Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
En hyppig latterliggjort person i ølhistorien er erkebiskop Dunstan
av Canterbury (909-988). Vanligvis går historien noe slikt som at han
for å bekjempe drukkenskapen beordret at det skulle settes «pegs» i
drikkekarene. Det var en tidlig forløper for plimsollermerket, bare at
det skulle være en peg for hver slurk. Dermed skulle ingen drikke mer
enn sin tilmålte, standardisert slurk, og problemene med drukkenskap
skulle være løst.
Nå er vanligvis ikke ølhistorikere vennlig ...
[Les resten: ToThePeg]
Tirsdag 01. mars 2011 04:00 – 345 ord.
Dagens tema er er vrakøl - ikke vrakede øl, men øl som er gjenskapt
fra ølflasker ifra skipsvrak der man har berget gjæren. Såvidt jeg vet
finnes det bare to slike som har endt opp som øl man har kunnet kjøpe
i butikken.
I England finnes et øl som kalles Elgoods Flag Porter
1825 Original, og som bruker gjær fra et skip som sank i en engelske
kanal i 1825. I dette skipet var det flasker med porter, og det var
mulig å gjenopplive gjæren og brygge på den. Historien er fortal...
[Les resten: Vrakol]
Mandag 28. februar 2011 04:00 – 875 ord.
Det korte svaret er «egentlig ikke». Det lange svaret følger under.
Porter er et ølnavn som synes å oppstå på første halvdel av
1700-tallet i London, og den eksakte forhistorien er myteomspunnet og
trolig tapt i historiens tåke. Trolig er det en modifisering eller
videreføring av en slags brown ale som på ett eller annet tidspunkt
har fått navnet porter, og som derifra har mutert videre til de porterne
vi idag kjenner.
Uansett opphav, porter ble en meget populær øl...
[Les resten: Er Porteren Irsk]
Tirsdag 22. februar 2011 04:00 – 1127 ord.
Hvordan har utviklingen vært for norske alkoholavgifter på øl?
Rutinerte lesere kan allerede nå forutsi at dette kan bli et langt og
tørt innlegg. Jaja, det får så bli.
Men før vi går løs på grafen for ølavgifter fra 1913 og frem til idag,
trenger vi å se kortfattet på skattlegging av øl før dette. Før 1858
var det ikke særlig avgift på øl. Men fra det året ble det lagt skatt
på malt, slik man indirekte betalte avgift på alkoholen som man laget
fra malten. De...
[Les resten: Skattenivaa]
Søndag 21. November 2010 04:00 – 1625 ord.
Porterens opphav er innhyllet i myter og annen historisk tåke. Og i
mangel av at noen snubler over en god, historisk, skreven kilde, er
det mulig man aldri vil bringe full klarhet i saken. Dette gjelder
også navnet «porter». Her finnes det flere teorier, og la oss se
nærmere på dem. Såvidt jeg vet bare to troverdige og samtidige
kilder. De er:
Obediah Poundage som skriver 4. nov 1760:
The labouring people, porters etc. experienced its wholesomeness
and utility, they assumed to ...
[Les resten: Navnet Porter]
Lørdag 06. November 2010 04:00 – 817 ord.
For noen uker siden holdt jeg et foredrag om porter for Det gode
øls klubb. I den forbindelse snublet jeg over mange referanser og
trivia som jeg tenkte å krydre bloggen med. Dagens tema er en
porterbryggerhelt ved navn Nathaniel Chivers. Skjønt helt, det er
slett ikke sikkert at alle hans samtidige ville være enige.
Vi har bare flekkvise og skisseaktige informasjonsbiter om ham, men
nok til å danne oss noen inntrykk, og til tross for at han ikke er
berømt, så har han hatt bety...
[Les resten: Nathaniel Chivers]
Torsdag 04. November 2010 04:00 – 946 ord.
Når jeg først har dykket ned i St. Arnold
av Metz, så kan jeg like gjerne liste kortfattet alle de andre
Arnold-helgnene, så man lettere kan differensiere mellom de ekte
øl-arnoldene og de andre arnoldene.
St. Arnoul d'Yvelines, død ca. 534, festdag 18. juli. Apostel
til frankerne som led martyrdøden i Yvelines-skogen (Aquiline) mellom
Paris og Chartres. Han har en høy status i Frankrike, og deler ikke
bare navn, men også festdag i den katolske martyrologien med
St. Arnold av Me...
[Les resten: Andre Arnolduser]
Torsdag 02. september 2010 04:00 – 556 ord.
Vørterølet er et ofte oversett øl - ja, mange vil hevde at det ikke
egentlig er et øl, men kanskje jeg kan gå nærmere inn på det ved en
annen anledning. Det lille som er fortalt om denne drikkens
opprinnelse er stort sett det som står å lese i Schous 100-års
jubileumsbok. Jeg kan ikke forstå annet enn at det har vært hyppig
kopiert, for jeg finner lite informasjon som ikke står der. La meg
derfor her gripe fatt i litt informasjon som kommer fra andre kilder
og forsøke å tilf...
[Les resten: Vorterol Patent]
Tirsdag 31. august 2010 04:00 – 819 ord.
Hva har svenske ølklassser å gjøre med Shakespeare-sitatet: To
be or not to be - that is the question. Svaret på det skal vi
komme tilbake til, men først må vi dykke i det svenske
ølklassesystemet. Diagrammet under kan være en god illustrasjon når
man skal følge klassene gjennom dette innlegget. Og merk at dette
nødvendigvis er en liten forenkling. For eksempel har de operert med
ulike subklasser og underdefinisjoner innen klasse III etterhvert som
skatten har vært utregnet på ...
[Les resten: Svenske Skatteklasser]
Tirsdag 24. august 2010 04:00 – 823 ord.
I ølhistoriebøker av den litt lettere sorten kommer man tidvis over
påstanden om at jødene brukte humle i ølet under fangenskapet i
Babylon. Dette er en påstand som skyldes en feiloversettelser og en
misforståelse, og den er tilbakevist hinsides enhver tvil, men likevel
dukker opp her og der. La oss her fotfølge saken.
En vanlig påstand å finne om dette på nettet er noe slikt som:
It appears that hops were used in Babylon before 200
AD. Hops Latin name appears in records...
[Les resten: Babels Humle]
Mandag 23. august 2010 04:00 – 1429 ord.
Igår - 16. august - eller i overimorgen - 19. august - er en av
festdagene til Sankt Arnold, biskop av Metz - og blant annet en av mine
forfedre. Jupp, jeg avstammer fra den gode ølhelgenen ... er det rart
jeg er blitt slik? Men la meg ikke kjede leserne med alle de 42
slektsleddene tilbake fra meg til ham.
Navnet Arnold er nok en forvanskning av Arnulf, som også kan
skrives Arnou eller Arnoul på fransk, og vel er det samme som Ørnulf
på norsk. Han må ikke forveksles med St. ...
[Les resten: St Arnold]
Tirsdag 17. august 2010 04:00 – 950 ord.
Noen tall er har en egen klang, som 1814, 3,14, 42, 666 ... og
innen norsk ølverden er det magiske tallet 4,7. Det er enkelt nok å
forstå: øl som er over denne styrken må selges på Polet, mens øl opp
til denne styrken kan selges i vanlige butikker. Men hva er bakgrunnen
for dette og hvorfor akkurat 4,7?
La oss spore det opp fra starten - og ha langmodighet med meg, for
vi kommer til å ende opp på 4,7 ... selv om veien er lang og
kronglete.
Etter at konsumptionsavgiften ...
[Les resten: Fire Komma Sju]
Søndag 15. august 2010 04:00 – 1013 ord.
Da jeg i går skrev om HMS Menestheus glemte jeg rent
å skrive noen ord om øltypen de serverte der - mild - som virkelig er
en øltype med en sær og til dels forvirrende, berg-og-dalbane-aktig
historie. En god kilde til info om mild er Ronald
Pattinsons bok «Mild!», som i praksis er sammensatt av hans
blogentries.
Opprinnelig var mild en slags modifikator som ble hektet på en
annen øltype, og det betød at ølet var ungt og ulagret og generelt
ment å skulle drikkes ferskt. Beg...
[Les resten: Mild]
Lørdag 14. august 2010 04:00 – 879 ord.
Helt siden jeg leste en referanse i en ølhistoriebok om et fartøy i
den britiske marinen som skulle ha vært et bryggeriskip under andre
verdenskrig, har jeg vært fascinert av ideen og skipet. Og endelig har
jeg satt meg ned og gravd i historien bak. De vanligste bitene med
trivia rundt det er at HMS Menestheus var en britisk
mineleggingsfartøy som i 1944 ble konvertert til flytende bryggeri med
kapasitet på 1800 gallons pr dag og brukt under andre verdenskrig i
Stillehavet. Det er kan...
[Les resten: Bryggeriskipet]
Torsdag 12. august 2010 04:00 – 1522 ord.
Ja, østers og stout går bra sammen - som hånd i hanske. Men noen
har tatt skrittet helt ut, og bruker østers i bryggingen av
stout. Hvor autentisk er egentlig det?
Michael Jackson har
skrevet om Oyster Stout, og i henhold til ham var østers i stout
noe man startet med i mellomkrigstiden. Han forteller videre at
enkelte Oyster Stouts ikke engang har østers i seg, men kun er
navngitt som en indikasjon til hva den står til.
Men kombinsjonen av østers og stout - eller rette...
[Les resten: Oyster Stout]
Mandag 09. august 2010 04:00 – 435 ord.
Trivia: Når brygges Nøgne Ø Sunturnbrew? Svar: på vintersolverv og
sommersolverv. Enkelt og greitt, men det er langt mer som kunne sies
om akkurat dette - og da tenker jeg ikke på at sommersolverv faller på
min fødselsdag slik at ølet har en spesiell plass i min mage.
Nøgne Ø forteller selv litt av historikken om solvervsdagen - det
er dagen da sola snur, og de impliserer at sola snur på himmelen og
går fra vest mot øst på akkurat disse dagene. Det er selvfølgelig
astro...
[Les resten: Sunturnbrew]
Torsdag 05. august 2010 04:00 – 617 ord.
Jeg fant en referanse dypt begravet i 100-års jubileumsboka til
Schous bryggeri, til at de i 1910 hadde forsøkt å starte brygging av noe
de kalte jernøl. Dette var etter et tysk patent som kombinerte øl med
jerntilskudd og var rettet mot anemiske og svake personer.
Ifølge jubileumsboka strandet det hele på apotekerlovgivingen, som
vissnok krevde at alt som minner om kosttilskudd og medisiner må
distribueres gjennom apotekene - og til apotekenes prissetting. Dette
var før alko...
[Les resten: Eisenbier]
Torsdag 05. august 2010 03:30 – 570 ord.
Innen klassisk musikk finnes begrepene autentisk fremføring og
tidligmusikk, der målet er å fremføre musikkverket så likt som mulig
slik det var ment å skulle fremføres i sin samtid, da det var nytt.
I analogien fra musikkfremføring til brygging, hva er autentisk
brygging av tidligøl? Det er så mange bryggerier som presenterer sine
brygg som autentiske, mens det stort sett bare er noen få parametre
som egentlig kan tilbakeføres som autentiske. Det er mange øl som litt
for...
[Les resten: Tidligbrygging]
Torsdag 29. juli 2010 04:00 – 1105 ord.
En av fordelene ved å jobbe på NTNU er lunsjen, hvor det er mange
interessante professor emeriti å møte. Spesielt er sommeren
interessant, for under ferieavviklingen kollapser de ulike
lunsjklikkene i kantina, og folk som alltid holder ett bords avstand
begynner å spise lunsj sammen.
En av emeritusene er Arne Espelund, som er metallurg med gamle
tiders jernutvinning som spesialitet. Han fortalte om jernutvinning og
hvordan man strevet med å finne ut de aller eldste teknikkene o...
[Les resten: Arkeologi]
Tirsdag 27. juli 2010 04:00 – 1040 ord.
Går man langt nok tilbake, til før man hadde metallgryter,
klebersteinsgryter eller kokekar av leire, så kunne man koke med
kokestein: Man la stein i intens varme i et ildsted inntil de var
rødglødende, så slapp man dem oppi gryta. Én stein kunne holde kokingen
gående en god stund, og ble det for mange stein der, kunne man hente
ut noen og varme dem på ny. Det er fremdeles enslags gryte med i
prosessen, men den varmes ikke opp over ild, slik at den trenger ikke
å være så varmebe...
[Les resten: Kokesteiner]
Lørdag 24. juli 2010 04:00 – 935 ord.
Hva sier Bibelen om øl? Vel, den sier veldig mye mer om vin, og i
NT er vinen omtrent opphøyet til en rituell nødvendighet. Men hvor er
ølet - tilsynelatende nevnes det ikke, men er det egentlig slik?
Bibelen nevner flere ganger et begrep som ofte oversettes med noe
slikt som «vin og annen sterk drikk». Begrepet «sterk drikk» er det
hebraiske «shekar», som vi idag også finner i jiddisk som «shikker»,
som betyr å være dritings. Ulike bibelhåndbøker er veldig uenige i h...
[Les resten: Bibelen Om Oel]
Fredag 23. juli 2010 03:30 – 2245 ord.
Jeg ble litt bitt av basillen med hensyn av å finne ut hvilket
skip som var avbildet på boksene og flaskene med Arendals Pils. En
tur til biblioteket i Arendal gav meg tilgang til 90-årsjubileumsboka
for Arendals Bryggeri, men det er synd å si at den gav Svaret(tm). Den
besvarte noen, men åpnet også flere nye spørsmål.
Som tidligere nevnt er det brukt et skip - trolig en sent
1700-talls fregatt på flaskene og boksene med Arendals Pils. I tillegg
til det bruker Arendals Brygge...
[Les resten: Arendals Skipet 2]
Mandag 19. juli 2010 03:00 – 1199 ord.
Dere har vel alle sett hekser og trollmenn stå ved grytene i
tegneseriene, det er nok å navne Madam Mim, Magica fra Tryll og med
Miraculix. Oppi en diger gryte has de mest eksotiske og suspekte
ingredienser ... og ut kommer av det hele kommer en liten kopp med
magisk heksebrygg. Men hvorfor bruke så stor kjele når man trenger så
lite?
Ekstremølbrygging på gang?Source: wikicommons
Jeg tror svaret ligger i det mentale bildet vi
har av heksene har tatt opp i seg elementer av den...
[Les resten: Heksebrygg]
Fredag 16. juli 2010 03:00 – 690 ord.
I utgangspunktet høres det ut som et dumt spørsmål, for ølet kom
først om man mener glassflasker slik som vi kjenner dem.
Men under ligger det et meget relevant spørsmål, for en flaske er
en beholder med en smal og trang åpning, enten den er laget av glass
som i våre dager, eller av skinn eller metall som i gamle dager. Det
er kanskje ikke helt tilfeldig at dagens flasker har en viss
formlikhet med kalabasher og antikke amphoraer.
Mange som har forsøkt å gjenskape øl...
[Les resten: FlaskeOgOel]
Onsdag 14. juli 2010 01:00 – 630 ord.