Det står en-og-førti øl
 

Black-and-tan fra TMB

I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst", før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk.

ølglass med lyst øl nederst og mørkt øverst. Det er en gammel tradisjon å servere to øl i samme glass, lagdelt.
foto: www.sxc.hu

En black-and-tan er en øl som er en blanding av en mørk (black) og en lys (tan) øl. Tradisjonelt er det en stout og en pale som brukes, gjerne en Guinness og en Bass. Hos TMB brukte de stout og trondhjemspils - men det er greitt nok siden trondhjemspilsen der ikke er så typisk 'norsk pils'. Gimmicken med denne drikken er at de to ølene skal helles slik at de ligger i hvert sitt lag, og siden de har ulike farger, så får man en interessant utseende øl, spesielt er overgangen mellom de to komponentene fascinerende.

Det er forresten et øl man ikke bør bestille overalt i verden. Uttrykket 'black-and-tan' ble også brukt som klengenavn på spesialpolitistyrken i Irland på 1920-tallet - Royal Irish Constabulary - etter sigende fordi de opprinnelig gikk i uniformer av denne fargen. Denne styrken ble videreført som Royal Ulster Constabulary som formelt ble oppløst i 2001. Det er en underdrivelse å si at de var mislikt av den katolske delen av befolkningen. Dersom du bestiller en black-and-tan på en irsk pub, risikerer du at de tar det som en provokasjon og at noen følgelig drar deg med ut og banker deg opp. En del steder kommer du i mål med å bestille en halv-and-halv, selv om det vel egentlig er en litt annen drikk.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/historie/ølstiler/black-and-tan.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>