Det blir enklere å smake øl når man har de rette verktøyene for hånden. Hva det er, og hvordan de brukes er tema for denne underkategorien.
Har du noensinne fanget inn en aroma i et øl men ikke klart å koble den mot hva det
er? Jeg også, og det er skikkelig irriterende. Hvordan kan du trene opp luktesansen til
å koble bedre? Vel, du kan smake på mange øl, men endel aromaer kommer du ikke over så
ofte. Du kan kjøpe lukte- eller smake-sett, men de er ofte dyre. Eller du kan lage deg
ditt eget lukte-sett – sånn som jeg har gjort. Det løser ikke alt, men det er en god
start. Men det viktigste er ikke hva du lukter ...
[Les resten: Ditt eget treningskit for smaking]
Fredag 19. august 2022 16:59 – 1736 ord.
Jeg er vanligvis en mild og fleksibel person, men på ett felt
pleier jeg en dyp fundamentalisme: vasking av ølglass. Det er noe av
det verste jeg vet å få skitne ølglass på byen. Gjennom
eksponeringstrening har jeg lært meg å leve med det, men jeg hater det
okke som. Leppestift, inntørkede rester av oppvaskmiddel,
fingeravtrykk fra barbetjeningen, osv. Huff!
I min egen «hjemmepub» bestemmer jeg reglene, og de sier at glass
skal vaskes ordentlig. Her er reglene:
Ølglass ...
[Les resten: Glassvask]
Tirsdag 10. januar 2012 02:59 – 216 ord.
For altfor lenge siden det spurt i en kommentar om hvorfor jeg ikke
poengsetter ølene jeg smaker og beskriver. Jeg lovet dengang å
komme tilbake til spørsmålet. Den dårlige samvittigheten min har
ruget på saken siden, fordi jeg ikke har sett meg tid til å blogge om
det. Nåvel, jeg har nå fått krotet ned noe om hvorfor og hvordan.
En av de vanskelige valgene man må ta, når man skal poengsette øl
ved smaking, er å blinke ut ett av poengsystemene. Det finnes flere av
dem, o...
[Les resten: scoring]
Lørdag 05. januar 2008 23:38 – 1630 ord.
(Det er mulig at andre kan ha nytte av dette, så jeg poster info om
det her.) Alle har vel sett referanser til smakshjulet for øl, laget
av Morten Meilgaard på 70-tallet. Problemet med de fleste versjonene
som du finner på Internett er at de er skannet fra et fysisk eksemplar
og er lagret som bitmaps. Derfor har de sjelden så god oppløsning at
en utskrift av dem blir særlig leslig (for ikke så si pent).
Smakshjulet er et ypperlig hjelpemiddel under ølsmaking.
Figur ved ...
[Les resten: smakshjul]
Lørdag 25. November 2006 18:31 – 243 ord.