Fokus på elementer og trinn i selve bryggeprosessen, evt eksperimenter for å teste og utforske disse, gjerne med fokus på det litt mer teoretiske.
Altfor ofte åpner jeg en flaske og tenker at dette kan ha vært
et godt øl da det var ferskt. Eller jeg smaker på ølet, rynker på
nesa, rister på hodet og heller ut resten. Fortvilende mye øl er ikke
bra.
Alle bryggerier kan være uheldige og ende opp med en dårlig
batch. Det som har mindre med flaks og uflaks å gjøre, er hvorvidt
denne batchen slipper ut på markedet. Og om det skjer gjentatte
ganger, går det ikke på uflaks i det hele tatt, da går det på
manglende kva...
[Les resten: QA plan]
Mandag 21. mars 2016 23:14 – 685 ord.
Vil du hjemmebrygge bedre øl? Hva med å tenke kvalitetsforbedring
og iverksette ditt eget kvalitetsforbedringsprogram? Det er mye
enklere og mindre komplisert enn det høres ut til. Vi har gjort det
ved flere anledninger for vårt hjemmebryggeri, og det fungerer.
Et slikt program er en målrettet og trinnvis aktivitet av
prioriterte tiltak for å bedre eller sikre kvaliteten på det ferdige
ølet. Det er viktig at du skiller i tid mellom planleggingen og
gjennomføringen. Det skal...
[Les resten: Kvalitetsforbedring]
Tirsdag 19. Mai 2015 22:34 – 1049 ord.
En av utfordringene for hjemmebryggere er såkalte kanaler i
mesken. Det er veier gjennom filteret av oppbløtt malt, der
bryggevannet renner lettest.
Vi sliter også med dette i hjemmebryggingen, der vi har elendig
utbytte som følge av det. Det er nesten så vi har vennet oss til at vi
har elendig utbytte.
En sentral del av ølbrygging – noen vil si den definerende delen –
er meskingen. Der bløtlegges malten på en temperatur som gir ensymene
optimale forhold for rask...
[Les resten: Kanaler i Mesken]
Tirsdag 24. mars 2015 07:30 – 1309 ord.
For et par uker siden hadde jeg på ny gleden av å høre Arne Moksnes
foredra om sin egen stjørdalsølbrygging. Moksnes er professor i
biologi ved NTNU, med gjøken som spesialfelt, og som biolog og
professor har han en vektig bakgrunn for å si noe om sine egne
bryggetradisjoner.
Det er vel tredje gang jeg har hørt ham. Han holdt blant annet
foredrag på Tautra under Norbryggs juleølkonkurranse i 2013. Jeg
tenkte jeg skulle gjengi hans skjema og system for mesking og
brygging, fo...
[Les resten: Moksnes 2015]
Tirsdag 27. januar 2015 22:22 – 939 ord.
Knapt har bryggerinæringen fått endelig tak på storskala brygging
uten infeksjoner eller smaksavvik, så innser de (vel, det er vanligvis
bare noen av dem som innser det) at de mistet noe underveis. Så er
det tilbake til gamle teknikker som var delårsaker til de øl-defektene
man tidligere så gjerne ville bort ifra. Det bringer oss til dagens
tema, som er eikefat.
Eikefat er temmelig vrient å bruke til brygging. Vel, strengt tatt
er det enkelt, men det introduserer uforutsigbar...
[Les resten: Eikefat]
Søndag 25. desember 2011 03:00 – 1126 ord.