Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
Da mikrobryggeritrenden brått snudde rundt jul 2017, begynte
mange bryggerier å se seg om etter alternative markeder. Det mest
forlokkende var eksportmarkedet. Det var umettelig stort. Det var uten
norske skatter og avgifter. Der gjaldt ikke norske reklameregler. Men
var egentlig gresset så mye grønnere på den andre siden av grensa?
Jeg har tidligere skrevet om norsk øleksport, og vist tall
fra 1937 frem til 1983. Jeg har også skrevet om opphavet
til lys og mørk eksportøl o...
[Les resten: eksporten som brast]
Lørdag 29. juni 2019 09:36 – 1168 ord.
Fra tid til annen snubler man over beviser betydningen som
Folkeaksjonen for Pilsen i 1979-1980 hadde. Jeg startet med å lete
etter noe helt annet hos Nasjonalbiblioteket, men endte med
Folkeaksjonen.
Det er i ettertid lett å overse Folkeaksjonen for Pilsen. De
blokkerte en endring, og derfor er det i historisk sammenheng ikke
fullt så lett å se deres betydning. Mens det stod på, gikk det
imidlertid høylytt for seg, og om de ikke hadde vunnet frem, ville
ølmarkedet i Norge ku...
[Les resten: FolkeaksjonenForPilsen]
Mandag 22. oktober 2018 22:22 – 540 ord.
Da jeg skrev om korsbrødrene og referansen til humle i 1311,
snublet jeg over flere øl- og brygge-referanser i samme boka, og jeg
tenkte jeg kunne trekke dem frem og gi dem litt historisk
kontekst.
Boka er Nidaros Domkirkes og geistlighets kostbarheter –– Belyst
ved 17 skriftlige kilder 1307-1577 med oversettelser og
kommentarer. ed Audun Dybdahl (red). Om vi starter med den mest
overraskende, en inventarliste fra Steinvikholmen der erkebiskopen i
opptakten til reformasjonen ...
[Les resten: NidarosOel1]
Tirsdag 04. september 2018 23:16 – 857 ord.
Det finnes en interessant passasje hos øl-historikeren Ian
Hornsey, som referer at i Trondheim i 1311 ble det dyrket humle i
hagen til korsbrødrene. Dette er en interessant, men litt underlig
opplysning, og jeg skal forsøke å grave i det for å tolke og skille
litt snørr og barter.
Hornsey er egentlig ikke (øl-)historiker av utdanning, men
botaniker og mikrobiolog. Han startet Nethergate Brewery i Suffolk i
1986, men på grunn av helsa la han opp i 1999 og begynte i
stedet å ...
[Les resten: Korsbroedrene]
Søndag 02. september 2018 11:27 – 1399 ord.
Jeg snublet over en forunderlig bemerkning i Bjarte Solheims
utmerkede hovedoppgave om E. C. Dahls. At bryggeriet hadde
planer om en ølhall – i København! Kanskje var det løse og ikke helt
seriøse planer, men det var noe E. C. Dahls selv funderte på. Sånne
løse tråder er det alltid moro å se hvor fører hen.
På ett eller annet nivå hadde E. C. Dahls planer om en ølhall i
København. Dette er hentet fra et brev fra Dahl datert 1869, og
konteksten rundt det er enda mer o...
[Les resten: DahlsOelhall]
Fredag 17. august 2018 00:49 – 1250 ord.
Dette er femte og siste del i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994 begynte å butte imot og at den jevne
øldrikkeren ikke var helt klare for å prøve noe nytt. I fjerde del –
Nye øltyper – så vi hvordan de forsøkte
å markedstilpasse seg med blant annet rusbrus. I denne delen
skal vi s...
[Les resten: AkershusBr5]
Fredag 01. juni 2018 14:59 – 1426 ord.
Dette er del 4 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunnen og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994
begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt klare
for å prøve noe nytt. I denne delen skal vi se på hvordan de forsøker
å møte utfordringene, ved å skape nye og kreative øltyper.
Som vi husker fra ...
[Les resten: AkershusBr4]
Torsdag 31. Mai 2018 23:10 – 1520 ord.
Dette er del 3 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del –
Oppstarten – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig
vekst gjennom 1993. I denne tredje delen skal vi se at det i
1994 begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt
klar for å prøve noe nytt.
Haakons hall i Moss var ett av stedene der Akershus bryggeri ble
tilgjengelig i starten. Men dette stedet gikk konkurs allerede året
etter.
...
[Les resten: AkershusBr3]
Onsdag 30. Mai 2018 15:31 – 1139 ord.
I denne delen av historien om Akershus bryggeri ser vi på hvordan
bryggeriet etter pang-starten forsatte en kometkarriere utover i
1993. Tidligere er publisert første del – Oppstart.
Etter jul 1992 må hverdagen etterhvert ha satt inn. Henschien ble
intervjuet i Moss Avis 12. januar 1993. Han forteller at ølet ikke er
undergjæret og pasteurisert, men det er overgjæret, noe som
fremstilles som nesten magisk. Han sammenlikner det med rødvin og
hvitvin på en måte jeg ikke for...
[Les resten: AkershusBr2]
Tirsdag 29. Mai 2018 17:37 – 1130 ord.
Mange lever i en villfarelse om at norske mikrobryggerier
startet med Nøgne Ø, men selv før dem var det flere småbryggerier, dog
ofte kortlivede og med fokus på pilsner. I en serie på fem postinger
skal vi se på ett av de tidlige mikrobryggeriene: Akershus Bryggeri –
og som forøvrig ikke må forveksles med dagens Oslo og Akershus
bryggeri.
Den 24. september 1992 kunne Dagens Næringsliv melde under
overskriften «Engelsk» øl at tre fyrer hadde startet Akershus
Bryggeri A...
[Les resten: AkershusBr1]
Mandag 28. Mai 2018 17:07 – 1381 ord.
Tredje del i serien om E. C. Dahls og Sukkerhuset. De to
foregående delene var E. C. Dahls
og Sukkerhusetom oppstarten på bryggeriet, samt Sukkerhuset
i Trondheim om Sukkerhusets historie før E. C. Dahl kjøpte
det.
Vi har sett at situasjonen for Sukkerhuset våren 1851 var at
E. C. Dahl hadde kjøpt det for omkring halv pris i forhold til hva
Finansdepartementet hadde kjøpt det for året før. I mellomtiden var
privilegiene fjernet fra Sukkerhuset. Vi må dog ikke ukritisk anta...
[Les resten: E.C.Dahls03]
Fredag 25. Mai 2018 00:19 – 1720 ord.
Her er enda en beskrivelse av ølbrygging i Norge på
1700-tallet. Dette er fra Seljord i Telemark, og kommer
fra boken: «Beskrivelse over Sillejords Præstegield i
Øvre-Tellemarken tilligemed et geographisk Chart over samme, forfattet
av Hans Jacob Wille, Kapellan pro Persona sammesteds.» og utgitt i
København 1786 på Gyldendals Forlag, trykket hos Johan Rudolph
Thiele.
Boka er på knappe 300 sider, der ølbryggingen er beskrevet på side
221-222. Igjen har vi med en opplysnin...
[Les resten: SeljordBrygging]
Tirsdag 22. Mai 2018 23:05 – 1168 ord.
Folk er stadig interessert i å vite hvordan det går med
prosjektet rundt å finne tilbake til en trøndersk tradisjonsgjær. For
et par uker siden var jeg så heldig at jeg for første gang fikk smakt
på et øl brygget med en gjenoppvekket trøndersk tradisjonsgjær – eller
i hvert fall noe som kanskje er dét.
Bakgrunnen var at jeg bedt med på en ølsmaking på Institutt for
bioteknologi og matvitenskap på NTNU. Instituttet har et proft anlegg
for sensorisk smaking, med n...
[Les resten: Hjellosen]
Torsdag 17. Mai 2018 23:00 – 1117 ord.
Forleden – 6. februar – var det Samefolkets dag, og i Dagbladet
hadde Geir Ramnefjell en
kommentar-artikkel om Rune Fjellheim, direktør ved
Sametinget. Utgangspunktet var et urovekkende bilde fra 1922, der
Fjellheims bestemor og oldemor var avbildet mens familien fikk sine
hoder målt. Om vi nøster opp i bakgrunnen til den personen som utfører
disse målingene ender vi en ubehagelig rasisme med fascistiske toner –
og samtidig kommer vi også innom bakgrunnen til 4,7%-grensa.
½p...
[Les resten: Mjoeen1]
Søndag 11. februar 2018 19:31 – 1402 ord.
Her er en beskrivelse av det lokale ølet i Spydeberg nordøst i
Østfold, 3-4 mil sydøst for Oslo, ifm en beskrivelse av området,
nedtegnet av sogneprest Jacob Nicolai Wilse, utgitt i 1779.
Sogneprest Wilse er født i Lemvig, nesten helt vest i Limfjorden
på Jylland i Danmark, og hadde med opplysningstidens iver kastet seg
over å beskrive sitt prestegjeld i alle henseende på 1770-tallet. Han
gikk videre til å bli en potetprest, medlem av vitenskapsakademier, og
spesielt inter...
[Les resten: Spydeberg1779]
Søndag 28. januar 2018 22:59 – 3171 ord.
Her er transkripsjon og kommentarer til en dansk-norsk bok om
hvordan brygge øl, utgitt i 1759 av tollskriver Niels Aalholm i
Arendal, senere fogd i Nedenes Amt. Boka er interessant fordi den må
være en av de eldste norske øloppskriftene som er detaljert nok til å
noenlunde å kunne reproduseres.
Boka er gått ut av opphavrett, og du finner en skannet PDF av
originalen lokalt her
eller hos
Nasjonalbiblioteket. Her kommer boka transkribert:
Underretning
om en fordeelagti...
[Les resten: AalholmBrygging]
Lørdag 27. januar 2018 22:59 – 2921 ord.
For å kunne si noe mer om hvorfor og hvordan E. C. Dahl kjøpte
Sukkerhuset, og om det skjedde før eller etter han kom på idéen om å
lage et bryggeri, må vi først se nærmere på Sukkerhusets historie og
funksjon før 1851. Det bringer oss til Karibia og et særlig dystert
kapittel i norsk og dansk historie.
Kongeriket Danmark og Norge – eller rettere sagt selskapet
Vestindisk-guineisk Kompagni – hadde skaffet seg tre vestindiske øyer
som koloni. Først kom den ubebodde ...
[Les resten: E.C.Dahls02]
Søndag 31. desember 2017 23:21 – 1845 ord.
Hva kom først, høna eller egget? Eller rettere sagt, hva kom
først av E. C. Dahls bryggeri og Sukkerhuset der det først lå?
Spørsmålet som opptar meg for tiden er om E. C. Dahls kjøpte
Sukkerhuset for å starte bryggeri, eller om bryggeriet var en
etterutviklet plan B etter at sukkerraffineringen ikke viste seg å ha
drivverdig fremtid.
Over en jubileumsmiddag i Det gode øls klubb ble jeg sittende og
diskutere med Morten Kvam om motivasjonen for E. C. Dahls for å kjøpe
Su...
[Les resten: E.C.Dahls01]
Tirsdag 26. desember 2017 00:36 – 1828 ord.
Hamar Bryggeris logo er i sentrum for en interessant krangel om
eierskap. Ironisk nok har ikke Ringnes meldt seg på,
men Hamar Bryggeris Venner har i det minste et rimelig langt og tett
forhold til logoen. Den andre interessenten er en privatperson som
også forsøkte å få eierskap til dette varemerket i 2014.
Venneforeningen har et
bryggerimuseum med fokus på det gamle bryggeriet, og der er
naturlig nok logoen interessant. Den andre som ønsker navnet «Hamar
Bryggeri» er enke...
[Les resten: HvemEierHamar]
Onsdag 15. November 2017 21:52 – 456 ord.
Idag er det ti år siden St. Michael – Michael Jackson –
døde. Dersom du lurer på hvorfor jeg skriver om popmusikk, er du på
feil blogg – gå vekk! Jeg snakker selvfølgelig om den store Michael
Jackson, øl- og whisky-journalisten.
Michael Jackson var journalist av yrke. Han startet med en
vin-spalte. Etterhvert ble det mer fokus på whisky og øl enn på
vin. Begge aspekter av bakgrunnen var viktig. Journalistikken hjalp
ham til å skrive bedre. Skriving er nemlig ikke ba...
[Les resten: StMichael2017]
Onsdag 30. august 2017 06:21 – 903 ord.
Vi er kommet til våren 1884 i serien med kunngjøringer knyttet til
bryggeriene. Det vil si, da har vi hoppet over høsten 1883, men da
skjedde det lite, med unntak av annonseringen av konkursen i Molde
bryggeri, og den har jeg behandlet
utførlig i et annet innlegg. Du finner våren 1883 her.
Kragerø bryggeri. Den første annonseringen denne våren denne
gang er Kragerø Bryggeri. Har du virkelig ikke hørt om Kragerø
Bryggeri? Ikke jeg heller. Faktisk fant jeg null og niks på ...
[Les resten: KunngjoeringerV1884]
Tirsdag 30. Mai 2017 15:46 – 1252 ord.
NRK har laget radioprogrammer om mange ulike ting. Også
tradisjonsbrygging av øl. Faktisk finnes det flere dokumentar- eller
intervjuprogrammer i radio om tradisjonsbrygging og øltradisjoner
rundt om i Norge. Her er pekere og en kort beskrivelse av noen av
dem.
Det første
radioprogrammet er et vel ti minutters intervju fra senhøstes 1972
med Jens Haukdal om bruk av øl i gammel tid i Soknedal. Utfra
dialekten er han vel ikke selv fra Soknedal. Han forteller om
humledyrki...
[Les resten: NRK tradisjonsbrygging]
Mandag 24. April 2017 00:17 – 452 ord.
(Dette er en gjesteblogging ved Gustav Foseid, ølbokforfatter
(og oppfølgeren),
norgesmester i hjemmebrygging, erfaren øldommer, tidligere leder i
Norbrygg, og ikke minst: omreisende ølnerd. H...
[Les resten: ZurSonneHZ]
Tirsdag 18. April 2017 22:12 – 1757 ord.
Vi har tidligere sett på de to fasene av Studenten: med Hansa
som «Studenten Joh. Albrecht Brygghus» og som selvstendig under navnet
«Studenten Bryggeri». Men det hang én løs tråd i lufta: hvor ble
bryggverket av. Det var nesten som en påskekrim.
Jeg stilte spørsmålet om hvor bryggverket tok veien til
Joh. Albrecht Brautechnik pr epost, i håp om at det gikk via dem eller
at de hadde noe slags serviceansvar for det. Bingo! Jeg fikk raskt
svar om ...
[Les resten: StudentenBryggverk]
Tirsdag 11. April 2017 23:08 – 920 ord.