Det står en-og-førti øl
 

Kunngjøringer høst 1884

Her kommer en ny runde med gamle kunngjøringer som har et tilsnitt av øl og bryggeri. Motivasjonen for å transkribere disse er delvis at det bringer dem ut i den delen av nettet som søkemotorene når, og delvis at det gir en tidskoloritt til en ellers temmelig kjedelig bedriftshistorie.

Tomme ølkasser 2. oktober annonserer Jernbanen etter eierne av det som er funnet på tog eller på stasjonene i andre kvartal av 1884. Iblant en lang liste med gjenstander, finner vi:

1 Kasse Tomflasker mrk P. A. Larsen,
½ Kasse Tomflasker mrk Nora Bryggeri,
½ Kasse Tomflasker mrk Aktie Bryggeri,
½ Kasse Tomflasker mrk Chr.a Bryggeri,

Så vi kan vel kanskje anta at også på 1880-tallet satt de reisende og pimpet medbrakt øl og lot tomemballasjen stå igjen? Nora Bryggeri, Aktiebryggeriet og Christiania Bryggeri er jo kjente, men hva var P. A. Larsen? Det var en vin og brennevinshandler i Oslo, og var et av de fremste sådanne i Norge. Firmaet gikk over til agenturer og sigarettproduksjon i 1922, da Vinmonopolet ble opprettet og P. A. Larsen mistet forretningsgrunnlaget. Da hadde det allerede vært forbudstid i ca fire år, men vin var faktisk ikke forbudt.

Av andre ting man lette etter eieren til var blant annet en øks, en revolver, et skrujern, en linjal og 22 par kalosjer.

Tvangsauksjon. Et stadig tilbakevendende tema er at bryggeriene slår kjøpmenn eller utsalgssteder konkurs – eller truer med det. Her er det Hamar Bryggeri som skal inndrive gjeld hos en eier av en skysstasjon:

Tvangs-Auktion
Tirsdag den 14de Oktober, førstkommende Kl. 3 Eftermiddag afholdes, efter Forlangende af Hamar Bryggeri 2den Gangs offentlig Auksjon på Nordre moen i Aamot over:

1) Løpe-No. 17 b, 2/4 af Langengen, af urev. Skyld 1 Ort 4 Skill, og
2) L-No. 17 e, Pohlmannsmoen, af urevid. Skyld 14 Skill.,

pantsatte til bemeldte Bryggeri ved S K Bays Obligation, dateret 1ste April, thingl. 1ste Mai 1882, stor Kr 6000, hvilken Obligation er misligholdt.

Aamot, 13de September 1884.
    for Auktionsforvaltere:
    O. Kjendlie.

Her har vi nok en liten økonomisk tragedie. Ser vi i folketellingene, er det et hotell på Pohlmannsmoen. I 1910 drives det av enkefru Anne Bay med tittel hotellvertinne. I folketellingen i 1891 er det Anne og Søren Kristian Bay og to barn som holder til der, han med tittel Skyds-Stationsholder, hun med kommentar «Beværtning af Reisende». Formodentlig har de klart å skaffe penger til å beholde Pohlmannsmoen tross auksjonsbegjæringen.

Hvorfor Hamar Bryggeri skulle begjære dem konkurs har vi vel ingen gode dokumenter på, men det virker jo som bryggeriet har lånt dem 6000 kroner, og da snakker vi neppe om kreditt for kjøp av øl til utskjenking. Formodentlig har de tatt opp et lån hos bryggeriet, kanskje for å utvide eller modernisere skysstasjonen.

Tangens Bryggeri. De færreste har nok hørt om Halvor Sogns Bryggeri i Drammen. Dette bryggeriet var nok bedre kjent under Tangens bryggeri, og Halvor Sogn var trolig bedre kjent fra andre bryggerier. Men her er annonseringen av Halvor Sogns bryggeri i Drammen.

D. D. er i Firmaregisteret for Drammen indført følgend Firmaanmeldelse under dets Folio 148 og 155:

Drammen d. 19de Novbr. 1884
Til Magistraten i Drammen
I Henhold til Lov af 3de Juni 1874 om Firmaregistre anmeldes herved at jeg efter venskapelig Overenskomst er udtraadt af det ansvarlige Firma "Tangens Bryggeri" i Drammen og har overdraftet min Andel i samme til min Medeier Hr. Fabrikeier Halvard Sogn, efterat denne har frigjort mig for Firmaets Forpligtelser og overtaget dets Passiva

Ærbødigst
Th Zinow

I Henhold til overstaaende har jeg overtaget "Tangens Bryggeries" samtlige Aktiva og Passiva. Bryggeriforretningen vil som hidtil drives af mig paa samme Sted under Firma "Halvard Sogn & Co." Jeg er ene ansvarlig for og ene berettiget til at forpligte dette Firma og vil tegne:
    Halvard Sogn & Co.
    Drammen den 10de Decbr. 1884.
    Halvard Sogn.

Derhos attesteres, at Underskrifterne for mig ere personlig vedkjendte.
Drammens Magistrat, 10de Decbr. 1884.
    T. C. Bang.

Tangens bryggeri ble ifølge Drammen byleksikon grunnlagt av Johan Vestby i 1875, og hadde altså skiftet eier før 1884. I tillegg skiftet det eier i 1885, ca 1887 og 1889 – stort sett til personer med liten bryggefaglig innsikt. Det er vel i liten grad kjent under navnet Halvar Songs Bryggeri, men det kan jo skyldes at det var kortlivet under dette navnet. Bryggeriet gikk inn rundt første verdenskrig, etter at et siste hederlig førsøk på å bringe det på rett kjøl feilet.

Under navnet Halvor Sogn kom bryggeriet neppe på lufta. Halvard Lauritz Sogn var født i Vestre Aker i 1848, og navnet er muligens knyttet gården Vestre Sogn, der Sogn Studentby ligger idag. Han er listet i Dagbladet våren under Konkursbo i Drammens Skifterett 23. mai 1885, som Brugsejer Halvard Sogn, mens i tilsvarende annonsering i Morgenbladet listes han som Bryggerieier. Mot slutten av samme år er han listet i folketellingen som brygger, boende i bydelen Tangen i Drammen, sammen med sin kone Valborg. Muligens er det også han som er listet som bryggerieier Halvor Sogn fra Vestfossen, som fadder i en dåp i 1878, og i så fall snakker vi sannsynligvis om Ekers Bryggeri, som er omtalt i Beer by Norway. Halvor Sogn selv ser ut til å ha emigrert til USA, for det er trolig han som er siktet til i den amerikanske avisen «Nordisk Tidende» 4. juni 1894 i en proklama som søker etter «ölbrygger Halvard Sogn, Chicago» ifm at han er arving i et dødsbo i Norge. I 1903 står det 20. juli en dødsannonse i Morgenbladet «Vor Kjære broder, bryggerimester Halvard Sogn, døde pludselig i Chicago den 26 juni. Paa hans hustrus og egne vegne, Hans Søskende.» Formodentlig har han fortsatt å brygge i USA.

La meg også ta med annonseringen av hans kones dødsfall, i Dagbladet 3. juli 1916: «Dr. Valgborg Sign er igaar avgaat ved døden, 57 aar gammel. Dr Sogn var enke efter Halvard Sogn fra Vestre Sogn i Aker. Hun tok først medicinsk embedseksamen i Amerika, hvor hun praktiserte i flere aar, og efter sin hjemkomst til Norge absolverte hun medicinsk embedseksamen her også. Hun praktiserte her et par aar.»

Dahls bryggeri. annonseres 20. oktober 1884, og gjentatt dagen etter. Vi snakker da om Dahls bryggeri i Molde (det senere Rauma bryggeri), ikke E. C. Dahls i Trondheim.

Molde den 11te Oktober 1884.
Til Molde Magistrat.
I henhold til Lov om Firmaregistre tillade vi os herved at anmelde, at vi den 23de September d. A. under Firma:

   "Dahls Bryggeri"

have etablert en Forretning for tilvirkning og Salg af Øl. Ingeniør H. Dahl og Konsul Peter F. Dahl ere ansvarlige Indehavere af Firmaet, hvis Kontor er i Enkefru Nannestads Gaard, Matr.-No. 143 hersteds.

H. Dahls tegner:
    Dahls Bryggeri
    H. Dahl.

Peter F. Dahl tegner:
    Dahls Bryggeri
    Peder F. Dahl.

Ærbødigst
H. Dahl.      Peter F. Dahl.
Anmeldt i Firmaregisteret for Molde By. Underskrifterne vedtagne i mit Overvær.
Molde Magistrat, 11te Oktober 1884.
    C Mønniche.

Jeg har fortalt utførlig om historien til Dahls bryggeri i et tidligere innlegg på bloggen.