Det står en-og-førti øl
 

Lunsj med George ...

Han het visst bare George ... i alle fall var det det hva som stod på visittkortet hans. Jeg traff ham over en øl på Trondhjem mikrobryggeri der vi var med felles kolleger fra NTNU. Jeg spurte ham hva han mente om ølet, og det var tydelig at det var noe spesielt da han svarte «There's no flaws in this beer». Det er slikt en proff svarer - diplomatisk, men korrekt, og med fokus på type-riktighet. Jeg måtte bare spørre og grave mer, og det viste seg at George var en tidligere (og tidlig) brygger hos Oslo Mikrobryggeri.

Hva gjorde han så ved NTNU? Vel, han var post.doc ved den gamle Maskinavdelingen, og om to uker skal han flytte sydover for å jobbe hos et større oljeselskap. Jeg klarte å overtale vår felles kollega til å hanke ham inn på en lunsj for å få vite mer om den tidlige historien til OMB og spesielt Steameren. Jeg har et par kolleger som brukte å kjøpe den på fat på en bestemt pub i Trondheim på 90-tallet, og som fremdeles fabler om akkurat dette ølet. Han fortalte om Steameren, og hvordan den endret karakter da de skiftet lokaler og utstyr, slik at de måtte brygge etter litt andre teknikker. Han fortalte om hvordan de tørrhumlet, om Moss bryggeri, om mikrobryggeriet på Studenten og masse annet interessant fra de moderende mikrobryggerienes barndom i Norge, og ikke minst om mikrobryggeri-bransjen i California.

Det store spørsmålet er: kommer han til å brygge mer Steamer? Tja, selve navnet er faktisk beskyttet (varemerke?). Det er mulig at «Steam Beer» ikke er beskyttet, men «Steamer» er visst det. (De to ølene er visst forøvrig ikke spesielt beslektet.) For tiden hadde han visst mest hjemmebrygging i tankene, men dersom vi i kommende år ser noe nytt bryggeri i Skiens-traktene, så blir jeg ikke overrasket om George Johnson er delaktig. Vi får håpe.