Det står en-og-førti øl
 

Smakshjul for smaker i øl

(Det er mulig at andre kan ha nytte av dette, så jeg poster info om det her.) Alle har vel sett referanser til smakshjulet for øl, laget av Morten Meilgaard på 70-tallet. Problemet med de fleste versjonene som du finner på Internett er at de er skannet fra et fysisk eksemplar og er lagret som bitmaps. Derfor har de sjelden så god oppløsning at en utskrift av dem blir særlig leslig (for ikke så si pent).

Utsnitt av et sirkulrært smakshjul med tre nivåer, vi ser delene for «mouthfeel» og «fullness» Smakshjulet er et ypperlig hjelpemiddel under ølsmaking.
Figur ved anchr, etter Morten Meilgaards arbeid

For en tid tilbake kodet jeg et slikt smakshjul i PostScript, samt at jeg har konvertert det til en PDF-versjon. Fordelen med dem er at man kan forstørre ubegrenset uten at teksten blir utydelig, og dermed kan man få gode utskrifter. Det er mulig at andre har publisert versjoner i vektorgrafikk før, men jeg legger dem allikevel ut. Skriv ut på en fargeskriver, klipp til, og laminér, så har du et meget brukbart og øl-søl-sikkert smakshjul.

Merk at PostScript-koden er temmelig enkel og uavansert, og det er slett ikke pakket inn slik som moderende versjoner strengt tatt skal. Likevel tror jeg sjansen er stor for at det gir et brukbart resultat for de fleste, si ifra dersom det ikke virker. Og om det er noen som ønsker å endre eller utvide smakshjulet (eller generere smakshjul for andre ting - jeg har sett for sjokolade, kaffe, vin osv), så kan denne koden være et utgangspunkt.