjen og omigjen og
omigjen og … Og akkurat dét er hva du trenger å gjøre når du skal bli
en bedre ølsmaker.
Noen øldrikkere vil helst bare smake favorittølet sitt, og går
glipp av mye annet. Andre vil helst smake noe nytt. De får nok smakt
på mye, men også de går glipp av noe. I denne postingen vil jeg slå et
slag for å drikke det samme ølet mange ganger. Ik...
[Les resten: 015 Repetisjon]
Mandag 01. juli 2019 23:20 – 926 ord.
Du trodde kanskje at når ølglasset var tomt, så var smakingen
over? Neida, da begynner neste fase, for det er nyttige ting man kan
utlede av et tomt ølglass, så hold servitørene borte fra å samle inn
glassene.
Enkelt aromaer kan være vanskelig å fange under smaking av et øl,
men de trår langt mer brutalt frem dersom du lukter på det tomme
glasset. Min erfaring er at dette især gjelder noen
indikatorer på oksidasjonsprosesser. Én dufter av papir og papp –
selv om den...
[Les resten: 013 Tomt Glass]
Fredag 07. september 2018 23:34 – 924 ord.
Om du vil bedre luktesansen din, så handler det mye om å trene,
trene, trene. Det er nok ikke så mye selve luktesansen du trenger å
trene, men mer bevisstheten og hjernen din så du klarer å fange opp,
og å gjenkjenne de luktene som nesen din fanger opp.
En av de beste måtene å trene opp luktesansen på er å begynne å
lukte på omgivelsene. Det er til og med mulig å gjøre det uten at noen
legger særlig merke til det, og det er en egnet aktivitet når du
sitter på busse...
[Les resten: 012 GaaEnTur]
Lørdag 18. august 2018 08:38 – 948 ord.
I dette smakstipset skal vi gjøre noe så tilsynelatende
irrelevant som å se på bilder av bygninger – for å illustrerer hvordan
man konsentrerer seg om å fange smaker og lukter i øl.
Hvordan konsentrerer man seg, jeg pleier å forberede meg mentalt på
4-5 ulike måter før jeg tar en slurk øl. Og som analogi skal vi bruke
hvordan du oppfatter en husfasade. Du kan lete etter «house»
eller «castle»
eller «palace» på
Google, og jeg vil bruke det som illustrasjon på m...
[Les resten: 011 Fokus]
Mandag 30. juli 2018 16:31 – 1286 ord.
Hvordan forbereder du deg foran en ølsmaking? Det er et spørsmål som
enkelte ikke tar lett på. Det er jo liksom ikke bare å åpne, helle og
drikke. Dette innlegget ser på hva du bør avholde deg fra å gjøre i
timene før du skal smake på øl.
Dersom smakssansen din skal være optimalt i form til en smaking, så
er det flere ting du kan gjøre – eller la være å gjøre. Det handler om
å forberede seg så smaksløkene yter maksimalt. Det høres kanskje litt
pretensiøst u...
[Les resten: 010 Avhold]
Mandag 02. juli 2018 21:58 – 1114 ord.
Det er to viktige aspekter med helling. Det ene har å gjøre med
kullsyre og hvordan man bygger skum eller justerer
kullsyremengde i ølet. Det andre har med bunnfall å gjøre og hvorvidt
du vil ha det med eller ikke.
Bunnfallet ønsker man ofte å unngå å få i glasset. Problemet er
størst når man skal skjenke i flere glass, eller glasset ikke er stort
nok til å romme en hel flaske. Utfordringen er å vite når det kommer,
så man kan stoppe hellingen. Jo mer det rotes, vif...
[Les resten: Helleteknikk]
Mandag 19. oktober 2015 22:48 – 1056 ord.
Vær forsiktig med å dytte ølglassene i oppvaskmaskinen, de kan bli
ødelagt. Jeg tenker ikke på ølskum og slikt, men at overflaten på
glasset sprekker opp og blir uappetitlig tåkete.
Oppvaskmaskiner er praktiske og tidsbesparende, men de er oftest
langt mer harde på serviset enn håndvask. Det har vært diskutert endel
om oppvaskmaskiner vasker bedre enn hånd-oppvask. Om dét skal jeg ikke
hardnakket påstå noe – men det virker nokså tydelig som at
maskin-oppvask ofte ...
[Les resten: Mikrokrakelering]
Fredag 25. september 2015 23:20 – 632 ord.
Hvorfor smake på én øl, når du kan smake på to eller tre? Nei,
dette er ikke reklame for å drikke mer, men for smake på flere øl i
parallell, i stedet for å smake dem etter hverandre – i serie. Kall
det gjerne differensiell smaking.
Teknikken er nært beslektet med parring av mat og øl. Noen
kombinasjoner av øl og mat fungerer, andre ikke. Av og til vil en
matrett bringe frem bestemte smaker i ølet – eller omvendt. Det samme
kan skje når man smaker på to øl om hve...
[Les resten: 008 Diffsmaking]
Torsdag 21. Mai 2015 23:19 – 779 ord.
Alle sensoriske feinschmeckere har sine fingerferdige ritualer. For
drikkevarer innbefatter det blant annet svirvling. Er denslags bare
verdiløse fakter for å gjøre seg interessante, eller har det en
egenverdi?
Joda, svirvling har sin misjon for å forsterke lukteinntrykkene. Det er
et kroneksempel på en ortonasal lukteteknikk som forsterkes gjennom
noen enkle grep.
Faktene i seg selv er ikke så veldig viktige, selv om de kan være
elegante. Det essensielle her handler o...
[Les resten: 007 Svirvling]
Tirsdag 31. mars 2015 17:48 – 834 ord.
Betyr ølglasset form noe? Javisst, og på flere nivåer enn man ofte
tenker på.
Det første aspektet med glasset form er smaksmessig. Ulike former
kan samle aroma i et tulipanformet glass, eller spre dem ut i mer
åpent glass. Glassets tykkelse og hvorvidt det har stett påvirker hvor
raskt det varmes opp, og veggenes vinkel i glasset påvirker hvor raskt
CO2 bobler ut og hvor mye skum man får. Men bortsett fra
rent smaksmessige aspekter, hva betyr glassets form?
For utest...
[Les resten: GlassetsForm]
Torsdag 19. mars 2015 07:30 – 489 ord.
Vi skiller mellom smakssans og luktesans. Mange forbinder det med
sanseinntrykkene når man dytter noe i munnen i motsetning til å snuse
på det. Når vi snuser på noe bruker vi primært luktesansen, men når vi
smaker på noe bruker vi både luktesansen og smakssansen … ja og
følelsessansen med, men det er en annen historie.
Luktesansen kan vi skille i to varianter: ortonasalt og
retronasalt, der orto- betyr rett eller normalt, mens retro- betyr
motsatt eller bakenfra. Når du l...
[Les resten: 006 Retronasalt]
Mandag 09. mars 2015 23:50 – 887 ord.
Smaking er sannelig ikke enkelt. Det føles som smaker kan variere
fra gang til gang, selv når en smaker på det samme ølet. Da kan det
være en trøst at det neppe bare er deg som er en «dårlig» smaker, for
omgivelsene har stor betydning for hva og hvordan vi smaker. Ett
illustrerende eksempel er flymat.
De problemene reisende har med pregløs flymat er temmelig
trivielle i forhold til flyselskapenes utfordringer med å levere et
godt, eller i det minste akseptabelt måltid i lu...
[Les resten: TamFlymat]
Torsdag 26. februar 2015 07:30 – 811 ord.
Mikrobryggerier brygger øl med bunnfall, og bunnfallet inneholder
gjær. Slik har det i hvert fall nesten universelt vært de siste
tiårene, og tradisjonen bygger på blant annet belgiske og engelske
tradisjoner.
Derimot varierer rådene om hvorvidt bunnfallet skal være med eller
ikke. Jeg skal ikke pontifikere i den ene eller andre retningen, men
jeg vil gjerne påpeke at gjærslammet på bunnen av flaska kan gi ølet
nye smaksdimensjoner.
Bestiller du en Hefe Weissen på ...
[Les resten: 005 Gjaerslam]
Fredag 20. februar 2015 07:00 – 468 ord.
Den aller mest aromatiske delen av et øl er ikke i ølet. Den er i
headspace – mellom ølet og flaskekapselen. Derfor er ikke åpningen av
en flaske bare en mekanisk bryting av en forsegling, det er en
engangsmulighet til å oppleve en spesiell vinkling av ølets aroma
full-scale i et kort sekund.
Ølet utvikler seg når det ligger på flaske, men åpningens psst-lyd
er startskuddet til at ølet begynner å utvikle seg virkelig fort. Og
aller fortest går det under åpning og helli...
[Les resten: 004 PsstAroma]
Søndag 15. februar 2015 22:30 – 698 ord.
Hva smaker mors kjøttkaker? Ja, seriøst. Har du noensinne forsøkt å
sette ord på det utover «godt», «unikt» og «nydelig»? Hvordan
smaker de og hvorfor? En ypperlig måte å få et bevisst forhold til
hva noe smaker, er å forsøke å formulere det språklig.
Noen poengsetter øl på Untappd eller Ratebeer, noen bare smaker,
mens atter andre noter sidevis om hvert øl. Det siste tror jeg er
lurest – utfra et smaksmessig synspunkt, for da tvinger du deg til å
sette ord p...
[Les resten: 003 Notering]
Onsdag 11. februar 2015 08:06 – 662 ord.
Jeg tenkte ha en serie innlegg på bloggen der jeg i hvert enkelt
innlegg tar for meg ett konkret tema med tips rundt ølsmaking spesielt
og smaking generelt. Første tema er skum og smak.
Det er lett å anta at skummet påvirker ølets utseende og ikke dets
smak og aroma, men det er faktisk langt fra virkeligheten. Skummet og
dets tykkelse og varighet forteller mye om ølet. Ølets aroma blir også
påvirket av skummet, eller rettere sagt: skummet påvirker
tilgjengeligheten av aroma...
[Les resten: 001 Skummet]
Mandag 02. februar 2015 23:08 – 767 ord.
Dersom du skal servere øl, trenger du et glass. Glass må
vaskes. Glassvask kan påvirke ølets skum, som igjen kan påvirke
smaken. La meg fortelle hvordan man kan vaske ølglass, eller i det
minste hvordan jeg gjør det.
Aller først, Zalo og lignende oppvaskmidler er ikke optimalt. Det
påstås at de legger etter seg et tynt lag med glansemiddel som
påvirker skummets holdbarhet. Jeg vet ikke om det er tilfelle, men
dersom jeg en sjelden gang vasker med Zalo-lignende midler, skyll...
[Les resten: Glassvask2]
Fredag 02. januar 2015 03:30 – 787 ord.
Hvilke sanser bruker du når du drikker øl? Smak og luktesans,
selvfølgelig. Dessuten synet, som både fanger inntrykk og påvirker
hvordan vi opplever ølet. En ofte glemt sans er følelsessansen, der
ølet påvirker denne sansen i munnhulen via blant annet temperatur,
kullsyre, astringens, alkohol-varme og fylde. Men vi har enda en sans
– hørselen. Har den noe med ølsmaking å gjøre?
Her skal vi ikke gå så langt som en av
grunnleggerne av Brewdog, som insisterte på at en...
[Les resten: Lyd og smak]
Tirsdag 08. juli 2014 22:35 – 493 ord.
Nei, dette er ikke snikreklame for deodoranter. Jeg mener ikke
«lukter» i passiv, men aktiv betydning. Når luktet du sist aktivt på
noe … virkelig snuste inn og forsøkte å tolke hva luktesansen din
fanget opp?
Å lukte er bare én av sansene, og den vi bruker minst bevisst,
muligens sammen med smakssansen. «Lukt» forbindes gjerne med noe
negativt, for det er vanligvis ikke positivt at noe lukter. Og selv
med parfyme er det en underliggende mistanke om at det er noe man
fors...
[Les resten: Lukting]
Søndag 15. juni 2014 00:02 – 729 ord.
Jeg har tatt Testen. Jeg er supersmaker – Juhu! … eller er det
egentlig grunn til å juble, og har det så stor betydning?
For det første, smakssansen er kanskje den sansen som brukes minst
aktivt i dagliglivet, og derfor den sansen som man best kan klare seg
uten – i hvert fall sammenlignet med for eksempel hørsel og
syn. Dermed har det vel vært et mindre evolusjonært press på denne
sansen, slik at menneskeheten divergerer litt mer på smakssans, og
sikkert også luktesans...
[Les resten: Supersmaker]
Lørdag 22. juni 2013 23:06 – 1250 ord.
Smaker all pils likt? Neppe. Men kanskje smaker endel pilsnere
tilstrekkelig likt til at det er vanskelig å skille dem fra
hverandre. Det kan vi teste med en ABX-test.
En ABX-test sjekker om man er i stand til å kjenne forskjell på to
produkter. Kort fortalt får man tre prøver, en A-prøve av produkt A,
en B-prøve av produkt B og en X-prøve som kan enten være fra produkt A
eller produkt B. Man skal avgjøre om den er lik A eller B. Eventuelt
kan man se på det som tre prøver ...
[Les resten: Triangulering]
Torsdag 23. Mai 2013 22:03 – 742 ord.
Her er en enkel og meget billig øvelse i smakstrening. Samtidig kan
det være et godt eksperiment som viser hvordan man kan bli lurt av å
vite hva man smaker – fordi hjernen forteller deg hva du burde smake.
La oss starte: Man tager ... en pose Non Stop. Den har nemlig seks
ulike farger og fem smaker. Nå kommer fargene og smakene fra
uavhengige kilder, men det er en slags logikk som knytter dem sammen,
og det er alltid samme kobling mellom dem. Her er koblingen i følge Wikipedia...
[Les resten: NonStop]
Mandag 11. mars 2013 11:15 – 696 ord.