Det står en-og-førti øl
 

Barack Obamas hjemmebrygg

Snart skal vi få oppskriften på Obamas hjemmebrygg. Jeg synes oppstyret rundt dette kanskje er vel så interessant som selve oppskriften.

Saken har selvfølgelig også en politisk vinkling. Romney er mormoner-biskop og avholdsmann. Når han i tillegg også fremstår som en tørrpinn, så kan Obama score noen enkle poeng på å ta rollen som kandidaten som er likandes og folkelig. Ikke for det, han har visst hjemmebrygget noen år, så øl-interessen er neppe noen slags posisjonering overfor Romney. Men når den først var der, så var det enkelt å push'e på den knappen.

Nå har Obama ennå ikke publisert øloppskriften sin. Det er ikke slik det fungerer. Man dropper litt uformelle hints om dette ølet, og så venter man til «sjournalistene» kommer for å vite mer så de kan lage noen gode historier av den typen som selger. Deretter fôrer man dem med én informasjonsbit om gangen. At det er en facebook-gruppe som krever at den publiseres gjør det bare c00l'ere, og c00l er nettopp slik Obama vil fremstå, for Romney er nærmest en ordboksdefinisjon på dyp u-cool-het. Forresten har hjemmebryggere levert en FOI-forespørsler rundt oppskriften, og den amerikanske offentlighetsloven kan da tvinge presidenten - sikkert ikke veldig motvillig - til å offentliggjøre oppskriften.

Da Obama besøkte Irland, der han har aner på morssiden, fikk han stukket i hendene en pint med stout, som han på en overbevisende måte slukket tørsten med. Det var sikkert noenlunde planlagt, men han virker generelt som en fyr som setter pris på godt øl, og ikke har noe imot litt mer spesielle øl. Da dronning Elizabeth havnet i omtrent samme situasjon, virket det mer som hun med irritasjon innså at hun måtte smake på en tidels slurk og i det minste ikke skjære grimaser mens hun gjorde det. Prins Charles er et annet kapittel som har engasjert seg sterkt for å bevare engelsk øl- og pubkultur. Og ikke minst ser prins Harry ut til å ta opp øltradisjonene, om enn på en litt annen måte. Men det var nok hoffreportasjestoff for denne gang.

Men hva vet vi egentlig om Obamas øl? Det er sagt at han kjøpte et kit for noen år siden, og at bryggeinteressen tok av med det. Det sies også at de brukte honning fra bikuber som Michelle Obama holdt. Michelle har vist sterk interesse for hagebruk av den mer matnyttige sorten, og fikk gravd opp deler av plenen rundt Det hvite hus for å lage kjøkkenhage for matauk. Ikke at de strengt tatt trengte det, men interessen var der og signaleffekten i slikt er sterk. For eksempel fikk Jimmy Carter installert solpaneler på taket av Det hvite hus, mens Ronald Reagan fikk dem demontert som noe av det første de gjorde. Slikt handler mer om signaleffekter enn om det praktiske.

Sannsynligvis var utgangspunktet et ale-kit tilsatt honning i stedet for vanlig sukker, for de fleste kit'enes oppskrifter fordrer at man tilsetter sukker i en eller annen form. Videre er det sagt at dette er et øl som George Washington og Thomas Jefferson og andre «founding fathers» kan ha drukket. Om jeg skal synse litt på bakgrunn av den informasjonen: Først og fremst utelukker det sannsynligvis alle lagerøl. Sannsynligvis er det da en porter eller en variant over pale ale. Det kan være en slags brown ale, og det er til og med mulig at det er et såkalt molasseøl. Det finnes oppskrifter fra arkivene til de to presidentene, men såvidt jeg vet er ikke de omsatt til kits. Det finnes også oppskrifter på et granbarøl som ble servert Washingtons tropper og som var både nærende og vitaminrikt. Molasseølet kommer fra at man i Karibien dyrket mye sukkerrør og rørsukkeret ble importert for å destillere til rom - en aktivitet som i stor skala fortsatte langs USAs og Canadas østkyst like opp til første verdenskrig og forbudstiden skapte bølger. Med mye og billig molasse, ble det nærliggende å erstatte endel malt med rørsukker.

Når man nevner øl, Jefferson og Washington, så kan det virke forunderlig at ikke også Benjamin Franklin nevnes. Han er ofte - om enn litt for ofte - knyttet til øl. Sannheten er vel heller at han var mer en frankofil vinkjenner enn en ølhund. Men han var også en folkeopplyser, og i sine skrifter inkluderte han flere øloppskrifter, hvorav «Poor Richards Ale» kanskje er den mest kjente. Men det er mer sannsynlig at de var tilpasset «almuens» behov og ressurser enn at han øste oppskrifter fra sin egen personlig husholdning.

George Washington synes jeg fremstår mer som en yorkshire-sk brumlebasse med sans for fyldige øl, og det sies at porter var hans favoritt. Han frekventerte Fraunces Tavern i New York under uavhengighetskrigen, et sted som visstnok fremdeles finnes og der man kan nyte en øl i historiske omgivelser. Etter krigen ble New York for en periode i praksis hovedstaden mens man bygget Washington - som egentlig var et digert lokaliseringsstrid-kompromiss. George Washington frekventerte da igjen Fraunces Tavern, og innehaveren, den tidligere slaven Samuel Fraunces, endte som høyt betrodd ansatt i presidentens husholdning. Kanskje er det Fraunces øl og oppskrifter de har klart å finne i Det hvite hus? Washington har visstnok også etterlatt seg en oppskrift på et molasseøl, og kanskje har det også noe med saken å gjøre?

Jefferson er litt vanskeligere å sette i noen ølbås. Han overtok etter den pompøse, selvhøytidelig og etterhvert maktmisbrukende John Adams og var på mange måter hans rake motsetning. Ifølge opplysninger som Gregg Smith gjengir, hadde han dessuten sansen for tysk øl, en god stund før slikt ble mote, og han skal ha virket for å hente tyske bryggere til den unge nasjonen for å lære opp bryggerne. Om dette var i hans presidentperiode, så snakker vi om så tidlig som 1801-1809. Hjemme på plantasjen Monticello etter at han trakk seg tilbake fra det offentlige liv ble det også brygget, og helst var det hans kone som stod for det. I et brev fra januar 1813 skrev han at han hadde mye og sterkt øl stående, men for få tomflasker til å få tappet det - noe som vel fremdeles hjemsøker en og annen hjemmebrygger.

Så hva slags øl snakker vi om? Tja, de kan jo ha mekket på oppskriften og tilpasset den fra et kit supplert med egenprodusert honning til noe som er halvveis basert på gamle oppskrifter. La meg tippe at Michelle Obama er dypere inne i denne bryggingen enn presidenten selv - for det aner meg at han har andre ting å holde på med enn å vaske tomflasker, meske malt og gjete en gjæring. Mitt tips er en moderat humlet pale ale/bitter eller en porter, uansett tilsatt honning.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/historie/person/Obama.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>