Om øl i historien og historien til ølet, inkludert bruk, brygging, skikker stilarter og alt annet.
I går så vi på Studenten
Joh. Albrecht Brygghus på Karl Johans gate og det første,
turbulente driftsåret. Idag skal vi se på andre fase av dette
bryggeriet, etter at det fikk nye eiere, nytt konsept, nye og og nytt
navn: Studenten Bryggeri.
I Arbeiderbladet fra 1. juli 1993 er det nevnt under overskriften
«Utested-toppen» en liste over hvem som eide flest utesteder i
hovedstaden. Deriblant står det at «Thon-prinsene» Geir Hjorth og
Stig-Rune Steiro eide Johs. Albrickts B...
[Les resten: StudentenBryggeri]
Søndag 02. April 2017 23:46 – 1441 ord.
Et bryggeri som på det aller nærmeste har gått i glemmeboka er
Studenten Joh. Albrecht Brygghus i Oslo, senere omdøpt til Studenten
Bryggeri. Vi snakker om et av de tidligste bryggeriene i den moderne
mikrobryggeribølgen i Norge. Hva var dette bryggeriet og hvorfor
forsvant det?
Studenten Joh. Albrecht Brygghus holdt til i Groschgården, på hjørnet av Karl Johan og Universitetsgata
Foto: Eric Lumsden, flickr, opphavrett CC BY-ND
Bryggeriet lå i serveringsstedet
...
[Les resten: JohAlbrecht]
Søndag 02. April 2017 00:23 – 1377 ord.
Jeg skal snart flytte fokus til noe annet annet enn humledyrking
i Norge, men før det, ville jeg bare trekke frem noen sitater fra
amtmannsberetningene utover 1800-tallet. De illustrerer godt hvor
utbredt humledyrkingen var, men også hvordan dette i praksis var
småskala-dyrking for eget forbruk … i hvert fall utover på
1800-tallet.
Hvor dyrket man humle. Vel, overalt og ingensteds. I hvert fall
nord til Nordland var det litt humledyrking nærmest overalt, samtidig
som det var ...
[Les resten: HumleHistorier]
Søndag 01. januar 2017 00:35 – 1192 ord.
Jeg begynte å nøste i amtmennenes femårsberetninger i forrige
innlegg om humle i 1840. Da hentet jeg frem rapportene nasjonalt for
én av femårsrapportene, her kommer alle femårsrapportene for ett av
amtene. Ble det dyrket humle? Ja, men ikke veldig mye.
Jeg nevnte at datakvaliteten på femårsberetningene ikke var verdens
beste, spesielt for områder der humla ikke var spesielt viktig i
øynene til amtmannen og de øvrige embetsmenn som han delegerte
delrapporteringen til. For...
[Les resten: MoereOgRomsdalHumle]
Onsdag 28. desember 2016 23:33 – 950 ord.
Ett av temaene jeg stadig vender tilbake til, er norsk humle. Ett
av flere interessante humle-spørsmål er når man sluttet å dyrke den i
kommersiell skala i Norge, og man hovedsaklig gikk over til importert
humle i bryggeribransjen. Svaret er selvfølgelig ikke ett enkelt,
fasitaktig årstall, men et puslespill med mange brikker. Her er én av
brikkene.
Jeg har gravd frem hva som skrives om dyrking av humle rundt om i
amtene (dvs fylkene) i amtmennenes femårsberetning for...
[Les resten: Humle1840]
Onsdag 28. desember 2016 00:19 – 1344 ord.
Når jeg graver i Norske Kundgjørelsestidende, så er det tidvis
historier rundt bryggerier som bare ramler ut, vokser seg store og blir
et helt eget innlegg. Historien om Molde eller Rauma Bryggeri er en
slik notis som bare este ut jo mer jeg gravde. Her kommer den.
Det startet med at jeg fant en annonsering fra 22. september 1883
av en tvangsauksjon for 2. oktober 1883, der Molde Bryggeri og Jens
Sahl er nevnt som eksekutor for en tvangsauksjon over Meraak,
annonsert av Sunelven...
[Les resten: RaumaBryggeri]
Søndag 25. desember 2016 11:45 – 3500 ord.
Man skulle tro det ikke fantes noe så søvndyssende som tabeller
fra Statistisk sentralbyrå. Men tenk om igjen. Det er mye spennende
der. Idag skal vi se på tall rundt norsk eksport av øl like etter
krigen, en veritabel berg-og-dal-bane med store svingninger fra år til
år – svingninger som påvirkes av både innenriks- og
utenrikspoliti...
[Les resten: eksport 1937 83]
Onsdag 21. desember 2016 07:02 – 1048 ord.
Da eksportølet kom på markedet våren 1949, var det ikke uten
kamp fra avholdsbevegelsen. Helt frem til sommeren 1950 sloss de – og
tapte. Et tap som på mange måter markerer et vendepunkt i norsk
avholdshistorie.
Allerede da det ble klart at tillatelsene til å brygge eksportøl
ville bli forlenget for 1950, kom det raskt protester fra
avholdsbevegelsen. Stavanger Aftenblad rapporterer 2. desember 1948
fra en henvendelse fra Avholdsfolkets Landsnemnd. De fokuserte på ...
[Les resten: AvholdMotEksport]
Tirsdag 19. juli 2016 00:41 – 955 ord.
Eksportølet ble tenkt ut i 1948, som en alternativ og mindre
alkoholsterk vei fremover etter at bokkølet ble stoppet i 1947. Det
ble brygget vinteren 1948-49 – men ville det overleve?
Vi har tidligere
sett at bryggeriene – med Bryggeriforeningen som talerør –
argumenterte med kornimport for brygging av øl som kunne eksporteres
og som ville skaffe landet valuta. Dette ble brekkstangen som åpnet
opp for at man igjen begynte med brygging av sterkøl. Men hvordan gikk...
[Les resten: eksportoel1949]
Søndag 17. juli 2016 00:34 – 2282 ord.
Passfrihet ble innført mellom Norge, Sverige, Danmark og
Finnland 14. juli 1952. Fra da trengte ikke innbyggerne i disse
landene pass når de passerte felles grenser. Det finnes en øl-vinkling
på dét.
Allerede 19. juli rapporterte Haldens Arbeiderblad at de merket
pågang av svensker som trakk over grensa for å kjøpe øl. Idag er det vel
helst omvendt, at nordmenn drar til Sverige for å kjøpe alkohol, men i
1952 var forholdet omvendt. HA skriver under overskriften
...
[Les resten: Norskehandel1952]
Mandag 11. juli 2016 22:42 – 690 ord.
Det norske eksportølet er ølet de fleste dagens ølnerder har hørt
om men aldri smakt. Rent bortsett fra at det faktisk var godt, så
ligger det også mange interessante historier bak eksportølet. Aller
først skal vi se på dets opphav.
En tilsnikelse! – det var hva avholdsbevegelsen mente om det norske
eksportølet, og skal jeg være ærlig, så hadde de mye rett i det. Med
urealistisk optimisme og enkelte hvite løgner så eksportølet dagens
lys.
Annonse og...
[Les resten: eksportoel eksport]
Søndag 10. juli 2016 23:34 – 1476 ord.
Det er endel ingredienser du ikke ønsker i ølet ditt – selv ikke
innenfor tradisjonen med «extreme brewing». Svimling, Lolium
temulentum, er én av dem. Likevel har det vært brukt. Hvorfor?
Det startet med en obskur referanse jeg snublet over – som slike
postinger så ofte gjør. I 10 års dagbok for 8. juli
står det blant annet om denne dagen: Det ble også høstet «sjak» —
et ugress som liknet litt på bygg i åkeren. Hvis denne ble blandet i
maltet under bry...
[Les resten: Lolium oel]
Fredag 08. juli 2016 22:59 – 1349 ord.
Øltyper endrer seg, men også drikkeskikker endrer seg, og ikke
minst utstyret man skjenker og drikker med. Her er en oversikt over noen
innskripsjoner på ølboller som strekker seg over flere lang tid.
Ølboller var et felles drikkekar som kunne gå fra person til person
rundt bordet. Skikken med å sende den rundt gjorde det sikkert lettere
å fokusere på skålene som utbragt. Liksom en stafettpinne gikk
ølbollen rundt og den som fikk den både utbragte en skål og drak...
[Les resten: Oelboller tekst]
Onsdag 06. juli 2016 23:28 – 1265 ord.
Greit, dette kan bli temmelig øl-nerdete. Her starter en ny
serie som går på norsk ølhistorie, utfra spor i forgjengeren til Norsk
Lysningsblad.
Når man ser på historie er primærkilder viktige. Det er skrevne
kilder som enten er samtidige med en hendelse eller som ført i pennen
av personer med førstehånds kjennskap til hendelsen. En viktig
primærkilde til norsk bryggerihistorie er Norsk Kundgjørelsestidende,
senere Norsk Lysningsblad. Jeg skal gå over årgangene og gjen...
[Les resten: NorskKundgj1883A]
Mandag 04. juli 2016 23:28 – 1398 ord.
Det påstås at perioden 1850-1880 var det lyse britiske ølets
glansperiode. Hvordan skal man kunne brygge øl fra denne perioden på
en autentisk måte? Vel, der kommer man til mange problemstillinger, og
ett av dem handler om byggslag.
I dag oppfatter vi Maris Otter som den kvintessensielle britiske,
tradisjonelle malten. La meg ikke rakke ned på smaken, men opphavet er
ikke så gloriøst. Det er et ungt maltslag, introdusert i 1966, og
«Maris» skriver seg fra gateadressen der...
[Les resten: Chevallier]
Lørdag 02. juli 2016 23:54 – 1226 ord.
Agder Bryggeri i Risør fikk et
kort liv. Vi har sett at koordineringen kunne
vært bedre og det er sannsynliggjort at den sterke
avholdsbevegelsen må ha
komplisert sakene. Det tredje problemet var en stadig mer mektig
bryggeriforening, der bryggeriene holdt fremtidig konkurranse
nede.
Agder Bryggeri var ett av tre bryggerier som ikke ble innmeldt i
Bryggeriforeningen da den felles foreningen ble etablert rundt
århundreskiftet, som en slags sammenslåing av hovedstadsbryggerienes
...
[Les resten: AgderBryggeri4]
Tirsdag 28. juni 2016 22:18 – 1737 ord.
Agder Bryggeri etablerte seg i et distrikt der avholdsbevegelsen
stod sterkt. Det var ikke alene grunnen til at bryggeriet aldri ble
noen suksess, men det kan vanskelig ha dratt i riktig retning.
Egil Trondal har sammenfattet avholdshistorien i Risør i «Risør
Totalafholdsforening 1877-1995» i Årsskriftet for Søndeled og Risør Historielag 1999, i
stor grad basert på et jubileumshefte skrevet av Martin Jepsen i 1927
og en tidligere upublisert historisk oversikt ved Normann Jen...
[Les resten: AgderBryggeri3]
Søndag 26. juni 2016 23:36 – 1187 ord.
Hvorfor gikk det så galt med Agder bryggeri, ikke bare én gang,
men to ganger, med en lang brakk-periode imellom? La meg trekke
frem til tre spesifikke grunner: menneskelig overmot,
avholdsbevegelsen og Bryggeriforeningen. Først skal vi se på
forretningsidéen bak bryggeriet.
Isolert sett virker forretningsidéen sunn. Det var et stort
bryggerianlegg – moderne og nybygd. Det var god logistikk med en
utskipningshavn like nedenfor, og den prosjekterte side-jernbanen fre...
[Les resten: AgderBryggeri2]
Lørdag 25. juni 2016 08:10 – 1106 ord.
Risør ligger ytterst ved en fjord, plassert der i en tid da
transport og reise gikk per skip. Om du tar av fra dagens landbaserte
hovedvei, E-18, har du et kvarters kjøretur ut til
trehusbyen Risør. Midtveis på turen passerer du en diger
teglsteinsbygning. Det er restene av Agder Bryggeri.
I 1900 ble bryggeriet startet med en aksjekapital på 240.000,-,
hvorav en god restanse fremdeles gjenstod da de startet opp. Det tok
litt tid å komme igang. Innbydelse til tegning for aksjon...
[Les resten: AgderBryggeri1]
Torsdag 23. juni 2016 23:52 – 1008 ord.
Politikerne var litt mer tydelige i gamle dager. Her er et brev
fra 1963 fra Industridepartementet til Bryggeriforeningen med
underforståtte, men temmelig lett forståelige trusler, for å
overbevise dem om at man ikke burde legge ned flere bryggerier i
distriktene.
Idag tenker vi på øl som distriktspolitikk, med mange småbryggerier
rundt om. Men det var også distriktspolitikk i gamle dager, ikke minst
som industriarbeidsplasser. Brevet som er gjengitt under er hentet fra
jubil...
[Les resten: BrevTilBROD]
Lørdag 16. April 2016 23:22 – 932 ord.
Egentlig burde jeg ha skrevet historien om påskeølet for minst
én uke siden. Men her er noen merknader og notater om påskeøl – og
ikke minst noen pekere, og min teori om påskeølets opphav i Norge.
Et godt utgangspunkt er Erik Dahls
artikkel om Påskeølets historie på Ølportalen. Les den, den har
mange interessante momenter og er en relativt god sammenfatning.
Hoppet mellom 30-tallet og vår-/påskeølet på 1990-tallet fylles med
lys eksport som jeg fortalte o...
[Les resten: Mer om Paaskeoel]
Torsdag 31. mars 2016 21:33 – 1391 ord.
Det hender Wikipedia tar feil, sjeldnere er det at også Store Norske Leksikon tar feil. Her er
historien om triviaet med de feilaktige detaljene som «alle» har trodd
på … ja, jeg også, forresten.
Jeg har påpekt feil i SNL (neida, ikke den SNL) før,
og det er blitt håndtert raskt og korrekt, så målet er ikke å henge ut
noen, hverken på Wikipedia eller SNL. Om noe, ønsker jeg heller å vise
hvordan en informasjonsbit kan plukke opp noen tilforlatelige, men
feilak...
[Les resten: NorgesForsteVaremerke]
Lørdag 26. mars 2016 22:30 – 569 ord.
Det er en lang og interessante artikkel om BrewDog i The
Guardian på nett. Man kan like dem eller ikke, men det er vanskelig å
ignorere dem. Jeg skriver en rekke postinger rundt konseptet «craft
beer», og denne artikkelen i The Guardian passer fint inn som
supplerende påskelektyre.
Man kan like BrewDog eller ikke like dem, men det er vanskelig å ignorere dem.
De har en nokså pågående stil. Noen vil kalle den frisk, andre vil kanskje heller si
brautende. De skal uansett ha cre...
[Les resten: BrewDogArtikkel]
Fredag 25. mars 2016 21:27 – 91 ord.
Industripilsen har alltid vært uten bunnfall, har den ikke? Tja,
si det. Etiketter fra gamle norske eksportøl indikerer et litt annet
bilde.
Norske bryggerier hadde trolig en signifikant eksport av øl før
første verdenskrig. I hvert fall varemerkeregistrerte man etiketter
som kan tyde på det. Akkurat her og nå skal vi se på noen etiketter
som har et fellestrekk: det står instruksjoner om at ølet skal lagres
stående og at flasken ikke skal ristes før åpning.
Jeg ha...
[Les resten: EksportBunnfall]
Onsdag 23. mars 2016 22:30 – 458 ord.