Øl og historie
Det sies at det ligger makt i å definere språket, så la meg forsøke å skape et redskap til å forstå og håndtere verden bedre - et nytt norsk ord: «hundreårsnatten». Det er navnet jeg bruker på 1900-tallet, da det nesten ikke kom noen nye bryggerier - og før noen korrigerer meg, så la meg ile til og understreke at jeg vet det er en forenkling, men det er likevel en god oppsummering av bryggeri-Norge på 1900-tallet.
Det første bryggeriet etter hundreårsnatten var Oslo M
Utfra hva jeg erfarer, så kommer House of Beer til Norge. Dette er ikke en pub eller noe slikt, men et distribusjonssystem for øl der Carlsberg-konsernet er primus motor - enten ved at de eier bryggeriene eller har en eller annen slags avtale om distribusjon. Dermed skulle det bli mange nye tilgjengelige øl gjennom Ringnes i Norge.
Ringnes har ikke akkurat ledet an i utvidelse av utvalg. Snarere tvert om, de siste årene har deres våteste drømmer øyensynlig vært å legge ned lo
Dessverre er det nok et feilsitat. Da jeg drev og samlet sitater for noen måneder siden, så var dette sitatet altfor fristende til å la være. Men det var aldri gitt med noen annen kilde enn bare «Benjamin Franklin». Han har vært opphav til ganske mange munnhell, men ingen av samlingene hadde akkurat dette uttrykket.
Idag for 491 år siden ble den bayerske Renhetsloven av 1516 underskrevet i Ingolstadt. Man kan like den eller man kan mislike den, men man kan vanskelig ignorere den og betydningen den har hatt for utviklingen av ølet, spesielt de siste 150 årene parallelt med at undergjæring har lagt ølverdenen for sine føtter.
Jeg hører til dem som ikke synes det så farlig med litt havre, sukker eller frukt i ølet. Var dette det eneste som samvittighetsløse bryggere puttet i ølet sitt, s
Man regner at den ble født 23. april 1516, men det var etter alle definisjoner en lang, støyende og smertefull fødsel. I 1351 forbød Erfurt brygging på annet enn malt og humle. I 1434 påla Weisensee sine bryggere bare å bruke vann, malt og humle. Det samme gjorde München i 1447 og 1478. Påleggene er mange og ble gjentatt ofte - en god indikasjon på at de generelt ikke ble fulgt.
Jordmor var Wilhelm von Wittelsbach, også kjent som hertug Wilhelm IV av Bayern, med tilnavnet
Ifm at Renhetsloven fyller 491 år mandag 23 april, så skriver jeg en serie med bloginnlegg om den. Her kommer første del.
Alle har vel hørt om den tyske Renhetsloven, og mang en ølflaske har etiketter som stolt forteller at innholdet er i henhold til denne loven fra 1516. Men hva sier den egentlig? Det skal jeg forsøke å besvare her.
La oss starte med det enkleste: faktaene. Loven ble underskrevet 23. april 1516 i Ingolstadt i Bayern av hertug Wilhelm IV. Det er ikke noen
Han het visst bare George ... i alle fall var det det hva som stod på visittkortet hans. Jeg traff ham over en øl på Trondhjem mikrobryggeri der vi var med felles kolleger fra NTNU. Jeg spurte ham hva han mente om ølet, og det var tydelig at det var noe spesielt da han svarte «There's no flaws in this beer». Det er slikt en proff svarer - diplomatisk, men korrekt, og med fokus på type-riktighet. Jeg måtte bare spørre og grave mer, og det viste seg at George var en tidligere (og tid
I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst", før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk. Det er en gammel t
The German purity laws occupies an important place in beer lore, but I have mixed feelings about it. I have long planned to blog about it. What has kept me from doing so, is my lack of understanding of it. It's not the old-fashioned German or for want of available explanations of its meaning and significance. Quite the opposite, there are so many interpretations and explanations that I simply do not know which to believe. Thus, there must be a large number of misconceptions and