Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
Idag er det årsdagen for dereguleringen av bryggingen i
København. Før dette hadde det var regulert opp og ned og frem og
tilbake, med fastsettelse av priser, av kvalitet, av typer, ølsmakere
og med faste lisenser til bryggerne. Resultatet at en regulering som
skulle sikre forbrukerne god og jevn kvalitet var kanskje heller et
system som sikret bryggerne et sikkert utkomme uansett innsats og
kompetanse.
Det underlige med regulerte systemer som har overlevd sin egen
nytteverdi er a...
[Les resten: Olkommisjonen 1805]
Torsdag 30. august 2012 22:34 – 182 ord.
Snart skal vi få oppskriften på Obamas hjemmebrygg. Jeg synes
oppstyret rundt dette kanskje er vel så interessant som selve
oppskriften.
Saken har selvfølgelig også en politisk vinkling. Romney er
mormoner-biskop og avholdsmann. Når han i tillegg også fremstår som en
tørrpinn, så kan Obama score noen enkle poeng på å ta rollen som
kandidaten som er likandes og folkelig. Ikke for det, han har visst
hjemmebrygget noen år, så øl-interessen er neppe noen slags
posisjonering...
[Les resten: Obama]
Torsdag 30. august 2012 22:20 – 1102 ord.
1. mars 1993 ble sterkølet - dvs øl over 4,7% abv - lagt inn på
Polet uten senere å bli utskrevet. Dette var kortversjonen av hva som
skjedde. Det har vært mumlet om konspirasjoner, men hva skjedde egentlig
på bakrommet - om noe? Jeg har gravet i gamle
utgaver av Aftenposten, og her er en tidslinje konstruert utfra
artikler og leserinnlegg.
Her må det huskes at Aftenposten er enslags Høyre-avis, og Høyre
var helt klart imot innleggelsen på Polet, så er det noe sted
eventuel...
[Les resten: 1993]
Fredag 03. august 2012 21:41 – 965 ord.
Jeg oppdaget her forleden at OL hadde startet, og la meg ile til med å
erklære denne bloggen for OL-fri sone. Det vil si, etter dette
innlegget, som jeg tematisk skal vri i retning av noe om øl.
I utgangspunktet synes jeg OL er nokså uinteressant, og med det som
utgangspunkt plager det meg i grunnen lite utover at det nærmest
blokkerer alle andre nyheter og mediefokus de ukene det står på. Verre
er det hvordan de synes å ha forvrengt mottoet til noe à la «en
pengefokusert sj...
[Les resten: OL fri sone]
Tirsdag 31. juli 2012 17:00 – 800 ord.
Jeg leser i ledige stunder endel øl-bøker, helst om ølhistorie,
øltyper og ølkultur - og tidvis klasker jeg disse bøkene i
pannebrasken i frustrasjon over større eller mindre feiloppfatninger
eller myter. La meg fra tid til annen dra frem noen sitater fra slike
bøker og forklare hvorfor jeg mener det er så feil, så kanskje vi kan
rydde i noen utbredte misoppfattelser.
Først ute er Christopher Mark O'Brians Fermenting Revolution -
How to Drink Beer and Save the World (New So...
[Les resten: MaskulinHumle]
Torsdag 24. Mai 2012 18:05 – 826 ord.
Middelalderens svar på øldommere var ølvrakerne som kunne erklære
vrakøl - nei, ikke den typen vrakøl jeg har skrevet om før, men dårlig
øl - øl som ble vraket.
Forskjellig systemer ble laget for å rangere øl, og Tage Taaning
forteller om et dansk - eller kanskje københavnsk - system på side 33
i sin bok «Øl - en bog om en verdensdrik». Han refererer til at
ølvrakerne etter å ha kvalitetsbestemt ølet markerte fatene med enten
en sirkel for godt øl eller en halvsir...
[Les resten: VraketOel]
Lørdag 12. Mai 2012 21:50 – 543 ord.
I København ble ikke ølbryggingen «frigjort» fra laugsvesenet før
i 1805. Selv om København var rikets største by, så vil en beskrivelse
av dette (u)vesenet også fortelle endel om hvordan mentaliteten rundt
reguleringen av ølbryggingen var andre steder, også Norge.
Poenget var at det fantes et ølbryggerølaug i København fra en gang
på 1500-tallet. Noen kilder refererer til så tidlig som 1525, men det
er i alle fall sikkert at det fantes i 1592. Laugsvesenet var
opprinn...
[Les resten: Oelkommisjonen]
Søndag 06. Mai 2012 22:56 – 1107 ord.
Jeg har tidligere skrevet litt vagt om en «norsk»
vrakølsgjær. Status nå er at det formelle skal være kommet på plass,
og det er nå bare praktiske utfordringer igjen.
Målet er å ta opp et par flasker øl fra vraket, og få gjæren dyrket
frem i et dertil egnet laboratorium. Sannsynligvis blir det hos en av
produsentene av gjær for hjemmebrygging - trolig enten de med
smackpacks eller de med vials. Håpet er at denne gjæren da kan komme
som en sesonggjær eller spesialgjær...
[Les resten: Vrakoel2]
Lørdag 05. Mai 2012 03:00 – 247 ord.
Idag er det akkurat ett år siden Pierre Celis døde. Han ble født
21. mars 1925 i Hoegaarden i Belgia, og døde altså 9. april 2011.
Celis beskrives ofte som opprinnelig melkemann, og han jobbet på
familiens gård der de produserte melk, som han altså leverte til
kundene. Men hadde også hjulpet til på bryggeriet til naboen Louis
Tomsin, som var det siste til brygge den opprinnelige witbier i
Hoegaarden. Tomsin la ned i 1955, og etter det forsvant ølet frem til
Celis tok opp b...
[Les resten: PierreCelis 1y]
Mandag 09. April 2012 03:00 – 1323 ord.
Øl gjorde at Russland ble kristent i stedet for islamsk - sies det.
Bakgrunnen er at storfyrste Vladimir den store av Kiev (eller Valdemar
som han ble kalt i Norge) i 988 ønsket en mer strukturert religion som
kunne være felles og ha en nasjonal spennvidde. Etter et mislykket
forsøk på å smi sammen de eksisterende, lokale religionene, fant han
ut at han måtte gripe det an annerledes, og hente noe utenfra. Dersom
man skulle forholde seg til nabolandene og store og mektige
religioner, ...
[Les resten: RussiskOel]
Søndag 22. januar 2012 03:00 – 298 ord.
Hva er forholdet mellom baking og brygging? Det mest nærliggende er
at de begge bruker gjær og produserer matvarer - men det stopper ikke
der. Kanskje nettopp fordi de begge produserer matvarer og fordi den
ene produserer gjær som den andre kan bruke, så har de ofte vært
samlokalisert i klostre, slott og andre steder som trenger begge.
Helt tilbake til det gamle Egypt var baking og brygging knyttet
sammen. I Sumer synes bryggingen å ha vært basert på en slags
halvbakte kaker ...
[Les resten: Baking brygging]
Søndag 22. januar 2012 02:59 – 523 ord.
Begrepet øllebrød har dukket opp fra tid til annen, men det er
sjelden det følger med noen god definisjon, og servert det har jeg
aldri blitt. Hva er dette mystiske øllebrødet, har det noe med øl å
gjøre, og er det godt - ja er det i det hele tatt spiselig?
Øllebrød er et dansk uttrykk, selv om det sikkert har vært brukt i
eldre tider på norsk også. Det er språklig kort og godt en variant av
«øl og brød», og det har ikke noe med «flytende brød» som har vært et
hy...
[Les resten: Oellebroed]
Torsdag 12. januar 2012 02:59 – 381 ord.
Nei, det er ikke en eller annen tvilsom designersprit, men en
drikkemåte. Sannsynligheten er temmelig liten for at du har gjort det,
men sannsynligheten er likevel ganske stor for at du har drukket på en
lignende måte.
Begrepet er gammelt. En kjent referanse er gitt av Tom Nash i 1595,
som Isaac D'Israeli - far til statsministeren - har gjengitt i et
kapittel om britiske drikkeskikker, og som igjen synes å være
piratkopiert av den lette garde av britiske ølhistorikere. Selve ord...
[Les resten: Supernaculum]
Søndag 08. januar 2012 03:00 – 687 ord.
Tenk at du snublet over en tidsmaskin, og du kunne dra på en
ølreise til vilkårlig tiår - eller la oss si to tiår. Hvilke tyveår
ville du valgt? Min preferanse ville vært 1830- og 1840-tallet -
nesten helt uten tvil.
En god konkurrent er 1990-tallet og det første tiåret av
2000-tallet, for det dekker den moderende
mikrobryggerirevolusjonen. Men pytt sann, det tidsrommet har jeg jo
strengt tatt opplevd - og som tickerne sier: never twice same beer.
Så hvorfor 1830? Tre grunne...
[Les resten: 1830 tallet]
Lørdag 07. januar 2012 03:00 – 1500 ord.
Jeg hadde for en tid tilbake en
lengre posting om logo-skipene som brukes av Arendals Bryggeri og
på Arendalspils. En kommentar spilte inn et tips om at skipet skulle
være det skipet som stamfaren til Josefsen-slekten i Arendal skulle ha
havarert med på 1700-tallet. Det er en løs tråd å nøste i, men vi har
ingen andre tråder, så la oss nøste.
Her må først nevnes at patronymet Josefsen ikke er felles for én
slekt, men felles for de som stammer fra personer som rundt slutte...
[Les resten: Josefsen]
Onsdag 28. desember 2011 03:00 – 996 ord.
Det lyder som en kriminalgåte og er nesten like spennende. I den
gamle primstaven er 21. desember markert som «Tomasmesse» eller «Tomas
bryggjeren», og dagen er viktig i forbindelse med bryggingen av
juleølet. Men der slutter også enigheten. Her skal jeg forsøke å
spore opp bakgrunnen og peke på noen løsningsforslag. Om du vil være
med, så heng på.
Hvem var denne Tomas som har merkedag på 21. desember? Det er dagen
til apostelen St. Thomas - han som tvilte, og det er h...
[Les resten: ThomasBrygger]
Onsdag 21. desember 2011 03:00 – 1570 ord.
Denne dagen er i den gamle kalenderen viet Sta. Anna, som er Jomfru
Marias mor, og den kalles blant annet Annadag, men også Anna Røytrauv
og Anne Pissihose. På denne dagen var det flere ting som burde gjøres
i juleforberedelsene, blant annet skulle man brygge juleølet denne
dagen.
Normalt skulle ølet da være ferdig til 21. desember, som var
Tomasmesse, men mer om det senere.
Fremdeles er det omkring disse tider man setter juleølet i
Stjørdal. I gamle dager da man ikke h...
[Les resten: Annadagen]
Fredag 09. desember 2011 03:00 – 153 ord.
Idag er det 6. desember, og det er Samichlaus-dagen - dagen da det
østerrikske bryggeriet Schloss Eggenberg
brygger juleølet Samichlaus. Det blir deretter modnet frem til neste
høst, og først da tappet og sendt ut på markedet for påfølgende jul.
Ølet er sterkt - 14% - og intenst søtt når det er ferskt, og jeg
kan faktisk ikke huske å ha møtt noen som har det som sitt
favorittjuleøl. Likevel er det bygget på gammel tradisjon. Og hva mer
er, det er et øl der biter med tri...
[Les resten: Samichlaus]
Tirsdag 06. desember 2011 03:00 – 1015 ord.
Nesten helt nord i Canada finnes det tre øyer som er oppkalt etter
norske bryggeridirektører. Hvorfor det monn tro? La oss først se på
hvor de ligger.
Nord-Canada, med markering av Dronning Elizabeth-øyene
fra Wikimedia Commons; av bruker David Kernow; CC0
De tre øyene ligger ved teksten «Queen Elizabeth Islands». Først
er det Amund Ringnes Island som ligger rett til venstre for «Q» i Queen. Dernest er det
Ellef Ringnes Island som like nordvest for Amund Ringn...
[Les resten: RingnesOeyer]
Søndag 04. desember 2011 03:00 – 865 ord.
Jeg kunne hatt lyst til å referere noen historiske skildringer av
øl fra ulike kilder, og jeg starter med å sitere litt fra Jacobus
Bugges dagbokverk: På tokt med korvetten Nordstjernen, utgitt
posthumt i 1943, men opprinnelig skrevet under tittelen Dagbog
holden ombord paa Corvetten Nordstjernen under dens Togt til Sues og
Brasilien 1869/70. Det er forøvrig en meget lesverdig beretning.
Bakgrunnen er at den norske marine ville vise tilstedeværelse. I
forbindelse med at Suez-ka...
[Les resten: Nordstjernen]
Torsdag 24. November 2011 03:00 – 742 ord.
På maltølseminaret på Hegra i mai var det en diskusjon som ble litt
for mye digresjon til at den kunne tas i sin helhet der og da. Men jeg
lovet Terje Løkås ifra Meium sjokoladefabrikk og tygge litt på det i
etterkant. Spørsmålet var hvor røykølet hadde sitt opphav.
En hyppig - men likevel feil - påstand er at en gang i tiden var
alt øl røykøl. På samme måte er det også en utbredt misforståelse at
alt øl var mørkt og uklart. Rett nok var det sikkert vanligere med
m...
[Les resten: Roeykoel 1]
Mandag 07. November 2011 03:00 – 877 ord.
Norske hjemmebryggere kan idag velge mellom 3-4 ulike nettbutikker,
men det var ikke alltid slik - og da tenker jeg ikke primært på en
fjern steinalder da man ikke hadde internett og internettbutikker.
Før 1. juli 1999 var det i praksis ikke lov å brygge hjemme. Vel,
strengt tatt var det lov, men man måtte malte selv. Dermed ble det i
praksis lagt så mange og store hindre i veien for de som måtte ønske å
brygge hjemme at det nærmest var for et forbud å regne. La meg sitere
...
[Les resten: NorskHjBrygg]
Torsdag 18. august 2011 03:00 – 853 ord.
I går holdt jeg et foredrag om den tyske Renhetsloven i Det gode
øls klubb her i Trondheim:
Det rene vanvidd? Den tyske
renhetslovens liv og levned
Jeg hadde sikret meg at bilder og
slikt skal være tilgjengelig etter Creative
Commons BY-SA, og mitt bidrag i foredraget er også BY-SA, så
dermed kan jeg legge det ut offentlig.
Jeg har kun rettet opp noen mindre skriveleifer som ble påpekt
under foredraget i går. Foredraget er noe lettsindig i den grad det
kunne bidra ...
[Les resten: RHG Foredrag]
Onsdag 10. august 2011 03:00 – 256 ord.
Vinsnobbene har noen bein plantet i gresk-romersk kultur og i
kristen ritualmagi. Det som er artig i den sammenheng er at én av
definisjonene jeg har sett (og som jeg her og nå ikke finner igjen) på
konseptet «barbar» knytter det opp mot de folkeslagene som drakk sin
vin uutvannet. Poenget skal nemlig være at romere og grekere vannet ut
sin vin - noe dagens vinsnobber ironisk nok kaller en barbarisk
skikk. Jaja, tidene endrer seg.
Det er et hav av forskjell mellom øl og vin, me...
[Les resten: Vinsnobberi]
Fredag 27. Mai 2011 04:00 – 1181 ord.